Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


öröklés, ajándék

drbjozsef #   2019.11.05. 18:48

Okirat szerkesztése 0,5%-1% körül az ingatlan értékéhez képest (a mai árak mellett inkább fél százalék, vagy kevesebb, de minimum 50.000), de ez szabadáras, kérdezz meg több ügyvédet, ha gondolod.

A földhivatali eljárási díj a bejegyzésre 6600 Ft.

Illeték egyenes ági rokonok esetében nincs.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tutis # e-mail 2019.11.05. 16:04

Tisztelt fórumozók!

Érdeklődnék hogy kb mennyibe kerülne az hogy édesanyám a lakást nekem ajándékozza, ennek hivatalos okiratba foglalása, és földhivatali ügyintézése? Tud valaki elfogadható áron dolgozó ügyvédet vagy közjegyzőt ajánlani, aki a teljes ügymenetet lebonyolítja? (budapest vagy dél pest)

drbjozsef #   2019.11.04. 16:42

Pontosan úgy.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Mikes73 # e-mail 2019.11.04. 15:18

"Ha valami más ok miatt nem kerülhet a "nevedre" autó (végrehajtás, jogvita, ilyesmi), akkor arra ez sem jó megoldás, fedezetelvonó ügyletként úgyis semmis lenne (jó eséllyel)."

Ezt úgy értsem, hogyha van folyamatban lévő végrehajtás ellenem, akkor hiába mondok le az örökölt autóról, nem kerülhet a fiam vagy édesapám nevére a gépjármű?

drbjozsef #   2019.11.04. 14:53

Mikes73,

"Lemondani" róla jogi értelemben nem lehet (kivéve, ha visszautasítod a teljes hagyatékot), de arra van lehetőség, hogy a hagyatéki eljárás keretein belül, a hagyatéki végzésbe foglalva elajándékozd az autót. Jogilag a "nevedre kell venned", közbülső vagyonszerző leszel, a nevedre nem kell kiállítani semmilyen iratot, nem kell kötelezőt kötnöd, egyből a megajándékozott nevére állítják ki az iratokat.

Ha csak nem kell az autó, ez járható út. Megspóroltok egy ajándékozási szerződés költségét. Illeték amúgy sincs, ha édesanyádtól örökölsz.

Apukád és gyermeked is illetékmentesen szerezheti mint egyenes ági rokon.

Ha valami más ok miatt nem kerülhet a "nevedre" autó (végrehjatás, jogvita, ilyesmi), akkor arra ez sem jó megoldás, fedezetelvonó ügyletként úgyis semmis lenne (jó eséllyel).

Csak érthetően kell elmagyarázni a közjegyzőnek, hogy mit akartok.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Mikes73 # e-mail 2019.11.04. 13:55

Tisztelt fórumozók!

Édesanyám elhunyt és öröklök egy személygépkocsit, de nem szeretném, ha a nevemre kerülne. A hagyatéki tárgyaláson lemondhatok róla a fiam vagy édesapám javára. Ez jár plusz költséggel a hagyatéki eljárásban vagy akár az okmányirodai átírás esetén?
A válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.04. 08:33

Jó. Akkor elmondom, hogy vannak ilyen speciális, csak jogászok által ismert dolgok, mint a levél, telefon, e-mail. Féltékenyen őrizzük a titkukat, lehet, hogy bajom is lesz belőle, hogy neked most elárultam.

www.kbs-ugyved.hu

Zorroka72 # e-mail 2019.11.04. 07:13

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Amennyiben én bárhogy is szerinteném, akkor aszerint tennék és nem kérnék tanácsot.
Ötleteim persze vannak, de az még nem jelenti azt, hogy bármelyik is valóraváltható, márcsak azért sem mert nem vagyok annyira ismeretes a jogban (ezért is kértem tanácsot).

Köszönettel,

Gábor

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.03. 18:39

Szerinted?

www.kbs-ugyved.hu

Zorroka72 # e-mail 2019.11.03. 17:21

Tisztelt Hölgyek, Urak!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy miként tudnám külföldről feljelenteni az unokahúgomat, aki bizonyíthatóan kifosztotta az elhunyt nagynénk lakását a halála után.

A segítséget előre is nagyon köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.29. 10:46

Ajaj. Mennyit fizettél eddig?

www.kbs-ugyved.hu

Nyúlanyó # e-mail 2019.10.29. 09:39

Külföldről örököltem egy pénzösszeget, amely már az országban van, de az igazoló kód díja egy napot késett, ezért nem utalják a számlámra. További díj megfizetésére köteleznek, amit már nem tudok kifizetni. Van-e arra lehetőség, hogy az átutalt összegből a díj levonásra kerüljön? Ellenkező esetben a feladó banknak visszaküldik, így nem juthatok a jogos örökségemhez. Várom a sürgős választ. Kritikát nem kérek.

