Póthagyatéki eljárás


vjozsi # 2021.05.19. 10:37

drbjozsef,
köszönöm, de a kettővel a kérdésem alatti hozzászólás csak arról szól, hogy a jegyző indíthat hivatalból póthagyatéki eljárást. De nem a közjegyző. Jelen esetben a közjegyző kapott egy levelet a banktól, amire póthagyatéki eljárást indított (bár erről az örököst nem értesítette), majd azt megszüntette, és ennek a díját akarja kifizettetni velem.

Továbbra is az lenne a kérdésem, hogy a közjegyző indíthatott-e önhatalmúlag, a jegyző kihagyásával póthagyatéki eljárást?

drbjozsef # 2021.05.19. 10:46

vjozsi,

Igazad van. bocs. Akkor más lehet itt. A bankszámla kifejezetten a hagyatéki eljárás UTÁN került elő? Nem lehet, hogy be volt jelentve, csak a jegyző ésvagy a bank ésvagy a közjegyző rontott el valamit?

Elvileg új vagyon esetén ugyanúgy leltárt kellene felvenni, és a jegyző küldi azt meg a közjegyzőnek a póthagyatéki eljáráshoz. Önhatalmúlag nem indíthatná szerintem se...

Érdeklődj a jegyzőnél vagy a közjegyzőnél.

Az lehet talán, hogy a bank, észlelve a hibát, a jegyzőnek küldte meg az adatokat, az ügyintéző meg hivatalból felvette a "leltárt" és küldte is a közjegyzőnek.

groszfater@gmail.com # 2021.05.19. 11:07

"Elvileg új vagyon esetén ugyanúgy leltárt kellene felvenni, és a jegyző küldi azt meg a közjegyzőnek a póthagyatéki eljáráshoz. Önhatalmúlag nem indíthatná szerintem se..."

Már-hogyne indíthatna!

  1. az önkormányzati szerv alkalmazottja az önkormányzat vagy önkormányzati szerv feladat- és hatáskörét érintő perekben, továbbá ugyanezen perekben az önkormányzati szerv szervezeti és működési szabályzatában meghatározott tisztségviselő, ideértve az önkormányzati képviselőt is, ha a per - tárgya alapján - abba a szabályzatban meghatározott ügykörbe tartozik, amelyben a tisztségviselő eljárni jogosult, valamint
  2. akit erre jogszabály feljogosít.
drbjozsef # 2021.05.19. 12:08

Te most nem kevered a jegyzőt, és a közjegyzőt, úgy mint én az előbb azzal, hogy az önkormányzati törvényt idézed?

Pont ezt írtam : a jegyző (önkormányzat) indíthat hivatalból. Az eljáró közjegyző nem. (de egyébként 100% biztos ebben sem vagyok, de az eljárásrend szerint a jegyző leltárja nélkül nemigen hinném.)

Lyonee # 2021.05.19. 12:18

Szerinted az jogszerű, hogy hagyatéki végzés nélkül a Bank kiadja az örökséget? Ezt egy bank sem teszi meg.
A közjegyzői díj az örökség értékétől függ. Valószínű, hogy a 22 000 Ft a különbözet közjegyzői díja.

drbjozsef # 2021.05.19. 12:27

Nem, az is eléggé fura ebben a történetben így.
Az otp még személyes megjelenésre sem adja át azonnal, egy-két hét backoffice munkaidőt kér, és csak utána lehetett elintézni.

vjozsi # 2021.05.19. 13:09

Azért adta ki a bank az örökséget póthagyatéki nélkül, mert előtte az ő hibájukból maradt ki a hagyatékból. Nem egyből adták ki, kellett őket győzködni. Valószínűleg rájöttek, hogy nagyobb bajuk lehet abból, ha kiderül, hogy a hagyatéki eljárásban hamis tájékoztatást adtak a közjegyzőnek.

Sikerült beszélnem a közjegyzővel, annyit mondott, hogy miután tudomást szerzett a póthagyatékról, meg akarta nekem spórolni az időt, amíg elküldi majd visszakapja az anyagot a jegyzőtől. No comment... Egyébként meg ha nem tetszik a végzés, fellebbezzek ellene.

Nem tudom, lehet-e olyan okból fellebbezni, hogy az eljárás, amiben a végzést hozták, valójában nem is létezik.

Lyonee, a 22000 ft afféle alapdíj, mert a póthagyatéki eljárást megszüntetették, abban semmilyen hagyatékot nem adtak át. A gond azzal van, hogy valójában el se indult az a póthagyatéki, amit állítólag megszüntettek.

drbjozsef # 2021.05.19. 13:46

Nem értem.

A közjegyző - neked spórolásiból - elindított egy póthagyatéki eljárást, csinált ki tudja mit, majd az eljárást megszüntette, és erről hozott egy végzést, és ebben a végzésben tőled követeli a díját?

Ez érdekes. Te nem indítottál eljárást, nem kértél semmit, ráadásul érdemi határozatot nem hozott. Miért akar tőled pénzt?

Kérdezd már meg, miért nem a banktól, vagy az önkormányzattól kéri? De ennyi erővel egy random embertől is kérhetné, akit megállít az utcán.

Ez olyan, mintha én ásnék egy gödröt közterületen, aztán visszatemetném, és utána követelném a kiásás költségét a polgármestertől.

drbjozsef # 2021.05.19. 13:48

Ha érdemi végzést hozott volna, hogy az a bankszámla téged illet, felveheted, akkor arra jogosan járt volna neki a díja. Még akkor is, ha nem te indítod az eljárást.

Valszeg ez az indoka is, mert azt a pénzt te megkaptad, akár póthagyatéki érdemi végzés után, akár benne lett volna az eredeti hagyatéki végzésben, az összegével arányos költség járna neki. Ezért gondolja, hogy tőled jár neki, ami jogos is szerintem, de ehhez érdemi végzést hozzon, hogy jogosan kaptad meg azt a pénzt, ne megszüntető végzést.

Szomorú örökös # 2021.05.20. 04:16

vjozsi

A gond azzal van, hogy valójában el se indult az a póthagyatéki, amit állítólag megszüntettek.

Megvolt az! Hiszen kaptál róla megszüntető végzést.