Köteles rész


drbjozsef # 2019.05.10. 09:25

Katalincserpa,

Akkor számolj.
Kevesebbet kérsz, kevesebb lesz az illeték és kevesebb esik rád a többi költségből (vagy semennyi, ha megítélik teljes egészében az igényedet), vagy többet kérsz, amit vagy megítélnek és jobban jársz, vagy nem, és akkor több perköltséged lesz. Mérlegelj.

Egyébként, a bíró eltérhet az arányosítástól is, ha például igazolni tudod, hogy Te megpróbáltál adatokat kérni a kötelezettől, de ő nem volt együttműködő. No nem mondom, hogy jelentősen, de azért ezt az ő hátrányára értékelheti.

wers # 2019.05.10. 09:36

Na de ez olyan mint a tippmix?

Naaaaaa :D

drbjozsef # 2019.05.10. 15:35

A per illetéke.

(Egyébként szvsz nyugodtan kérd a halálkori alapján számolva, valahova a kettő közé fog kerülni végül feltehetőleg, így amit elvesztesz esetleg a fölélövés miatt költség/illetékben, azt megnyered azon, hogy többet kértél, mint az ajándékozás kori. Legfeljebb a halálkori érték reális intervallumának az aljára nézd)

wers # 2019.05.10. 17:56

kedves Katalincserpa

Szerény véleményem szerint nagyon át kellene fontolnod.

Amikor az örökhagyó meg kívánt válni az ingatlanától, annak volt egy értéke. Több módon válhatott meg az ingatlantól, esetedben ajándékozással. De lehetett volna akár értékesítés is, aminek az ellenértékét ajándékozta volna el. Akkor milyen értéket számítanál? Vagy ha ez egy kocsi lett volna, ami ma 0 érték lenne, akkor is mai értéket kérnéd a számításhoz alapul?

De az is lehetett volna, hogy értékesíti, és elutazgatja a vételárat. Vagy csudatudja. A lényeg, ajándékozás volt, ebből számíthatsz köteles részre. Egyéb esetben még az sem.

Én a helyedben elfogadnám az ajándékozás szerinti összeget, ami szerinted is megfelel az akkori valós forgalmi értéknek.

drbjozsef # 2019.05.10. 18:57

(facepalm)
Te perelsz. Te számolsz. Te igényelsz.

wers # 2019.05.10. 18:58

Én csak javasolni tudok, peren kívül alkudozz. Mehettek perre is, de ..... nem javallom. én nem. más mit mondd ???? közben számolj, a per sokba kerül. Ahogy drbj. is írta

wers # 2019.05.10. 19:02

drbjozsef, :) beelőztél, max két másodpercell. azért van, hogy egyre jár az agyunk

drbjozsef # 2019.05.10. 19:08

(wers, ja, de még kétszer rá fog kérdezni, inkább háromszor)

drbjozsef # 2019.05.14. 09:40

Dalpaluska,

A bíróság.

drbjozsef # 2019.05.14. 10:43

Na, ezek szerint visszaolvastál.
Vagy megint ugyanaz vagy nyolcadik nick-kel.

Mindkét esetben : akkor minden lényegest megtalálhattál.

Palcsi24 # 2019.05.26. 11:16

Tisztelt szakértők! Próbálom nem bonyolítani a kérdésem.

Van 4 gyermekem, ebből kettő régi kapcsolatomból van, a másik kettő a mostaniból.

Na most, anyukám szeretne ajándékozni a nálam lévő 2 gyermeknek egy ingatlant.

Mivel a mamájuk ajándékozná az ingatlant, esetleges halálozás esetén,a másik kettő gyermek meg tudja támadni ezt a szerződést?

Van ilyenkor kötelesrész?

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.26. 16:39

Lehet köteles részi igényed. (Meg a testvérednek, anyád özvegyének - ha van, lesz ilyen.)

drbjozsef # 2019.05.26. 17:00

Palcsi24,

A másik két gyermeked nem tudja megtámadni, semmiféle igénye nem lehet, hiszen nem örökösök. Te vagy az (és ahogy az ügyvéd úr írta, az esetleges testvéred, vagy édesanyád házastársa). Amíg Te élsz, a gyerekeid nem törvényes örökösök.

Palcsi24 # 2019.05.26. 17:13

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2019.05.30. 15:52

Dolly,

Úgy érted, hogy kötelező-e köteles részt kapnod?

Dehogy.
Az kifejezetten csak akkor jár(hat) valakinek, ha ő azt kéri. Automatikusan nem jár.

Ha az örökhagyó életében lemondasz szerződéssel az öröklésről, akkor abban meg lehet állapodni abban, hogy az ne terjedjen ki a leszármazókra. Csak akkor ennek kifejezetten benne kell lennie.

drbjozsef # 2019.05.31. 07:03

Dolly,

Igen.
Esetleg, ha csak később derül ki, hogy titokban milliárdos volt, akkor utólag ez esetben mégis kérheted a köteles részt...

