Ez látod igaz. Én csak egyvalaki igazát fogadom el, a jogszabályét, bár sokszor nem értek vele egyet, de hát azt kell betartani. Amikor viszont a szabály képlékeny, akkor többféle értelmezési lehetőség van, és mindenkié nagyon érdekel, mert erőteljesen eltérhet az enyémtől. Na ebből lehet tanulni. Mind jó, csak nézőpont kérdése, hogy kinek a szempontjából. Ezt nevezik kiskapunak, és néha szükség is van rá. Példa: módositották az Áe-t. Na most aki módositotta, az az életben nem dolgozott gyámhivatalban, és a többi jogszabályt sem annyira ismeri. Az uj szabály szerint kiskoru kérelmező esetén az érdemi határozatot 15 napon belül kell meghozni. Ha a kiskoru beesik hozzám, és kéri, hogy xy-t rendeljem ki részére gyámnak, akkor erre 15 napon belül egyetlen érdemi határozatot tudok hozni, elutasitom a kérelmét az Áe. 27 alapján, mivel képtelen leszek ennyi idő alatt meghallgatni a szülőt. Ugyanis vannak idézési szabályok is - 5 nappoal előtte meg kell kapnia az idézést, mint az idézés időpontja -, a posta is lassu, ráadásul lehet, hogy társhatósági megkeresés kell hozzá, ott pedig a társhatóságnak szintén 15 napja van a válaszra, és akkor nem számoltam a postai utat. Szóval nagyon nem gondolták ezt át.
Van egy másik is. Amikor felmentem az átmeneti nevelt gyámját, azzal egyidejüleg kell másik gyámot rendelnem, és a kiskoru vagyonát a végszámadással együtt átadnom. Csakhogy amikor felmentem az előző gyámot, onnan számitva kell neki "haladéktalanul" benyujtania a végszámadását. Ezt a haladéktalanult nem annyira magyarázták meg, de az biztos, hogy a határozat elkészitésekor még nem lesz végszámadásom. Tehát tuti, hogy nem fogom tudni, hogy milyen vagyont kellene átadnom. A határozatom akkor is jogszabályba ütközik, ha megszakadok (és nem a röhögéstől).
Nem lenne rossz, ha olyan készitené a jogszabályokat, aki ért is hozzá.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu