apaság, fiktív név


Azs2001 # 2004.05.24. 21:47

Kedves Big Cat!

Kislányom három éves lesz néhány hét múlva és az apaság kérdése még nem rendezett.
Az édesapa most sem kívánja hivatalosan vállalni őt.
Kérdésem az lenne, ha fiktív név kerül az anyakönyvbe, nekem a későbbiekben van-e még lehetőségem az apasági per megindítására vagy erre most van az utolsó lehetőségem.
Köszönöm
Azs2001

Azs2001 # 2004.05.25. 19:44

Azt szeretném még megkérdezni, vajon a fiktív név bekerülése után kezdeményezhet-e az apa apasági pert?
Továbbá,mit jelent a szülőtartási kötelezettség a gyerekre nézve?
Létezik, hogy ha valaki csak az anyakönyvben szerepel, egyébként eltűnik egy életre, ha egyszer mégis rászorul, a gyereke nyakába varrhatják?
Azs

the big cat # 2004.05.26. 04:04

Az apaság megálapítása iránti per bármikor megindítható, de szerencsésebb minél hamarabb megindítani, sőt az anyakönyvben eleve az apát diktálni be, aztán tartást követelni tőle, és ebből nyilván per lesz, aminek során az apaság tényéről döntenek. Ebben nincs kockázat, javslom az azonnali perindítást.

A tartás a szülő irányába nem abszolút kötelezettség, a gyermek hivatkozhat érdemtelenségre, ha a szülő a gyermek felé tartási kötelezettségét nem teljesítette, az általad írt eset (eltűnik, majd évtizedek múlva előkerül, és tartást követel) tipkusan iylen eset.

Kincs # 2004.06.05. 09:26

Kedves Azs2001!

The Big Cat hozzászólása korrekt volt!
A gyermek anyakönyve a 3. életévének betöltéséig maradhat "nyitva", azaz: addig lehet "üresen hagyni" az apa adatainak helyét. Ha a gyermek betöltötte a 3. életévét, akkor a gyámhivatal felhívja az édesanyát, hogy menjen be nyilatkozni a KÉPZELT APA adatait illetően (ez egyébként rendkívül viccesen szokott nálunk a gyámhivatalban lejátszódni!). Ha nem megy be az anya nyilatkozni a megadott határidőn belül, akkor a gyámhivatal HIVATALBÓL állapít meg és jegyeztet be képzelt apát a gyermek anyakönyvébe.
És igen, a képzelt apa bejegyzése után (tehát: amikor már rendeződik a gyermek családi jogállása, azaz: lesz anyja és apja is hivatalosan) is van lehetőség bármikor arra, hogy akár az anya, akár az apa kezdeményezze az apaság bírósági megállapítását. Ezt is a gyámhivatalnál kell kezdeményezni.
Üdv: Kincs

piszine # 2004.06.08. 14:23

Kedves Big Cat!

A segítségét kérem. Egy 16 hónapos kapcsolat ért véget a párommal április végén. Az ok egy másik nő volt, akivel állítólag azóta is jár. Én a szakításkor mondtam meg, hogy az a gyanúm, várandós vagyok. (Azért csak akkor, mert előbb nem volt alkalmam rá, ugyanis a párom nem járt haza időben, és került minden beszélgetést, amit kezdeményeztem.) Elköltöztem tőle (a szüleivel laktunk az ő házukban). Időközben beigazolódott a gyanúm, 9hetes állapotos vagyok. A párommal kb. fél éve terveztünk gyermeket, februárban volt 1 spontán vetélésem is. A párom a szakításkor közölte, hogy szerinte nem kellene megtartani a babát, hiszen ő már nincs velem. Én viszont csak azért, mert ő más nőt választott, nem vagyok hajlandó lemondani a gyermekről, akit együtt terveztünk. Később azt mondta, hogy nem tudja megtenni, hogy ne foglalkozzon a gyerekével. December végén fogok szülni várhatóan. A szüleimnél, vidéken fogunk lakni a babával.
Azt szeretném megtudni, milyen lépéseket tehetek annak érdekében, hogy az apaságát elismerje (szerintem önként nem nyilatkozik), és esetlegesen anyagi felelősséget is vállaljon?
Mi a gyerektartás megítélésének esélye akkor, ha nem voltunk házasok, az apának a bejelentett bére pl. csak a minimálbér, de ennél jóval többet keres, az életvitele árulkodó lehet, de sem az autó, sem a lakás nem az ő nevén van nyilvántartva, hanem más családtagén?
Ha a gyermek megszületik, és jogos a gyerektartás, a gyermek érkezésére való felkészülés anyagi vonzatai őt nem érintik, visszamenőlegesen sem (gyermekágy, babakocsi, ruhák, stb.)?
Nem szeretnék anyagiasnak tűnni. Magamtól nem is kérnék rajta számon semmit, az ő testvére és közös barátaink szerint azonban nem szabad hagynom hogy felelősség nélkül elsétáljon. Én pedig azt szeretném tudni, mit biztosít a jog. hogy ha esetleg rászánom magam, mire készüljek.
Előre is köszönöm válaszát:
Piszine

