házasságkötés tunéziai férfival

evike24 # 2010.12.01. 17:20

Nem értem hogy jon ide a Lanyom nelkul soha, lattam a filmet, olvastam az elso es a masodik reszet is. A konyv/film nem Tuneziaban jatszodik, hanem Iranban. Iran nem arab, hanem perzsa. Ma 2010 van, akkor 1986...dult a forradalom. HA elolvassak a masodik reszt, maga Betty irja hogy azota a legtobb orszag alarita a gyermekrablas elkerulesere szolo egyezmenyt. Iranival valo hazassag utan -meg ha az USA-ban kottetik is - a no egybol allampolgar lesz, Tuneziaban nem...Betty ott szurta el hogy ennek anno a 80-as evekben nem jart utana...ebbol lett a baj, nem abbol hogy perzsa a ferj...En nem vedem se az egyik se a masik oldalt, mindket feltol fugg hogy alakul a dolog. Mint mar irtam, nem csak az arab ferj veri a feleseget hanem az europai, indiai is. (Marmint azt a not aki hagyja magat ;) en tuti visszahuznek egyet).
Mas: Speciel Franciaorszagban az a divat hogy megjelent egy unatkozo hazasoknak szolo tarskereso ahol szepen a masik fel hata mogott felre lehet -ni. Az vajon mivel jobb? Ott hol a tisztelet meg a megbecsules? Teny hogy egy ket honap utan torteno leanykeres eleg halszagu, foleg ha a felek csak egyszer-ketszer lattak egymast...
Egy masik pelda, vizumpelda, az en peldam. Anno mikor Franciaorszagban jottem 2005-ben, egy francia baratom volt, magyarok akkor meg nem dolgozhattak itt kint csak munkavallalasi engedellyel amire annyi esely volt hogy megkapd mint egy arabnak a vizum. Sok orosz no is jott/jon ki allhazassaggal, meg kinaiak, vietnamiak, akiket elvettek a szerencsetlen francia ferfiak, aztan koppantak). Sot neten is lehet "rendelni" orosz-ukran feleseget, talalkozas nelkul, ugyhogy ketoldalu a dolog, az itteni ferfi nem kapja meg amit keres igy "mashol" keres. Erdeke fuzodik hozza, o is kihasznalja a masik felet. Mint ahogy az az europai no is aki 120 kilo, 50 eves es a tuneziai/ egyiptomi mittudomen milyen 20 eves kiscsavotol remeli a tartos kapcsolatot..meg fizet is neki hogy meg
*-ja. Itt is az arab pasi a szemet vagy a no nem latott a szemetol...???

Mikor en Fr.o-ba jottem, elobb a tobb diplomaval baby szitteltem, majd megtanultam a nyelvet, ujra diplomaztam itt kint, mig vegul 2008-ban feloldottak a munkavallalasi tilalmat es johet aki akar az uniobol.Ekozben engem mar a diploma munkavallalasra jogositott. Es mit ad isten, szakitottunk a parommal. Lakasom kenyerem otthon is van, tehat nem a jobb vilag remenyeben koltoztem ide, szimplan szerelembol, de a szakitas utan (en szakitottam) megse mentem haza, ha mar megdolgoztam az ujradiplomaert, nyelvert, megbecsulesert.... A francnak se volt kedve megtanulni a nyelvet es ujra lediplomazni. Most akkor a vizumert/munkavallalasi engedelyert voltam a parommal vagy se...lehet talalgatni..szerintem nem feltetlen vakit el midnenkit a szerelem, mer a magyar/europai no a vizum problemarol, utesrol, csaladon beluli eroszakrol,bezarasrol beszelni az arab parjaval? Elviszi e ez az arab ferfi a kinti magyar konzulatusra hogy feltehesse a no a kerdeseit mint ahogy engem a tunez parom, vagy csak arrol van szo hogy I love You? Garancia semmire sincs, mindenesetre kell az elovigyazatossag barkivel is hoz ossze a sors, fejet ugrani semmibe se kell. Kulonben Tuneziaban is egyre emelkedik a valas, a fovarosban pedig mar nem feltetlen szuz minden muzulman lany, nem ezen mulik az hogy ket ember mennyire tiszteli egymast. Lehet az arab mellett nem fog senki miniszoknyazni, foleg ott kint (Franciaorszagban a legnagyobb k-ak az arab lanyok...mindenuk kint van), viszont annak is megvannak a negativ kovetkezmenyei hogy a diszkok europaban tele vannak miniszoknyas, szilikonos nokkel es a ferfi nem kesz meg 33 evesen se a csaladalapitasra mert van boven valasztek anelkul hogy lekotne magat. Eleg osszetett ez a tema, szerintem a kinti konzulatuson tudnak szemelyre szabott tajakoztatast adni, en mar voltam kint, kedves a fogadtatas.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.11.21. 20:37

