haszonélvezet


szajbertattila # 2004.07.13. 15:13

Sziasztok,

sajnos a Ptk szerint végrendelet hiánynában az örökhagyú gyremeke örököl, a túlélő házastárs haszonélvezeti jogával terhelten. Akkor is így van ez, ha három napot éltek házassági életközösségben, és akkor is, ha pl. 30 évet. Ezen nem lehet változatni, haszonélvezeti jog van.

Nézzük meg inkébb, mint lehet csinélni a haszonélvezeti joggal ebben a helyzetben?

  • semmit,
  • lehet kérni a megvltását,
  • lehet kérni a korlátozását.

A kérdés az, hogy milyen gyorsan akarsz pénzhez jutni:

  • ha nem sürgős, akkor nem csinálnék semmit - a haszonélvezeti jog gyanis megszűnik az özvegy halálával. Ha az néni elhalálozik, lesz egy 1/1 arányú tulajdonod, és utánn szabadon rendelkezel vele.
  • ha sürgős a pénz, akkor meg lehet váltani a haszonélvezeti jogot. Az özvegyet megváltás címén egy gyermekrész illeti meg, azaz ha egyetlen gyermek vagy, akkor a fele lehet az özvegyé (ez a jelen esetben lehet, hogy drága ár lenne). Megváltást nem lehet kérni a házastárs által lakott lakásra, itt ez a megoldás ki is van lőve, de lehet, hogy pont ez a jó a mi esetünkben (idősebb özvegy)
  • korlátozás: kérhető olyan mértékre, hogy az biztosítsa az özvegy szükségleteit - a saját vagyonát is idevéve. Ez tehát egy jó dolog az örökösnek, vissza lehet tartani egy kicsit az özvegyet

Na de összességében:

idős özvegy esetén kivárnám, amíg megszűnik a haszonélvezeti jog - tehát nem váltanám meg a haszonélvezeti jogot, de egy korlátozást azért kérnék rá. És akkor 1/1 arányú tulajdonos maradok. Nagyjából ennyit tennék hozzá

derill # 2004.07.13. 14:32

Ja:) Attila épp válaszolt a kérdésre egy másik ügy kapcsán: a kis tudatlan a cime. Javaslom, hogy őt kérdezzétek, ennek (is) szakértője:)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2004.07.13. 14:30

Abalister: kérni mindent lehet, max. nemet mondanak. Ez egyezség kérdése. Én mindig azt vallottam, hogy ha valamit akarok, akkor meg kell adnom az esélyt a másiknak (akitől akarom) arra, hogy nemet mondjon. De mivel az emberek utálnak igent és nemet mondani, ezért valószinütlen, hogy azonnal nemet mond, és ez egy alku kezdete lehet:)

Hátha az özvegy alig várja, hogy elköltözzön valahova:)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Aballister # 2004.07.13. 10:56

kika:

Ja, kihagytam, hogy csak az özvegy által lakott lakásra vonatkozik az utolsó mondatban írt korlátozás.

:-)


Ab.
:->

Aballister # 2004.07.13. 10:53

kika:

(Új fórumozó vagyok, javítsatok ki, ha nem jót írnék. )

Ha jól tudom, a házasság előtt szerzett vagyon, főképp az ingatlan minden egyéb szerződés nélkül is különvagyonak számít. Egyébként esetedben tv.-es öröklés van, tehát mivel van tv.-es örökös, ez a hagyatékot megszerzi. "A házastárs örökli mindannak a haszonélvezetét, amit egyébként nem ő örököl".

Ami a gond, hogy lakásra nem lehet kérni az özvegyi haszonélvezet megváltását.


Ab.
:->

ágnesjudit # 2004.06.28. 13:33

1.Az öröklés szempontjából a házasságban eltöltött idő hossza nem számít, csak a házasság ténye.
2.A haszonélvezet megváltésanak a házastárs és az örökösök kérelmére is helye van.
A szerzeményi vagyon esetén a házastársat olyan rész illeti meg, mintha az örökhagyó gyermeke volna. Ági vagyon esetén, ha az örökhagyóra(elhalázottra) valamelyik felmenőjéről hagyta a vagyont, vagy ingyenes juttatásban részesítette, az ági vagyon 1/3-a jár.
megváltásra az öröklés megnyílásától számított egy éven belül van lehetőség
3. A haszonélvezet korlátozásának bármikor helye van, és csak a leszármazók kérhetik. A korlátozott haszonélvezetnek is biztosítania kell a házatárs szükségleteit, figyelembe véve saját vagyonát és munkáját is.
a korlátozást a bíróságtól lehet kérni.
4. ahaszonélvezeti jogot csak az újabb házasság szünteti meg.

kika # 2004.06.24. 13:35

Kedves Levelezők!

SOS segitségre lenne szükségem: olyan ügyvédet keresek, aki jártas özvegyi haszonélvezet megváltásában.

Problémám:
édesapám hagyatékában termőföld, lakás, mezőgazdasági gépek, gk, bankszámla, apeh-visszaigénylés szerepel. A dolgok nagy része házasság előtti. Házassági szerződés, végrendelete nem volt. A föld kárpótlásból származik. Főleg a nyugdijukból, nem pedig a gazdasából éltek.
Feleségével (nem édesanyám) kb. 3,5 évet élt együtt, ebből 2,5 volt házasság. A feleség igényli mindenre a haszonélvezetet, ill. megváltást.

Hogyan tudnám ezt korlátozni?

  • Számit-e az együtt töltött idő?
  • A gépjárművek, bankszámlák és visszaigénylés esetén hogyan alakul a haszonélvezet, ill. annak változása? Automatikusan 50% vagy lehet-e

csökkenteni? Esetleg a törvényes örökös (lánya) valami előnyt élvez ezekre, ha a házasság előtt szerezte ezeket?

  • Ha inditok egy haszonélvezet-korlátozási pert, kérhetem-e egyidejűleg korlátozás után a megváltást is? (Szeretnék, minél kevesebbet fizetni neki!) Vagy csak a közjegyzőnél lehet kérni a megváltást?
  • Ha élettársi viszonyra (közben új barátja van) hivatkozva kérem a haszonélvezet korlátozását, az élettársi viszon után ismét helyre áll-e a teljes haszonélvezet, vagy továbbra is él a korlátozás?
  • Õ elvileg rokkant nyugdijas, de mellette vállalkozik is, ami (tiszelet a kivételnek) azt jelenti, hogy min. a bevallás. Ezt hogy veszik figyelembe a korlátozás esetén?
  • Tudja esetleg valaki, mi ilyenkor a birói gyakorlat?

Tudom, kicsit zavaros az ügy, de hát ilyen az élet. Nagyon hálás lennék minden segitségért, ugyanis próbáltam ilyen ügyre szakosodott ügyvédet keresni, de akit találtam, szabin van, de a válaszok nagyon sürgősen kellenének.

Előre is köszi minden tippet, tanácsot!
Kika