anyai jog


Császár Gábor # 2004.05.06. 09:57

Ez az ő érdekük is lesz, mivel senki nem szeretné, hogy az örökléssel az egész életén át összegyüjtött vagyon illetéktelenek, és arra méltatlanok kezébe kerüljön.
Szerintem ők már erre felkészültek és jobban akarják, mint te magad...
Tapasztalat....Csak bátran...


Várom válaszaitokat...

Lobos # 2004.05.06. 06:07

Kedves György!
köszönöm a tanácsot,már csak bátorság kell eléjül állni a magam 30 évével és a haláluk utáni dolgokról beszélni.

Zoltán György # 2004.05.05. 19:01

Kedves Lobos!

Biztos, ami biztos alapon beszéld meg a szülőkkel, hogy a lakás felét irassák a gyerekekre 1/4-1/4-ed arányban, a másik felét pedig rád. Természetesen az Õ haszonélvezetükkel terhelten!
Ezálltal senki sem veheti el a gyerekektől, és ők is biztosítva vannak!

Lobos # 2004.05.05. 12:45

Kedves Gábor !

köszönöm,így már kicsit tisztább.

Császár Gábor # 2004.05.05. 12:23

Röviden a te esetedben egy olyan jogintézmény, amely az örökhagyónak - szüleid- a vagyonával történő szabad rendelkezési jogát korlátozza.

Célja, hogy az örökhagyó legközelebbi hozzátartozói számára meghatározott mértékű részesedést akkor is biztosítson, ha az örökhagyó azt más részére juttatta.
Csak a törvényes örökösök jogosultak rá, és azok közül is az örökhagyó leszármazója, házastársa, továbbá szülője jogosult.

A kötelesrészre jogosultságnak az a feltétele, hogy

  • a hagyaték megnyíltakor a jogosult az örökhagyónak törvényes örököse legyen,
  • amennyiben pedig az örökhagyó végintézkedést hagyott hátra, akkor jár kötelesrész a jogosultnak, ha végintézkedés hiányában törvényes örökös lenne.

Talán ennyi, bár a Ptk.-ban más is szerepel....


Várom válaszaitokat...

Lobos # 2004.05.05. 11:57

Az mit jelent pontosan,hogy kötelesrész?

igen? # 2004.05.05. 10:17

Van itt még néhány egyéb lehetőség is. Pl., ha a szüleid is így gondolják, akkor végrendelettel csökkenthetik az 50%-ot a felére. Ez a kötelesrész, amit az unokáik mindenképpen megkapnak. A 25% azonban mégiscsak kevesebb, mint az 50%. Eladni is nehezebb...
A másik, hogy eladják a lakást Neked. Ezt körültekintően kell kivitelezni, nehogy később megtámadható legyen. Ez teljes biztonságot nyújtana a sógor igényei elől, viszont jóval költségesebb, tehát nem biztos, hogy megéri.
Én az első verziót javasolnám, hiszen a cél nem az unokák kisemmizése, hanem a sógor "ellenőrzése". A 25% tényleg nem túl kelendő a piacon, és ez is csak akkor lenne ennyi, ha mindkét nagyszülő elhalálozott, már amennyiben fele-fele arányban tulajdonosok. Ha pedig csak egyikük tulajdonos, és ő megy el előbb, még mindig ott van a túlélő házastárs haszonélvezeti joga, ami megintcsak hátrány az ingatlanpiacon.

Lobos # 2004.05.05. 09:33

Nagyon kedvesek vagytok,köszönöm a segitséget.Lakásról van szó,nem pénről.Nekem van már lakásom,télleg nem emiatt kérdeztem,Kezdek megnyugodni,és remélem ebből nem az körvonalazodik,h én a pénzre hajtok.
Egyszerűen ha ennek meg kellett történni ami történt,szeretném ha legalabb a gyermekek kapnák meg azt ami megilleti őket

Tutucs # 2004.05.04. 22:21

Stimmel Big Cat!
Sejtettem, hogy a prioritás oké, de a sorrenddel nagy bakot lőttem, mindenkitől bocsánat!
Egyébként a CD-jogtárból merítem ezt a mélyreható zavarosságomat, ill amit személyesen átéltem.

