Nem. A karhatalomnál csak akkor viszik be, ha akadékoskodik, és akadályozza a hatósági tevékenységet. A karhatalom funkciója kizárólag az, hogy biztositsák a végrehajtást. Tehát ha csak azzal, hogy a ház előtt megáll a rendőrautó, el tudják érni, hogy odaadja a gyereket, akkor be sem mennek (ez lenne legalábbis az ideális a gyermek szempontjából. Persze ha a rendőr alaptermészete olyan, hogy be akarja bizonyitani, hogy neki hatalma van, be fog nyomakodni, és "intézkedni" fog. A gyermekre ez nem tul kedvező. Voltam pár karhatalmi beszállitáson - gyermek intézetbe vitele - nem szép látvány. Gyereksirás, üvöltözés, örök élmény marad a gyermek számára.) Tehát javaslom, hogy mivel Ön is ott lesz, kérje meg a rendőröket, hogy csak akkor lépjenek közbe, ha az apa önként nem hajlandó a rendőri jelenlét tudatában sem intézkedni. A szolgálati szabályzat szerint kötelesek végrehajtani a rendőrségi eszközökkel. Tehát jelen esetben betörhetik akár a lakás ajtaját is (az uj szabályzatot ugyan nem ismerem, de a régiben ez volt, viszont tudom, hogy azóta változott, csak nem tudom melyik része). De jobb ha nincs szükség erre.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu