köteles rész

Tantika # 2014.02.19. 11:27

Köszönöm a válaszát.

1. Megfelelő meghatalmazással aláírhatja. Mit jelent ez?

A helyzet az, hogy többszörös kérésem ellenére a végrendeleti örökösök és az ügyvédem is a készpénzhez ragaszkodnak.
Kb. 3-szor ismételtem meg, hogy a készpénzt nem fogadom el.. Ön szerint biztos lehetek abban, hogy valamilyen módon nem adják át az összeget a tárgyaláson az ügyvédemnek?

Tantika

ObudaFan # 2014.02.19. 09:50
  1. Megfelelő meghatalmazással aláírhatja.
  2. Te hatalmazhatod meg erre, nem a közjegyző.

De miért nem az ügyvédedet kérdezed?

Tantika # 2014.02.19. 09:03

Tisztelt Fórum,
Két kérdésem lenne:

1. A lemondási nyilatkozatot, amelyet az egyezségi ajánlat elfogadásával egyidejűleg kellene aláírnom, aláírhat az ügyvédem is vagy nekem kell aláírnom?
  2. A végrendeleti örökösök készpénzben „óhajtják” a tárgyaláson átadni az összeget. A közjegyző felhatalmazhatja az ügyvédemet arra, hogy azt az én nevemben átvegye? Nem leszek jelen a tárgyaláson és én az ügyvédemnek erre külön nem adtam meghatalmazást!

Köszönettel,

Tantika

ObudaFan # 2014.02.11. 14:58

Papp Viola

Ha eladta, akkor az visszterhes szerződés, tehát nem lesz a kötelesrész alapja az ingatlan. Ha esetleg mégis tartási szerződést kötött rá, akkor szintén nem, mert az is visszterhes szerződés.
HA arra szeretnél hivatkozni, hogy ez színlelt szerződés volt, és ezért jár a kötelesrész, akkor ezt neked kell tudni bizonyítani. Tehát ha itt minden konkrétum nélkül megkérdezed, hogy ez színlelt szerződés volt-e, az valószínűleg régen rossz.

Papp Viola # 2014.02.11. 13:18

Kedves Fórumosok!

A következő tiszteletteljes kérdésem lenne:

Édesanyám megismerkedett egy számomra idegen nővel, aki élete utolsó éveiben állítólagosan ápolta. A nővel később (valószínűleg ingatlan átruházási) szerződést kötött, amelyben eladta neki a zuglói 40 nm-es lakását 300.000.- Ft.-ért (ez 1998-ban volt). Édesanyám 2004-ben meghalt, s közben a lakás a nő nevére került.
Kérdésem az, hogy

• a hagyatékba beszámítható-e az eladott ingatlan, illetve minősíthető-e fedezetelvonó/"kötelesrész-elvonó" szerződésnek,
  • minősíthető-e színlelt szerződésnek, illetve
  • 2014-ben érvényesíthetek-e még kötelesrészre való igényt?

Köszönettel:
P.V.

pazs # 2014.02.11. 13:01

Ki ellen szeretnél panaszt benyújtani? Se a közjegyző, se az ügyvéd elleni panasz elbírálására nincs a fogyasztóvédelemnek hatásköre.

ObudaFan # 2014.02.11. 13:01

Ha az ügyvéddel szemben van panasza, akkor az illetékes megyei ügyvédi kamarához. De előbb talán érdemes lenne magánál az illető ügyvédnél érdeklődni, hogy mi a késedelem oka.

Tantika # 2014.02.11. 12:52

Ügyvédet fogadtam, de többszörös felhívás ellenére sem kaptam arra választ, hogy mikor kerül sor a tárgyalásra.
Ön szerint mely szervhez ( pl. Fogyasztóvédelem) fordulhatok, ha a bizalmam egyre csökken és panaszt szeretnék benyújtani...?
Köszönettel,

Tantika

ObudaFan # 2014.02.11. 11:11

A közjegyzőnél kellene érdeklődni.

Tantika # 2014.02.11. 09:27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Gyorsan el kellett döntenem, hogy elfogadom-e az egyezségi ajánlatot a köteles részi igényem érvényesítésére, ami kb. 1 hónappal ezelőtt történt meg. Ami aggaszt, hogy a mai napig sem kaptam meg az utolsó tárgyalásra az időpontot, amelyet a közjegyzőnek kellene kifüggesztenie. Mire vár a közjegyző? Ön szerint ez normális?
Előre is köszönöm válaszát,
Tantika

Tantika

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.08. 11:34

Nagyapa lesz az a papa, a kérdező meg gyerek helyén örököl a testvérével. Azt pedig elfelejtette közölni, hány számba vehető gyereke volt az örökhagyónak.

ObudaFan # 2014.02.07. 22:39

Ha ketten vagytok testvérek, akkor neked pontosan a hagyaték értékének a negyede jár kötelesrészként.
Nem számít temetési költségnek, de egyébként ha csak kötelesrészi jogosult vagy, akkor a te szempontodból ez mindegy is.

