Köteles rész


drbjozsef # 2019.07.24. 12:44

Bármilyen ügyvédhez mehettek.
A régebbi keltezésűt felülírja az újabb (már amennyiben a rendelkezett vagyontárgyak azonosak).

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.24. 18:34

Még ügyvéd se feltétlenül kell hozzá. De ekkora hozzáértéssel tényleg nagyon ajánlott.

citi # 2019.07.27. 08:24

Érdeklödnék,hogy édesanyåm juniusban meghalt. A testvéremnek ajándékozta a lakását 2016-ban haszonélvezet nélkül.Köteles részre jogosult vagyok.Ha igen ez mekkora öszeg.2016-ban 8000000ft volt az ára.köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.27. 09:21

A köteles rész alapja a hagyaték nettó értéke plusz mindannak az értéke, amit az örökhagyó a halálát megelőző tíz évben bárkinek ingyenesen juttatott. A köteles rész a harmada annak, amit a jogosult törvényesen örökölne.

drbjozsef # 2019.07.27. 11:49

citi,

A főszabály szerint az ajándékozáskori értéket nézik, de a bírói gyakorlat az, hogy ha jelentős eltérés van aközött és az örökhagyó halálakor érvényes érték között, akkor az utóbbit veszik figyelembe. Ez neked jobb most.

Viszont, a tényleges öröklés csökkenti a köteles részedet. Vagyis, ha egyébként örököltél annyit más vagyonból, ami a teljes vagyonra számított köteles részedet eléri, vagy meghaladja, akkor nem jár már további köteles rész.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.19. 16:35

Ez esetben az özvegy része növekmény lesz. Úgy kell elosztani a hagyatékot a többi örökös között, mintha ő nem is lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.20. 07:48

Mondom, mintha nem is lenne. Mintha soha nem is lett volna.

drbjozsef # 2019.08.20. 14:34

Biztos visszautasításra írtam ilyet?
Nem lehet, hogy örökségről lemondásra?

drbjozsef # 2019.08.21. 10:13

Georgina91,

Nem, nem, a visszautasítás és a lemondás két teljesen külön jogintézmény.

Esetedben a lemondás MÁR nem jöhet szóba, ha valós az, hogy "van egy elhunyt férj".

Pont a visszautasítás az, amire te gondolsz : visszautasítani egy egyben lehet az egész hagyatékot, vagyont is, tartozást is, mindent. De ilyen esetben nem lehetséges jelölni senkit, hogy ki örököljön helyette. Nem lesz örökös, kiesik az örökségből mintha nem is lenne.

Ha van vagyon, vagy több a vagyon, akkor mi értelme lenne az özvegy visszautasításának? Fogadja el a hagyatékot, és akár ott a hagyatéki tárgyaláson, egy okiratban, "lemondhat" (de ez a lemondás nem a jogi "örökségről lemondás" intézménye, ezért raktam idézőjelbe) a gyermeke javára. Ami valójában jogilag egy ajándékozás lesz, de egyenes ági rokonok között ez illetékmentes, nincs többletköltsége, legfeljebb a közjegyzőnek kell egy kicsit többet fizetni.
De akár utána, később is nekiajándékozhatja (akár bizonyos haszonélvezet fenntartásával).

drbjozsef # 2019.08.22. 10:32

Georgina91,

Ha visszautasította az örökséget, akkor az ő része szétoszlik a többi örökös között, nem az ő gyermeke fogja kapni.

Most, hogy elcsepegtetted azt, hogy "elismerte, hogy az életközösség megszűnt", az mondanám, jól is tette, mert nem is lett volna értelme elfogadnia, ha a többi örökös ezt (jogalappal) állította.

drbjozsef # 2019.08.22. 11:39

Nem én írtam, hogy elismerte.
Márpedig ha elismerte, akkor jogalappal hivatkoztak rá.
Elismert volna olyat, ami nem igaz?

Mindenesetre ha visszautasított, akkor ez a hajó elment.

arazsman # 2019.08.22. 12:48

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem: a hagyaték része-e a köteles rész?

Magyarán:megváltozik-e a hagyatékban való részesedésem aránya attól függően, hogy kell-e, vagy mégsem kell köteles részt fizetnem? A hagyatêki eljárás megismétlése miatt kérdezem.

Érdeklődve várom a választ.

drbjozsef # 2019.08.22. 13:22

arazsman,

A köteles rész nem része a hagyatéknak. Már ha úgy értem, ahogy gondolom, hogy te érted.

Nem tudnád kicsit konkrétabban?

A hagyatékból való részarányod nem változik. Úgy érted, hogy neked köteles részt kell fizetned, de valamelyik örököstársadnak nem? Miért?
Szerintem a köteles rész a teljes hagyatékot "terheli", hirtelen nem látok olyan esetet, ami ilyet okozna.

arazsman # 2019.08.22. 16:56

Édesanyám végrendeletében egyedül engem nevezett meg örökösének.A közjegyző a testvéremet köteles részre jogosultnak említette, aki elhallgatta, hogy még édesanyánk életében előzetesen, beszámítási kötelezettséggel már megkapta örökrészét. Az iratok később előkerültek, kértem a hagyatéki eljárás megismétlését, de a közjegyző elutasított azzal, hogy csak polgári perben érvényesíthetem igényemet.A hagyatéki eljárás megismétlésére csak akkor kerülhetne sor, ha e tény elbírálása során változna a hagyatékban való részesedésem aránya.

