Biztos? :)
Ha esetleg mégsem, kérdezz nyugodtan tovább - a morgásommal ne is törődj. A harapásig többnyire nem jutok el.
Biztos? :)
Ha esetleg mégsem, kérdezz nyugodtan tovább - a morgásommal ne is törődj. A harapásig többnyire nem jutok el.
kbs, köszönet!!!
világos minden
Kezdjük a végéről...
OFF
Ugyanazt mondtam mind a kétszer, csak te nem értetted.
ON
-
...olvasom szorgosan a fórumot visszafele, hogy ne terheljem már megválaszolt kérdésekkel...
.
mivel én leszek a végrendeletben megjelölt kizárólagos örökös, és biztos vagyok benne, hogy a köteles részért be fognak "jelentkezni" a -sajnos- nem érdemesek,
a következők lennének a kérdéseim:
ennek van-e jelentősége a köteles rész kiszámításánál?
.
nagypapám 17 évvel ezelőtt halálozott el, és halála előtt egy kézzel írott, két tanú által "letanuzott" „sajtcédulán” végrendelkezett, és mindent nejére hagyatékolt...
Köszönettel, Tisztelettel!
Konkrétan: 1/1 arányban örökös leszel. Azok viszont, akik törvényes örökösök lennének, kérhetik, hogy fizesd ki annak az értéknek a felét, ami a végrendelet nélkül nekik járna.
akkor, most 2 féle választ kaptam, ugyanarra a kérdésre.....
akkor, most Kérném Tisztelettel, hogy a 15:37-kor történt kérdésekre valaki válaszoljon -esetleg Ön, kbs- konkrétan.....
köszönettel!!!
Úgy van. Mindannak a fele, amit törvényesen örökölnének. De az nem örökség - éppenséggel hagyatéki tartozás.
..............átgondoltam!
még mindig ugyanott tartok:)
tehát: rám akar hagyni mindent.....DE!!!!!, úgy tudom van köteles rész.
ha számomra kedvezően végrendelkezik, akkor is megillet valamennyi rész a közvetlen hozzátartozóit, jelen esetben két vérszerinti gyermekét....
Gondold át mégegyszer, és kérdezz újra. Szerintem ugyanis nem azt kérdezed, amit valójában tudni akarsz.
Hogy az első kérdész hozzam példaként: magad mondtad, hogy te lennél az egyedüli örökös. Ehhez képest milyen kérdés az, hogy hogyan oszlik meg az örökség? Hát 1/1 a tiéd! (Ha úgy jobban szereted: száz százalékban.)
No, ilyen a többi is.
üdvözlet!
kérdésem a következő lenne:
egyetlen nagyszülő -özvegy- végrendelkezik, mindenét rám -unoka- szeretné hagyni.....tudom, köteles rész kizárható bizonyos esetekben, de itt jelenleg nem!
kettő élő gyermeke van, a harmadik már sajnos elhunyt. én az egyik élő gyermekének fia vagyok.
.
a végrendelet közjegyző által készül....
.
köszönettel!
Nem. A fizetési meghagyás kibocsátását a bíróságtól kell kérni, az erre rendszeresített nyomtatványon. nem kötelező az ügyvédi képviselet, de ártani soha nem árt.
Tisztelt Kovács_Béla_Sándor és forumozók!
"lehet fizetési meghagyás kibocsátását kérni"
Ez hogy működik a gyakorlatban, írok egy ajánlott levelet és felszólítom a kötelezettet hogy fizessen, vagy nem árt,(vagy ajánlott) ha ezt egy ügyvéd teszi meg?
Válaszokat előre is köszönöm!
Nincs helye végrehajtásnak. Természetesen az adóhatóság sem az alapján fogja az illeték behajtását intézni, hogy előbb a kötelesrészi jogosult biztosan a pénzénél legyen.
Szerintem nincs helye a végrehajtásnak. Értelemszerűen jelzálogbejegyzésének sem. A tartozás nem befolyásolja az örökös tulajdonjogát.
Ne muszáj pert indítani, lehet fizetési meghagyás kibocsátását kérni, de ha ellent mond a másik fél, abból is per lesz.
A késedelmi kamat jár, a szerződésszegéssel okozott kár megtérítése követelhető - más kérdés, hogy utóbbi mekkora eséllyel.
Az illeték megfizetésére méltányosságból kérhető részletfizetési kedvezmény.
Tisztelt forumozók!
Segítségüket kérném kötelesrész kifizetése, vagyis ki nem fizetése ügyében.
Tényállás: A közjegyző jogerős hagyatékátadó végzésben á t a d j a végrendeleti öröklés jogcímén a végrendeleti örökösnek egy ingatlan 1/2 részét a z z a l,hogy az örökös köteletettséget vállal arra hogy kötelesrész kielégítése jogcímén megfizet xy összeget a kötelesrészre jogosultnak, egy bizonyos határidő lejártáig.
A határidő azért szükségeltetett, hogy az ingatlannyilvántartásban a tulajdonjogot önmagára bejegyeztethesse a végrendeleti örökös és mint már tulajdonos bankkölcsönt vehessen fel. Majd ebből kielégíti a kötelesrészre jogosultakat.
A határidő lejárt a kötelezett nem fizet.
Milyen lehetőségei vannak a kötelesrészre jogosultnak, hogy a pénzéhez jusson?
A kötelezettség vállalás nem teljesítése esetén a bejegyzett tulajdonjog érvényes-e?
