Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Örökségről való lemondás más személy részére

oligaliga # e-mail 2018.11.26. 13:33

Először is, amit ír, az hülyeség. Másodszor, az írás arról szól, hogy a letiltás leállítását kellene az adósnak kérnie.

Hank Moody # e-mail 2018.11.26. 13:20

Akkor itt tévedés lehet????https://civilkontroll.com/munkaber-letiltas-a-leallitast-kerni-kell-add-tovabb/

oligaliga # e-mail 2018.11.26. 12:43

Végrehajtásban semmihez nem kérik a beleegyezésed.

Hank Moody # e-mail 2018.11.26. 12:33

Oligaliga
Kérik és nemet is mondhatsz én megtettem észrevenném, ha vonnák s a bérpapíron is szerepelne a letiltás. Hogy miért nem csinálom így? mert nem biztos, hogy egyötöd résszel foglalkozna a bank vagy a végrehajtó.A vagyonban nem voltam egészen pontos. 1991-ben örököltem egyharmad részt egy nagyon kicsi vályogházból a mai napig nem igényelte vagy tette rá a kezét végrehajtó. Nem elég alaposak, vagy kicsi, vagy résztulajdon nem érdekli őket. fogalmam sincs melyik de tőlem vihetnék.

oligaliga # e-mail 2018.11.26. 12:15

Ha ez neked így megfelel, akkor miért nem csinálod így? A munkáltató felé közölt letiltáshoz nem kell a beleegyezésed, valószínűleg már vonják a fizetésed 33%-át.

Hank Moody # e-mail 2018.11.26. 12:08

Igen a tartozás èl és nem örököltem. Elvileg vègrehajtás alatt állok. Amit a szüleimnek köszönhetek s mert megbíztam bennük. A munkáltatóm felé jött pár éve levonási kérelem de nem mentem bele mert albérletben lakom ès nem olcsó. A nevemen nincs semilyen ingatlan, sem nagyobb ingóság (gépjármű stb...) Az alapötlet az lett volna, hogy nem mondok le az örökségről hanem ajándékozási szerződésben átadom a banknak. Nekik van saját ügyvédjük ès èrtèkbecslőjük. Én megszabadulnék a tartozástól és minden költségtől bonyodalom mentesen de gondolom ez nem járható út mivel a termőföld tulajdonjogàt ajándékozás jogcímén termőföldről szóló törvény szerint kizárólag a közeli hozzátartozók, közalapítványok, az önkormányzat, a Magyar állam, egyházi jogi személy/ek szerezhetik meg. Amennyiben nem mondanék le és az örökölt egyötöd részem kerülne végrehajtás alá, ezzel egyenlítve, az is megfelelne.

drbjozsef # e-mail 2018.11.26. 10:46

Ja, és jól értem, hogy a tartozás a sajátod, azt nem örökölted, vagy igen?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef # e-mail 2018.11.26. 10:45

A tartozásod a bank felé most is élő, futó tartozás, vagy már késedelmbe estél, esetleg végrehajtás is van ellened?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Hank Moody # e-mail 2018.11.26. 09:24

Nagyon szépen köszönöm ügyvéd úr. Elég kacifántos ügy lesz. Édesanyám halála utàn maradt egy ( papíron) 400 négyszögöl szántó külterület amin áll egy hivatalosan nem létező kissebb ház. Adott 5 örökös 1 férj (nevelőapám) 4 gyermek (5 volt egy visszautasította már) nem tudom ki értèkelte fel de 800 ezer forintra lett értékelve amivel az első tárgyaláson szembesültem. Én keveslem. A nevelőapám le akar mondatni valószínűleg eladás céljàból. Amennyiben sokkal több összegért értékesíti, úgy az adózás is jóval több lesz. Fogalmam sincs mi tévő legyek. A felméretés elég drága sajnos nincs rá anyagi fedezetem. Nyerészkedés és ráfizetés nem célom.

drbjozsef # e-mail 2018.11.22. 07:21

Hank Moody,

Nem értem. A bank javára nem lemondani kell az örökségről. Hanem ha örökölsz, akkor azt kifizeted a banknak a tartozás miatt utána.

