16 éves gyerek dönthet-e a sordsáról?

marfan # 2004.07.11. 21:10

Tisztelt fórumosok!

Két gyermekem van. A kisányom áprilisban múlt 16 éves, kisfiam szeptemberben lesz 12. A lányom hozzánk szeretne költözni az Édesanyjától. Tavaly nyáron első fokon a gyermek meghallgatása után nekem itélték. Ezt az édesanyja megtámadta. Másodfokon kijelöltek igazságügyi szakértőt, aki azt írta le a véleményében egy 45 perces (csak a gyermekkel folytatott beszélgetés alapján), hogy a gyermek mindkét szülőt szereti nem tud szerinte választani a szülők között. Ez alapján a másodfokú bíróság a gyermek meghallgatása nélkül ( pedig bejött a tárgyalásra, hogy halgassák meg de a bíró kiküldte, hogy nem hallgatják meg) megváltoztatta az elsőfokú ítéletet és visszahelyezte lányomat az édesanyjához januárben. Ennek ellenére februárban kislányom hozzánk költözött és azóta is velünk lakiki. Júniusban az újabb peren (újra indítottam egy gyermekelhelyezés megválktoztatását) nem volt idő a lányom meghallgatására ezért szeptember 29-re halasztották a folytatást hoztak egy ideiglenes ítéletet szintén a gyermek meghallgatása nélkül, hogy vissza kell mennie az édesanyjához, mert ha nem akkor 5 napon belül végrehajtják a hazavitelét. A lányom beszét az édesanyjával hogy itt akar lakni, de semmi eredménye nem volt.

NEM TUD VALAKI VALAMILYEN SEGÍTSÉGET NYÚJTANI, HOGY MIT TEHETNÉK HOGY A LÁNYOM VELEM MARADHASSON?

Minden segítséget előre is köszönök.

derill # 2004.07.12. 07:21

A gyermek elhelyezésénél a gyermek véleményét figyelembe kell venni, de ez nem azt jelenti, hogy teljesiteni is kell. Érdekelne a birói döntés indokolása, és az, hogy melyik birói tanács (név szerint) döntött igy. Emlitettem korábban, hogy van egy birói tanács, akitől sosem láttam még olyan itéletet, amely férfinak kedvezett volna, függetlenül attól, hogy a férfi melyik pozicióban volt. Akkor sem, ha a férfinél kedvezőbbek lettek volna a feltételek a gyerek nevelésére.

Láttam olyan döntést is, amely kimondta, hogy az anya veszélyezteti a gyermeket, sem személyében, sem körülményeiben nem alkalmas gyermeknevelésre, azonban olyan sikeresen nevelte az apa ellen a gyermeket, hogy nem várható, hogy hatósági eszközökkel kikényszerithető, hogy a gyermek az apához költözzön, ezért a biróság az anyánál helyezte el.

Egy biztos, hogy ilyen nagy gyereknél már nem lehet kikényszeriteni, hogy az anyánál legyen, ha nem akar. Intézetbe pedig nem vihető, mert van a gyermek nevelésére alkalmas másik szülő.

Érdekelnének a fejlemények, és főleg az, amit fent irtam.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

marfan # 2004.07.12. 10:08

A tanács összetétele: Dr. Ungvári Istvánné, Dr. Sipos Elvira, Dr. Pétery Pál
Ez az eset Nyíregyházán történt

derill # 2004.07.13. 14:12

Nos ezt a tanácsot nem ismerem, de van benne egy férfi is, és az jó jel. Amiket irtam, fenntartom, tehát javaslom, hogy próbálkozzon tovább. Ha látja a biróság, hogy nem tudja a gyereket az anyánál tartani, nem fog vele próbálkozni. Ha olyan döntés születik, mivel nem ért egyet, fellebbezze meg.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu