Az érdekeltnek az érdeke... ésszerűen.
Hagyatéki eljárás menete, ideje
A közjegyzőnek kell az öröklésben érdekelteket idéznie. Ha Magyarországon anyakönyvezett leszármazója van az örökhagyónak, akkor arról tudomást fog szerezni hivatalból. Ha más adatot nem ismer, akkor :
„2010. évi XXXVIII. törvény
a hagyatéki eljárásról
...
63. § (1) Ha az öröklésben érdekeltet természetes személyazonosító adatainak - részben vagy egészben való - ismeretlensége miatt nem lehet azonosítani, hirdetményi úton kell megidézni a tárgyalásra azzal a felhívással, hogy igényét a hirdetményi kézbesítéstől számított 30 napon belül a közjegyzőnél jelentse be.
(2) Ha az ismeretlen öröklésben érdekelt igényét a hirdetményben megadott határidőn belül nem jelenti be, és a tárgyaláson sem jelenik meg, az eljárás további szakaszában őt mint öröklésben érdekeltet és igényét figyelmen kívül kell hagyni.”
Ha a többi öröklésben érdekelt tud arról, hogy lehet még más örökös is, jelezheti a közjegyzőnek, hogy tegye meg a fentieket. De ha nem jelzi, nem lesz belőle baja, nem kötelező.
De én nem vagyok jogász, csak laikus olvasó.
Kedves drbjozsef!
Úgy tudom, hogy örökös létének eltitkolása bűncselekmény. Tudni, hogy volt(ak) gyereke(i), csak azt nem tudni, hogy élnek-halnak-e, hol, milyen néven.
Valamint későbbi esetleges (öt éven belüli) felbukkanásuk milyen galibát okozhat?
Az egyik gyerek Magyarországon született, tehát feltehetően volt anyakönyvezve, de évtizedek óta valahol közel-keleten él.
Ingóság megszerzése 5 év után elévül, ingatlan 15 év alatt elbirtokolható - de csak akkor, ha jóhiszeműen jut hozzá a szerzője. Ha bizonyíthatóan tudta a szerző, hogy van más örökös is, akkor utána is visszakövetelhető perben.
„Ingóság megszerzése 5 év után elévül”
Ennek így semmi értelme nincs. (Ha mégis, akkor téves.)
Akkor valami ilyesmi.
Amúgy valóban, az 5 év nem jó, esetleg úgy közelítünk a valósághoz, ha azt mondom, hogy ingóság 10 év alatt elbirtokolható?
Az viszont igaz. :)
(De egyébként a tulajdonjogi igények nem évülnek el.)
Üdv mindenkinek !
Kérdésem az lenne, hogy a hagyatéki eljárás ezen belül a tárgyalás hol szokott történni ?
Tehát a hagyaték vonzáskörzetében... mondjam, hogy a közjegyző szuverén területén a hagyatéknál, vagy az örökösök lakóhelyének illetékességi területén ?
Magyarul . Egy jelentéktelen hagyaték miatt nem szeretnénk utazgatni.
ja hogy az eljárásról beszéltem. igen. megkezdődött azzal, hogy az önkormányzati illetékestisztviselő küldött egy un. nylatkozó ívet.. ezen sokmindent kitöltöttünk, majd vissza és a kisasszony mondta .. tovább küldi a z ingatlan szerinti önkormányzat adó csoportjához.
Tehát most ott pattog a labda. a kisasszony a díjról, amire rákérdeztem megkerülte... elkente.
Értem én hogy közjegyzői privilégium, de a díját csak szabályozza valami. ,
Egyáltalán a közjegyző mennyire hatósági (szent) személy ?? Mint az derék (?) bírók !
"a közjegyző mennyire hatósági (szent) személy ??"
Nagyon .... mivel az állam egyik vasökle!
(a döntései adott esetben erővel végrehajthatók, helyből)
- -
Az illetékes közjegyzői irodában lesz a tárgyalás.
Nem kötelező megjelenned.
Ha nem jelnesz meg akkor az érdekeid nem tudod védeni (ha netán szükséges lenne).
Zoltanuss, mivel most vagyok túl egy hagyatéki tárgyaláson, ezt tudom továbbadni: a hagyatéki tárgyalás az elhunyt utolsó állandó lakcime szerinti illetékes közjegyző irodájában lesz. A hagyatéki nyilatkozat leadása után kimegy egy illetékes, aki felméri az ingatlan értékét. Ezt és minden más iratot megkap a közjegyző, aki a hagyatéki tárgyalást fogja tartani, 6-8 hónap múlva. Nekünk a halálesettől 8 hónap után volt az első tárgyalás. Nem muszáj elmenni, a hagyatékátadó végzést elküldik tértivevénnyel postán, na meg a közjegyzői díjról szóló csekket is, gondolom, mert mi azt a helyszínen fizettük kp-ban, nem volt vészes, az örökség értékéhez képest. A levél átvételétől számított 15 naptári napod van a fellebbezésre, ha valami nem tetszik. Ennek módja benne lesz a végzésben. Ha nincs fellebbezés beadás, jogerőre emelkedik a végzés. Erről is küldenek egy levelet, amin rajta lesz a dátumpecsét, hogy pontosan mikortól jogerős.
Meg próbálom röviden le írni a mostani esetünkre,és erre kérnék tanácsot.A férjem nagybátyja tavaly decemberben elhunyt,aki gyámság alá volt helyezve.A gyám hivatalból kirendelt volt,a gondnoka,meg a párom apja.A férjemnek az édesanyja gyerekkorában elhunyt,akinek testvére volt a most elhunyt nagybáty.Az apa újra nősült,új családja lett.Az most hosszú lenne le írni,hogy miért volt rossz az apa,és a férjem közötti viszony.Azért lett az elhalálozott gondnoka,mert a férjemnek ezzel fizette ki az anyai részt.Most lesz majd a hagyatéki,de meg próbál kiskapukat szerezni az elhunyt takarékszámlájához hogy őt illesse.Erre tud meg oldást találni?A férjem az egyedüli örökös anyai ágon.
Milyen kiskapura gondolsz?
Erre nem lehet jogi tanácsot adni, a takarékszámlát, ha az elhunyté volt, már zárolták, ahhoz hozzá nem fér, a hagyatéki tárgyaláson ki fog derülni mit akar.
Mire hivatkozhat? Hogy a saját pénzét tartotta rajta? Lehet, de ezt (majd, bírósgon) neki kell bizonyítania. Esetleg, hogy a tartás miatt hagyatéki hitelezői igénye lehet, de ezt is neki kell majd bizonyítania.
A hagyatékin, a hagyatékot az örökösnek fogja átadni a közjegyző. Ha előjön valamivel az apa, akkor vagy ott megegyeztek vele (vagy előre, esetleg a rossz viszony ellenére is érdemes lehetne, akár harmadik fél, mint mediátor bevonásával leülni beszélni, a bírósági eljárás hosszadalmas és költséges lesz), vagy, ha nincs megegyezés, ideiglenes jelleggel adja majd át a közjegyző az örökösnek a hagyatékot azzal, hogy aki követel belőle indítson pert bíróságon. Ha ezt nem teszi, jogerőssé és végleges hatályúvá válik a végzés, ha megteszi, akkor majd a bíróság dönt - de bizonyítania neki kell a követelését.
Köszönöm!Nem a saját pénzén tartotta el,mert volt nyugdíja.Az elhunyt,és a párom örököltek egy ingatlant felesben 2 évvel ezelőtt.Az ő részét gondolom zárolták,mert gyámság alatt volt.Az apa ezt a pénzt szeretné ki játszani.
Nem értem. Most ingatlan vagy pénz?
Ingatlant nem zárolnak, legfeljebb csak a gondnok rendelkezhetett vele, a gondnokolt nem, amíg élt. Ha elhunytakor a nevén volt, akkor a hagyatéki lezárásáig senki sem rendelkezhet vele (illetve, az örökös elvileg már igen, mert a halálakor örökölte a hagyatékot, de bejegyzésre nem lenne alkalmas a szerződés).
Ingatlan nem volt a nevén,mert aki a gondnoka (apa)nála lakott.Két évvel ezelőtt az elhalálozott ingatlan eladásból örökölt 7 mill. kéz pénzt,erre gondoltam hogy zárolták akkor.
„A gyám hivatalból kirendelt volt,a gondnoka,meg a párom apja.”
Tessék?!
A gyámügy rendelt ki mellé hivatalból gyámot.A gondnoka a párom apja volt.Másképp nem tudom le írni.
„A gyámügy rendelt ki mellé hivatalból gyámot.”
Ez akkor lehetséges, ha kiskorú volt. Feltételezem, férjed nagybátyja nem volt az, tehát nem lehetett gyámja.
gyanítom gondnokot akart ide is írni
Nem gondnokot akartam írni.A gyámnak xy volt a neve,aki képviselte az érdekeit,és a gondnoka meg LN nevű volt,akinek a háztartásában élt.
Értem. Tehát a férjed nagybátyja még kiskorú volt.
Nem hangzik életszerűen, de nem lehetetlen.
Szerintem Te inkább nem érted, hogy a "gyám" és a "gondnok" azok jogi fogalmak, megfelelő definícióval.
A gondnok nem az, aki a lépcsőházban felmos.
No mindegy is, a legegyszerűbb amit most tehetsz : megkérdezed az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzatot (vagy megkeresed a neten, ha tudod hol, és mikor halt meg pontosan), hogy ki az eljáró közjegyző a hagyatéki eljárásban. Őt felhívod, és megkérdezed mi van bejelentve hagyatéknak, a számla is benne van-e, zárolva van-e.
Ha nem, bejelented, ha igen, akkor vársz a tárgyalásra, addig mást nem tehetsz.
Nem volt kiskorú,az elhunyt édesanyja testvére volt a nagybácsi.Az önkormányzat nem adta még át a közjegyzőnek,és ők nem mondanak semmit,mert nem ő gondozta.Tavaly december közepén hunyt el.Köszönöm a segítséget!
opsz, gondnok, agy gondozta? Na nem ugyanaz.
Wers,igen!Volt a hivatali gyám,és a gondnok,akinél lakott.
gyám = kiskorú esetében van
gondnok = nagykorú személy esetén van (gyámhatóság rendeli ki, hozzátartozó)
hivatásos gondnok = gyámhatóság rendeli ki, nem hozzátartozó
Tartási szerződés alapján tartásra kötelezett. - Te erre használod a "gondnok" kifejezést?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02