Nem értem hogy jon ide a Lanyom nelkul soha, lattam a filmet, olvastam az elso es a masodik reszet is. A konyv/film nem Tuneziaban jatszodik, hanem Iranban. Iran nem arab, hanem perzsa. Ma 2010 van, akkor 1986...dult a forradalom. HA elolvassak a masodik reszt, maga Betty irja hogy azota a legtobb orszag alarita a gyermekrablas elkerulesere szolo egyezmenyt. Iranival valo hazassag utan -meg ha az USA-ban kottetik is - a no egybol allampolgar lesz, Tuneziaban nem...Betty ott szurta el hogy ennek anno a 80-as evekben nem jart utana...ebbol lett a baj, nem abbol hogy perzsa a ferj...En nem vedem se az egyik se a masik oldalt, mindket feltol fugg hogy alakul a dolog. Mint mar irtam, nem csak az arab ferj veri a feleseget hanem az europai, indiai is. (Marmint azt a not aki hagyja magat ;) en tuti visszahuznek egyet).
Mas: Speciel Franciaorszagban az a divat hogy megjelent egy unatkozo hazasoknak szolo tarskereso ahol szepen a masik fel hata mogott felre lehet -ni. Az vajon mivel jobb? Ott hol a tisztelet meg a megbecsules? Teny hogy egy ket honap utan torteno leanykeres eleg halszagu, foleg ha a felek csak egyszer-ketszer lattak egymast...
Egy masik pelda, vizumpelda, az en peldam. Anno mikor Franciaorszagban jottem 2005-ben, egy francia baratom volt, magyarok akkor meg nem dolgozhattak itt kint csak munkavallalasi engedellyel amire annyi esely volt hogy megkapd mint egy arabnak a vizum. Sok orosz no is jott/jon ki allhazassaggal, meg kinaiak, vietnamiak, akiket elvettek a szerencsetlen francia ferfiak, aztan koppantak). Sot neten is lehet "rendelni" orosz-ukran feleseget, talalkozas nelkul, ugyhogy ketoldalu a dolog, az itteni ferfi nem kapja meg amit keres igy "mashol" keres. Erdeke fuzodik hozza, o is kihasznalja a masik felet. Mint ahogy az az europai no is aki 120 kilo, 50 eves es a tuneziai/ egyiptomi mittudomen milyen 20 eves kiscsavotol remeli a tartos kapcsolatot..meg fizet is neki hogy meg*-ja. Itt is az arab pasi a szemet vagy a no nem latott a szemetol...???
Mikor en Fr.o-ba jottem, elobb a tobb diplomaval baby szitteltem, majd megtanultam a nyelvet, ujra diplomaztam itt kint, mig vegul 2008-ban feloldottak a munkavallalasi tilalmat es johet aki akar az uniobol.Ekozben engem mar a diploma munkavallalasra jogositott. Es mit ad isten, szakitottunk a parommal. Lakasom kenyerem otthon is van, tehat nem a jobb vilag remenyeben koltoztem ide, szimplan szerelembol, de a szakitas utan (en szakitottam) megse mentem haza, ha mar megdolgoztam az ujradiplomaert, nyelvert, megbecsulesert.... A francnak se volt kedve megtanulni a nyelvet es ujra lediplomazni. Most akkor a vizumert/munkavallalasi engedelyert voltam a parommal vagy se...lehet talalgatni..szerintem nem feltetlen vakit el midnenkit a szerelem, mer a magyar/europai no a vizum problemarol, utesrol, csaladon beluli eroszakrol,bezarasrol beszelni az arab parjaval? Elviszi e ez az arab ferfi a kinti magyar konzulatusra hogy feltehesse a no a kerdeseit mint ahogy engem a tunez parom, vagy csak arrol van szo hogy I love You? Garancia semmire sincs, mindenesetre kell az elovigyazatossag barkivel is hoz ossze a sors, fejet ugrani semmibe se kell. Kulonben Tuneziaban is egyre emelkedik a valas, a fovarosban pedig mar nem feltetlen szuz minden muzulman lany, nem ezen mulik az hogy ket ember mennyire tiszteli egymast. Lehet az arab mellett nem fog senki miniszoknyazni, foleg ott kint (Franciaorszagban a legnagyobb k-ak az arab lanyok...mindenuk kint van), viszont annak is megvannak a negativ kovetkezmenyei hogy a diszkok europaban tele vannak miniszoknyas, szilikonos nokkel es a ferfi nem kesz meg 33 evesen se a csaladalapitasra mert van boven valasztek anelkul hogy lekotne magat. Eleg osszetett ez a tema, szerintem a kinti konzulatuson tudnak szemelyre szabott tajakoztatast adni, en mar voltam kint, kedves a fogadtatas.