Egy kis segítségre lenne szükségem: édesanyám közel 4 éve meghalt. Az utána járó köteles rész meddig igényelhető? Mire vonatkozik a köteles rész? Ingatlan nem volt a nevén, sem autó stb. Ékszerek, könyvek voltak, amik viszont a testvérem nevén lévő lakásban vannak, ha még megvannak. Nekem kell bizonyítanom, hogy azok az övéi voltak? Végrendelete nem volt, örökösödési tárgyalás nem volt, mondván nincs a nevén semmi. Előre is köszönöm a válaszokat!
köteles rész
A köteles rész a hagyaték megnyíltával nyomban esedékes.
Meg lehet róla állapodni. Annak hiányában pedig polgári perben.
Tisztelt ObudaFan!
A fórumot átnézve nem találtam választ....
A hagyatékátadó végzésen nincs a kötelesrész pénzbeni kifizetésre utaló határidő.Hogyan,milyen eljárásban történik az összeg megállapítása és ennek teljesítése?
Válaszát köszönöm.
Ha ezt így vállalod, akkor tartási szerződést. Ügyvédhez.
Ha ezt így vállalod, akkor tartási szerződést. Ügyvédhez.
Az a lényeg, hogy én lakok csak itthon a családommal,a testvéreim elköltöztek! Mivel a lakáson újításokat kellene végezni! Ezért szeretnék a szüleim valami módon már most a nevemre íratni a házat, hogy később a testvéreim ne profitáljanak abból, amit én belefektetek! És ezért fizetném ki őket a köteles részből már most! És persze én vállalnám, hogy ápolom őket idős korukban! Ehhez milyen papírokat, szerződéseket kellene csinálni és hol? Hova forduljunk?
Az 1/6 akkor is eléri a köteles rész mértékét, ha a 4/6-ot te is csak végrendelettel kapod meg. Ha csak egy ilyen arányú megosztás a cél, ahhoz nincs szükség se tartási szerződésre, se adásvételre, se ajándékozásra - elég a tényleges akaratot tükröző végrendelet. (Pontosabban végrendeletek.)
A szüleim a fele lakást szertnék nekem adni, a másik felét viszont 3 részre osztanák közöttünk, mert azért nem akarják őket kizárni az örökségből, csak tőlük nem számíthatnak segítségre! Ezt így lehet?
Ha érvényes - és nem színlelt - az a tartási szerződés, akkor a köteles rész igény nem merülhet fel.
Tiszteletem!
Mi 3- an vagyunk testvérek, mindkét szülönk él! Az érdekelne, ha mindkét szülömmel kötök eltartási, ápolási szerződést, akkor a 2 tesvérem felé mennyi a köteles rész! Kb. 18 milliós a ház, a szülöknek 1/2-1/2 a része! Hova, kihez kell fordulni egy ilyen szerződés megkötéséhez, hogy esetleges halál esetén, vagy még előtte ne legyen probléma! Mi van akkor ha valamelyik testvérem nem eggyezik bele ebbe a szerződésbe, mert kevésnek tartja azt amit örököl!? A szülők ezt akarják, így látják jól! Köszönettel várom a válaszát!
„Ha érvénytelen lenne a végrendelet, akkor törvényes öröklés szabályai szerint a három leszármazó örököl fejenként egyenlő arányban,”
Már ha sikeresen meg is támadják. :) Mert attól, hogy érvénytelen, ezt hivatalból nem állapítja meg senki.
Kissé elkerekedett a szemem... :)
Pontosítok, kötelesrészre igényt tarthat, ha érvényes a végrendelet.
Ha érvényes a végrendelet, nem örököl semmit. Kötelesrészre sem tarthat igényt.
Ha érvénytelen lenne a végrendelet, akkor törvényes öröklés szabályai szerint a három leszármazó örököl fejenként egyenlő arányban, mivel az örökbefogadott gyermek ez esetben egy tekintet alá esik a vér szerinti gyermekkel.
Megpróbálhatja megtámadni a végrendeletet, vagy, ha az érvényes kitagadást nem tartalmaz, megtámadás nélkül is kérheti a kötelesrészét. Nem számít, hogy örökbefogadott.
jo napot!nekem nem sokara lesz a hagyatekim 3 an vagyunk orokosok de a harmadik fel nem lesz benne mert talaltunk egy vegrendeletet amiben az all hogy csak ket orokos van.azt szeretnem megkerdezni ha ez a harmedik fel nem egyezik bele hogy nem orokol akkor mit tud tenni es ez meddig huzodhat el?ha bele egyezik a vegrendeletbe akkor mit kaphat?tudni kell hogy o egy orokbe fogadott gyerek es csak mi ketten vagyunk verszerintiek.ez szamit valamit?kerem segitsen koszonom
A hagyaték 1/4-ének a fele.
Tehát a hagyaték 1/4 a fele?
„A hagyaték feléből, vagy azt kell tekinteni, hogy a kitagadások nélkül négyen örököltek volna?”
Attól, hogy a kitagadások egy másik okiratban szerepelnek, a törvényes örökrész nem nő meg, a kötelesrész meg annak a fele. Szerintem.
Érdekektől függően lehet az ügyletet úgy értelmezni, hogy bárkinek a nevére vették is az új ingatlant, attól az közszerzemény, így az 1/2 tulajdoni hányada hagyaték, tehát 1/4 illeti meg a testvért; illetve úgy is, hogy az ügylettel az apa az anyának ajándékozta az őt megillető részt, a testvér így köteles részre tarthat igényt, ami az ingatlan értékének az 1/8.
Számodra nyilván az utóbbi értelmezés a kedvezőbb, tehát ezt kellene kiindulásul elfogadnod. Aztán ehhez képest lehet alkudozni. Ugyanis szerintem az első, neked kedvezőtlenebb értelmezés a helytálló.
Köszönöm a válaszát!
Még azt szeretném megkérdezni hogy a követelés mértéke mitől függhet? Az eladott ház értékétől?
Van erre valamilyen szabály, vagy ha nincs megállapodás akkor a bíróság dönti el?
Köszönöm!
Nem pont így, de jogos. Az összegen lehet vitatkozni.
Üdvözletem!
Le szeretnék írni egy helyzetet és megtudni hogy mik a lehetőségek.
Röviden:
Édesapám meghalt, 2 örökös van, én és a féltestvérem, aki édesapám korábbi kapcsolatából született.
Szüleim régi háza 2/3 - 1/3 arányban apukám és anyukám nevén volt. Apukám halála előtt 2-3 hónappal ezt eladták, vettek egy lakást, amit már kizárólag anyukám nevére vettek. Az örökösödés kapcsán a féltestvérem követel egy nagyobb összeget a régi ház eladása miatt, mivelhogy az 2/3 részben édesapámé volt.
Jogos a követelése?
Köszönöm a válaszát!
ObudaFan, tegyük fel, hogy az utalt kitagadás érvényes. Ekkor a köteles részt miből számoljuk? A hagyaték feléből, vagy azt kell tekinteni, hogy a kitagadások nélkül négyen örököltek volna?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02