Örökségről való lemondás más személy részére


Timyke # 2012.10.08. 17:18

Tisztelt fórumozók!

Lehet már volt ez téma, de én nem találtam.
A problémán a következő. Édesanyám elhunyt, és nem soká lesz a hagyatéki tárgyalás. Mi gyerekei 5-en vagyunk, abból 3 még kiskorú.
Én és a bátyám szeretnénk lemondani az örökségről, mert csak adósságot örökölnénk.
Van egy hiteles ház, a hitel már vagy 2-3 éve nincs fizetve, de apukám benne lakik a 2 kisebb tesómmal.
A kérdésem, hogy le mondhatok az örökségről apukám javára?
És ilyenkor mi a helyzet a kiskorú gyerekekkel, akik örökölne hiteles házat, amiben benne laknak?
Még van egy olyan kérdésem is, hogy levélbe azt írták hogy a közjegyzői díj összesen:38000ft. És hogy ezt az örökösök hozzák magukkal. Ezt most fejenként kell érteni?Remélem tudnak nekem segíteni, teljesen tanácstalan vagyok.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.09. 11:57

Visszautasíthatjátok az örökséget - de az nem valakinek a javára történik, hanem helyetekbe lép, aki helyetekbe lép. Apátoknak is ajándékozhatjátok az örökrészeteket, de akkor az értékéig feleltek az örökhagyó tartozásaiért.

Extol # 2012.10.09. 16:08

Tisztelt Fórumozók!

Olyan problémám lenne ,hogy hol találnék mintát Özvegyi jog lemondásáról , és ajándékozási szerződésre?
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.10. 10:31

Célszerűbb lenne ügyvédet keresni minta helyett.

Timyke # 2012.10.10. 15:45

köszönöm a válaszát!
Azt megkérdezhetem hogy az mit jelenet hogy:
"az értékéig feleltek az örökhagyó tartozásaiért." ?
mert ezt nem igazán értem...

ObudaFan # 2012.10.11. 10:45

Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Andi1967 # 2014.02.01. 14:10

Kérdésem a következő lenne: meghalt édesanyám, akinek 1/2 rész ingatlan tulajdona van (tehermentes). A másik 1/2 rész eladásra került már (a másik tulajdonos adta le, anyu beleegyezésével). Úgy volt, hogy az ő részét is eladjuk a vevőnek, amikor lesz rá pénze.
Azt gondoltam, a hagyatéki tárgyaláson lemondanék az örökségemről (az 1/2 részről) a másik 1/2 rész tulajdonosa javára a vételár fejében.
Van-e ilyen lehetőség? Van-e ennek külön illetéke?

A másik kérdésem: ha megvárom amíg a nevemre kerül az ingatlan és úgy adom el, milyen illeték, adó és egyéb fizetési kötelezettségeim lennének?

Köszönöm a választ!
M.A.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.01. 17:28

Felesleges lenne trükközni. Semmi előnyöd nem származna belőle.
Amúgy nem kell megvárni, amíg bejegyzik a tulajdonjogodat.

henszy # 2016.02.10. 08:12

Jó napot!

Hagyatéki eljárással kapcsolatban szeretnék információt kérni. Elhunyt édesanya után örökölnek a gyerekei egy házat, amin fennálló hitel tartozás van. Az lenne a kérdés, hogy a gyerekek lemondhatnak-e a házról az elhunyt édesanyjuk testvérének a javára? Valamint a férjnek (aki nem tulajdonos ebben a házban) van haszonélvezeti joga és ő lemondhat-e erről?

Várom válaszukat.

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.10. 08:41

Elajándékozhatják az örökrészüket, de az elég rossz ötlet lenne, mert a felelősségük a hagyatéki tartozásokért megmaradna.
A haszonélvező - szerintem - a tulajdonossal kötött kétoldalú megállapodásban mondhat le a haszonélvezetéről.

ObudaFan # 2016.02.10. 09:47

henszy

Viszont amennyiben az összes közelebbi örökös visszautasítja az öröklést, akkor már a testvér fog örökölni. Arra azért figyelni kell, hogy a testvér öröklése már nem illetékmentes.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.10. 09:50

Egyébként is elvi az a lehetőség, általában túl sok embernek kellene visszautasítania a hagyatékot, és ha kiskorú is van a sorban, akkor vége is a dalnak. (A házastársnak se nagyon van rá oka, hogy visszautasítsa a hagyatékot, különösen, ha ő maga is adósa annak a tartozásnak.)

ObudaFan # 2016.02.10. 09:55

Nem tudjuk, hogy vannak-e kiskorúak, illetve a kiskorúak vonatkozásában a gyámhatóság akkor adja meg az engedélyt, ha a hagyaték negatyv. Ezt sem tudjuk, hogy így van-e ebben az esetben.

