Örökségről való lemondás


Bea1 # 2015.08.24. 13:56

milyen adóságot? erről lemaradtam, elnézést...

Dr.Attika # 2015.08.24. 13:48

Tisztelt Annamari69!
Az édesapja után már megörökölték a fél tulajdon jogot vagy nem?
Bea1 verziót nem ajánlom, mert ezzel megörökli az adósságot, de nem lesz mögötte ingatlan fedezet.ha negatív az orokség, akkor a gyámhatóság bizonyosan hozzá fog járulni.

Bea1 # 2015.08.24. 12:12

Anami, fogadd el a hagyatékot, majd ajándékozd azt az öcsédnek, vér szerinti rokonoknál ez illetékmentes, ebbe nem tud beleszólni a gyámhatóság. az ajándékozási szerződés ügyvédi költsége fog pluszban felmerülni, általában 0,5-2%-ért szokták csinálni, ha van régi ügyvéd ismerőse, lehet, fix díjjért is megcsinálja, esetleg meg lehet beszélni az öcssével ezt a menetrendet, meg azt is, hogy ő állja az ügyvédi költséget. a helyében én belemennék. Dicséretes a korrektsége.

ObudaFan # 2015.08.24. 12:06

Te visszatudod utasítani, az nem gond, de hogy a gyermeked nevében is megtehesd, ahhoz kell a gyámhatóság hozzájárulása. Azt pedig akkor fogja megadni, ha a gyermek érdekeinek is megfelel a visszautasítás. Pozitív hagyaték esetén ez nehezen képzelhető el.

Annamari69 # 2015.08.22. 12:59

Tisztelt Ügyvéd úr!

Ketten vagyunk testvérek az öcsémmel. Ez évben elhunyt az édesanyánk. Édesapánk már 1998-ban meghalt. Ketten örököljük a családi házat, de én nem kérném. hogy tudom visszautasítani,ha még van egy kiskorú gyermekem?
Elég-e csak nyilatkoznom, hogy nem kérem?
Vagy be kell menni a gyámhatóságra?
Ott mit kell mondani? Semmiképp sem szeretnék örökölni! Mindent terhet az öcsém viseljen, ő élt anyukánkkal 40 évig
Tisztelettel: Annamari69

ObudaFan # 2015.07.01. 18:25

Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben - egészben vagy részben - lemondhat az öröklésről.

Az örökös az öröklés megnyílása - tehát az örökhagyó halála - után az örökséget visszautasíthatja.

Nem igazán világos a kérdésedből, hogy kinek kellene az öröklést visszautasítani, mert ha van lányod, akkor az öcséd legfeljebb végrendelet alapján lehetne örökös.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.01. 11:16

Meghalt-e már az örökhagyó? Van-e a lányodon kívül más leszármazód?

Katalinka52 # 2015.07.01. 10:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Mi a különbség az örökségről való lemondás és az örökség visszautasítása között?

Szeretném, ha az öcsémmel közös örökség rám eső részét a lányom kapná meg. Van erre pénzügyileg kedvező megoldás?

Üdvözlöm

ObudaFan # 2015.06.18. 15:04

Belindam

Az anyai örökségből ha lett is volna, már elévült. Az apai örökségből ami adásvétellel került az ő nevére, az nem tartozik a kötelesrész alapjához. De ellentmondásos, amit írsz, mert azt írod, hogy valamit te is örököltél, csak azt az ingatlant eladtátok közösen. HA ott nem kaptad meg a vételárat, az nem kötelesrészi igény, hanem a vételárat követelheted.

Belindam # 2015.06.17. 21:59

Az apukám meghalt 2012-ben , a testvérem mindent magára iratott adásvétellel már 2002-ben . Az anyukám meghalt már 30 évvel ezelőtt , azután ketten örököltun egy lakást , eladta anélkül hogy én aláirtam volna ott is .
Most tudtam meg van valami kötelező rész ami járna nekem .Mivel mindkét szülöi örökségből minden az övé . tehetek e valamit ?

