Kedves Levelezők!
SOS segitségre lenne szükségem: olyan ügyvédet keresek, aki jártas özvegyi haszonélvezet megváltásában.
Problémám:
édesapám hagyatékában termőföld, lakás, mezőgazdasági gépek, gk, bankszámla, apeh-visszaigénylés szerepel. A dolgok nagy része házasság előtti. Házassági szerződés, végrendelete nem volt. A föld kárpótlásból származik. Főleg a nyugdijukból, nem pedig a gazdasából éltek.
Feleségével (nem édesanyám) kb. 3,5 évet élt együtt, ebből 2,5 volt házasság. A feleség igényli mindenre a haszonélvezetet, ill. megváltást.
Hogyan tudnám ezt korlátozni?
- Számit-e az együtt töltött idő?
- A gépjárművek, bankszámlák és visszaigénylés esetén hogyan alakul a haszonélvezet, ill. annak változása? Automatikusan 50% vagy lehet-e
csökkenteni? Esetleg a törvényes örökös (lánya) valami előnyt élvez ezekre, ha a házasság előtt szerezte ezeket?
- Ha inditok egy haszonélvezet-korlátozási pert, kérhetem-e egyidejűleg korlátozás után a megváltást is? (Szeretnék, minél kevesebbet fizetni neki!) Vagy csak a közjegyzőnél lehet kérni a megváltást?
- Ha élettársi viszonyra (közben új barátja van) hivatkozva kérem a haszonélvezet korlátozását, az élettársi viszon után ismét helyre áll-e a teljes haszonélvezet, vagy továbbra is él a korlátozás?
- Õ elvileg rokkant nyugdijas, de mellette vállalkozik is, ami (tiszelet a kivételnek) azt jelenti, hogy min. a bevallás. Ezt hogy veszik figyelembe a korlátozás esetén?
- Tudja esetleg valaki, mi ilyenkor a birói gyakorlat?
Tudom, kicsit zavaros az ügy, de hát ilyen az élet. Nagyon hálás lennék minden segitségért, ugyanis próbáltam ilyen ügyre szakosodott ügyvédet keresni, de akit találtam, szabin van, de a válaszok nagyon sürgősen kellenének.
Előre is köszi minden tippet, tanácsot!
Kika