Lyna87 # 2014.02.07. 10:39

Jó napot kívánok
Szeretném meg kérdezni, hogy meghalt a papám akinek volt végrendelete. Így nekem és a testvéremnek csak kötelesrész jár. A köteles részt úgy számolom ki hogy a tulajdonában levő ingatlanokat elosztom 3-mal és annak jár a fele?! vagy a felének jár a harmada?! A temetési költség is 3 felé megy?!
A Papám még éltében csináltatott egy Kriptát 4 ük számára,több millióért az nem számít bele a temetési költségbe a hagyatéki tárgyaláson remélhetőleg?!
Köszönettel : F. Melinda

ObudaFan # 2014.02.05. 15:06

Azt szeretném még megkérdezni, hogy ha a következő közjegyzői "találkozón" sem óhajt az özvegy egyezségre jutni annak tekintetében, hogy az általam igényelt kötelesrész címen járó összeget kifizesse, nekem rögtön bírósághoz kell fordulnom, vagy ezt megelőzheti-e egy esetleges fizetési felszólítás, fizetési meghagyás?

Megelőzheti, de ha egyszer tudod, hogy úgyis vitatni fogja, akkor talán sok értelme nincs.

Nem tudom, hogy a kötelesrész érvényeítése vagy az esetleges peres eljárás során van-e annak jelentősége, hogy nekem van három gyermekem, akik közül kettő még kiskorú, de a legnagyobb is velünk él.

Nincs. Illetve esetleg ha a bíróságtól a perre költségkedvezményt kérsz, annak az elbírálásánál.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.05. 11:29

Pont azért jár a köteles rész, mert kizártak az öröklésből.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.05. 10:32

amire nem vonatkozik a 15 éves elévülés.
Nem elévülés az, és vonatkozik.

ObudaFan # 2014.01.31. 12:39

szaffancs

Az örökhagyó által a halála előtti 15 évben adott ajándékot a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani.
Viszont a kötelesrész az annak a fele, ami a teljes örökrész lenne. Ha ők ketten testvérek, akkor a kötelesrésze a lakás (ha az ajándékozás 15 éven belüli) és az értékpapírok összértékének a negyede. Ebből, ha jól értem, meg is kapta az értékpapírok felét, azt kell megnézni, hogy ennél a kötelesrészi igénye magasabb-e.

ObudaFan # 2014.01.31. 12:35

bitcsi61

Nem egyszerűbb, mert az úgy okirat-hamisítás.

bitcsi61 # 2014.01.30. 13:34

Abban a helyzetben vagyok, hogy anyukám, valamint nagynéném /nincs házastársa, gyermeke/ idős kora miatt átadná nekem egy műveletlen földterületet. Lehetséges megoldás ajándékozási szerződés vagy végrendelet. Ha jól értem hozzátartozók testvérem és unokatestvérem /nagynéném után/ követelhetik mindkét esetben a köteles részt. Jól értem e, hogy ez a normál örökségük 1/4 része ? Ennek elkerülése miatt nem lenne egyszerübb sima adásvételi szerződéssel "lepapírozni" az ingatlanátruházást. Illeték szempontjából ez 4 %, míg ajándékozásnál 18 % nagynéni után. Válaszát előre is köszönöm.

szaffancs # 2014.01.16. 09:43

Tiszteletem! A következők alapján kérném a segítségüket. Örökhagyó még életében a tulajdonát képező lakását lányára iratta, viszont vannak még befektetési papírok is (kb. 1 millió Ft. értékben), erről nem rendelkezett. Végrendeletet nem hagyott hátra, most a lánya testvére szeretné az öröklés megnyíltával a lakás, ileltve a befektetési papírok fele részét. Az örökhagyó férje már korábban meghalt, más hozzátartozó nincs. Kérdésem az lenne, hogy jogos-e a kötelesrészi igénye, akár ilyen arányban is, úgy, hogy a lakás kvázi nem képezi a hagyaték tárgyát?

köszönettel: szaffancs

ObudaFan # 2013.12.20. 06:27

Külön kell ezt bontani. Lemondani az örökhagyóval kötött szerződésben lehet az öröklésről, és elképzelhető olyan szerződés, hogy a kötelesrészről nem mondasz le. Ha az öröklést visszautasítod, vagy ha megöröklöd a vagyont, de azt valakinek odaadod, akkor fel sem merül, hogy kötelesrészre lennél jogosult. Ha pedig simán valamilyen okból nem jutsz hozzá az örökrészedhez, akkor magát az örökrészedet követelheted, nem csak a kötelesrészt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.19. 16:19

Dehogy!

Emesi # 2013.12.19. 16:14

Üdv!
Ha lemondok a hagyatékomról, vagy átruházom vagy bármilyen formában nem kapom meg, akkor később még benyújthatom az igényt a köteles részemre, ha meggondolnám magam?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.12. 16:00

Összeadod a hagyatékba tartozó tárgyak értékét, elosztod néggyel. Az a köteles részed. Abból elvonod a rád hagyott ingó értékét, a különbözetre tarthatsz még igényt.

tudatlan3 # 2013.12.12. 15:39

Tisztelt Fórumozók!

Ketten vagyunk örökösök az elhunytnak.Ha rám nem hagy semmit akkor a kötelesrészre tarthatok igényt.Ezt értem.Kérdésem a következő:Ha van 6 ingatlan és több gépjármű a hagyatékban és a végrendelkező az egyik 20 éves gépjárművet hagyja rám akkor a többi hagyatékból még igényelhetem a kötelesrészt?

Köszönöm a segítséget előre is