Kincs # 2004.06.09. 10:39

Kedve Piszine!:)

Bár nem engem szólítottál meg a kérdéseddel, azért válaszolnék rá, ha nem bánod. Menj be a gyámhivatalba, ha már megszületett a baba. Egyébként hívni is fognak (idézni), mert a gyermek házasságon kívül születik, s ilyenkor behívjuk nyilatkoztatni az anyát (a te vezetéknevedre fogják anyakönyvezni), hogy ki a gyermek apja. Az apa pontos személyi adatait kérjük, azt, hogy mikor fogant a gyermek, azt, hogy pontosan (év-hó-nap) mettől meddig éltetek együtt, rendszeres volt-e a nemi kapcsolat stb.A szülésig még jó pár hónap van, ezért azt tanácsolom, ezeket jegyezd le magadnak, nehogy addig elfelejtsd. Kell a nevezett apa állandó bejelentett lakóhelye is. Behívjuk az általad nevezett apát, s megkérdezzük, övé-e a gyermek. Ha igennel válaszol, semmi akadálya a teljes hatályú apai elismerésnek, viszont ettől még ugyan tartásra köteles lesz a gyermek felé, viszont nem lesz követelési alapod. TEhát ilyenkor el kell menni a bíróságra külön neked (keresetindítás) és kérned kell a gyermektartásdíj megállapítását az apa vonatkozásában. Viszont: ha az általad megnevezett apa a gyámhivatalban nem ismeri el magáénak a gyermeket, akkor más a helyzet, mert : a gyámhivatal kirendel egy eseti gondnokot (ügyvédet), akit megbíz azzal, hogy indítson xy apa iránt apaság és tartás megállapítása iránti pert. Tehát: ebben az esetben a két pert együtt indíhatjuk. Ha pedig már megállapította a bíróság a gyermektartásdíjat és az apa ennek ellenére nem fizet, na, az is a gyámhivatalra tartozik, feltéve, ha az anya bejön hozzánk e panaszával (ilyenkor bizonyos feltételek fennállása esetén elrendeljük a gyermektartásdíj állam általi megelőlegezését).
Ajánlom, hogy a kapcsolatotok bizonyítása vonatkozásában szerezz be egy-két tanút, pl.: közös barátot, aki bemegy a gyámhivatalba, s tanúsítani tudja hogy mettől meddig éltetek együtt stb.

the big cat # 2004.06.09. 15:45

Annyit még talán, hogyha te biztos vagy az apaságában, akkor nyugodtan vágj bele, mert az apaságot 100%-os biztonsággal meg lehet állapítani, és ha ezt megállapítják, akkor a tartásra kötelezés iránt indított per is sikeres lesz. Teljesen irreleváns, hogy a biológiai apa akarta-e a gyereket, együtt él-e az anyával, vagy egyáltalán az is, hogy tudott-e egyáltalán a terhességről. A tartás mindenképpen jár.

Továbbá erkölcstelenebb kérést el sem tudok képzelni, mint, hogy valaki vetessen el egy gyereket, csak azért, mert az apának úgy kényelmesebb lenne. Már csak ezért is megérdemelné, hogy a gyerek 18 éves koráig fizessen.

Kincs # 2004.06.10. 06:02

Kedves Piszine!
Azt még elfelejtettem neked írni, hogy az apasági vizsgálatot (amit csak egy helyen végeznek az országban, Budapesten) csakis a gyermek 1. életévének betöltése UTÁN tudják elvégezni.

piszine # 2004.06.14. 08:06

Kedves Big Cat, Kincs!

Köszönöm a segítséget! A további kérdéseim:

  1. A gyámhivatal tehát aszerint állapítja meg az apaságot, hogy a fogantatás idején mi együtt éltünk-e, vagy milyen tanút tudok hozni? Esetleg ő milyen tanút hoz? (Mivel az ő szüleinél éltünk, ők lehetnének a legjobb tanúk, de hát a fiuk ellen biztos nem kérhetem fel őket tanúskodni. A közös barátaink esetleg vállalják, bár biztos nem szívesen.)
  2. Ha nem egyértelmű a fenti bizonyítási kísérlet, akkor mi a teendő? Ki kell várni, míg a gyermek betölti az 1. életévét, és akkor lehet az apasági vizsgálatot elvégeztetni, és addig húzódik az ügy?
  3. Azt hallottam hogy a vizsgálat elég költséges. Mivel én akkor még gyes-en leszek, szeretném tudni, hogy kinek kell a vizsgálat költségeit fizetni?

Köszönöm válaszukat előre is.

derill # 2004.06.15. 11:29

Tehát ha az apa nem fizet tartásdijat, az első körben egyáltalán nem a gyámhivatalra tartozik. A biróságon kell kérni a jogerős tartásdijat megállapitó határozat végrehajtását. A gyámhivatalhoz akkor érdemes fordulni a tartásdij megelőlegezése érdekében, ha az apának nincs jövedelme és/vagy vagyona, amiből a tartásdij igény kielégithető. Ekkor érdemes a végrehajtási eljárással egy időben inditani a gyámhivatalit, és ezzel egy időben tartás elmulasztása miatt is feljelentést tenni a rendőrségen.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kincs # 2004.06.15. 17:38

Kedves Piszine!
Ha megengeded, sorrendben válaszolnék!:)
1./ A gyámhivatal nem állapítja meg az apaságot. Csupán azt vizsgálja az általad, valamint az általad hozott (természetesen melletted tanúskodó) tanúk nyilatkozata alapján, hogy megalapozott-e a perindítás az apaként megnevezett ellen. Ha megalapozottnak tartja (azaz: nagy a valószínűsége, hogy a nevezett apa a vérszerinti apa), akkor rendeli ki az eseti gondnokot, hogy pert indítson az apa ellen.
2./ Ha nem egyetértelmű ez a dolog (1.), akkor a gyámhivatal elutasítja a kérelmedet, ami ellen fellebbezési jogot biztosítanak. De nem valószínű ez az eset.
3./ A vizsgálatot nem neked kell fizetned. Nyugi!

derill # 2004.06.21. 12:36

Azzal vitáznék, hogy a vizsgálatot nem az anyának kell fizetni. Amikor nem állapitják meg az alperes apaságát, akkor ugyanis a gyermekre terheli a biróság, ugyanis a költségeket valakinek ki kell fizetni. Az anya csak akkor fizeti, ha beavatkozóként vesz részt az eljárásban, de általában tanuként vesz részt, és kiderül, hogy nem az apleres az apa. Ezek azok az esetek, amikor a gyermeket kötelezi a biróság, amivel nem értek egyet, mert a gyerek nem tehet arról, hogy a kedves mamának fogalma nincs arról, kitől lehet a gyermeke. Sajnos láttam már ilyen itéletet. Ilyen esetben én kártéritési pert inditanék az anya ellen, hiszen az ő nyilatkozata miatt kell a gyermeknek fizetnie. J