Krigi # 2016.02.15. 08:22

Tiszteletem!
Szeretném kérdezni,adósságot örököltem banktól.
Nagymamámmal közös hitelünk volt, de meghalt,végrehajtás felfüggesztési kérelmet adtam be a bíróságra melyet elutasítottak.Ezzel kapcsolatban későbbb megkeresett az ügy titkára, hogy tisztázzuk az öröklés hátterét.
Nagymamám halálakor keletkezett egy öröklésibizonyítvány melyben én lettem az egyik örökös elhalálozott édesanyám után a másik örökös pedíg nagybátyám lett, nagymamám fia.
Kérdésem az lenne, hogy lemondhatok e az adósságról mely így a nagyanyai örölségből 1/2 arányban rám szállt?
Az örölési bizonyítvány 2013ban keletkezett,meddig mondhatok le vagy utasíthatok vissza ilyen örökséget?
Kinél kell ezt megtennem?, közjegyzőnél, vagy a bíróságnál aki most az örökölésí bizonyítványon lovagol?
Később keletkezett új végrehajtás felfüggesztési keresetünkben felperesként ügyvédemmel indítottuk pert a bank ellen, ott még nem volt erről szó, a jelenlegi ügyünkben figyelembe vehetik e az előző ügyben keletkezett iratokat-végzéseket?
Vagy ebben sz ügyben újból tisztázni kell az egészet?

Köszönöm segítségüket, és válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.15. 08:31

Elkéstél.

ObudaFan # 2016.02.15. 13:05

Krigi

Mivel csak az örökrészeddel felelsz a hagyatéki tartozásokért, amennyiben ez a per a végrehajtás korlátozásáért indult, akkor jó az irány. De ha van ügyvéded, őt kellene kérdezned, mert ismeri az ügyet egészében, mi pedig csak egy nem igazán precíz leírásból próbálunk boldogulni.

Krigi # 2016.02.16. 07:51

ObudaFan

Köszönöm a segítséget, ennyi visszaigazolás is megnyugtatott, hogy jó az irány. Tudom egy szűk leírással nehéz itt boldogulni, tömöríteni a fel tett kérdéseket... üdvözlettel: Krigi

Cirmos13 # 2017.10.16. 11:13

Tisztelt Fórum! A kérdésem a következő:

  • mivel már életében sok mindenben segítettük mostohafiamat, lemondhat-e édesapjával közös lakásunk örökösödés esetén rájutó részéről a javamra? (Férjem beteg, és megnyugtatná, hogy úgy maradhatok a lakásban, hogy "senki nem akar onnan kiutálni". Egy meny sem.
  • szükséges-e hogy a lemondó nyilatkozatot közjegyző előtt hitelesítsük, vagy elegendő-e a szokásos két tanú?
  • bele kell-e foglalni egy ilyen lemondásba hogy a mostohafiam gyermeke kötelesrészéről is lemond (még kiskorú)...

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.16. 11:28

Elolvastad a korábbi bejegyzéseket?

ObudaFan # 2017.10.16. 12:23

mivel már életében sok mindenben segítettük mostohafiamat, lemondhat-e édesapjával közös lakásunk örökösödés esetén rájutó részéről a javamra?

A meghatározott személy javára való lemondás a felek eltérő megállapodásának hiányában arra az esetre szól, ha a meghatározott személy az örökhagyó után örököl. Tehát ha nincs további gyermek és ti házastársként együttéltek, akkor működhet elsősorban a dolog.

szükséges-e hogy a lemondó nyilatkozatot közjegyző előtt hitelesítsük, vagy elegendő-e a szokásos két tanú?

Elvileg elegendő. Gyakorlatilag nem javaslom, hogy ügyvéd nélkül barkácsoljatok.

bele kell-e foglalni egy ilyen lemondásba hogy a mostohafiam gyermeke kötelesrészéről is lemond (még kiskorú)...

A lemondás a lemondó leszármazóira nem hat ki, kivéve, ha a megállapodás így szól, vagy ha az a kötelesrészt elérő kielégítés ellenében történt. Az öröklésről való lemondás a felek eltérő megállapodásának hiányában a kötelesrészről való lemondást is jelenti.

