Köszönöm a gyors segítséget.
A rendőrségen már pénteken este tettem feljelentést. A bíróságon ma voltam, ahol végrehajtási lapot töltöttek ki amit tovább küldenek a területileg illetékes végrehajtónak. A gyámhivatallal állítólag Õ veszi fel a kapcsolatot. Ezután a gyámosok kimennek és szépen megkérik a férjemet, hogy adja át a gyereket. Ha ez nem vezet eredményre (valószínüleg nem) akkor értesítik a végrehajtót aki ez után kérhet karhatalmat.
Arról nincs véletlenül tapasztalata, hogy ez mennyi időt vesz igénybe?
férjem ellopta a gyereket
- 1
- 2
Akkor javaslom, hogy keresse fel a gyámhivatalt, és a rendőrséget, meg a biróságot. Mindhármat. Irásban kérjea végrehajtást azok alapján, amiket leirtam - a gyámhivataltól - és tegyen feljelentést is az ügyben. A biróságtól kérje a saját határozatának a végrehajtását. És kérem, ha eredményre vezet, jelezzen vissza, hogy melyik, és milyen módon.
Köszönettel: Derill
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
A végzés fellebezésre tekintet nélkül végrehajtható.
Amit kifelejtettem: láttam már olyan eljárást is, ahol a birósági végrehajtótól kérték a birósági gyermekelhelyezési határozat végrehajtását. Nem tudom, mi lett az eredménye, visszajelzést nem kaptam.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Természetesen. Egyrészt a Csjt. 72. § (4) bekezdése szerint: A szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve a gyámhatóság a gyermek kiadását követelheti attól, aki a gyermeket jogtalanul tartja magánál. - tehát a gyámhivataltól kell kérni a határozat végrehajtását,
másrészt a Btk. szerint a családi állás megváltoztatása büncselekmény. (193. § (1) Aki más családi állását megváltoztatja, így különösen gyermeket kicserél, vagy más családba csempész, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.).
Ez esetben a rendőrségen kell feljelentést tenni.
Természetesen mindkét esetben be kell csatolni a jogerős végzés másolatát. Azt érdemes ellenőrizni, hogy végrehajtható-e a határozat, mert ha kiderül, hogy mégsem jogerős, és erről a feljelentő is tudott, akkor megvalósul a hamis vád tényállása is, és akkor a feljelentő kerül bajba.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
És ha előzetesen végrehajtható a végzés, akkor intékedhet valamelyik hatóság?
Látom, közben irogat még: Nem. A gyámhatóság nem intézkedhet, és ha jól sejtem, hogy nem jogerős a végzés, akkor senki sem intézkedhet.
Az ügyvédet személy szerint nem ismerem, de ugy látom nagyon is normális. Neki egyetlen dolga van, megnyerni a pert. Az ügyvédi munka nem jótékonysági egylet. Megbizzák, és legjobb tudása szerint dolgozik. Pontosan az előbb leirtak miatt - és Ön hivatkozik arra, hogy az elvált apák védője - nem véletlenül vállalta el az ügyet.
Én is vérlázitónak tartom, ha nem a jogszabályok és a körülmények, hanem a szokásjog alapján hozzák a döntéseket. Ma Magyarországon minimum kábszeresnek, vagy alkoholistának kellene lennie az anyának ahhoz, hogy ne hozzá helyezzék el a gyermeket. Pedig az apa ugyanolyan alkalmas lehet a gyermekek nevelésére. Én megvizsgáltatnék néhány ominózus esetet ugy, hogy nem közölném a felek nemét. Biztos vagyok benne, hogy meglepő eredmények születnének.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Ne kapkodjunk Ha jól értelmezem, a biróság ideiglenes intézkedéssel elhelyezte a gyermeket Önnél. Ez egy végzés. Ha nem mondta ki az előzetes végrehajthatóságát, akkor a fellebbezésnek a végrehajtásra halasztó hatálya van. Ez azt jelenti, hogy amig a fellebbezést el nem birálják, nem lesz jogerős, nem lehet végrehajtani. Nyilvánvalóan ezt mondta a férje ügyvédje a rendőröknek, és azt is, hogy benyujtották a fellebbezést.