Kata_25 #   2019.10.28. 18:59

Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.28. 08:12

A gyámhivatal valószínűleg tudja, melyik bank vezeti a számlát, sőt, tud számlát is. De ha mégsem, akkor a hagyatéki ügyintéző körbekérdezi a bankokat. Csak szóljatok neki.

www.kbs-ugyved.hu

Kata_25 #   2019.10.27. 13:32

Köszönöm!

Tuti nem sikkasztotta el, annál felelősségteljesebb - habár..* -, egy excelben vezette, látszik a pénzmozgás és a hozzáírt kamat is. (Onnan tudok erről a hozzávetőleges összegről is.)
És hogy a pénz "otthon van kezelve".

De hogy hol..?
Próbáltam már kideríteni, de értelemszerűen belefutottam a banktitokba. Majd a Gyámhivatal.

*..az excel szerint ebből a pénzből vett ki a halála előtt kétszer másfél milliót az előre elkészíttetett sírkőre..

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.27. 12:34

Egyelőre "csak".
Aztán én a gyámhatóság helyében, ha nem lesz meg az a pénz (pontosabban, ha nem tudsz elszámolni vele), pert indítanék veled, mint az anyád jogutódjával szemben, tekintettel arra, hogy házasok voltak, és a házastárs a házassági közös vagyonból ráeső résszel felel a másik által csinált tartozásokért. (De nem nagyon hiányozhat akkora summa. Évente el kellett apádnak számolnia, fel tűnt volna, ha sikkaszt, még mielőtt ennyi pénz eltűnik.)

A másik kérdés - pontosabban a benne foglalt állítás - zöldség, felejtsd el.

www.kbs-ugyved.hu

Kata_25 #   2019.10.27. 10:36

Üdvözletem!

Szüleim meghaltak.
Anyám után a hagyatéki eljárás már jogerős, apámé el sem kezdődött. Nekem eddig 1/4 ingatlan és értékpapír. A másik örökös a testvérem, aki halmozottan sérült. Neki is 1/4 ingatlan és értékpapír. Jelenleg intézetben van, elkezdődött a gondnokság alá vétele. (Zárójelben: végrendeleti örökösödés volt és apám után is az lesz, jogsérelem eddig sem érte és eztán sem fogja. A gondnokság alá vételt az intézet kezdeményezte, hivatalból.)

A testvérem az intézetben dolgozott/dolgozik, a munkabérét az apámnak adták ki, mint törvényes képviselő. Jelen pillanatban ezzel a pénzzel kapcsolatban semmiféle elkülönített számlát nem találok, 6-8 millióról van szó. Talán a közjegyző előbányássza, de még ez sem biztos. Ezt a pénzt a gyámhivatal - tegyük hozzá, jogosan! - követelni fogja. Tőlem is, mint örökös.

A kérdésem az: az anyám utáni örökség erejéig felelek-e azért a pénzért- pontosabban: ennek a pénznek a felével -, amit apám vett fel, és jó ég tudja, hogy mit tett vele..?
Vagy csak az apám utáni örökség erejéig..?
Mert elgondolkodtam azon, hogy szükségem van-e erre a cirkuszra és visszautasítom az apai örökséget!

Másik kérdés ehhez kapcsolódik: visszautasíthatom-e az apám utáni örökséget, ha a szülők után megmaradt családi ház 1/4-ét már elfogadtam? (Valahol olvastam, hogy ez már jelentheti azt, hogy hallgatólagosan lemondtam az örökség visszautasításának a lehetőségéről. Adót, biztosítást, közműveket is fizettem apám után, pici állagmegőrzés is történt..)

Köszönöm előre is!

drbjozsef #   2019.10.22. 06:38

Cabron_,

Azt mondják alakul valami megegyezésféle, elvileg tűntek el értékek is a házból, de hát ezt ugye nemigen lehet bizonyítani.

Ez lényegében így van. Ingóság esetén kb. aki kapja marja van, még a létezését is szinte lehetetlen bizonyítani, pláne hogy kinél van.

Mondták a faszinak, ha elmegy, nem jelentik fel. Úgy tűnik hajlik rá, és akkor lesz zárcsere. Persze lehet, hogy csak meg akarja nyugtatni a kedélyeket.

Próbálkozásnak, preszziónak jó, de ha van egy csöpp esze, vagy valakinek, aki felvilágosítja, akkor a fentiek alapján értelme nem lenne.

Szegény lány meg majd fizetheti a felhalmozott közműtartozást, mint tulaj.

Így van, kénytelen lesz, DE, miután kifizette, természetesen indíthat fizetési meghagyást a fickó ellen, és behajthatja rajta. Minden bizonnyal érvényesen csak a haláleset és a kiköltözés közötti időre eső közműdíjakat - a halál előtti még az örököst, mint jogutódot terheli.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Cabron_ # e-mail 2019.10.21. 17:23

Azt mondják alakul valami megegyezésféle, elvileg tűntek el értékek is a házból, de hát ezt ugye nemigen lehet bizonyítani.
Mondták a faszinak, ha elmegy, nem jelentik fel. Úgy tűnik hajlik rá, és akkor lesz zárcsere. Persze lehet, hogy csak meg akarja nyugtatni a kedélyeket.
Szegény lány meg majd fizetheti a felhalmozott közműtartozást, mint tulaj.

drbjozsef #   2019.10.21. 14:42

Megegyezni, leírni, aláírni, két tanú aláírni.