Ili62 # 2017.11.01. 07:12

Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni. Férjemmel egy családi házban lakunk, aminek tulajdonjoga az enyém. A férjemnek haszonélvezeti joga van rajta. Ezen kívül még egy családi ház felének tulajdonjoga az enyém. Egy közös gyermekünk van. Úgy tudom a jelenlegi törvények szerint ezeket az ingatlanokat fele-fele arányban örökölnék. Férjemnek az előző házasságából 2 gyermeke van, akiket bizonyos okok miatt 30 éve nem látott, velük a kapcsolatot nem tartja. A kérdésem az lenne, hogy lemondhat-e életemben az örökségről közös fiunk javára, - a haszonélvezeti jog megtartása mellett -
illetve kérdés még az, hogy ez által a köteles részről is lemond-e? A dolog tisztánlátása érdekében fontosnak tartom elmondani, hogy az ingatlanok az én családom tulajdonát képezték, én örököltem több alkalommal, az én bevételem volt a több mindig. A férjem semmit sem hozott a házasságba, sőt csak bizonyíthatóan "minuszt" termelt (adótartozás stb.). Az már más kérdés, hogy miért élek vele még mindig........ A fentiek tudatában azt hiszem jogos az igényem ha azt szeretném, hogy csak az én fiam orököljön utánnam. Tudom, hogy ezt közjegyzői okiratba foglalva lennék a legnagyobb biztonságba, de szeretném megtudni, hogy ennek ára kb. Mekkora nagyságrendet képviselne? Nagyon várom a választ.

Ili62 # 2017.11.01. 07:26

Elnézést! Az előző hozzászólásomból nem derül ki egyértelműen hogy igazából azt szeretném, ha férjem előző házasságából származó gyerekei ne részesülhessenek az én családom által létrehozott javakból.

drbjozsef # 2017.11.01. 09:06

Egy házasság vagyonközösség is, ezért egyáltalán nem számít, hogy az egyik fél többet keres, sőt, az sem, ha a másik fél kifejezetten csak adósságot termelt.

Ugyanakkor, ha az általad említett vagyontárgyakat a családodtól örökölted vagy Te kaptad ajándékba, akkor azok ági vagyonnak számíthatnak, és a férjed másik gyermeke nem örökölheti azokat.

Érdemes lenne elmenni egy hagyatéki ügyekben jártas ügyvédhez, párezer forintot megér egy konzultáció, hogy tisztába legyen rakva, hogy mi hogyan öröklődik.

nonolet # 2017.11.01. 09:32

az én bevételem volt a több mindig. A férjem semmit sem hozott a házasságba, sőt csak bizonyíthatóan "minuszt" termelt (adótartozás stb.).

Ez nem számít, hisz házasság vagyonközösségben vagytok!

Ami miatt mindaz amit a házasság alatt
(és azt megelőző együttélés alatt, ha volt)
szereztetek az KÖZÖS vagyon fele-fele arányban.

Ez alól kivétel, ami

  • ági öröklés eredménye
  • csak az egyik félnek adott ajándék

Ezeket nevezik különvagyonnak.

Feltéve, hogy nincs házassági szerződés, ami mást mondana.

- -

A hagyaték tehát két részből adódik majd össze.

  • házassági közös vagyon fele

plusz

  • az adott fél különvagyona

Együtt ez lesz a: hagyaték

A köteles rész alapja pedig

  • a hagyaték

plusz

  • a 10 éven belüli ajándékok, ingyenes juttatások értéke

A köteles rész osztandó az örökösök számával és még hárommal. Ez lesz az az örökség aminél kevesebbet normál esetben nem lehet örökölni a korlátozó trükközések ellenére sem.
(pár kivétel akad, de azok most nem játszanak)

A külön vagyonon belül az ági örökléssel szerzett rész csak ági úton örökölhető.

Ezen szabályok alapján már létre tudod hozni

  • a vagyon mérleget

(közös vagyon, külön vagyonok, hagyaték, kötelesrész alap)

  • az öröklési fát

(ki miből és mennyit örökölhet vagy kap kötelesrészként)

Ezekből látható, hogy kell/lehet módosítani ...

A vagyon élő tulajdonosain még időben.
(ajándékozás, szerződések, adásvétel, végrendelkezés, házassági szerződés)

Ili62 # 2017.11.02. 19:19

Köszönöm a választ. Sajnos ez így számomra elég érthetetlen..... A kérdésem csupán az lett volna hogy a férjem lemondhat-e az esetleges örökségről előre a közös fiúnk javára? Itt nem válás esetére szóló osztozkodásra gondolunk.... Ezt a döntést teljes egyetértésben hozzuk... a megoldást közösen keressük. A tényeket csak azért írtam le, hogy ne tűnjek "számító dögnek", aki az előző házasságból származó gyerekeket ki akarja semmizni.... (A férjem ágáról ugyis örökölnek majd.) Én csak azt szeretném, ha az általam illetve a családom által létrehozott javakból ne részesülhessenek.