Mivel a fellebbezési eljárás akár el is huzódhat, javaslom, hogy kérjen kapcsolattartási lehetőséget – az apától, mivel a gyámhivatal a gyermekelhelyezési per miatt nem intézkedhet. Azt ne is kérje, hogy a gyermeket kapcsolattartásra elvihesse az apa lakásáról, mert ezt nem fogja engedélyezni. Ugyanis jelenleg is közös a szülői felügyelet mindaddig, amig a végzés jogerőre nem emelkedik, ezért ha Ön magánál tartaná a gyermeket önhatalmulag, az apa sem tehetne semmit.
Egyébként az apa valószinüleg a biróság elfogultságára fog hivatkozni, amiben van valami. Ugyanis a gyermekelhelyezési perekben mindig az a szülő indul jobb esélyekkel, akinél a gyermek van. Ugyanis a gyermek érdekeire hivatkozással nem szoktak ezen a helyzeten változtatni. Az eset általában forditott helyzetben szokott előfordulni, a nők szokták önhatalmulag kivonni a gyermeket a közös szülői felügyelet alól, ez esetben pedig az apáknak esélyük sincs a gyermek visszaszerzésére. Jelen esetben, ha az apa gyermeknevelési képességei nem korlátozottak, elvileg nála kellett volna a gyermeket elhelyezni. Most tehát az apa azért hivatkozik elfogultságra, mert ha forditott helyzet lenne valószinüleg esélye sem lenne arra, hogy a gyermeket megkapja, csak azért, mert ő férfi, és a gyermekkel az anya maradt. Ez pedig egyértelmüen diszkriminativ. Mindez amit leirok, nem azt jelenti, hogy egyetértek az apával, ugy gondolom, hogy a biróságnak értékelnie kellene – és minden esetben -, hogy a gyermeket gondozó szülő önkényesen vonta ki a gyermeket a közös szülői felügyelet alól. Igaz, azt is értékelnie kell, hogy mi volt erre az indoka.
Nem ismerem jelen ügy végzését, de sok hasonló esetet láttam. Ezekben az esetekben ráadásul annak ellenére, hogy az anya önhatalmulag minden indok nélkül kivonta a gyermeket a közös szülői felügyelet alól, a biróság minimális, kéthetenkénti két órai felügyelet melletti kapcsolattartást állapitott meg az apáknak. Az ilyen diszkriminativ döntések vezetik az apákat és ügyvédeiket arra, hogy amennyiben forditott helyzetben (tehát amikor a gyermeket az apa háztartásában nevelkedik huzamosabb ideig, és a biróság ennek ellenére az anyánál helyezi el), diszkriminációra, és elfogultságra hivatkozzanak.
Megjegyzem: nem tanácsos interneten (nagy nyilvánosság előtt) egy ügyvédet név szerint megemlitve lebénázni, ez ugyanis büncselekmény, és jogerős ítélet esetén nem lesz „előnyös” a gyermekelhelyezési pernél a büntetett előélet.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Én nem az ügyvéd szájából hallottam, hogy a bíróság le volt fizetve, hanem a férjeméből. Az ügyvéd meg egyszerűen nem normális. Csak a pénz kell neki. Minél több beadványt készít stb, annál több pénzt kap. Az ilyen sötét ügyfelekkel mint a férjem el is tudja játszani. Egyszerűen nem fogadja el, hogy nem fogják Neki ítélni a gyereket. A gyerek minden alkalommal sír, hogy haza akar jönni hozzám. Egy jó apa ezt lesz..ja. A kicsi totál elhanyagolt. Ma pl. esőben zokni nélkül, kinőtt pólóban volt. A multkor ezt is szóvá tettem a bíróságon. Amikor ma odaértem gyorsan hoztak a gyereknek egy zoknit meg egy pulóvert.
A gyámhatóság intézkedhet és elhozhatja a gyereket? Nincs itt valaki aki esetleg ebben járatos?
"Gondolom az ügyvéd mondhatott valami olyat a rendőrnek ami miatt nem mertek erélyesebben fellépni. A zsaruk figyelmeztették ugyan, hogy ez bűncselekmény de őt nem érdekelte. Egyszerűen azt mondja, hogy nem fogadja el a bíróság határozatát, mert a bíróság le volt fizetve."
Ha jól értelmezem a fentieket, és az ügyvéd mondja azt, hogy a bíróság le volt fizetve, akkor minimális egy jó vastag fegyelmi eljárást kéne a nyakába akasztani a kamaránál.
Nick Name
A lényeg, hogy fordulj hozzá bizalommal!
Kedves Sunbird!
A rendőrség köteles lett volna intézkedni, csak hát nem igazán jogászok, ezért megetettek velük valami maszlagot!
'91-ben ismerkedtem meg Csendes László úrral, akkor még friss századossal.
Dr. Csendes László "Alezredes" vagy ezredes, hozzá tartoznak az ilyen ügyek a Teve utcában!
Legalábbis ritka jó fej ember! Megértő, segítőkész, szakmailag hozzáértő...Szóval ami nem jellemző a fakabátos testület nagyrészére!!
Mi is ezzel érveltünk. Azt mondták, hogy amíg nem 100% hogy bűncselekményt követett el, addig nem tehetnek semmit. A férjem a rendőrök jelenlétében felhívta az ügyvédjét és átadta az egyik rendőrnek a telefont. Gondolom az ügyvéd mondhatott valami olyat a rendőrnek ami miatt nem mertek erélyesebben fellépni. A zsaruk figyelmeztették ugyan, hogy ez bűncselekmény de őt nem érdekelte. Egyszerűen azt mondja, hogy nem fogadja el a bíróság határozatát, mert a bíróság le volt fizetve. Éppen most jöttem a gyerektől. Folyamatosan sír, hogy haza akar jönni. A férjem fel van jelentve, de mivel a rendőrségen hétvégén csak ügyelet van, így Õk is csak leghamarabb holnap tudnak intézkedni. Nekem hová kell fordulnom holnap? Gyámhatóság, esetleg bíróság? Õrá nézve milyen következményei vannak az ügynek?
Mi az hogy a rendőrségnek nincs joga bemenni a lakásába???? A rendőrségnek kötelessége a bűncselekményt megakadályozni, márpedig a gyermek elhelyezésének erőszakos megváltoztatása bűncselekmény.
A problémám amiben segítséget szeretnék kérni a következő. 1 hónappal ezelött a férjem elköltözött és elvitte közös 3 éves fiunkat is. Mivel közös szülői felügyelet volt így semmit nem tudtam tenni. Természetesen látogattam a gyereket de a körülmények olyanok voltak, hogy nem tudtam \"visszalopni\". Természetesen rögtön elindítottam az ideiglenes gyermekelhelyezési pert és a válópert is. A férjem a legjobb barátnőmmel lépett le. Anyagi követelései voltak, amiket rögtön érvényesíteni is akart. Ezt természetesen megtagadtam elvégre akkor még a válóper sem volt beadva. Ezért vitte el a gyereket. Junius 18.-án pénteken megvolt a tárgyalás, ahol a gyermeket nekem ítélték és kötelezték a férjemet, hogy aznap 16óráig adja ki a gyereket részemre. Ez nem történt meg. Kihívtam a rendőrséget akiknek sajnos nincsen joguk bemenni a lakásába, így semmit nem tehetnek. Elmondták a férjemnek, hogy bűncselekményt követ el, de ez sem hatotta meg. A lakohelyünk szerint illetékes rendőrségen természetesen feljelentettem.
A gondom az, hogy ebben az esetben mindenki mást mond. Van aki a gyámhatóságot nevezte meg mint illetékest, van aki bírósági végrehajtót. Mivel hétvége van semmit nem tudtam intézni. Leghamarabb holnap lesz lehetőségem de jó lenne tudni addigra, hogy merre induljak.
Magamról még annyit, hogy egyáltalán nem iszok alkoholt, sosem láttam kábszert és sosem volt más az életemben a férjemen kívül. Az anyagi és lakáshelyzetem rendezett. Ezek után a férjem azzal érvel a bíróságon, hogy Én rossz anya vagyok. Alátámasztani semmivel nem tudja és nem is igaz. Még azt is a szememre vetette, hogy császárral szültem a gyereket (megfulladt volna a köldökzsinór miatt). Kiváncsi lennék a véleményetekre és segítséget kérnék, hogy hová fordulhatok, hogy minél hamarabb rendeződjön a kisfiam helyzete.
Még annyit, hogy a férjem most a bíróságot szídja, miszerint elfogultak voltak. Be is adott elfogultsági indítványt amit elutasítottak, és tudomásom szerint megfellebezte a döntést is. Neki mik az esélyei velem szemben?
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02