És ha először megegyezünk, és megpróbáljuk az együttélést, tehát közös megegyezéssel válunk el, utána is lehet már a válás kimondása után a pert megindítani, ha kiderül, hogy nem megy az együttlakás? Akkor is ezek a feltételek vannak? És kellenek hozzá tanúk, hogy tényleg nem tudunk együtt élni, vagy csak elég, ha beadom az igényemet a vagyonmegosztásra?
válóper "közös megegyezéssel"
Ha nem tudtok megegyezni, kell ügyvéd, mert akkor per lesz, vagyis harc. Ha nem tudtok együtt lakni, vagy egymást kifizetni, az első megoldás ált. nem árverezés, hanem valaki ott marad a házban, a másik megy. A maradó fél lakáshasználati díjat fizet a másiknak, ennek mértékét a bíróság állapítja meg.
Ha nem megy közös megegyezéssel a válás, pld. én el akarom adni a házat, a férjem pedig nem, akkor én tanúkkal kell, hogy igazoljam, hogy nem lehet vele közös, megosztott házban élni, vagy csak elég, ha kijelentem, hogy én nem egyezem bele a lakásmegosztásba? És ha nem tud kifizetni és én sem tudom őt, akkor csak az árverezés marad? Mert akkor állítólag mindjárt az ingatlan 6 %-a meg minimum érték szerint stb. történik, és akkor mindketten nagyon rosszul járunk. Nem lehet kötelezni a férjet egyébként a ház eladására, árverezés nélkül? És ehhez már ügyvéd is kell?
Az biztos, hogy csak akkor van közös megegyezéses válás, ha minden kérdésben meg tudtok egyezni. Tehát közös megegyezés esetén nem jelölhet ki és nem oszthat meg semmit a bíróság. Ha nem tudtok megegyezni, egyoldalúan kezdeményezheted a válópert, akkor ügyvédet kell fogadnod, és akkor ő pontosan, jogi szaknyelven a beadványban megfogalmazhatja a férjeddel szemben állított követeléseidet, pl. azt is, hogy te hogyan tervezed a közös vagyon megosztását. Én nem vagyok jogász, csak szintén készülődő. Reméljük, hamarosan jelentkeznek a fórumon a nagytudású jogász urak is, és adnak pontosasbb választ. Addig is, amíg megjönnek, keress rá a válás szóra a neten, sok ismeretterjesztő, konkrét adatot tartalmazó cikket fogsz találni. Itt a fórumon is érdemes régebbi kérdéseket-válaszokat visszolvasni, találhatsz érdekes adatokat.
Köszönöm a gyors választ. Ha nem megoldható a társasház, mert van az ingatlannak egy harmadik tulajdonosa az osztatlan közös telken, akkor a lakáshasználatról kell nyilatkozni, hogy ki melyik helyiséget használja kizárólagosan? Vagy ezt a Bíróság jelöli ki? És ha ez nem jó megoldás részemre, és egyoldalú válópert indítok, akkor kérhetem a Bíróságtól, hogy kötelezze a férjemet a házeladásra? Vagy ha a Bíróság megosztja mégis a házat, akkor később a közös megegyezéses válás után, ha nem működik az együttlakás, lehet kérni a közös tulajdon megszünttését? Ekkor már a követelés illetékét is be kell fizetni, és mennyi az, a házrész értékének bizonyos %-a, vagy van egy bizonyos fix illetéke a pernek?
Mielőtt beleegyeznél, hogy visszamész a házba, próbáld meg kitalálni, kialakítható-e két külön lakás benne, külön bejárattal, kerítéssel leválasztott kerttel, kétlakásos társasházzá nyilvánítva a földhivatalnál. Ha nem tudtok megegyezni, és nyilatkozatot a bíróság elé vinni mindenről: gyerekről, tartásdíjról, ingóság és ingatlan megosztásáról, akkor nem lehet megegyezéses válás. Nincs más, vállalni kell az egyoldalúan indított válópert, ott megítélhetik, hogy a férjed menjen albérletbe, de ha te sem tudod kifizetni őt, az ő háztulajdonrésze után te fizetsz majd lakáshasználati díjat neki.
Az első válóperi tárgyaláson nem született egyezség, mert a férjem nem egyezett bele a válásba, holott már fél éve külön lakunk a fiammal albérletben és ő lakik a házban. A második tárgyalásra már feltáró beadványt kell vinni tanúkkal stb, ami mindkettőnknek kellemetlen lenne, ezért azt mondja, hogy úgy egyezik bele a válásba, ha megosztjuk a közös tulajdonú házunkat és továbbra is együtt lakunk benne, mert eladni nem akarja. De én ebbe nem nagyon merek beleegyezni, mert nem véletlenül költöztünk külön albérletbe a sok veszekedés és cirkusz miatt? Mit tehetek, hogy ne kelljen végleg albérletben maradnom? Kifizetni nem tud, mert kevés a jövedelme, eladni nem akarja, marad az árverezés? Az pedig a legrosszabb megoldás, ami létezik. A közös megegyezéses váláshoz már a tárgyalásra vinni kell az ingóságok elosztásáról szóló megállapodást és a lakáshasználat megosztásáról is vinni kell a megállapodást, vagy azt majd ott a Bíróság dönti el? És ha elváltunk, utána lehet-e kérni a közös tulajdon megszüntetését, ha mégsem megy az együttlakás, vagy ez már végleges döntés?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02