Egyébként nem. Lemondani örökségről az örökhagyó életében lehet. Ha már elhunyt, akkor visszautasítani lehet az öröklést, de azt nem lehet senki javára, csak simán az egészet visszautasítod és kész.

Ha tartozol a banknak, jobb, ha elfogadod az örökséget, pénzzé teszed - ha nem pénz az örökség -, és kifizeted a banknak. A banknak semmi köze a Te örökségedhez.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Hank Moody # e-mail 2018.11.22. 01:07

Üdvözletem. Azután érdrklődnék, hogy lemondhatok e az örökségem (több örökös esete forog fent) javáról Bank javára tartozás kiegyenlítés céljából.

trepak85 # e-mail 2018.11.19. 00:13

Hálásan köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.18. 23:58
trepak85 # e-mail 2018.11.18. 23:40

Köszönöm Ügyvéd Úr! Ezt elég a féltestvéremmel megkötnöm a szülő tudta és hozzájárulása nélkül?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.18. 22:49

Úgy hívják, hogy megállapodás várt örökségről.

www.kbs-ugyved.hu

trepak85 # e-mail 2018.11.18. 21:52

Van lehetőség az jövőbeli örökhagyó nélkül a féltestvéremmel kötnöm egy megállapodást, hogy minden az övé a hagyatékból azon a bizonyos napon? Nem beszéltem az illető szülőmmel mióta gyerekkoromban eltűnt és nincs is szándékomban megkeresni és hallani sem szeretnék róla, viszont a féltestvéremnek jól jön majd az a pénz és szeretném, ha mindet ő kapna. Tudok a féltestvéremmel valamilyen megállapodást kötni, hogy ő örököljön majd mindent? Engem ne is keressenek. Létezik erre valami megoldás? A féltestvéremmel hajlandó vagyok emiatt egyszer találkozni, ha ügyvéd nem intézheti.

ObudaFan # e-mail 2018.09.27. 06:45

Meg teheti e ezt saját kezével írt lemondó nyilatkozattal amit mondjuk 2 tanúval hitelesít úgy hogy az én javamra mond le?

Az öröklést visszautasítani senki javára nem lehet, csak úgy általában. Ha a visszautasítónak van leszármazója, és ő nem utasít vissza, akkor ő örököl ebben az esetben. Ha kiskorú leszármazója van, akkor pedig az ő visszautasításához gyámhatósági hozzájárulás kell. Ha nincs leszármazója, akkor pedig helyette a vele egy sorban örökösök örökrésze nő arányosan.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2018.09.27. 06:42

Nem tudom, ezt okiratban lehet-e. Tehát a konzulátusan nyilatkozik arról, hogy visszautasítja az örökséget, azt hitelesítik ott, és elküldi a hagyatéki közjegyzőnek.

Semmi akadálya.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

drbjozsef # e-mail 2018.09.26. 20:37

LEMONDÁS öröklésről : csak az örökhagyó halála előtt lehet, előzetesen.

VISSZAUTASÍTANI a hagyatékot : ezt teheti, de ehhez is meg kellene jelennie, vagy meghatalmazottjának.
Nem tudom, ezt okiratban lehet-e. Tehát a konzulátusan nyilatkozik arról, hogy visszautasítja az örökséget, azt hitelesítik ott, és elküldi a hagyatéki közjegyzőnek. Talán igen, de nem vagyok benne biztos, valaki jogász megerősit majd itt, vagy, akár megkérdezheted ennek az esetleges menetét szintén telefonban a közjegyzőtől.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef # e-mail 2018.09.26. 20:34

Milyen közjegyző? Aki a hagyatékit fogja tartani? Igen, elvileg meg fogja próbálni, ha külföldi a cím, esetleg nem veszi át, akkor maga a tárgyalás kitűzése is hónapok múlva lehet. Ha nektek megvan a címe, hívjátok fel a közjegyzőt (a MOKK oldalán meg tudjátok nézni ki a kijelölt közjegyző), és adjátok meg neki.