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

piszine # 2004.06.22. 08:42

Eléggé meglepődnék, ha a vizsgálat szerint nem a volt párom lenne az apa, ez nálunk egyesélyes, mivel senki mással nem történt olyasmi, amiből gyermek foganhat. Én inkább a vizsgálati hibaszázalék miatt tudok aggódni, bár elvileg az csak 0.01%, de attól még van. Az apa vércsoportja egyébként ugyanaz, mint az enyém, így a gyermeké sem lehet más, csak ugyanez (0+). Ami engem inkább érdekel, hogy várhatóan mennyi ideig tarthat ez a folyamat, mármint a gyermek születése-gyámhivatali vizsgálat kezdetétől (ha perre kerül sor) az ügy lezárásáig? (Szeretnék felkészülni mindenre, mert ha megszületik a gyermekem, nem biztos, hogy lesz időm-energiám a váratlan fordulatok kezelésére.)
És amit Kincs írt: tanúkat kell hoznom, akik bizonyítják, hogy együtt éltünk. No de azt senki nem tudja bizonyítani, hogy szexuális kapcsolatunk volt-e. Mi van, ha a volt párom azt mondja: hát igen, együtt laktunk, de nem történt semmi (ezt azért mondom, mert egy ilyen hazugsággal már bepróbálkozott egy közös barátunknál, ami igen rosszulesett, mert amellett, hogy tagadta az apaságot, ezzel alaptalanul meg is gyanúsított, hogy mással bújtam ágyba). Ekkor mi történik? Itt jön a laborvizsgálat? Egy internetes oldalon egy ilyen vizsgálatokat végző cég egyébként azt írta, hogy a gyermek születése utáni első naptól elvégezhető a teszt, a gyámhivatal miért vár egy évet?

derill # 2004.06.23. 06:11

Ezt nem a gyámhivatal dönti el. A biróság. A gyámhivatal kizárólag egy dolgot dönt el, hogy indittat-e pert, vagy sem. Jelen esetben valószinüleg indittat, hiszen a gyermek családi jogállása ahogy kivettem rendezetlen. A biróság a bizonyitási inditványok alapján dönti el, hogy lesz-e vérvizsgálat vagy sem. Lehet, hogy anélkül, egyszerü antropológiai vizsgálattal eldönthető (6 lábujja van az apának is, a gyereknek is), akkos semmiképp nem megy el DNS vizsgálatig. Egyébként az 99,9 százalékig képes megállapitani. De láttam már olyan esetet, amikor az apa a rá rendkivüli módon hasonlitó barátját küldte el az ő személyi igazolványával. Az anya nem volt jelen, igy nem tudta közölni, hogy nem az apa volt vizsgálaton. Persze az apaságot kizárták. Aztán az apa elszólta magát, eldicsekedett a dologgal. Ennek kapcsán uj vizsgálat lett, és lebukott. Igy pedig már büncselekmény miatt is eljárás indult ellene. Persze be is jöhetett volna neki a dolog. Az eljárás kb. 1-1,5 év attól függően, hogy meddig kell elmennie a biróságnak. De az is lehet, hogy az apa már akkor elismeri a gyermeket magáénak, amikor a gyámhivatalba behivják, és elmondják az eljárás menetét, költségeit.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

sprite_ # 2004.10.12. 12:48

Üdvözlet mindenkinek!

Nekem is hasonló problémám van. Kislányom 3,5 éves. 3 éves korában képzelt apa nevére lett anyakönyvezve, mert az apukája ismeretlen helyen tartózkodik. A szüleihez van bejelentve állandóra, de ők nem tudják az albérleti címét, mint ahogy én sem. Azt tudom, hogy hol dolgozik, de avval nem sokra megyek. A barátnőm lenne az egyetlen tanú, aki igazolni tudná a kapcsolatunkat. Nem éltünk együtt, de barátnőm annak idején (meg most is) nagyon sokszor találkozott/találkozik vele (mármint a kislányom apjával) nálunk, mivel az apuka rendszeresen felkeres minket, vagyis inkább engem, mert a gyerekkel aztán nem sokat foglalkozik! Azt mondja, hogy a gyereknek nem lenne jobb, ha ő elismerné az apaságot, mert gyerektartást úgy sem tud fizetni, akkor meg minek!

A gyámügy már kirendelt eseti gondnokot, aki azt mondja, hogy ha a bíróság visszautasítja a keresetet (csak 1 tanúm van!), akkor azt már többet nem lehet beadni + ha az apuka nem jelenik meg a tárgyaláson (és szerintem nem fog eljönni!), akkor is lezárul a per! Ez tényleg így van?

Előre is köszönöm a válaszokat!

derill # 2004.10.14. 22:03

Nem azért van képzelt személy bejegyezve részére, mert az apa ismeretlen helyen tartózkodik, hanem valószinüleg azért, mert Te nem közölted a pontos adatait. Amennyiben közöltél, a gyámhivatal köteles az eljárást lefolytatni.