KBara74 # 2019.07.23. 03:32

Érdeklődni szeretnék, hogyan utasíthatok vissza a köteles részt? Apukám nemrég halt meg és mindig az volt a kérése, hogy az anyukám örököljön utána. Sajnos erről nincs végrendelet, de én így is ezt szeretném de a köteles rész visszautasítására nem találtam sehol lehetőséget. Mégis, hogy lehet ezt megoldani?
Köszönöm a segítséget

Sombokor # 2019.07.23. 05:48

KBara74

Ha nincs végrendelet, akkor nem jön képbe a köteles rész. Egyszerűen örökség van.
Az örökséget visszautasíthatod a hagyatéki tárgyaláson (ott kell lenni), és akkor a többi örökös között dobják szét a részed. Ha az egyetlen másik örökös az édesanyád, akkor ő kapja az egészet.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.23. 07:02

Ha nincs végrendelet, akkor nem jön képbe a köteles rész.
Nana.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.23. 07:05

Az örökséget visszautasíthatod a hagyatéki tárgyaláson (ott kell lenni), és akkor a többi örökös között dobják szét a részed.
Ez sem jó. A visszautasítás következménye a kiesés az öröklésből, ami nem feltétlenül jelenti, hogy az örököstársak örökrésze nő meg. (Első körben nem azt jelenti.)
Ja, és nem kell személyesen részt venni a hagyatéki tárgyaláson a visszautasításhoz.

Ezt szépen összehoztad egy rövidke hozzászólásban.

drbjozsef # 2019.07.23. 08:21

KBara74,

Köteles részt nem kell visszautasítani. Azt hivatalból nem veszik figyelembe, kizárólag csak akkor, ha hivatkozol rá. Ha nem kéred, nem kapod.

Szerintem nem (csak) köteles részt akarod kérdezni, hiszen ha nincs végrendelet, akkor törvényes örökös vagy.

Ha édesanyádnak akarod juttatni a törvény szerinti örökségedet, akkor talán a legegyszerűbb, ha elfogadod az örökséget, és édesanyádnak ajándékozod. Ha ezt elmondod a közjegyzőnek (laikusul : "édesanyám javára lemondanék az örökségemről"), akkor azt abban az okiratban egyben el is lehet intézni.

Viszont ez esetben van egy fontos dolog : _elfogadtad_ az örökséget, tehát ha van tartozás, vagy akár KÉSŐBB előkerülne édesapádnak tartozása, akkor az örökséged (amit elajándékoztál) erejéig a saját vagyonoddal is felelned kell érte. Ha nem nagyon számítasz ilyenre, akkor jó lesz így.

Visszautasítani a teljes hagyatékot is lehet, ez esetedben akkor jó megoldás, ha nincs se testvéred, se gyermeked/unokád/leszármazód. Ez esetben nem terhel semmi, nem leszel örökös, kiesel, és helyeden édesanyád örököl.

Sombokor # 2019.07.23. 08:28

Kovács_Béla_Sándor

Ha már ilyen szépen elmondtad, hogy rossz, akkor a kérdező kedvéért igazán leírhatnád, hogy miben rossz.

Pl. hogy első körben a saját leszármazóihoz kerül az örökség, ha visszautasítja, és csak ha nincsenek ilyenek vagy azok is visszautasítják, akkor oszlik meg a többi örökös között? (Nem vagyok benne biztos, de felteszem ez lehet.)
Vagy hogy írásban is visszautasíthatja az örökséget a hagyatéki lezárultáig, a közjegyzőnek küldve?

Az első meg nem említése valóban hiba a részemről, mert ettől, hogy a kérdező nem említette, hogy vannak gyerekei, még lehetnek.

Ami a köteles részt illeti. OK, nana. Miért nana? Nincs végrendelet, feltehetően semmilyen más az öröklést befolyásoló rendelkezés vagy ajándékozás sem (a kérdező mindenesetre nem említett ilyet). Akkor egyszerűen van egy öröksége. Milyen jelentősége van ez esetben a köteles rész fogalmának?

tutis # 2019.07.23. 11:17

Üdvözlöm. A következőben kérnék információt:
Édasanyám évekkel ezelőtt végrendelkezett, rám 70%-ban, bátyámra 30%-ban az ingatlan ügyében, ingóságot 100%-ban rám hagyta a végrendeletben. Időközben bátyám elhunyt, egy kislányt és feleséget hagyva maga után.
Mivel rossz a kapcsolatunk velük, és tartunk a köteles résztől, nem szeretnénk semmit odaadni anyukám halálesetekor, de ha tudom van köteles rész feléjük is, azaz a gyerek örökli az elhunyt bátyám miatt a részét..
Hallottam egy olyan lehetőséget hogy anyukám elhalálozása esetére ajándékozási szerződést ír a nevemre, melyben az ingatlan teljes egészében rám szám. Ez lehetséges-e, illetve nem mond-e ellent a régi végrendeletnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.23. 12:25

Kőbe van vésve az a végrendelet? (Nem mintha az bármi különbséget jelentene.)

tutis # 2019.07.24. 10:46

ügyvédnél írt és letétbe helyezett végrendeletről van szó, sajnos az ügyvédet hajlott kora ellenére nehéz elérni, illetve a legegyszerűbb megoldás érdekelne engem, hogy az öröklés tekintetében ne legyen gond az ingatlannal.
A rossz viszony miatt valószínüleg igényt tartanának mindenre amire csak tudnának, ezt szeretnénk valamilyen módszerrel kizárni.