válóper "közös megegyezéssel"


csutak # 2004.05.24. 12:32

És ha először megegyezünk, és megpróbáljuk az együttélést, tehát közös megegyezéssel válunk el, utána is lehet már a válás kimondása után a pert megindítani, ha kiderül, hogy nem megy az együttlakás? Akkor is ezek a feltételek vannak? És kellenek hozzá tanúk, hogy tényleg nem tudunk együtt élni, vagy csak elég, ha beadom az igényemet a vagyonmegosztásra?

ZFKATA # 2004.05.24. 12:06

Ha nem tudtok megegyezni, kell ügyvéd, mert akkor per lesz, vagyis harc. Ha nem tudtok együtt lakni, vagy egymást kifizetni, az első megoldás ált. nem árverezés, hanem valaki ott marad a házban, a másik megy. A maradó fél lakáshasználati díjat fizet a másiknak, ennek mértékét a bíróság állapítja meg.

csutak # 2004.05.24. 10:19

Ha nem megy közös megegyezéssel a válás, pld. én el akarom adni a házat, a férjem pedig nem, akkor én tanúkkal kell, hogy igazoljam, hogy nem lehet vele közös, megosztott házban élni, vagy csak elég, ha kijelentem, hogy én nem egyezem bele a lakásmegosztásba? És ha nem tud kifizetni és én sem tudom őt, akkor csak az árverezés marad? Mert akkor állítólag mindjárt az ingatlan 6 %-a meg minimum érték szerint stb. történik, és akkor mindketten nagyon rosszul járunk. Nem lehet kötelezni a férjet egyébként a ház eladására, árverezés nélkül? És ehhez már ügyvéd is kell?

ZFKATA # 2004.05.18. 13:20

Az biztos, hogy csak akkor van közös megegyezéses válás, ha minden kérdésben meg tudtok egyezni. Tehát közös megegyezés esetén nem jelölhet ki és nem oszthat meg semmit a bíróság. Ha nem tudtok megegyezni, egyoldalúan kezdeményezheted a válópert, akkor ügyvédet kell fogadnod, és akkor ő pontosan, jogi szaknyelven a beadványban megfogalmazhatja a férjeddel szemben állított követeléseidet, pl. azt is, hogy te hogyan tervezed a közös vagyon megosztását. Én nem vagyok jogász, csak szintén készülődő. Reméljük, hamarosan jelentkeznek a fórumon a nagytudású jogász urak is, és adnak pontosasbb választ. Addig is, amíg megjönnek, keress rá a válás szóra a neten, sok ismeretterjesztő, konkrét adatot tartalmazó cikket fogsz találni. Itt a fórumon is érdemes régebbi kérdéseket-válaszokat visszolvasni, találhatsz érdekes adatokat.

csutak # 2004.05.18. 10:50

Köszönöm a gyors választ. Ha nem megoldható a társasház, mert van az ingatlannak egy harmadik tulajdonosa az osztatlan közös telken, akkor a lakáshasználatról kell nyilatkozni, hogy ki melyik helyiséget használja kizárólagosan? Vagy ezt a Bíróság jelöli ki? És ha ez nem jó megoldás részemre, és egyoldalú válópert indítok, akkor kérhetem a Bíróságtól, hogy kötelezze a férjemet a házeladásra? Vagy ha a Bíróság megosztja mégis a házat, akkor később a közös megegyezéses válás után, ha nem működik az együttlakás, lehet kérni a közös tulajdon megszünttését? Ekkor már a követelés illetékét is be kell fizetni, és mennyi az, a házrész értékének bizonyos %-a, vagy van egy bizonyos fix illetéke a pernek?

ZFKATA # 2004.05.18. 09:14

Mielőtt beleegyeznél, hogy visszamész a házba, próbáld meg kitalálni, kialakítható-e két külön lakás benne, külön bejárattal, kerítéssel leválasztott kerttel, kétlakásos társasházzá nyilvánítva a földhivatalnál. Ha nem tudtok megegyezni, és nyilatkozatot a bíróság elé vinni mindenről: gyerekről, tartásdíjról, ingóság és ingatlan megosztásáról, akkor nem lehet megegyezéses válás. Nincs más, vállalni kell az egyoldalúan indított válópert, ott megítélhetik, hogy a férjed menjen albérletbe, de ha te sem tudod kifizetni őt, az ő háztulajdonrésze után te fizetsz majd lakáshasználati díjat neki.

csutak # 2004.05.18. 06:05

Az első válóperi tárgyaláson nem született egyezség, mert a férjem nem egyezett bele a válásba, holott már fél éve külön lakunk a fiammal albérletben és ő lakik a házban. A második tárgyalásra már feltáró beadványt kell vinni tanúkkal stb, ami mindkettőnknek kellemetlen lenne, ezért azt mondja, hogy úgy egyezik bele a válásba, ha megosztjuk a közös tulajdonú házunkat és továbbra is együtt lakunk benne, mert eladni nem akarja. De én ebbe nem nagyon merek beleegyezni, mert nem véletlenül költöztünk külön albérletbe a sok veszekedés és cirkusz miatt? Mit tehetek, hogy ne kelljen végleg albérletben maradnom? Kifizetni nem tud, mert kevés a jövedelme, eladni nem akarja, marad az árverezés? Az pedig a legrosszabb megoldás, ami létezik. A közös megegyezéses váláshoz már a tárgyalásra vinni kell az ingóságok elosztásáról szóló megállapodást és a lakáshasználat megosztásáról is vinni kell a megállapodást, vagy azt majd ott a Bíróság dönti el? És ha elváltunk, utána lehet-e kérni a közös tulajdon megszüntetését, ha mégsem megy az együttlakás, vagy ez már végleges döntés?