Ugyanis ismeretlen helyen lévő személy apaságát is megállapitja a biróság. Ha azt tudod, hogy hol dolgozik, akkor elegendő, ha ezt közlöd. Javaslom, hogy kérd a gyámhivataltól az apaság megállapitása iránti per meginditását, ők a rendőrség utján majd megkerestetik az apát.
A gyerektartást, ha tényleg dolgozik, mindenképpen levonják tőle, ráadásul ha jövedelemmel nem rendelkezik, akkor is megállapitanak tartásdijat, mivel a saját tartása rovására is köteles a gyermeke tartásáról gondoskodni. Ha nem fizeti, az büncselekmény, és leültetik, ha nem tudja igazolni, hogy rendszeresen tartja a kapcsolatot a munkaügyi központtal annak érdekében, hogy elhelyezkedjen - ugyanis csak akkor nem büntetendő, ha önhibáján kivül nem tud a gyermek tartásáról gondoskodni. Márpedig aki semmit nem tesz azért, hogy elhelyezkedhessen, az igenis önhibás.

Cserélj eseti gondnokot. Amit az mondott, az baromság. Mert csak azonos tényállás esetén ius redicata. De amennyiben uj bizonyitékaid lesznek, akkor az már uj tényállás, tehát bármikor ujrainditható. Ráadásul ha nem jelenik meg a tárgyaláson, akkor elő kell vezettetni, illetve hirdetményi uton is idézhető.

Azt hiszem annak az eseti gondnoknak nem sok tapasztalata lehet az ilyen ügyekben.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

sprite_ # 2004.10.18. 13:26

Köszönöm a hozzászólást!

Az eseti gondnokot végül meggyőzte a gyámügy vezetője + a főtanácsos asszony, aki a gyámügyön az én ügyemmel foglalkozik! Tehát megindíttatom az apasági pert! Ennél rosszabb (képzelt apa bejegyezve!) már úgy sem lesz! Most már csak idő kérdése!

derill # 2004.10.18. 15:25

Az eseti gondnokot nem meggyőzni kell. Ha győzködnöm kellene, lecserélném. A gyámhivatal ugyanis az eseti gondnokot kirendeli. Az annyit jelent, mintha megbiznám, hogy ezt és ezt az ügyet intézze. Tehát ha a gyámhivatal a perinditásra rendeli ki, ő köteles a pert meginditani, még akkor is, ha ugy érzi, hogy el fogja vesziteni, vagy ha nem ért egyet valami más okból. Ha pedig ismeretlen helyen lévő személlyel szembeni apasági perben nem jártas, akkor megkérdezheti a kollégáit. A mi eseti gondnokunk pontosan tudja, hogy hogyan kell csinálni, nem egy esetben hozott már a biróság pozitiv döntést.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

karakteres # 2008.01.08. 21:23

Sajnos velem is megtörtént az, hogy kétéves élettársi kapcsolatban fogant jövevény nem kellet és én sem terhesen. Így egyedül maradva a csöppséggel éltünk míg az apa vissza nem hízelegte magát fél éves korában, de ez is csak 3 hónapig tartó nagy apai hőstett volt, miközben még apai nyilatkozatot is "elfelejtett" tenni mind máig, amikor a pici 3 éves lett. A sok lelki teher után ott álltam ismét a gyámügyön, hogy a gyermek apai jogállását rendezzem. Már el is határoztam, mivel a nevemet viseli, apukám édesapjának a nevét jegyeztetem be képzelt apaként, amikor tájékoztattak arról, hogy bármilyen nevet adhatok.

A kérdésem a következő lenne: talán adthatom a tényleges apai nevet is? Nem kérek én ettől az apától semmit, sem tartásdíjat sem azt hogy joga legyen, hiszen nem vállalta a gyermeket, nem támogatja és már két éve nem is látogatta meg! De nekem fontos, hogy a gyermekemnek ne kelljen hazudmon, hogy miért más az apja neve mint ahogy hívják valójában.

Lehet úgy adni egy "kitalált" nevet, hogy az az apai név? és közben nem kérem az apasági pert a gyámügy részéről sem indítani? Ha nekem kell diktálnom nevet, címet és születési dátumot a képzelt apának, akkor diktálhatom a tényleges apai adatokat is?

