közös megegyezés megtámadása


csutak # 2004.06.02. 10:47

Ebben az esetben kérhetem a ház értékesítését is vagy az én tulajdoni részem kifizetését is, ha ő maradna a házban?

Kago (törölt felhasználó) # 2004.06.02. 10:04

A bíróság házasságot felbontó ítéletének megváltoztatását lehet kérni, ha az ítélet kihirdetését követően az annak alapjául szolgáló körülméynekben lényeges változások következtek be. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a bíróság a felek közös megegyezését végzéssel hagyta jóvá. Így pl.: Ha a volt házastárs kereseti és vagyoni viszonyai jelentősen megváltoznak, akkor lehet kérni a gyerektertásdíj felemelését, vagy leszállítását. Ugyanígy lehet kérni azt is, hogy a bíróság a közös lakás használatával kapcsolatos rendelkezését ( vagy a közös megegyezés erre vonatkozó részét ) vizsgálja felül, és módosítsa. Itt lehet hivatkozni pl. a volt házastárs viselkedésének gyökeres megváltozására, ( amennyiben ez az együttlakást a továbbiakban már nem teszi lehetővé. ) Ilyenkor a bíró hozhat olyan ítéletet, amellyel a renitens házastársat a közösen használt lakás elhagyására kötelezi. Ebben az esetben a tulajdonviszonyok nem változnask meg, az ingatlan marad közös tulajdonban , de a közös lakást elhegyó házastársat lelépti díj illeti meg. Ennek összege a lakás beköltözhető, és lakott értéke különbözetének annyiad része, amennyi az együttlakók száma.

Ha az ingatlan csak az egyik házastárs nevén szerepel, de az valójában közös szerzeménynek minősül, ( mert pl. az ingatlan értéke döntő hányadát az egyik fél üres telkére közösen felépített lakóház adja ) akkor a felek tulajdoni hányadok vonatkozásában létrejött közös megegyezését a földhivatal illeték fizetési kötelezetség nékül átvezeti. Közös megegyezés hiányában a tulajdoni hányadok kérdésében a bíróság -ingatlanforgalmi szakértő bevonásával - dönt, és elrendeli a döntése földhivatali bejegyzését. Ez utóbbi földhivatali eljárás szintén illetékmentes, és nincs határidőhöz kötve egyik sem.

csutak # 2004.06.01. 13:57

A közös megegyezéses válás után az ingatlanhasználatra vonatkozóan mennyi időn belül lehet megtámadni az egyezséget, ha valamelyik fél érdekeit és biztonságát sérti, hogy még válóperen belül maradjon a változtatás, és ne essen az ingatlanmegosztás 6 %-os illeték alá?
Úgy tudom, van valamennyi idő erre, utána már csak bírósági perrel lehet a közös vagyont megszüntetni, és ez elég sokba kerül.