A Ptk. szerint a hagyatékot, mint egészet kell átadni, tehát nemcsak az aktívumok, hanem a passzívumok is a hagyaték részét képezik. Nemde? Ha mégsem jogosult az öcskös köteles részre, akkor 100% a hagyatékban való részesedésem aránya. Én így gondolom.

drbjozsef # 2019.08.22. 17:24

arazsman,

Szerintem a közjegyzőnek van igaza. Eddig is 100%-ban örökös voltál, a hagyaték téged illet. A köteles részt a Ptk. kötelmi jellegű igénynek tekinti, ami végeredményben pénzkövetelés. Akár nem örökös, csak 10 éven belül megajándékozottakkal szemben is.

Értem, mire gondolsz, hogy a köteles rész is egyfajta "hagyatéki teher", és akkor az passzívaként beleszámított, most meg majd nem.

De szerintem nincs igazad. A köteles rész is csak bíróságon érvényesíthető megállapodás hiányában, nem része a hagyaték átadásának. Így annak semmissége miatt is neked kell pert indítanod. A hagyaték marad, csak a pénzkövetelés mégsem jár. Vagyis ha önként nem fizeti vissza, amit megtehetne, a per marad csak.

Zsanett87 # 2019.10.14. 13:57

Sziasztok

A következő kérdéssel kapcsolatban fordulok segítségért.
A férjem édesapja 2018 áprilisban elajandekozta a lakását a másik gyerekének, az év szeptemberben meg is halt. Na most ugyebár jár a férjemnek a köteles rész. A hagyatéki eljárás során a testvére ezt nem ismerte el igy nyújtottunk be az idéglenes hagyatekatadastol számítva 30 napon belül a bíróságra egy keresetet. Ez egy kézzel irott keresetlevel volt, illetéket sem vettem rá mivel nem tudtuk mennyit kell fizetni. Most jött egy levél h formanyomtatvanyon nyújtsuk e a keresetet valamint illetéket kellene fizetnünk. 6 % ami a mi esetünkben 54.000 Ft. Ezt tudjuk majd követelni a testvértől? Mert ugye bár nem a mi hibánk h nem fizette ki a közjegyző keresere. Van e valami olyan ok ami miatt nem járhat a köteles rész esetleg. Tehát az erdekel hogy esetleg elvesztjük a pert es nekünk kell fizetni perköltséget is. (a testvér arra hivatkozott hogy azért nem fizet köteles részt mert az edesapjuk eleteben nagyon sokat segített a férjemnek, ő fizette ki a temetést is stb stb.)
Köszönöm a segítséget

ObudaFan # 2019.11.01. 13:20

Zsanett87

Pernyertesség esetén követelhetitek a másik féltől.
Látatlanban nem lehet megmondani, hogy elveszíthetitek-e a pert. Csak hogy egy példát mondjak: senki nem fogja látatlanban tudni azt, hogy van-e a másik félnek pl. olyan követelése, amit az igényetekbe beszámíthat.

Kötelesrészről bővebben: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

zsokka # 2020.01.26. 09:16

Kedves Fórum!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az Önök véleménye szerint kizárja-e a törvényes örököst egy, az örökhagyó által elajándékozott ingatlan után járó köteles részből az ajándékozási szerződésben szereplő alábbi mondat?

"... az Ajándékozó nem kívánja, hogy további örökösei felé az ajándék tárgya bármilyen módon és értékben beszámításra kerüljön."

Vagy továbbra is jogos az örökös köteles rész iránti igénye?

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.26. 12:48

Ez a betudást és az osztályra bocsátást zárja ki, nem a köteles részi igényt.

zsokka # 2020.01.27. 16:58

Köszönöm a választ!

A köteles rész iránt igényt mikor, hol, kinek és milyen formában kell jeleznem?

Illetve mi a teendő, amennyiben a másik örökös (aki az ingatlant ajándékba kapta) nem fogadja el a köteles rész iránti igényt? Ilyen egyáltalán előfordulhat?

Nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2020.01.27. 22:05

zsokka

A hagyatéki eljárásban mindenképp érdemes bejelenteni és ha az örökös nem ad biztosítékot, 30 napon belül pert indítani, hogy a közjegyző ne adja át teljes hatállyal a hagyatékot és biztosítva maradjon az igény.
Polgári perben érvényesíthető az igény, ha az örökös vitatja.

syl1 # 2020.02.18. 17:51

Tisztelt Forum,
kerdesem az lenne,hogy ha az orokhagyo vegrendeleteben torvenyes orokosere (gyerekere) kevesebbet hagy,mint ami a torveny szerint jarna van-e lehetoseg a vegrendeletet nem elfogadni es a koteles reszt kerni? Illetve ha igen, ebben az esetben a koteles resz harmadara tarthat-e igenyt?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.18. 20:45

A végrendelet nem szorul az örökösök elfogadására.
Ha csak annál kisebb a rendelt örökrész, mint ami "törvény szerint járna", de a köteles részt eléri, akkor ehelyett miért csak a köteles rész harmadát akarja az örökös? Biztos, hogy rendelkezik az ügyei viteléhez szükséges belátási képességgel?

syl1 # 2020.02.19. 06:06

Elnezest,lehet nem fogalmaztam egyertelmuen. A rendelt orokresz nem eri el a koteles resz merteket. Ha a vegrendeletben szereplo orokos ezert inkabb a koteles reszt szeretne megkapni,arra van-e lehetosege? Vagy ebben az esetben "ugy jar",mintha nem szerepelne a vegrendeletben es csak a koteles resz harmadat kaphatja meg?

drbjozsef # 2020.02.19. 06:44

syl1,

A köteles rész maga a törvényesen jár örökrész harmada.

Ha a rendelt örökrészed eléri ezt (vagyis a törvényes részed harmadát megkapod), akkor további nem jár.

Ha nem éri el, akkor kérheted, hogy a (többi) örökös fizesse ki a különbözetet (vagyishogy a kapott örökrészed és amit fizetnek együtt elérje a törvény szerint járó kötelesrészt).