Egy dologgal viszont nem értettem egyet, hogy miért kell "valakit" beírni, amikor még a gyermek is ismeri az apját? Az vagy van, vagy ismeretlen és nem egy kitalált név, melynek semmi tartalma nincs. Az a gyermek érdekét képviseli, hogy két "apá-t" kell megismernie? Egyet aki a dédapja volt és egyet aki a valós apja. Hogy mondjam el neki, ha megkérdezi? Kicsim Te egy "jogi" eset miatt lettél a dédapád gyermeke, mert a valós apukádnak bizony hol kellettél hol nem.

Még dönthetek abban a vonatkozásban, hogy milyen nevet adok meg képzelt apaként, ezért kérem szíveskedjen mielőbb válaszolni kérédemre!

köszönettel: egy anyuka és a kishercege

ObudaFan # 2008.01.09. 16:30

Jogszerűen nem adhatod egy létező férfi nevét az ő hozzájárulása nélkül, amíg az ő apaságát meg nem állapítják.
Egyébiránt szerintem most indítsd el a pert az apaság megállapítása iránt, amíg a gyermek még nem igazán fogja fel, mi is történik.

karakteres # 2008.01.10. 08:09

Köszönöm a választ!

Kissé el vagyok keseredve! nem akarom, hogy annak a gazembernek joga legyen a gyermekhez, aki még a vállalkozásomat is tönkretette, csakhogy pszichiátrián kössek ki és elvetéljek! Mivel nem szereti a gyermeket fel fogja használni a bosszúra, hogy apasági pert kezdeményezek és tönkre fogja tenni a kis lelkét, amire nincs szükségünk.

Mit tehet egy anya, hogy ne legyen joga egy szcientológusnak a fiához?

És majd hogy magyarázzam meg a fiamnak, hogy miért nem az apja neve szerepel apaként?

ObudaFan # 2008.01.10. 17:13

Egyetlen módon tudod kizárni, hogy ő se indíthasson apaság megállapítása iránti pert: ha találsz apát a gyermeknek. Valóságosat, aki teljes hatályú elismerő nyilatkozatot tesz, nem csak egy anyakönyvbe bejegyzett fiktívet. És olyat, aki nevelőapaként funkcionál is.

juditkol # 2008.01.14. 14:47

Szép napot,
azt szeretném megkérdezni, hogy apasági és/vagy tartás megállapítása iránt csak a baba születése után lehet a pert indítani? (Én márciusra várom a bébit, 8 hónapos vagyok jelenleg.)
Ha a papa maga szeretne apasági vizsgálatot csináltatni, lehet már a szülést követően is vagy csak ha a baba 1 éves lesz (mint ahogy alább olvastam)?

Igaz a papa mindig ígér valamit (fizet havi x összeget, segít a babaholmik megvételében stb...), de mindig eltűnik és nyomatékosan megkért arra, hogy ne telefonálgassak neki, mert ez zavarja az új barátnőjét...
Igy e-mailben probálom őt tájékoztatni a fejleményekről, babával kapcsolatos kérdésekről - de arra nem reagál!

Ha megszületik a bébi keresztnév ügyben dönthetek én egymagam is?
Köszönettel, J.

ObudaFan # 2008.01.14. 19:07

A pert el lehet indítani már most is. Befejezni csak a születés után lehet, de az egyébként sem lesz ilyen gyors. A névviselés kérdésében ha már lenne apa, akkor csak közösen dönthetnétek, de amíg nincs, addig te döntesz.

juditkol # 2008.01.17. 15:56

Kedves ObudaFan!
Új fejleményként annyi történt, hogy a papa ügyvéd által írt levélben jelentkezett nálam és közölte, hogy nem akarja, hogy az ő nevét viselje a gyerek és kapcsolatot sem kívánja vele majd tartani vele. Ellenben - ha bebizonyosodik (mert hogy most már meg is kérdőjelezi) hogy ővé a gyerek, hajlandó tartásdíjjat fizetni...
Mennyi ideig húzodhat egy ilyen per? És addig akkor ő egyáltalan nem köteles semmit fizetni a gyerköcért, csak ha majd megítélek? De akkor ugye visszamenőleg is kikell fizetnie a tartás díjjat?
Ha én ügyvédhez fordulok és pert indítok apuka ellen, akkor a végén ezeket a költégeket lehet kérni apukától, hogy térítse meg?