tulajdonjog fenntartás ingatlanadásvétel öröklése

BornToBePuli # 2011.11.19. 16:49

A gyakorlati jelentősége az, hogy a közjegyző az ingatlaneladásból származó vételárrészt szerepeltette a hagyatékátadó végzésben. Szerintem pedig egy ingatlant (természetesen a kötelemmel terhelten) kellett volna örökölni a két testvérnek. Egy közigazgatásban dolgozó jogász is ezen a véleményen van. Kettő ügyvéd viszont a vételárrész öröklése mellett van. Utóbbiak szerint helyes a végzés. Ismétlen a végzésben örökségként csak az ingatlan eladásából származó vételárrészt örökölték az örökösök (testvérek), az ingatlan 1/3 része maradt az elhunyt nevén.

Csak körül szerettem volna járni a témát, hogy egyedül én gondolom, hogy az ingatlan tulajdoni hányadát kellett volna örökölni természetesen az adásvétellel terhelten.

A közjegyző végzése jogerőre emelkedett, van-e a lehetőség ekkor még egy helyes hagyatékátadó végzést kérni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.19. 13:48

Meg a tulajdoni hányadot is. De nem értem, mi ennek a gyakorlati jelentősége a kérdező számára.

szanna99 # 2011.11.19. 11:46

Üdvözletem!
Saját problémámra keresném a megoldást,miszerint másfél éve sajnálatos módon a testvéremmel megörököltünk egy ingatlant 1/2 - 1/2 arányban .Ő nem szerette volna értékesíteni mert szeretné megvásárolni tőlem a részemet,ezt viszont csak úgy tudná megtenni ha egy másik ingatlanát értékesíti.Ez az ügy már húzódik jó ideje, nekem szükségem volna az örökségemre.
Az ingatlan ,mivel senki nem lakja folyamatosan romlik,értéktelenedik.
Kérdésem hol az a határ / pénzben ,időben stb / ameddig ez húzható? Érdemes e pereskedni ?
Köszönettel Anna

ObudaFan # 2011.11.19. 11:18

A testvér szerződésből eredő jogait és kötelezettségeit.

BornToBePuli # 2011.11.18. 19:43

Üdvözletem!

A következő lenne a megoldandó jogi probléma.

Van három testvér, akik egy szülői házat örökölnek 1/3-1/3-1/3 arányban. Az ingatlant pár év múlva eladják a testvérek. A adásvétel tulajdonjog fenntartással történt. A vevők hét év alatt fizetik ki a teljes vételárat, havi egyenlő részletekben. A részleteken havonta egyenlő arányban osztoznak a testvérek (eladók). Az ingatlannyilvántartásba a vevők széljegyzetre kerülnek. Eltelik öt hónap, a részleteket a vevők rendben fizetik. Tehát már öt havi részletet az eladók megkaptak.

A testvérek közül egyik személy meghal. Az elhunyt részének örökösei a testvérei 1/2-1/2 arányban. Más örökös nincs.

Kérdés:

A testvérek mit örökölnek?

Magát az ingatlant 1/6-1/6 (harmad felét) részét? (Az adásvétel tulajdonjog fenntartással történt és még nem került a teljes vételár kifizetésre.)

vagy

Az adásvételből származó (az elhunyt testvérre jutó) vételárrészt?

Az adásvétel adózási kérdéseiben nem kell felvilágosítás, mert azzal teljesen tisztában vagyok.

Köszönöm a válaszokat.