Egyebekben is hívjátok fel, és kérdezzétek meg, kit fogad el meghatalmazottnak. Nem kell családtagnak lennie, elvileg bárki lehet.Mondjuk a MOKK honlapján ez van :

Ha az idézettek személyes megjelenése akadályba ütközik, különösen az örököstárs, hozzátartozó (a fél egyeneságbeli rokona és annak házastársa, a fél házastársa és élettársa, az örökbefogadó-, mostoha és nevelőszülője, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermeke, a fél testvére és annak házastársa, a házastársának egyeneságbeli rokona és testvére) és ügyvéd láthat el a hagyatéki eljárásban képviseletet.

Ügyvéd nyilván pénzbe kerül, ha van valaki, aki vállalja, akkor kérdezzétek meg a közjegyzőt jó lesz-e neki.

Ha nem megy el, és nem képviseli senki, az se baj, csak akkor nem tud se ő se a meghatalmazottja egyezség keretében (FONTOS : NEM LEMONDANI az örökségről, az egy másik dolog) átadni nektek az ingatlanrészét, őt is bejegyzik örökösként, az eladása még ennél is sokkal macerásabb lesz. Nagyon.

A tárgyalás előkészítését követően kitűzheti a közjegyző a hagyatéki tárgyalást. A tárgyalásra a hagyatéki eljárásban érdekelteket megidézi. Ha a tárgyaláson az idézett szabályszerű idézés ellenére sem személyesen, sem képviselője útján nem jelenik meg, az a tárgyalás megtartásának és a hagyaték átadásának vagy az eljárást befejező más végzés meghozatalának nem akadálya, a külföldön lakó örökös részére ez esetben a közjegyző a hagyatékátadó végzést hirdetményi úton kézbesíti.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Gabriel85 # e-mail 2018.09.26. 20:18

Eszembe jutott valami. Ha nem lemond hanem visszautasítja azt is megteheti? Annak mlyen formai vonzata van? Külföldről lehetséges?

Gabriel85 # e-mail 2018.09.26. 19:39

Nem nagyon van ilyen. Eléggé kicsi a család. A közjegyzö külföldön is megkeresi?
Mert a cím3t telefonszámát megadta.
Mi van akkor ha egyáltalán el se jön?

drbjozsef # e-mail 2018.09.26. 19:29

A hugotoknak írnia kellene egy meghatalmazást, de ha ez nem Magyarországi keltezésű, akkor a helyi magyar konzulátuson felülhitelesíttetnie kell a konzullal (un. apostille), Magyarországi felhasználásra csak úgy lesz érvényes.
A meghatalmazott az adott hagyatéki eljárásban teljes körűen eljárhat helyette, már ez szerepeljen benne.

Viszont kérdés, hogy kit hatalmazzon meg, mert azok, akik jogügyletet akarnak kötni egymással, azok nyilván nem képviselhetik a másikat. Tehát nektek testvéreknek és édesanyátoknak nem adhat. Valaki más rokonnak, ismerősnek kellene, aki el tud menni helyette a hagyatéki eljárásra.

Lásd : https://www.mokk.hu/…-eljaras.php

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Gabriel85 # e-mail 2018.09.26. 19:20

Tiszteletem a szakértőknek!

Következő a helyzet nálunk: vagyok én mint legidősebb testvér, van egy öcs3m egy hugom és az édesanyám. Édesapám meghalt és maradt utána egy parasztház amiédesanyámmal fele fele alapon volt a tulajdonába. A ház bontásra szorul majd mert annyira rossz állapotú. A telek ami ér maga valamit. 1 millió forintot. A hugunkkal nagyon megromlott a kapcsolatunk és kint van hollandiában. Nem érdekli az örökség de hazajönni sem akar. A hagyatéki tárgyalás még csak lesz, megkeresés irányunkban nem volt még. A hugom viszont hajlandó lenne a rá esö csekély részröl lemondani. Meg teheti e ezt saját kezével írt lemondó nyilatkozattal amit mondjuk 2 tanúval hitelesít úgy hogy az én javamra mond le? Ha igen akkor milyen konkrét formai követelményei vannak egy ilyen nyilatkozatnak?

Előre is köszönöm!

drbjozsef # e-mail 2018.09.12. 11:34

Egyébként : Ptk. 7:39§
(az utolsó pont nincs a passzusban, de ha mindent odaadsz valakinek, akkor az a joggyakorlat szerint nem megegyezés, hanem ajándékozás, és úgy is értelmezik, ezért kell valamit megtarts).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.