ObudaFan # 2015.06.15. 14:49

Ha adóstárs vagy, akkor gyetemlegesen felelsz. Te a saját vagyonoddal, az Állam meg csak az örökrészével.

Fnett # 2015.06.15. 06:31

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Segítséget szeretnék kérni. Férjem elhunyt, az örökségről lemondtunk, a család többi tagja is egyöntetűen lemondott, vagyis az örökség a Magyar Államra száll. A kérdésem hitelszerződéssel kapcsolatban lenne. A szerződésben a férjem az adós, én adóstárs vagyok. Ilyen esetben mi történik? Ha a Magyar Állam örököl, akkor belép az örökös helyére adósként és a bank az Államtól fog követelni elsődlegesen? Mivel a hagyaték még nem záródott le, mi fizetjük a részleteket, de ha megszületik a végzés, vajon mi várható?
Válaszukat köszönöm.

ObudaFan # 2015.05.15. 18:28

Osztályra kell bocsátani ezt az értéket majd akkor is, ha semmilyen szerződést nem köttök, de egyébként szerintem ilyen lemondó szerződésnek sincs semmi akadálya, vagy hogy a várt örökségről a testvéreddel közösen rendelkezzetek egy szerződésben.

B.Zsuzsa # 2015.05.15. 07:53

Tisztelt Leendő Válaszoló!

A szüleimtől kaptam 1.500.000 Ft-ot a közelmúltban. Ezen összeg erejéig szeretnék lemondani az örökségemről. Az összeget a szüleim közösen adták, a vagyonuk minden eleme közös. Egyetlen testvérem van, és egy már nagykorú gyermekem. Az iránt érdeklődnék, hogy lehetséges-e egy meghatározott konkrét összegről lemondani, vagy csak az örökség meghatározott hányadáról, vagy egy ingatlanról? A Ptk-át próbáltam értelmezni, az egyértelmű, hogy a bátyámat nem kell megneveznem, mint „kedvezményezettet”, mivel nincs több testvérem, viszont a gyermekemre nézve kiterjedően is le kell mondanom. Iratmintákat próbáltam keresgélni, de mindegyik egész örökségre, vagy ingatlanról való lemondásra vonatkozott. Mivel a lemondáshoz nem kell közjegyzői okirat, vagy ügyvédi ellenjegyzés, ezért szeretnénk az ezzel járó plusz költség nélkül megoldani.
További kérdésem, hogy szóba került még, hogy ne lemondás, hanem ajándékozási szerződés legyen. Abban viszont nem tudom, hogy ki lehet-e kötni, hogy az örökségből ez „előlegként” lett ajándékozva, és ilyen értékben csökken az örökségem. Ill. alternatívaként felmerült a kölcsönszerződés lehetősége is, miszerint „fiktív módon” a bátyám lenne a kölcsön adója, és a szüleink halála után kellene számára az összeget megfizetnem (az örökségből). Ezt a lehetőséget én nagyon ellenzem, de az édesanyám ezt tartaná a legjobb ötletnek valamiért.

A válaszokat előre is köszönöm. B.Zsuzsa

ObudaFan # 2015.03.26. 14:18

Vissza kellene utasítaniuk és a gyermek nevében történő visszautasításhoz a gyámhatóság hozzájárulása is kell majd.

Ny. Zoltán # 2015.03.25. 21:17

Tisztelt hozzá értők!

Néhány nap múlva kell mennem hagyatéki tárgyalásra a nővéremmel. Édesapánk egy fél lakásrészt és némi banki tartozást hagyott hátra. A nővérem és köztem történt szóbeli megállapodás alapján én kapnám a lakásrészt, és a fennálló banki tartozást is. Testvéremnek van egy 16 éves fia. A kèrdésem az lenne, hogy ez így ebben a formában megoldható-e? Elég ha lemond a javamra, vagy vissza kell utasítaniuk? Az összes fennálló tartozást ugyanakkor magamra tudom-e vállalni? Köszönöm a segítséget előre is!

kisvezse # 2015.03.25. 18:44

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2015.03.23. 16:07

Marja

ÉLetében a vele kötött írásos szerződéssel lemondhatsz az öröklésről, vagy a halála után a hagyatéki eljárásban tett egyoldalú nyilatkozattal.

