öröklés, ajándék


drbjozsef # 2019.12.29. 15:10

Ha a köteles rész kötelezettje meghal az igény megnyílása előtt, az örököseit terheli a megfizetése.

Ha az örököseit terheli, mint jogutódok, akkor ez a teher legfeljebb az örökölt vagyon erejéig terheli őket? Ha az más hitelezőknek/követelőknek ki lett teljes egészében fizetve, akkor bukja a kérdező az igényét?

Az elhunyt testvérrel szemben kötelmi jellegű lenne az igény, ha eladta/elajándékozta az ingatlant (amit ajándékba kapott, és "abból" kéri a kérdező a köteles részét), akkor is helyt kellene állnia érte, akár a saját vagyona terhére.

De ha jól gondolom, ezt a "tartozást" a jogutódok örökölték, ők legfeljebb a hagyatéki vagyonnal felelnek érte. Ha elment a ház más követelésre, és a hagyaték többi vagyona is, akkor senki sem fogja kifizetni ezt. Vagy tévedek?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.29. 08:30

Kötelesrész igényemet hol,kitől, hogyan érvényesíthetem. [1] Ki fogja ezt nekem megfizetni? [2]

  1. Ha a köteles rész kötelezettje meghal az igény megnyílása előtt, az örököseit terheli a megfizetése.
  2. Honnan tudjuk mi azt?
lacipapo # 2019.12.28. 19:28

Tisztelt Fórum!
Édesanyám /41 éve özvegy, egyedülálló/életének 90. évében nemrég elhunyt,temetéséről én gondoskodtam.
Egyetlen vagyonát az akkor 5 millió Ft.-ban meghatározott házát 9év és 3 hónapja egyetlen testvéremnek ajándékozta, aki Édesanyámat idős otthonba helyezett el.Testvérem 7 éve elhunyt,(végzett jogász volt,a szerződést kollegája készítette) Gyermekei az ő hagyazéki tárgyalása során kérésemet,hogy mondjanak le örökségükről,adják vissza házát Édesanyámnak, (majdan halálakor ők is örökölnek)nem teljesítették,(Az az ő örökségük,hagyjam békén!) A közjegyző akkor a kötelesrész igényemre utalásomat-kérésemet -KORAI MÉG- elutasította.
Akkor még nem tudták, hogy néhai testvérem aki jegyzőként dolgozott munkaügyi bíróság által megítélt (3 évi visszamenőleges keresetét),6.5m Ft.-ot vett fel állítólag jogosulatlanul, és az Önkormányzat ezt halála után hagyatéki teher-ként visszakövetelte az örököseitől, akik a fent említett házat kínálták fel. Az Önkormányzat a házat magánszemélynek 3m.Ft.-ért értékesítette 6 hónapja.
Kérdésem: Kötelesrész igényemet hol,kitől, hogyan érvényesíthetem. Ki fogja ezt nekem megfizetni?

wers # 2019.11.28. 12:32

Az mindegy, a házassági szerződés megmarad. Ha közben költöznek, akkor meg azon lakáson lesz haszonélvezete.

drbjozsef # 2019.11.28. 12:27

(már ha ez (lesz) az utolsó közösen lakott lakás)

wers # 2019.11.28. 11:50

ha a párod egyetért azzal, hogy ne örököljenek utána a gyermekei

Szerintem akkor ez legegyszerűbb a házassági szerződésbe belefoglalni, és maradjon 100% tulajdon. A házastárs a haszonélvezetet mindenképpen örökli.

drbjozsef # 2019.11.28. 11:34

Egyébként, ha a párod egyetért azzal, hogy ne örököljenek utána a gyermekei, akkor a legegyszerűbb ezt végrendelettel megtenni. Igen, a gyermekek köteles részre jogosultak lesznek, de ez kötelmi jellegű, ki kell fizetned nekik, de ha a lényeg az, hogy ne közösködj velük az ingatlanban, akkor azt megoldja.

Szerintem ajándékozásnál ilyen haláleseti "visszaszállás" nem köthető ki.

drbjozsef # 2019.11.28. 11:13

Greene96,

Befektetett egy csomó pénzt az ingatlanodba, ezért tulajdonjogot adsz neki, de azt nem akarod, hogy azt az ő gyerekei örököljék? De hát az az ő pénze.

Greene96 # 2019.11.28. 06:51

Jó napot kívánok! Kicsit bonyolult ügyben kérek tanácsot.

Párom elvált, előző házasságából 3 nagykorú gyermeke van. Mi most tervezzük a házasságkötést, eddig élettársak voltunk. Nála mindhárom gyermeknek a nevén van egy-egy lakás az Ő saját rendelkezése alapján, amihez nekem semmi közöm.