Kincs # 2004.05.04. 16:16

Nem írtál hülyeséget, kedves Zoltán György!!!:))

Lobos!
Ha meghalnak a szüleid (kívánom, hogy éljenek még jó sokáig!), akkor első helyen a gyermekeik örökölnek. A nővéred helyett örököl a két gyermeke. Ha lakásról van szó, akkor a hagyatéki tárgyalást lefolytató közjegyző mindenképpen értesíti a gyermekek állandó lakóhelye szerint illetékes gyámhivatalt, mind a "sima", mind a jogerős hagyatékátadó végzéssel. (A gyámhivatal ha nem ért egyet vele, uúgy fellebbezési joga van, mint bárkinek, csak ugye a gyermek nevében és érdekében fellebbezheti meg.) Ha tehát lakás (ingatlan) lesz az örökség tárgya, akkor a nővéred helyett (lásd: The big cat hozzászólása) a két gyermek örökli, a papa legfeljebb haszonélvezetet örökölhet. A gyermekek tulajdonát képező tulajdoni hányadot az ingatlanból eladni és megterhelni a gyámhivatal engedélye nélkül nem lehet!!!
Ha pénzről van szó - mint az örökség tárgya - pl.: betétkönyv, akkor annak is a meghatározott részét (attól függően, hogy hány örökös van) öröklik a gyermekek. Ez is benne lesz a hagyatékátadó végzésben. Ilyenkor a gyámhivatal elrendeli, sőt: kötelezi az apát, hogy a gyermekeket külön-külön megillető pénzösszeget helyezze el a gyermekek nevére nyitandó gyámhatósági fenntartásos betékönyvben. E betétkönyv kezelője az apa, de kivenni nem vehet ki belőle, csakis a gyámhivatal engedélyével és igen szigorúak vagyunk, amikor valamire kérik!Csak nagyon indokolt esetben és kizárólag a gyermek érdekében engedünk kivenni belőle, akkor is meghallgatjuk a gyermeket (saját ügyében), s az apát kötelezzük, hogy a felvett pénzről 30 napon belül a gyermek nevére kiállított ÁFÁ-s számlával igazoltan számoljon el.
Úgyhogy: nyugi!!!!
Üdv: Kincs:-)

Zoltán György # 2004.05.04. 14:04

Elvileg hallottam olyat, hogy gyámi letét.
Azaz a gyermek nagykorúságáig, nem lehet hozzányúlni!
Mindenesetre, a szüleiddel kell megbeszélned a dolgokat, hogy unokáikra tekintettel végrendelkezzenek megfelelően!
Az unokák örökségének kezelésével megbízhatnak azt hiszem téged is!
Mindjárt kijavítanak, ha nagyon hülye vagyok!

Lobos # 2004.05.04. 12:23

sziasztok !

értem tehát azt semmiképpen nem lehet azt elérni,h a sogorom ne ferjen a pénzhez,mert sajnos félő a gyermekek abbol semmit nem fognak viszontlátni..
ez szomorú,bár remélem a szüleim túlélik a sogort

the big cat # 2004.05.04. 03:57

MICSODA????????????????

DEHOGY A HÁZASTÁRS ÖRÖKÖL ELSÕ HELYEN!!!! Te melyik ország jogszabélyai alapján adsz itt tanácsokat?

A lemenők örökölnek első helyen, adott esetben a kiesett szülő helyén álló két gyerek.

És nincs itt semmilyen haszonélvezeti kérdés, legalábbis olyan értelemben, ahogy te írtad. Haszonélvezet a túlélő házastársat illeti meg, tehát az unokáknak az egyik nagyszülő halála esetén örökölt tulajdonán a másik nagyszülő kap haszonélvezetet.

A sógor tehát nem örököl, viszont agyermekek apjaként azok nagykorúságáig gyakorlatilag ő rendelkezik a vagyonukkal.

Tutucs # 2004.05.03. 22:47

Ha jól értem, az örökösödési prioritásról lenne szó. Elsődleges örökös a házastárs, utána a felmenő, vagy lemenő rokon. Tehát, ha a szülők meghalnának, úgy fele a tied, fele a nővéredé lenne, de ezt nem tudom pontosan, hogy a nővéred része a férjet illeti-e, vagy a gyermekeket? Lehet, hogy a gyermekeké, de akkor is ott van a haszonélvezet kérdése.

Lobos # 2004.05.03. 20:53

Jo estét mindenkinek
a következőkkel kapcsolatban lenne kérdésem:
a nővérem 2 éve sajnos elhunyt,két gyermeke van.
A sogorommal borzasztó a kapcsolat,a gyermekeket sem engedi látni.
A kérdésem az lenne,mert mostanság ezzel zaklat,hogyha a szüleim meghalnak(ne adj isten),akkor a nevükön lévő ingatlan 50%-ra jogosult a nővéremen keresztül ugynevezett anyai jogon.
Kivédhető-e ez,vagy legalább az elérhető-e ,hogy az értéket a gyermekek nagykoruságáig zároltatni lehessen
Egyáltalán van-e ilyen és ha van,kit illet a járadék