Dr. Grád tanár úrral teljesen egyetértek! Nekem két barátnőm is megveszett szó szerint egy-egy arabusért (az egyik tunéziai volt) az egyik két, a másik három évig bírta. Értelmiségihez mentek férjhez, jó anyagi körülmények közé, (orvos, nyelvtanár) aztán egy szál ruhában jöttek haza. Az egyik követség segítségével, a másik barátokéval.
De ha ezt nem is hiszed el, olvasd el a Lányom nélkül soha c könyvet, Betti Mahmudi-tól, abban nagyon alaposan meg van írva minden kis buktatója annak, amin egy európai nő elvérzik sajnos...bármekkora is a szerelem.

ritus82 # 2010.11.21. 18:29

Kedves Evike24!

Voltam már 3x a családnál, először én is féltem. Voltam már 1 tucatszor kint , ám a párom vidéken lakik, igaz 1 nagyvárosban, kicsit tartottam az egésztől, ám a családja nagyon nyitott volt, iszonyú kedvesek, első perctől befogadtak. Szinte mindenkit ismerek ott a szomszédokat, nagynéniket, nagybácsikat, barátokat. Az egész család tanult, a nővére tanárnő, ém férjhez ment most a kisfiával van otthon, náluk is voltunk, mert Ő egy nagyvárosban lakik. Az ügyvéd Úr írt 1 esete, miszerint egyik ügyfele férjhez ment , ám elszabadult a pokol, és még a címet sem tudta. Ez nagyon fura számomra, én tudom a címet, az egész család moblszámát stb. Ezért én nem tartok ettől, otthon inkább a párom anyja szóvivő, ők sincsenek bezárva sőt! Jönnek-mennek és nagyon jól érzik magukat. Én is hallottam már durva esetekről, ám ez itthon is megtörténik ugye. Nekem is az a tapasztalatom , hogy ez az ország inkább mediterrán ,mint arab

Köszönöm a leveledet és további sok boldogságot!

evike24 # 2010.11.21. 17:48

Kedves Ritus82!

Nem vagyok jogász, de érintett vagyok a témában mivel nekem is tuneziai a parom. Annyi a kulonbség hogy en FR-orszagban elek, akinek ugye Tunezia gyarmatorszaga volt és itt nagyon sok a jol működő vegyes házasság.
Én voltam bent személyesen a tuneziai magyar nagykövetnél, aki szemtől szemben elmondta, nekem és paromnak, hogy Tunezia a leheto legliberalisabb arab orszag, ugyhogy ne hasonlitgassuk se Iranhoz se mas egyébhez. Gyermekrablas, házasságon belüli erőszak nem csak az arab orszagokban fordul elő, csak egy példa, Párizs luxusnegyedeben elő indiai baratnőmet uti veri a férje...és nem arab, nem is muzulmán, mégse valhat.
A legjobb ha Magyarorszagon kottetik az esküvő, de keves az esely hogy az arab ferfi - érdekhazassagra valo gyanu miatt - nem kap vizumot, vagyis ezt szinte az állam lehetetlenné teszi igy nem marad más választás mint a kinti esküvő.
Ha a gyermek Európában születik, akkor az adott ország törvénye vonatkozik rá, konzuli ertesüleseink szerint, a tunéziai törvények szerint pedig - ha kint eltek és kint születik a gyermek, a gyermek 9 éves koraig az anya rendelkezik felette, viszont csak az apa beleeggyezésével lephet ki az orszag teruletéről....
Párom édesanyja, huga es nővere nem el bezarva, mindharman dolgoznak, egyikuk doktoratusira keszul, masik miniszteriumban dolgozik, én idén már 6-szor voltam kint és nem szállodában hanem a csaladnál. Ok speciel nem elnek elnyomva és nagyon nyitottak az europai - francia kultura felé. Biztos vannak nagyon rossz példak is, de az is sokat szamit mennyiszer talalkoztatok személyesen, értelmiségi e a parod, befogadott e a csalad, ki finansziroz kit anyagilag, mekkora a korkulonbség stb.
Garancia egy hazassagra sincs es a pokol barhol elszabadulhat.