Cak peres eljárásban lehet érvényesíteni a kötelesrészre jogosult érdekeit, vagy a közjegyzői végzés birtokában végrehajtóhoz lehet-e közvetlenül fordulni?
Esetleg jelzálogjog bejegyzésre van-e lehetőség az ingatlanra.
Ha a nem fizetés miatt bizonyíthatóan többletköltség és kár keletkezik vagy a határidőtől számított kamatot érvényesíteni lehet-e, és hogyan?
Az illetékhivatal annak ellenére, hogy a kötelesrészre jogosult nem kapta meg a kötelesrészét, kirója az illetéket, van -e lehetőség az illetékfizetést halasztani amig az örökös nem fizet?
Válaszokat előre is köszönöm!
A visszterhes ügylettel elidegenített vagyontárgy nem a kötelesrész alapja, így a ház után nem. Hacsaknem sikerül bizonyítani, hogy csak színlelt adásvétel volt, és valójában ajándékozásról volt szó.
Édesanyám a féltestvéremnek eladta a házát, így engem kizárattak az örökségből. Viszonyunk az édesanyámmal jó, rendszeresen tartottuk a kapcsolatot. Ezért érthetetlen számomra az egész, ez már öt évvel ezzelőtt történt, de csak a napokban egy véletlen elszólással derült ez ki. Anyámnak még csak használati joga sincs a "saját" házán. Nekem, mint idősebb gyermeknek jár-e valami (esetleg köteles rész, ha igen hogyan tudom ezt érvényesíteni?
Cikaju
Nem a gyermekével kötötte, hanem a testvérével.
Köszönöm a segítséget!
Még lenne egy kérdésem...
A hagyatékin vagy előbb kérhetnénk -e, és kitől az örökösödési szerződésről másolati példányt, mert ugye nem tudjuk, hogy mit tartalmaz.
És még az, hogy ilyenkor van köteles rész?
Segítségeteket köszönöm!!
Téged édesanyád képvisel, amíg kiskorú vagy, ügyvédet is ő bízzon meg a Te nevedben. A hagyatéki eljárásban fény derül arra is, hogy volt-e egyéb vagyona édesapádnak. Anyukád a nevedben jelentkezzen be az apukád utólsó bejelentett lakhelye szerinti önkormányzatnál, érdeklődjön a hagyatéki eljárás iránt.
Az a követelést, amely miatt végrehajtást rendeltek el, hagyatéki teherként ki kell elégíteni a hagyatékból. Ezt azt a dolgot is érinti, amelyet örökösödési szerződés révén szerezne meg valaki.
A szerződés megtámadása ügyében meg kellene keresni egy ügyvédet, mert nemigen lehet a részletek ismerete nélkül megmondani, hogy érdemes-e.
Kedves fórumtagok!!!
A következő ügyben szeretném kérni segítségeteket! :
16 éves lány vagyok, van egy 23 éves nővérem. 9 éve szüleim elváltak édesapám alkoholproblémái miatt. Anyukámmal élek, más városba költöztünk albérletbe. Apámat 9 éve nem láttam, de annál több bírósági pert halmozott anyukámmal szemben. Gyermektartás díjat nem sűrűn fizetett, végrehajtási eljárás volt ellene folyamatban. Ki volt tűzve az árverezés, de előtte egy héttel meghalt. Apai örökségéből 2 házból 1/4-ed rész volt a nevén, meg még nem tudni milyen vagyonnal rendelkezett. Erről soha nem beszélt. Tudomásomr jutott, hogy a (mellesleg Dr.) nővérével örökösödési szerződést csinált, és kitagadott minket.
1, megszeretném kérdezni, hogy ilyenkor van-e köteles rész? Hány százalék?
2, Örökösödési szerződést meg lehet-e támadni, ha meg, akkor hogyan, mert a vérszerinti örökösei mi vagyunk.
Én kiskorú vagyok és a Dr. nagynéném teljesen kiakar semmizni. Tudok ellene tenni valamit?
Segítségeteket előre is köszönöm...
Amikor az alperes felesége lett az örökhagyónak, onnantól kezdve elsősorban ő volt köteles a tartásra. Csjt. 60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhetô házastársa sincs. Ez tehát kétségessé teszi ezt az érvet.
Másrészről
663. § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult
Amennyiben az örökhagyó bírósági úton követelhetett volna tartást, és ezt nem tette meg, megintcsak kétséges, hogy volt-e törvényes eltartási kötelezettség.
Tisztelt ObudaFan! Visszatérnék a korábban említett témára, jelenleg a kereset be van adva, az örökös felesége a következő ellenkérelmet terjesztette elő, ezzel kapcsolatban érdekelne a véleményed, hogy az mennyire megalapozott:
"A néhai XY a végrendeletében kifejtette, hogy a felperesre betegsége előtt, de azt követően sem számíthatott. Ápolásában, eltartásában nem vett részt, törvényes eltartási kötelezettségének nem tett eleget pedig néhai XY-nak más a Csjt 60 § (1) bekezdése szerinti eltartásra kötelezhető rokona nem volt, így a Ptk. 663. § (1) bekezdés d pontja szerinti kitagadási ok véleményünk szerint alapos"
Az örökhagyónak valóban a felperes volt az egyetlen leszármazottja, de az alperes (eleinte az örökhagyó élettársa, később felesége) folyamatosan vele volt, anyagi támogatásra pedig az örökhagyó nem szorult. Köszönöm a választ!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |