Gyermekelhelyezés, válás...

derill # 2004.08.16. 10:30

Gábor: A rendőrségen azonnal tegyél bejelentést azzal, hogy eltüntek, ismeretlen helyen tartózkodnak, kéred eltünt személykénti köröztetésüket. Ha megtalálják őket, az anya tartózkodási helyét nem kötelesek közölni, ha az anya ehhez nem járul hozzá, de a gyerekét igen, mivel közösen gyakoroljátok a felügyeleti jogot - hisz a biróság még nem döntött a gyermekelhelyezés kérdésében - ráadásul ha nem nálad helyeznék el, a gyermek tartózkodási helyének kijelölése kérdésében akkor is közösen gyakorolnátok a felügyeleti jogot, tehát nemcsak hogy jogod van tudni, hanem jogod van beleszólni is.

Menj be a gyámhatóságra (nem a gyámhivatalba), és kérd, hogy vizsgálják, hogy nincsenek-e az anyánál veszélyeztetve a gyermekek, hivatkozz a fenyegetésére, továbbá arra, hogy nem látogatta a gyerekeket az óvodában sem, kérj erről óvodai véleményt az óvónőtől, továbbá hivatkozz az öngyilkossági kisérleteire. MIndezt természetesen irásban. Mondd el azt is, hogy jelenleg nem tudod, hogy hol vannak. A biróságon pedig hivatkozz arra, hogy az anya önhatalmulag vonta ki a gyermekeket a közös szülői felügyelet alól, és teljes mértékben elzárta őket tőled. Kérd a pszichológiai vizsgálatát (a gyerekekét is).
Egyenlőre ennyi, amit hirtelen megtehetsz.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2004.08.16. 10:30

Gábor: A rendőrségen azonnal tegyél bejelentést azzal, hogy eltüntek, ismeretlen helyen tartózkodnak, kéred eltünt személykénti köröztetésüket. Ha megtalálják őket, az anya tartózkodási helyét nem kötelesek közölni, ha az anya ehhez nem járul hozzá, de a gyerekét igen, mivel közösen gyakoroljátok a felügyeleti jogot - hisz a biróság még nem döntött a gyermekelhelyezés kérdésében - ráadásul ha nem nálad helyeznék el, a gyermek tartózkodási helyének kijelölése kérdésében akkor is közösen gyakorolnátok a felügyeleti jogot, tehát nemcsak hogy jogod van tudni, hanem jogod van beleszólni is.

Menj be a gyámhatóságra (nem a gyámhivatalba), és kérd, hogy vizsgálják, hogy nincsenek-e az anyánál veszélyeztetve a gyermekek, hivatkozz a fenyegetésére, továbbá arra, hogy nem látogatta a gyerekeket az óvodában sem, kérj erről óvodai véleményt az óvónőtől, továbbá hivatkozz az öngyilkossági kisérleteire. MIndezt természetesen irásban. Mondd el azt is, hogy jelenleg nem tudod, hogy hol vannak. A biróságon pedig hivatkozz arra, hogy az anya önhatalmulag vonta ki a gyermekeket a közös szülői felügyelet alól, és teljes mértékben elzárta őket tőled. Kérd a pszichológiai vizsgálatát (a gyerekekét is).
Egyenlőre ennyi, amit hirtelen megtehetsz.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Barbara04 # 2004.08.16. 11:05

Kedves derill!

Gábor001 barátnőjeként írom a következőket: a rendőrségen azt a felvilágosítást adták, hogy eltűnt személynek csak azt az illetőt nyilváníthatják, aki önszántából ment el és nem jött vissza, tehát egy 3 és egy 6 éves fiúra ilyet nem mondhatunk. Kb. ötször jártunk a rendőrségen, írásbeli nyoma van, hogy veszélyben érezzük a kicsiket, amiért szuicid hajlamú, beszámíthatatlan az anya stb., ennek ellenére nem intézkedtek idáig. Azt mondták, hogy vigyük a zárójelentést a kórházból erről a rendőrségre, hiába mondjuk, hogy mint magánszemélyeknek ilyet nem adnak ki, de a rendőrség kikérhetné. Semmi reakció. Másrészt a bíróság már elrendelte mindkét szülő pszichológiai vizsgálatát, talán ez elől is "menekül"...

Tutucs # 2004.08.16. 19:48

És én holnap készülök a "yardra" feljelentést tenni kiskorú veszélyeztetéséért.
Úristen, mi vár rám?

Tutucs # 2004.08.16. 21:05

[törölve]

Gábor001 # 2004.08.18. 08:09

Kedves Derill!

Köszönöm a reagálásod, de sajnos nem foglalkoztak velem a rendőrségen pedig már ötször jártam ott 08.01-óta, hivatkozva arra, hogy jogszerűen vannak az anyánál a gyerekek és amíg nincs végzésem az ideiglenes felügyeleti jogról addig nem csinálnak semmit. Sőt elküldtek a Teve utcába, hogy ott tegyek panaszt ahol szintén elküldtek, hogy várjam meg a végzést. A bíróság nem tesz semmit 08.03.-óta, bár most kiküldtek a sürgősségi intézkedést kérő beadványomra egy végzést az anyának, hogy nyilatkozzon három napon belül. De hogy miről fogalmam sincs. A gyámhatóságról itt Csepelen többször elküldtek már, mondván hogy menjek a bírósághoz, mert ők egy magasabb szerv. Közben a feleségem naponta egy percre felhív, hogy jól vannak a gyerekek, de beszélni nem hagy velük.
Illetve szeretnék a nyilvánossághoz fordulni (TV ügyvédje, Fókusz), mert szerintem egy hatalmas lyuk tátong a gyermek elhelyezési perek közepén a családjogi törvények tükrében. És legkevésbé a gyermekek érdekét szolgálják ezek.

derill # 2004.08.18. 13:26

A lyukkal egyetértek. Van egy jogszabálymódositási javaslatom, de nem tudom még mi lett a sorsa. Ez a javaslat megszüntetné a közös szülői felügyelet alóli kivonás önhatalmu lehetőségét is.

Menj be, és kérd, hogy vegyék
jegyzőkönyvbe, hogy kéred az eltünt személykénti köröztetésüket.
Sajnos nem tudom fejből a jogszabályt, de létezik, kötelesek elrendelni.
Hivatkozz a Családjogi Törvény 1952. évi IV. törvény Csjt. 72. § (1)
bekezdésére: A szülői felügyeletet a szülők együttesen gyakorolják -
ellentétes megállapodásuk hiányában - akkor is, ha már nem élnek
együtt. a 72. § (2) bekezdése értelmében: A szülői felügyelet a kiskorú
gyermek gondozásának, nevelésének, vagyona kezelésének, valamint
törvényes képviseletének jogát és kötelességét, továbbá a
gyámnevezésnek és a gyámságból való kizárásnak jogát foglalja
magában.Mivel a gondozás joga is beletartozik, Te gondozni szeretnéd
a gyermekedet, ettől senki sem foszthat meg, csak a biróság. Tehát
jogod van tudni, hogy hol tartózkodik a gyermeked. Jelenleg a
gyermeked eltünt, ezért kéred a felkutatását. Mindezt irásban kérd,
arra nem küldhetnek el. Menj be az ügyészségre is ha kell.
Csjt. 92. § (1) A gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes
és közvetlen kapcsolatot tartson fenn. A gyermekétől különélő szülő
joga és kötelessége, hogy gyermekével kapcsolatot tartson fenn, vele
rendszeresen érintkezzen (a kapcsolattartás joga). A gyermeket
nevelő szülő vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást
biztosítani.

Csjt. 72/B. § (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges
kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői
felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a
különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette
vagy megszüntette.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek
nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása,
tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint
életpályájának megválasztása.

Ezen szakaszok is azt mutatják, hogy ha már elhelyezte volna a
biróság mondjuk az anyánál, tehát nem gyakorolnátok közösen a
szülői felügyeleti jogot, akkor is jogod lenne tudni, hogy hol tartózkodik
a gyermeked, hisz beleszólásod van a gyermek tartózkodási helyének kijelölésébe, most pedig, hogy gyakorlod is a szülői felügyeleti jogot,
pláne, hogy jogod van tudni. Mivel ismeretlen helyen vannak, a
jogszabály szerint pedig köteles megkeresni a rendőrség a
gyermekedet, és köteles kiadni, hogy hol tartózkodik. Az anya
tartózkodási helyét nem köteles, de a gyerekét igen.

Derill

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Tutucs # 2004.08.21. 20:25

Ennyit a magyar rendőrségről:
Nem is álltak szóba velem, mondván, ez nem a yardra tartozik. Nincs veszélyhelyzet szerintük. Előzékenyen hozzátették, hogy ha ragaszkodom hozzá, adjam be írásban, de azonnal továbbítják a Gyámhivatalhoz.
Kérdés: a yard ezekszerint csak a "bottal-ütés"-hez ért?

Tutucs # 2004.08.21. 20:29

Igen, pipa vagyok, mert amíg nem folyik vér, vagy nem ütődött a gyermek, vagy gyógyíthatatlan beteg, addig senki sem tesz semmit!
Tisztelt bukott kormányunk(aink) nem ismerik a szót, mely így hangzik:
PREVENCIÓ!

Gábor001 # 2004.08.23. 09:07

Sziasztok

Csatlakoznék Tutucshoz, mert a rendőrségen arra, hogy nyomozzák ki a gyerekek tartozkodási helyét csak annyi volt a válasz, hogy amíg nincs bírósági határozat addig az ő kezük meg van kötve. Négy feljelentést tettem három hét alatt, de csak a Teve utvába küldözgetnek, hogy tegyek panaszt a rendőrségi intézkedés ellen. Röhej!!
Nincs valakinek valamilyen ötlete, hogy hogyan lehet megsürgetni egy ideiglenes elhelyezést a bíróságon.
Illetve el kellen gondolkozni azon, hogy összefogással terjesszünk fel az alkotmánybírósághoz egy indítványt törvénymódosításra ami valóban a GYERMEK érdekeit venné figyelembe és nem azt, hogy minnél kissebb felelősége legyen a bíróságnak függetlenül attól, hogy ez sajnos sok esetben tönkreteszi a gyerekeket!

derill # 2004.08.23. 16:26

2001. évi XVIII. törvény
a személy- és tárgykörözésről: (2) E törvény alkalmazásában

1. körözés: az ismeretlen helyen lévő személy vagy tárgy felkutatása, illetve ismeretlen személy vagy holttest személyazonosságának megállapítása érdekében végzett intézkedések összessége;
  2. körözés elrendelés: személy vagy tárgy felkutatására, illetve személy vagy holttest személyazonosságának megállapítására irányuló határozat, illetőleg személy felkutatását, egyben elfogását és meghatározott hatóság elé állítását elrendelő határozat (elfogatóparancs) meghozatala;

Mivel jelenleg a gyermeked, akinek Te vagy a törvényes képviselője (legalább is Te is) ismeretlen helyen tartózkodik, bejelentheted mindezt, és kérheted a körözés elrendelését. Ha megtalálják, kötelesek veled közölni, hogy hol van. Erre, és az előbbi jogszabályokra hivatkozz irásban. Kiváncsi lennék milyen indokkal fogják elutasitani. Az, hogy mit mondanak, az nem számit. Irják le. És menj nyugodtan a Teve utcába:))) Tegyél ott is panaszt.

A biróságot lehet sürgetni, de attól még nem lesz sokkal előbb döntés szerintem, mert iszonyat sok ügyük van. Tehát inkább ezektől várj eredményt. Irásban kérd, és kérd az ügyészséget is, hogy intézkedjenek, továbbá a gyermekjóléti szolgálatot és a jegyzői gyámhivatalt is azzal, hogy a gyermekedet az anyja teljes mértékben elzárta előled, és ezzel veszélyezteti, ugyanis a gyermekednek joga van veled kapcsolatot tartani, és neked is jogod van vele. A joghézag egyébként pont ezen a ponton van, ugyanis ha az anya szempontjából nézed, amind odaadja neked a gyermeket, Te ugyanezt meg tudod tenni, tehát el tudod zárni tőle a gyermeket, és a birósági gyakorlat általában annál a szülőnél helyezi el a gyermeket, amelyiknél ténylegesen is tartózkodik. Tehát nyilván igyekszik elkerülni az anya, hogy a gyerek hozzád kerüljön, hogy nála helyezzék el. Sajnos a biróság ritkán veszi figyelembe, hogy a közös szülői felügyelet alól az egyik fél jogsértő magatartással kivonja a gyermeket, pedig szerintem kellene. Nem láttam még indokolást, ahol ez szerepelt volna.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2004.08.23. 16:27

visszább olvastam:))) A gyámhivatalhoz nem továbbithatnak körözési kérelmet. Csak ha kapcsolattartást kérsz náluk. Figyelj oda mit kérsz:)))

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

IV.Henrik # 2004.08.24. 06:37

Sziasztok! Bocsánat, hogy közbevágok, de más téren lenne sürgős segítségre szükségem. Ígérem, rövid leszek. Talán emlékeztek rá, hogy a feleségem elköltözött tőlem az anyukájához. Az anyukája megismerkedett egy pasival, aki ultimátumot adott neki, hogy: vagy odaköltözhet hozzá, vagy elhagyja. Tehát az anyósom a lányát kiebrudalja. (Jó kis anya, mi?) Nos. A feleségem azt üzente az anyósomon keresztül, hogy szombaton ott lesznek az ajtóm előtt és ha nem engedem be őket, akkor a rendőrséggel fogják betöretni az ajtót. Tehát a kérdésem: Ha a feleségem önként elment (írattam vele papírt erről) és vissza akar költözni (a válás marad), akkor megtehetem-e, hogy nem engedem be a lakásba (közös néven van)?

Lackó # 2004.08.24. 08:36

Sziasztok!

Nekem is sürgős segítségre lenne szükségem. Aki tudna nagyon jó családjogi (válóperes) ügyvédet, azt kérném, hogy írjon nekem. Ebben az ügyben az apa szeretné a gyermekek felügyeletét megkapni, tehát ha ebben van gyakorlata, még jobb.
Köszönettel.

Zoltán György # 2004.08.24. 09:27

Pontosan mi áll azon a papíron?

Ha lemondott a "birtokjogáról", akkor a többlethasználatért kell fizetned, de beengedni nem!!!

IV.Henrik # 2004.08.24. 09:42

Így konkrétan nem mondott le a birtokjogáról, csak azt írattam le vele, hogy önként elköltözött.

Zoltán György # 2004.08.24. 11:34

Azaz!
Az ingatlan használatával önkéntesen felhagyott!!!
Birtokba visszahelyezni esetleg a Bíróság jogerős végzésével...
Téged viszont megillet a birtokvédelem, még azzal szemben is akitől a birtokod származtatod!

IV.Henrik # 2004.08.24. 11:42

Köszönöm a választ. És ha rendőrséggel állítanak oda?

Tutucs # 2004.08.24. 19:21

visszább olvastam:))) A gyámhivatalhoz nem továbbithatnak körözési kérelmet. Csak ha kapcsolattartást kérsz náluk. Figyelj oda mit kérsz:)))

Kedves Derill!

Bocs, de lehet, hogy két ügyet összekevertél.
Én azt kértem/kérdeztem, hogy feljelentést kívánok tenni kiskorú veszélyeztetéséért, mivel az anya többízben meghiúsította a láthatásaimat. Megemlítettem az általad emlegetett jogszabályokat is, (Gyvt,Gyer), de erre kaptam azt a választ, amit írtam. Õk ebbe nem szólhatnak bele, kivéve, ha a gyermek kék-zöld, vagy náci jelszavakat skandál.

Tutucs # 2004.08.24. 19:26

Köszönöm a választ. És ha rendőrséggel állítanak oda?

Meglepne a rendőrség feltűnő aktivitása. :)))

Egyébként az állandó lakcíme ott van Nálad? Mert abban az esetben lehet, (de nem biztos), hogy kimennek, de hogy mit csinálnak az már más kérdés.

Tutucs # 2004.08.24. 19:34

Lackó!
Aki tudna nagyon jó családjogi (válóperes) ügyvédet, azt kérném, hogy írjon nekem.
Itt a fórumon van egy " ügyfél keres ügyvédet" lehetőség. Keresd meg, töltsd ki, hátha reagálnak rá. Ez csak egy lehetőség. Ezen oldalon a szövegem mellett a Tartalom-ban.

Zoltán György # 2004.08.24. 21:11

IV. Henrik!

Természetesen a rendőrségre is vonatkoznak a törvények, így a birtokvédelem velük szemben is megillet!
Természetesen házkutatási paranccsal be kell engedned őket!
Birtokba visszahelyezni a Bíróság jogerős végzése alapján a Bírósági Végrehajtó jogosult!

Ha oda van bejelentve, az elsődlegesen nem jelent semmit! 1992. évi "Lakcímnyílvántartásról szóló" törvény 26.§.3.bek.
A lakcímbejelentés ténye önmagában a lakás használatához fűződő, semmilyen vagyoni vagy egyéb jogot nem keletkeztet, illetve nem szüntet meg!

Ha rálép aküszöbbre, az már birtokháborítás!
Ha van esetleg rendőr, akkor kérd a helyszíni jegyzőkönyv felvételét, de a lakáson kívűl!!!

Zoltán György # 2004.08.24. 21:15

Erről jut eszembe;

Magyar Köztársaság rendőre kimegy az önkényeshez, hogy költözzön ki!!!

Van önnél jogerős bírósági határozat és itt a végrehajtó úr?!

Nincs.

Akkor most zaklatásért feljelentem, kérem az azonosítószámát, a nevét, és a felettesének a nevét is!
Persze be sem engedi, hisz nem köteles!

derill # 2004.08.25. 12:57

A rendőr egyedül nem megy ki az önkényeshez. Kell hozzá az önkormányzat ügyintézője, akinél ott a határozat a kiköltöztetésre vonatkozóan. A rendőr ráadásul nem kiköltöztet, nem végrehajt, hanem csak karhatalmi segitséget biztosit, magyarán védi az önkormányzati dolgozót, nehogy a kiköltöztetendő személy megtámadja. A kiköltöztetésnél egyébiránt ha birósági határozat végrehajtásáról szól, jelen van a végrehajtó is.

Egyébként minden stimm.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Barbara04 # 2004.08.31. 08:01

Kedves derill!

Gábor001 ügyében írok. Még mindig nem történt semmi fejlemény, pedig írásban is hivatkoztunk már a 2001. évi XVIII. tv-re a rendőrségen, de semmi reakció. A bíróságon vége az ítélkezési szünetnek, de a bírót a mai napig nem lehet elérni, az ügyvédet is elküldik. Befuccsolt minden kísérletünk, már semmi ötletünk nincsen. Van esetleg még valami tipped, amit kipróbálhatnánk??

Köszi!