visszakérhetem e

Omlás # 2011.12.15. 11:23

Tisztelt Jogi fórum!

Ajándék visszakövetelés perben alperesként veszek részt. A keresetet első fokon elutasították, másodfokon fellebbezés alapján az első fokot a per folytatására kötelezték. Most kaptam kézhez egy levelet, melyben a fellebbezés, valamint a tulajdonostársak beavatkozási kérelme van, valamint az első fokú tárgyaláson készült jegyzőkönyv.
15 napon belül a mellékelt kérelmekre előterjeszthetem észrevételeimet, mellőzés terhe mellett.
Mit jelent ez? Van-e jogszabály ahol ezt meg lehet találni?

Köszönettel

ObudaFan # 2011.11.17. 07:00

Akkor egyelőre semmilyet.

mmildi # 2011.11.17. 04:59

2006 ban volt a hagyatéki eljárás akkor ajándékoztam számára , a kapcsolat romlás az idén kezdödött ami nem ,hogy javulna rosszabb....akkor itt milyen szerepet játszik az idő????

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.21. 17:21

Igen, de ez esetben sem az időmúlás maga az kizáró körülmény, hanem a vélelmezett megbocsátás. Vagyis nem vélelemállító ok, hanem a vélelmezett tény. De ez csak dogmatikai finomság.

ObudaFan # 2011.10.21. 17:17

Attól függ, mi lenne a visszakövetelés oka. Ugyanis megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.21. 16:39

Tulajdonképpen nincs időbeli korlát. Ha nem visszakövetelhető az ajándék, az nem az időmúlás miatt lesz, hanem a közben történt valamely esemény miatt.

ObudaFan # 2011.10.21. 15:15

Ez az eset összes körülményétől függ.

nanus # 2011.10.21. 11:13

Jó napot kivánok!Mennyi az a hosszabb, idő, amikor már az ajándék nem követelhető vissza?

ObudaFan # 2011.10.20. 14:01

E-mailben.

mmildi # 2011.10.20. 09:11

köszönöm a segitséget ,szeretném megkérdezni tudna ajánlani egy ügyvédet Fvári lakos vagyok de tudok utazni esetleg és a költségekről tudna e valamit kb. nem tudom kell e hozzá a megörökölt háznak az akkori felértékelt ára de az 2006 ban 7 milló volt.

ObudaFan # 2011.10.20. 08:40

Valóban lesznek költségek.

mmildi # 2011.10.20. 08:34

hagyatéki eljárás során ajándékozás jogcimén adtam lányomnak a negyed részt

mmildi # 2011.10.19. 18:25

Akkor egy ügyvédnél ez elintézhető vannak költségek amit fizetni kell gondolom köszönöm a válaszokat.

Kenderice # 2011.10.19. 17:57

A leírásból nem derül ki de gyanítom, hogy itt nem ajándékozás történt, hanem örökség visszautasítása.
Ilyen az esetben szerintem nincs visszaút...

ObudaFan # 2011.10.19. 16:57

A még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

Ha a megajándékozott vagy vele együttélő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.

Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

Visszakövetelésnek nincs helye, amennyiben az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.

mmildi # 2011.10.19. 14:08

Édesapám halálával örököltem egy negyedrész tulajdont családi házukból, amibe édesanyám a mai napig bent él , a másik negyed rész testvéremé lett.Én akkor a lányom javára lemondtam erről a negyed részről.Sajnos kapcsolatunk nagyon megromlott azóta a lányommal,de ezt nem is részletezem, a kérdés a következő lenne visszairathatom e magamra a negyed részt ha igen mit kell tennem. Köszönöm