Grád András # 2010.11.18. 21:40

Kedves Ritus82!

A tunéziai családjoghoz ugyan én sem értek, a hazaiban viszont van pár évtized praxisom, ebből az első 10 év bírósági. E minőségemben próbálnék a józan eszére hatni: Iszonyúan nagy kockázatot vállal. Két hete sincs, hogy sikerült az egyik ügyfelemnek nagy nehézségek árán elválni a tunéziai férjétől, akivel egy nyaralás során ismerkedett meg, és persze lángolt a szerelem. Egészen addig, míg ki nem költözött hozzá ha jól emlékszem Sousse külvárosába, ahol az esküvő napját követően gyakorlatilag bezárva tartották. Még a címet sem tudja ma sem, mert arrafelé nem voltak utcanevek, amik meg mégis, azokat nem tudta a kukacbetűk miatt elolvasni. Párszor alaposan összeverte a kedves férje, mire megérett benne a menekülés gondolata. A magyar konzulátus segítette haza egy szál ruhában, amikor egy óvatlan pillanatot kihasználva sikerült megszöknie. És ő előzőleg pont úgy meg volt győződve, milyen remek férje lesz, és hogy ő a kivétel a többiekhez képest, mint valószínűleg most Ön. Az arab férfiak nem jobbak vagy rosszabbak, mint a magyarok, hanem csak mások. Teljesen másként szocializálódtak, és ezt a szerelem ideig-óráig befolyásolhatja, majd amikor ez törvényszerűen elmúlik, jön az alapértelmezett viselkedés, lásd fent. Szóval nagyon gondolja meg, mire készül, mert igen nagy valószínűséggel két éven belül üdvözölhetjük itt a fórumon, mint a férjétől menekülő segítségkérőt. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ritus82 # 2010.11.18. 21:12

Köszönöm a hozzászólásokat!

Dr.Attika # 2010.11.18. 15:09

Kedves Rita!
A magyar családjog vonatkozik mind a házasságára és ezen házasságból született gyermekkel kapcsolatos minden jogvitára. Lehet kötni házassági vagyonjogi szerződést és szerencsére erre is a magyar szabályok vonatkoznak.
Azt javaslom, hogy a házasságkötéstől kezdve a vagyonjogi szerződésig mindent Magyarországon , a magyar jog szerint végezzen. Igy nem lesz kiszolgáltatott.
nem saját kútfő, de megosztom:
Az arab férjjel alá kell iratni egy nyilatkozatot:
"Feleségemet keresztény ember szerint szeretem és tisztelem. Minden keresztény szokás, szokás jogot és írott jogot vele kapcsolatban betartok."
Ha aláírja, akkor férjhez lehet hozzá menni, ha nem, akkor be kell állni az arab asszonyok világába. Ami nekik nem probléma, de egy magyar nő részére katasztrófa.

pazs # 2010.11.18. 14:50

Valahol érthető, hogy nem hemzsegnek Magyarországon a tunéziai családjog szakértői.

dr. Benke # 2010.11.18. 14:06

Kérdés feltevése óta senki nem válaszolt Önnek.

Javaslom, hogy tegye fel a kérdését itt:

www.csaladjog.com

ritus82 # 2010.11.18. 12:15

Házasságkötést tervezek egy tunéziai állampolgárságú férfival , és szeretném tudni ,hogy milyen törvények vonatkoznak rám. Különös tekintettel a házasság előtti különvagyonra, lehet-e kötni házassági szerződést- ami Tunéziában is érvényes – mivel az esküvő Tunéziában lenne, a házasság alatt megszerzett vagyonról , valamint a házasság alatt születendő gyermek(ek) elhelyezésről. Mivel Magyarországon szeretnénk élni és a házasságot itt is hitelesíteni kellene, a magyar jog mennyiben befolyásolja ezt a házasságot.

Tehát:

a házassági szerződés
a házasság előtti különvagyonról
és a születendő gyermekek felügyeletéről
szeretném megtudni a jogokat és a lehetőségeket