ObudaFan # 2015.03.23. 16:05

kisvezse

Ha a három örökösnek nincs olyan leszármazója, aki a visszautasításuk esetén örökölne, akkor írásban, vagy a tárgyaláson szóban, írásbeli visszautasítás esetén el sem kell menni. Ha van leszármazó, de mégis így szeretnétek rendezni, akkor erről azért a közjegyző előtt kellene egyező nyilatkozatot tenni szerintem, és hogy az illetékkel ne járjatok rosszul, nem ártana ügyvéddel is megbeszélni.

kisvezse # 2015.03.22. 18:38

Tisztelt hozzáértő! Szeretnék segítséget kérni, hogy ha egy Örökhagyó után van 4 Örökös, hogyan tud lemondani 3 Örökös, hogy csak 1 örököljön?
Írásban? Szóban?
Ha írásban lemond akkor nem kell megjelenni a hagyatéki tárgyaláson?

Lemondó nyilatkozat kell vagy visszautasító?

Marja # 2015.03.22. 17:34

A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni:
Nagymamám nevén két ház van, az egyikben édesapánk és élettársa éltek. Édesapám 4 éve meghalt, de halála után az élettárs nem volt hajlandó sem kiköltözni a házból, sem megvenni azt, még jelképes összegért sem. A másik házban nagymamám él, egyedül. Van két féltestvérem, akikkel nem tartjuk kapcsolatot. Szeretnék lemondani az örökségről. A kérdésem az lenne, hogy ezt most kell még megtennem, amíg a mama él, vagy később? Mi a teendő? Mi a lemondás menete?
köszönettel,
M

Marja # 2015.03.22. 17:34

A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni:
Nagymamám nevén két ház van, az egyikben édesapánk és élettársa éltek. Édesapám 4 éve meghalt, de halála után az élettárs nem volt hajlandó sem kiköltözni a házból, sem megvenni azt, még jelképes összegért sem. A másik házban nagymamám él, egyedül. Van két féltestvérem, akikkel nem tartjuk kapcsolatot. Szeretnék lemondani az örökségről. A kérdésem az lenne, hogy ezt most kell még megtennem, amíg a mama él, vagy később? Mi a teendő? Mi a lemondás menete?
köszönettel,
M

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.04. 15:42
Ügyvéd nélkül nem lesz bejegyezésre alkalmas a szerződés. De ne emiatt aggódj, a legdrágább ügyvéd is megcsinálja a forgalmi érték 2
  • áért. Az ajándékozás illetéke azonban 9 vagy 18%-os lesz.
szamócácska # 2015.03.04. 13:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám elhalálozása után örököltünk egy ingatlant a féltestvérremmel fele-fele arányban.Az örökséget mindketten elfogadtuk,de én most szeretnék lemondani a másik fél javára,hogyan tehetném ezt meg,mit kell tennem ez ügyben?Gondolok itt arra,ügyvéd kell e vagy csak írásba foglaljuk?És még azt szeretném tudni van e valami kötelezetségem a NAV felé ez ügyben?Előre is köszönöm a választ!!

ObudaFan # 2015.03.03. 16:14

Attól függ, hogy visszautasítottad-e az öröklést, vagy elfogadtad és neki ajándékoztad. Az előbbi esetben nem tartozik rád, az utóbbi esetben igen. De visszautasítás esetén nem lehet megjelölni, hogy kinek a javára történik, hanem a sorban következő javára. Ez persze lehetett egyedül a testvéred, ha egyedüli testvér.