Nálam két keresztgyermek van a családban, testvérem gyerekei. Nekem volt egy lakásom Budapesten, melyet egy évvel ezelőtt eladtam, ebből vettem egy házat Miskolcon. A vételárat és a felújítás munkaköltségét én álltam, kb. 19 millió Ft értékben, a párom az anyagköltséget kb. 7 millió Ft. értékben. A lakás jelenleg 100%-ban az én tulajdonom.

Azért, hogy a párom se legyen kihagyva az ingatlanba fektetett pénze miatt a "rendszerből", és biztonságban legyen a jövőbeli életünk, házasságkötésünk után tulajdonjogot (1/3 részt) szándékozok ajándékozni neki. Úgy tudom, ez illetékmentes. Így nekem lenne 2/3 részem, neki 1/3.

Házassági szerződést kötünk, egyidőben ezzel végrendelkezem a két keresztgyerekem javára az én 2/3 részemről.

Kérdésem: bármelyikünk (ne adj ég), elhalálozik, hogyan tovább? Párom tehet olyan végrendeletet, amiben az Ő halála esetén én öröklöm az 1/3 részét? Vagy ajándékozás esetén szerződésbe lehet foglalni, hogy elhalálozás után visszaszáll rám az ajándék?

AMit nem szeretnék: a párom halála esetén 3 felnőtt gyereke lehetőleg ne örökölhesse az 1/3 részt az ingatlanból.

  • Ha én halálozok el: a végrendelet alapján az én 2/3 részemet a keresztgyerekeim öröklik, de a párom 1/3 részével mi lenne a helyzet? Kiköthető egy élethosszig tartó haszonélvezet ebben az esetben, az 1/3 rész örököseim általi megváltásának lehetőségével?

Semmiképpen sem szeretném, hogy a leendő férjem által befektetett összeg elvesszen. Ő nem kéri ezt kifizetni, viszont szeretnénk biztonságban tudni az Ő lakhatását, illetve halálom esetén azt, hogy ne kelljen utcára kerülnie. Viszont párom részére most haszonélvezeti jogot nem szeretnék bejegyeztetni, mert akkor én, mint tulajdonos, hátrányba kerülök az ingatlan használata, hasznosítása és egyéb téren.

Kompromisszumos megoldást szeretnék, úgy, hogy egyikünk se járjon rosszul. Nagyon köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2019.11.05. 17:48

Okirat szerkesztése 0,5%-1% körül az ingatlan értékéhez képest (a mai árak mellett inkább fél százalék, vagy kevesebb, de minimum 50.000), de ez szabadáras, kérdezz meg több ügyvédet, ha gondolod.

A földhivatali eljárási díj a bejegyzésre 6600 Ft.

Illeték egyenes ági rokonok esetében nincs.

tutis # 2019.11.05. 15:04

Tisztelt fórumozók!

Érdeklődnék hogy kb mennyibe kerülne az hogy édesanyám a lakást nekem ajándékozza, ennek hivatalos okiratba foglalása, és földhivatali ügyintézése? Tud valaki elfogadható áron dolgozó ügyvédet vagy közjegyzőt ajánlani, aki a teljes ügymenetet lebonyolítja? (budapest vagy dél pest)

drbjozsef # 2019.11.04. 15:42

Pontosan úgy.

Mikes73 # 2019.11.04. 14:18

"Ha valami más ok miatt nem kerülhet a "nevedre" autó (végrehajtás, jogvita, ilyesmi), akkor arra ez sem jó megoldás, fedezetelvonó ügyletként úgyis semmis lenne (jó eséllyel)."

Ezt úgy értsem, hogyha van folyamatban lévő végrehajtás ellenem, akkor hiába mondok le az örökölt autóról, nem kerülhet a fiam vagy édesapám nevére a gépjármű?

drbjozsef # 2019.11.04. 13:53

Mikes73,

"Lemondani" róla jogi értelemben nem lehet (kivéve, ha visszautasítod a teljes hagyatékot), de arra van lehetőség, hogy a hagyatéki eljárás keretein belül, a hagyatéki végzésbe foglalva elajándékozd az autót. Jogilag a "nevedre kell venned", közbülső vagyonszerző leszel, a nevedre nem kell kiállítani semmilyen iratot, nem kell kötelezőt kötnöd, egyből a megajándékozott nevére állítják ki az iratokat.

Ha csak nem kell az autó, ez járható út. Megspóroltok egy ajándékozási szerződés költségét. Illeték amúgy sincs, ha édesanyádtól örökölsz.

Apukád és gyermeked is illetékmentesen szerezheti mint egyenes ági rokon.

Ha valami más ok miatt nem kerülhet a "nevedre" autó (végrehjatás, jogvita, ilyesmi), akkor arra ez sem jó megoldás, fedezetelvonó ügyletként úgyis semmis lenne (jó eséllyel).

Csak érthetően kell elmagyarázni a közjegyzőnek, hogy mit akartok.

Mikes73 # 2019.11.04. 12:55

Tisztelt fórumozók!

Édesanyám elhunyt és öröklök egy személygépkocsit, de nem szeretném, ha a nevemre kerülne. A hagyatéki tárgyaláson lemondhatok róla a fiam vagy édesapám javára. Ez jár plusz költséggel a hagyatéki eljárásban vagy akár az okmányirodai átírás esetén?
A válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.04. 07:33

Jó. Akkor elmondom, hogy vannak ilyen speciális, csak jogászok által ismert dolgok, mint a levél, telefon, e-mail. Féltékenyen őrizzük a titkukat, lehet, hogy bajom is lesz belőle, hogy neked most elárultam.

Zorroka72 # 2019.11.04. 06:13

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Amennyiben én bárhogy is szerinteném, akkor aszerint tennék és nem kérnék tanácsot.
Ötleteim persze vannak, de az még nem jelenti azt, hogy bármelyik is valóraváltható, márcsak azért sem mert nem vagyok annyira ismeretes a jogban (ezért is kértem tanácsot).

Köszönettel,

Gábor

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.03. 17:39

Szerinted?

Zorroka72 # 2019.11.03. 16:21

Tisztelt Hölgyek, Urak!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy miként tudnám külföldről feljelenteni az unokahúgomat, aki bizonyíthatóan kifosztotta az elhunyt nagynénk lakását a halála után.

A segítséget előre is nagyon köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.29. 09:46

Ajaj. Mennyit fizettél eddig?

Nyúlanyó # 2019.10.29. 08:39

Külföldről örököltem egy pénzösszeget, amely már az országban van, de az igazoló kód díja egy napot késett, ezért nem utalják a számlámra. További díj megfizetésére köteleznek, amit már nem tudok kifizetni. Van-e arra lehetőség, hogy az átutalt összegből a díj levonásra kerüljön? Ellenkező esetben a feladó banknak visszaküldik, így nem juthatok a jogos örökségemhez. Várom a sürgős választ. Kritikát nem kérek.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.28. 07:12

A gyámhivatal valószínűleg tudja, melyik bank vezeti a számlát, sőt, tud számlát is. De ha mégsem, akkor a hagyatéki ügyintéző körbekérdezi a bankokat. Csak szóljatok neki.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.27. 11:34

Egyelőre "csak".
Aztán én a gyámhatóság helyében, ha nem lesz meg az a pénz (pontosabban, ha nem tudsz elszámolni vele), pert indítanék veled, mint az anyád jogutódjával szemben, tekintettel arra, hogy házasok voltak, és a házastárs a házassági közös vagyonból ráeső résszel felel a másik által csinált tartozásokért. (De nem nagyon hiányozhat akkora summa. Évente el kellett apádnak számolnia, fel tűnt volna, ha sikkaszt, még mielőtt ennyi pénz eltűnik.)

A másik kérdés - pontosabban a benne foglalt állítás - zöldség, felejtsd el.

drbjozsef # 2019.10.22. 04:38

Cabron_,

Azt mondják alakul valami megegyezésféle, elvileg tűntek el értékek is a házból, de hát ezt ugye nemigen lehet bizonyítani.

Ez lényegében így van. Ingóság esetén kb. aki kapja marja van, még a létezését is szinte lehetetlen bizonyítani, pláne hogy kinél van.

Mondták a faszinak, ha elmegy, nem jelentik fel. Úgy tűnik hajlik rá, és akkor lesz zárcsere. Persze lehet, hogy csak meg akarja nyugtatni a kedélyeket.

Próbálkozásnak, preszziónak jó, de ha van egy csöpp esze, vagy valakinek, aki felvilágosítja, akkor a fentiek alapján értelme nem lenne.

Szegény lány meg majd fizetheti a felhalmozott közműtartozást, mint tulaj.

Így van, kénytelen lesz, DE, miután kifizette, természetesen indíthat fizetési meghagyást a fickó ellen, és behajthatja rajta. Minden bizonnyal érvényesen csak a haláleset és a kiköltözés közötti időre eső közműdíjakat - a halál előtti még az örököst, mint jogutódot terheli.

Cabron_ # 2019.10.21. 15:23

Azt mondják alakul valami megegyezésféle, elvileg tűntek el értékek is a házból, de hát ezt ugye nemigen lehet bizonyítani.
Mondták a faszinak, ha elmegy, nem jelentik fel. Úgy tűnik hajlik rá, és akkor lesz zárcsere. Persze lehet, hogy csak meg akarja nyugtatni a kedélyeket.
Szegény lány meg majd fizetheti a felhalmozott közműtartozást, mint tulaj.