OFF
Elnézést, sharpy, ha idegen nyelvként használod a magyart, akkor tényleg elismerésem.
Úgy nagyon jó.
ON
köteles rész
Szerintem, ha a hagyatékban megfelelő összegű készpénz nincs, akkor az a rendelkezés, hogy az egyik örökösnek juttatott ingatlanhányadot pénzben kell kifizetni, nem érvényes.
Ha esetleg rosszul fogalmazol, és valójában nem örökölt az a féltestvér semmit, hanem köteles részként jár neki a hagyaték 1/4 része, na azt tényleg első sorban pénzben kell kifizetni neki.
A közjegyzőnek nincs jogosítása saját hatáskörben elrendelni ill. megadni bármit is, ha a felek egymásközt nem képesek egymásközt megállapodni.
A 400 ezer forint után ketyeg a kamat is...
Ha ketten vagytok testvérek, akkor a köteles rész nem az 1/2 tulajdoni hányad 1/8-a, hanem az egész ingatlan 1/8-ának az értéke (tkp. az 1/2 1/4-e). A köteles rész mértékét a törvény határozza meg, az örökhagyó végrendelettel azt nem csökkentheti.
(Persze, ha a jogosult ezt így elfogadta, akkor ne tukmálj rá nagyobb összeget erővel.)
Kandra, ha nem tetszik, vissza is utasíthatod az örökséget. Akkor se köteles részt nem kell fizetned, se kamatot.
Íme, a szabályozás:
Ptk. 672. § (1) A kötelesrészre jogosult kötelesrészének pénzben való kiadását követelheti.
(2) Természetben jár a kötelesrész, ha ez volt az örökhagyó végintézkedéssel vagy élők között nyilvánított akarata.
(3) Ha a kötelesrész pénzben való kiadása akár a jogosultra, akár a kötelezettre sérelmes, a bíróság az összes körülmények mérlegelése alapján elrendelheti a kötelesrésznek egészben vagy részben természetben való kiadását.
Abba, hogy a kötelesre sérelmes, belefér az a helyzet, hogy a hagyatékban nincs készpénz, és a kötelezett ésszerű időn belül nem tudja eladni az ingatlant. Ez pedig az ingatlan helyzetétől függően lehet igaz is a mostani ingatlanpiaci helyzetben. Kérdés, hogy jobban jársz-e, ha kap tulajdoni hányadot, aztán majd elvitatkozhattok évekig a közös tulajdon megszüntetésén.
ObudaFan, tegyük fel, hogy az utalt kitagadás érvényes. Ekkor a köteles részt miből számoljuk? A hagyaték feléből, vagy azt kell tekinteni, hogy a kitagadások nélkül négyen örököltek volna?
Üdvözletem!
Le szeretnék írni egy helyzetet és megtudni hogy mik a lehetőségek.
Röviden:
Édesapám meghalt, 2 örökös van, én és a féltestvérem, aki édesapám korábbi kapcsolatából született.
Szüleim régi háza 2/3 - 1/3 arányban apukám és anyukám nevén volt. Apukám halála előtt 2-3 hónappal ezt eladták, vettek egy lakást, amit már kizárólag anyukám nevére vettek. Az örökösödés kapcsán a féltestvérem követel egy nagyobb összeget a régi ház eladása miatt, mivelhogy az 2/3 részben édesapámé volt.
Jogos a követelése?
Köszönöm a válaszát!
Nem pont így, de jogos. Az összegen lehet vitatkozni.
Köszönöm a válaszát!
Még azt szeretném megkérdezni hogy a követelés mértéke mitől függhet? Az eladott ház értékétől?
Van erre valamilyen szabály, vagy ha nincs megállapodás akkor a bíróság dönti el?
Köszönöm!
Érdekektől függően lehet az ügyletet úgy értelmezni, hogy bárkinek a nevére vették is az új ingatlant, attól az közszerzemény, így az 1/2 tulajdoni hányada hagyaték, tehát 1/4 illeti meg a testvért; illetve úgy is, hogy az ügylettel az apa az anyának ajándékozta az őt megillető részt, a testvér így köteles részre tarthat igényt, ami az ingatlan értékének az 1/8.