Bár ezzel sincs sokkal előrébb, mert ha nem tartja be, ugyanúgy a bíróság marad. Közjegyző előtt is köthető lenne, ha el lehetne oda cipelni, az közvetlenül végrehajtható, a kilakoltatást is gyorsítaná, de hát mindjárt itt a moratórium, az idei kirakás már biztosan nem lesz meg.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Cabron_ # e-mail 2019.10.21. 13:03

#drbjozsef

Köszönöm!

Pont arra próbáltam apellálni, hogy végül is az örökhagyó halálával megnyílik az öröklés, de jogos, azért a jogerős hagyatéki, ami ezt papíron is igazolja.

Most úgy tűnik, hogy történt valami megállapodás, de a pasi totál kattant. bizonyítani nemigen lehet. Sajnálom szegény lányt, nagyon. :

drbjozsef #   2019.10.21. 12:34

Cabron_,

Nem.
Az élettárs jogszerűen, az elhunyt jogán lakik az ingatlanban, annak jogszerű birtokosa, használója.
Jogilag "szívességi lakáshasználó" (Papír nélkül is).

Amit a lány tehet :

Megvárja míg jogerőssé válik a hagyatéki végzés.
Ez sajnos több hónap is lehet.
Ha megvan, akkor ő az elhunyt hivatalos jogutódja, felmondhatja a szívességi lakáshasználatot, célszerűen írásban, ajánlva, benne határidő megjelölésével a kiköltözésre (mondjuk 30 nap, egy kiköltözésre ennél rövidebb nem reális). Ha nem költözik ki, még tűzzön egy póthatáridőt (erre már elég 8-15 nap), ha arra sem, akkor lakáskiürítési pert indíthat a bíróságon.
Ez is jó pár hónap lehet. Ha belecsúszik a moratóriumba, akkor kilakoltatás legfeljebb tavasszal.

(Elvileg nem kell megvárni a hagyatékit, jogilag az örökös a halál napjával örököl, de a végzés a hivatalos megállapítása a jogutódnak. Akár előbb is felszólíthatja.)

Vagy megpróbálhat megegyezni a lakóval, pl. ajánlhat neki fel pénzt, ha azonnal kiköltözik. Közös megegyezéssel bármit lehet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Cabron_ # e-mail 2019.10.21. 09:05

Sziasztok!

Az alábbi szituval kapcsolatban lenne kérdésem:

Adott egy családi ház, a tulajdonosa elhunyt. A házba be volt jelentve az elhunyt élettársa, akinek nem volt sem tulajdonrésze, sem haszonélvezeti joga a házra. Egyetlen örökös van, az elhunyt lánya.

A kérdésem, hogy cserélhet-e zárat az örökös? Jogszerű lenne? A pasi nagyon zűrös, az is ködös, hogy hogyan halt meg a nő, nem akarja a lány, hogy az ingatlanban legyen.
Ennél pontosabb infóim nincsenek, a szomszédok paráznak, hogy a pasas valami hülyeséget csinál. Folyton piál, plusz nem normális. Meg jóban is vannak az elvált férjjel és a lánnyal is. Szóval megígértem, hogy megkérdezem.
Köszi.

drbjozsef #   2019.10.16. 12:55

Zorroka72,

Ha bizonyítod, hogy most jutott csak tudomásodra, hogy az az ingatlan nem a tied, mert a nevedben valaki elajándékozta, mert mondjuk 28 évig kómában voltál, akkor persze megtámadhatod az ajándékozási szerződést. Egyebekben nem igazán, hiszen tevékeny résztvevője voltál a magánokirat hamisításnak.

Értem én a Te háborgó igazságérdezeted, de ez sajnos nem így működik. Akkor kellett volna okosnak lenni, és nem ajándékozást, hanem valamilyen visszterhes szerződést kötni.

Ez a hajó elment (ha nem tudtok a nénéd igazságérzetére hatni jószóval).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zorroka72 # e-mail 2019.10.16. 11:30

"meghiúsul utólag egy feltételezés."

Az meghiúsulásnak minősül, hogyha be tudom bizonyítani, hogy nem tanúk előtt írtam alá anno az ajándékozási szerződést és ebből adódóan a tanúk nem lehettek jelen, hogy igazolják ezt?
Ugyanis én akkor éppen katona voltam és azon a napon, amire a lemondó nyilatkozat van dátumozva lehetetlen, hogy aláírhattam azt. Tehát a tanúk hamisan tanúskodtak amikor azt aláírták, hogy jelen voltak.