Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Ügygondnok

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.13. 08:21

Én töröltetném az alapító, és másikat nem jegyeztetnék be, csak az ügygondnokot - de ezt tényleg neki kell tudnia, hiszen az ő felelőssége.

www.kbs-ugyved.hu

Nika20 # e-mail 2020.01.13. 07:06

Tisztelt Kovács Béla Sándor úr!
Ügyvezető.A beadványnál mit kell beírni az alapítóhoz ez esetben?
Válaszát előre is megköszönve!
Üdvözlettel,Nika20

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.10. 14:46

Ez az ügygondnok és az ügyvezető dolga. Te melyik vagy?

www.kbs-ugyved.hu

Nika20 # e-mail 2020.01.10. 13:48

Tisztelt Társasági Jogban - ÜGYGONDNOK bejegyzésben Jártas Ügyvéd Úr/Úrhölgy!

Egyszemélyes kft. ügyvezetője és egyszemélyes tulajdonosa meghalt.Ő volt az egyedüli tag. Leendő örökösei a hagyatékátadó végzésig ügygondnok kirendelését kérték, amelyet meg is kaptak. Ügygondnoki határozat született, amelyben új ügyvezető került kijelölésre.
Kérdésem:
Nincs alapító, nincs tag.
Az üzletrész átadás a hagyatékátadásig nem történik meg, viszont új ügyvezetője lesz addig is a társaságnak.
A változásbejegyzést a cégbíróságon, hogy kell elindítani, mert a beadványban meg kell jelölni az alapítót.
Alapító az örökhagyó vagy az alapító helyett a tagsági jogokat gyakorló ügygondnok?
Kérem szíves segítségét, hogy a beadvány megfeleljen az előírásoknak.
Mielőbbi válaszát várva!
Köszönettel és tisztelettel, Nika20

rigoz # e-mail 2019.03.13. 10:12

Tisztelt Cogito!

Mivel az ügygondnokra - kivételes esetekben eltérően - az ügyvitelére meghatalmazott jogállása irányadó, azaz olyan, mintha maga a képviselt járna el személyesen, viszont az ügygondnok nem köthet egyezséget, nem vehet át dolgot, nem mondhat le jogról, jogot nem ismerhet el a képviselet nevében, kivéve, ha Őt nyilvánvaló károsodástól óvja meg és az ügygondnok lényegében egy ügyvéd vagy ügyvédi iroda, így az ügyvédi törvény rendelkezése alapján álláspontom szerint az elmozdítását a kirendelő szerv indokolt esetben hivatalból bármikor kezdeményezheti egyidejűleg más, arra alkalmas személy kirendelése ügyggondnok kirendelése mellett, mivel az ügygondnokot mindig kötelező kirendelni, ha eljárásának szükségessége felmerül, kivéve azt az esetet, ha polgári perben (nemperes eljárásban) az a felperes számára szükségeltetik, akkor ugyanis csak az ellenfél kérelmére rendelik ki, egyébként a per félbeszakad a jogutódlás bekövetkeztéig vagy megszűnik.

A kirendelőnek kell jelezni az aggályait, aki dönt, feltehetően Ön számára önállóan - csak az ügy érdemében hozott határozattal szembeni fellebbezési vagy más jogorvoslati jog keretében - jogorvoslattal nem támadható végzéssel arról, hogy felmenti-e az ügygondnokot vagy sem.

Cogito # e-mail 2019.03.13. 09:53

Tisztelt Fórumozók! egy kft tagja, ügyvezetője meghalt, élettársa a másik tag. Az elhunyt gyermekei nincsenek jó viszonyban az élettárssal, hagyatéki eljárás még nincs. A törvényes működés helyreállítása miatt, ügyvezet választás érdekében Ügygondnokot rendelt ki a jegyző, aki tulajdonképpen a törvényes örökösek képviseli, mert nem ért egyet az élettárssal, aki szerint a törvényes örökösök csak jogerős hagyatékátadó végzést követően lépnek be a cégbe, végrendelet is előkerülhet.
Az ügygondnok mindenképpen a leszármazókat is ügyvezetőnek akarja választani, amelyet az élettárs jelenleg nem támogat. Mit lehet tenni, mert így nem lesz ügyvezető, nincs törvényes működés.
Az ügygondnok előtérbe helyezheti az örökösök érdekeit a társaság műűködésével szemben? Kvázi ha nem lesz az ő általa megjelölt gyermek ügyvezető akkor mit tehet az élettárs?
Elmozdítható az ügygondnok?
Köszönöm szépen a válaszokat

Anita0624 # e-mail 2012.10.27. 12:55

Értem és köszönöm. Akkor meglátom mit lép a bírónő. Bár az is lehet, hogy addig kiengedik.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.10.26. 16:56

Az igaz, hiszen módjában van képviselőt meghatalmazni.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2012.10.26. 16:09

Ügygondnokot általában akkor rendelnek, ha valamelyik fél nem érhető el. Önmagában azért, mert előzetesben van valaki, szerintem nem kellene kirendelni, ha a fél elérhető.

Pp. 74. § Ha a cselekvőképtelen félnek vagy a jogi személynek törvényes képviselője, illetőleg az ismeretlen helyen tartózkodó félnek meghatalmazottja nincs, a bíróság a fél részére ügygondnokot rendel. Az ügygondnokra - amennyiben a törvény másként nem rendelkezik - a per vitelére meghatalmazott jogállását szabályozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy az ügygondnok a bíróság külön felhatalmazása nélkül a peres pénzt vagy dolgot nem veheti át, továbbá egyezséget csak akkor köthet, s a vitás jogot csak akkor ismerheti el, illetőleg arról csak akkor mondhat le, ha ezáltal az általa képviselt felet nyilvánvaló károsodástól óvja meg.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Anita0624 # e-mail 2012.10.26. 16:03

Senki nem tud nekem segíteni pár információval a lenti kérdéseimmel kapcsolatban? :(

Anita0624 # e-mail 2012.10.25. 18:58

A lényeg, hogy egyelőre az én költségem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.10.25. 16:33

Figyelmetlen vagy. Nem állnod kell az ügygondnok díját, hanem előlegezni.

www.kbs-ugyved.hu

Anita0624 # e-mail 2012.10.25. 15:22

Köszönöm! Frankó, hogy ennek a költségét is nekem kell állnom, de hát ez van. Majd csak vége lesz egyszer.

És ez az ügygondnok beszélni fog a férjemmel? Mert a férjem teljes közös felügyeleti jogot szeretne a kisfiúnkra (16 hónapos), heti többszöri láthatást és azt szeretné, ha mindenben, ami a kicsivel kapcsolatos (bölcsi, ovi, esetleges különórák, bármi...) neki is legyen beleszólása. Ugyanígy van az előző házasságából származó két kislányával is, a gyerektartást - mint kiderült - pedig nem fizette. Valószínű nekünk sem fogja, főleg, ha egy időre esetleg bezárják. Félreértés ne essék, én nem szeretném elvenni tőle a fiát, biztosítani fogom a láthatást, mégiscsak ő az édesapja, de amit ő kér (heti min. 50 óra), az szerintem nonszensz. Tehát az ügygondnok felveszi vele a kapcsolatot és ő elmondja neki, hogy mit szeretne, ha továbbítana a bíróságon? Köszönöm, ha válaszoltok ezekre a kérdéseimre is.

ObudaFan # e-mail 2012.10.25. 12:58

A perben majd a bíróság kijelöl ügygondnokot, ennek a költségeit neked kell előlegezni.
Peren kívüli ügyletekben a gyámhatóság rendelhet gondnokot az ügyei vitelében akadályozott személy számára.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Anita0624 # e-mail 2012.10.24. 17:52

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem a következő lenne. Dec. 19-én lesz a válóperem első tárgyalása, melynek én vagyok a felperese. A férjem előzetesben van Ausztriában és nagyon elképzelhető, hogy a válóperig nem is engedik ki. Ha így lesz, akkor kinek a dolga ügygondnokot fogadni? Vagy egyáltalán jelezni, hogy kell? Nem szeretném, ha emiatt húzódna el a válásom (egyik ismerősöm így járt, mert ő nem tudott arról, hogy kell ügygondnok is, ha az egyik fél nem tud megjelenni). És egy ügygondnoknak mi a dolga? Azért kérdezem, mert pont ma beszéltem az egyik bank munkatársával, mert kértem, hogy ne az én (saját tulajdonomban lévő) lakásomra küldözgessék a férjem levelét, pláne, ha tartozása van, és azt mondták, hogy csak a férjem, vagy egy ügygondnok tud a helyi fiókban ez ügyben intézkedni. Ez valóban így van? Ha kijelölnek egy ügygondnokot, akkor vele találkoznom kell a per előtt? Elnézést, ha balgaságokat kérdezek, de soha nem volt semmilyen tárgyalásom, remélem többet nem is lesz és egyáltalán nem ismerem a rendszert. Köszönöm válaszukat!

bojtorjan # e-mail 2012.10.18. 18:19

Kedves KBS, koszonom az infot. Remeljuk, nem is lesz vita az elhelyezesben. :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.10.17. 17:50

Lehet.
De ahogy elnézem, annyira nagy vita nincs a gyerekelhelyezésben.

www.kbs-ugyved.hu

bojtorjan # e-mail 2012.10.17. 16:50

Tisztelt Szakertok!

Ugygondnok temaban erdeklodom.

Gyermek elhelyezes es gyermektartas megallapitasa targyaban kezdemenyezett perben lehet-e kerni ugygondnok kirendeleset az alperes kepviseletere, ha az alperes kulfoldre tavozott, es a lakcimen lako hozzatartozok nem hajlandoak a birosagi idezest atvenni? Az idezes `ismeretlen helyre tavozott` jelolessel megy vissza. Alperessel internet kapcsolat fenn all de lakcimet nem ad meg.

ObudaFan # e-mail 2012.10.09. 22:10

Aki nem örököstársa, az akkor lehet meghatalmazott, ha hozzátartozója, az örököstárs akár ennek hiányában is.

Szerintem akkor nem kell ügygondnok.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Bendernet # e-mail 2012.10.09. 21:30

Ha az öcsém nem tud megjelenni a hagyatéki tárgyaláson, akkor a teljes jogú meghatalmazottja lehet egy másik örökös, Pl a testvére? Vagy az anyja, aki visszautasítja az öröklést.

Bendernet # e-mail 2012.10.09. 21:24

Ha a cselekvőképtelen örökös törvényes képviselője is örökös, akkor az érdekellentét miatt kell kirendelni az ügygondnokot (a közjegyző ezt mondta)
De ha a törvényes képviselő visszautasítja az örökséget akkor nem áll fenn az érdekellentét, ekkor is kell az ügygondnok kijelölése?