Számodra nyilván az utóbbi értelmezés a kedvezőbb, tehát ezt kellene kiindulásul elfogadnod. Aztán ehhez képest lehet alkudozni. Ugyanis szerintem az első, neked kedvezőtlenebb értelmezés a helytálló.
„A hagyaték feléből, vagy azt kell tekinteni, hogy a kitagadások nélkül négyen örököltek volna?”
Attól, hogy a kitagadások egy másik okiratban szerepelnek, a törvényes örökrész nem nő meg, a kötelesrész meg annak a fele. Szerintem.
Tehát a hagyaték 1/4 a fele?
A hagyaték 1/4-ének a fele.
jo napot!nekem nem sokara lesz a hagyatekim 3 an vagyunk orokosok de a harmadik fel nem lesz benne mert talaltunk egy vegrendeletet amiben az all hogy csak ket orokos van.azt szeretnem megkerdezni ha ez a harmedik fel nem egyezik bele hogy nem orokol akkor mit tud tenni es ez meddig huzodhat el?ha bele egyezik a vegrendeletbe akkor mit kaphat?tudni kell hogy o egy orokbe fogadott gyerek es csak mi ketten vagyunk verszerintiek.ez szamit valamit?kerem segitsen koszonom
Megpróbálhatja megtámadni a végrendeletet, vagy, ha az érvényes kitagadást nem tartalmaz, megtámadás nélkül is kérheti a kötelesrészét. Nem számít, hogy örökbefogadott.
Ha érvényes a végrendelet, nem örököl semmit. Kötelesrészre sem tarthat igényt.
Ha érvénytelen lenne a végrendelet, akkor törvényes öröklés szabályai szerint a három leszármazó örököl fejenként egyenlő arányban, mivel az örökbefogadott gyermek ez esetben egy tekintet alá esik a vér szerinti gyermekkel.
Pontosítok, kötelesrészre igényt tarthat, ha érvényes a végrendelet.
Kissé elkerekedett a szemem... :)
„Ha érvénytelen lenne a végrendelet, akkor törvényes öröklés szabályai szerint a három leszármazó örököl fejenként egyenlő arányban,”
Már ha sikeresen meg is támadják. :) Mert attól, hogy érvénytelen, ezt hivatalból nem állapítja meg senki.
Tiszteletem!
Mi 3- an vagyunk testvérek, mindkét szülönk él! Az érdekelne, ha mindkét szülömmel kötök eltartási, ápolási szerződést, akkor a 2 tesvérem felé mennyi a köteles rész! Kb. 18 milliós a ház, a szülöknek 1/2-1/2 a része! Hova, kihez kell fordulni egy ilyen szerződés megkötéséhez, hogy esetleges halál esetén, vagy még előtte ne legyen probléma! Mi van akkor ha valamelyik testvérem nem eggyezik bele ebbe a szerződésbe, mert kevésnek tartja azt amit örököl!? A szülők ezt akarják, így látják jól! Köszönettel várom a válaszát!
Ha érvényes - és nem színlelt - az a tartási szerződés, akkor a köteles rész igény nem merülhet fel.
A szüleim a fele lakást szertnék nekem adni, a másik felét viszont 3 részre osztanák közöttünk, mert azért nem akarják őket kizárni az örökségből, csak tőlük nem számíthatnak segítségre! Ezt így lehet?
Az 1/6 akkor is eléri a köteles rész mértékét, ha a 4/6-ot te is csak végrendelettel kapod meg. Ha csak egy ilyen arányú megosztás a cél, ahhoz nincs szükség se tartási szerződésre, se adásvételre, se ajándékozásra - elég a tényleges akaratot tükröző végrendelet. (Pontosabban végrendeletek.)
Az a lényeg, hogy én lakok csak itthon a családommal,a testvéreim elköltöztek! Mivel a lakáson újításokat kellene végezni! Ezért szeretnék a szüleim valami módon már most a nevemre íratni a házat, hogy később a testvéreim ne profitáljanak abból, amit én belefektetek! És ezért fizetném ki őket a köteles részből már most! És persze én vállalnám, hogy ápolom őket idős korukban! Ehhez milyen papírokat, szerződéseket kellene csinálni és hol? Hova forduljunk?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02