köteles rész


drbjozsef # 2019.09.17. 11:39

Evahalmosi,

Semmi sem lehetetlen.

Főszabályként igen, ha elévült, akkor már bírósági úton nem lehet érvényesíteni. Önként persze teljesíthet az illető.

Már ha tényleg elévült, és nem volt se megszakítva az elévülés, se nem nyugodott az elévülés. Utóbbi elég ritka, de előfordul, ha valaki önhibáján kívül, menthető okból nem tudja az igényét érvényesíteni. Ilyesmi például, ha öntudatlanul fekszel egy kórházban egy baleset után.

Ha elévült, akkor elévült.

Evahalmosi # 2019.09.17. 15:15

köszi.

Ez a kettő pontosan mit jelent?
Le tudnád szituácion keresztül vezetni? köszi

" és nem volt se megszakítva az elévülés, se nem nyugodott az elévülés."

Mazsolapitti # 2019.09.20. 12:11

Tisztelt Fórumozók!
Szüleim még 1997-ben elvâltak. Édesapám a 2000-es években újra megnősült, abból a házasságból van két féltestvérem. Kérdésem az lenne, hogy jelenlegi szabályok szerint egy esetleges örökösödési ügyben jár nekem valami? Mi a helyzet akkor,ha nem is értesülök az elhalálozásról? A közjegyző csak azokat értesíti,akiket örökösként megjelöl mondjuk az özvegy?
Köszönöm a segítséget!
Zsuzsa

drbjozsef # 2019.09.20. 13:34

Mazsolapitti,

Ha a törvényes öröklés szerint zajlik a hagyaték átadása, akkor édesapád hagyatékából mindennek megillet az 1/4-ede (3 leszármazó + házastárs), kivéve a házastársával közösen lakott lakást és annak berendezési tárgyait (már ami édesapád hagyatékánaka a része), mert abból 1/3 rész, de a házastárs ezeken holtig tartó haszonélvezetet örököl.

Ha végrendelkezett édesapád, akkor meg aszerint. Elvileg ha ki is zár a végrendeletében, a köteles rész (a fentiek harmada) akkor is járna. De ki is tagadhat az örökségből, ezt csak alapos indokkal teheti, de akár ez is elképzelhető, hiszen ha jól értelek, nemigen tartod vele a kapcsolatot.

Előfordulhat, hogy a családja nem jelent be a közjegyzőnek, úgyhogy fordult már elő, hogy a különélő gyerek nem értesül a halálesetről.

Mindenesetre arra készülj fel, hogy a vele élő családtagok jellemzően lényegesen többet tudnak a vagyoni helyzetéről, úgyhogy lehet hogy néhány vagyontárgy sem kerül bele a hagyatékba. Ez ellen sokat nem tehetsz, hiszen úgysem igen tudsz az ilyeneknek utánajárni.

Mazsolapitti # 2019.09.20. 21:02

Köszönöm a segítséget. Ez a kitagadás nem igazán korrekt dolog,mert én hiába szeretném tartani a kapcsolatot,ha folyamatosan változik a száma, amiről elfelejt értesíteni,a régi címről visszajön a posta,stb... Végülis a lényeg, hogy kb az új asszony lelkiismeretén múlik, hogy egyáltalán eljut-e hozzám bármi infó, nemhogy az örökség.

ObudaFan # 2019.09.21. 15:41

Mazsolapitti

Nyilván csak akkor tud kitagadni, ha a te hibádból történik bármi, ami kitagadási oknak számít.
A kitagadási okokról bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…szabalyairol

drbjozsef # 2019.09.22. 14:12

Végülis a lényeg, hogy kb az új asszony lelkiismeretén múlik, hogy egyáltalán eljut-e hozzám bármi infó, nemhogy az örökség.

Kis túlzással, de ha van hozzá arca, akkor igen, lényegében ez a helyzet.

sissy074 # 2019.09.23. 17:28

Kedves Fórumozók!

Köteles rész megállapítása iránt indított perben,kaptam egy végzést mely szerint:"pontosítsa kérelmét a kamatkövetelés tekintetében,jelölje meg,hogy ,milyen mértékű késedelmi kamatot kér és azt mire alapítja." Valaki tudna segíteni mit kéne írnom? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.23. 17:32

Azt kérted már valami orvosi fórumon, hogy írják le, hogy kell kivágni házilag a begyulladt vakbeledet?

drbjozsef # 2019.09.24. 05:10

sissy074,

Hát ha ilyet kér a bíró, akkor írjál neki valamit (már ha nem akarod megfogadni az okosabb tanácsát, és fordulsz ügyvédhez). Mondjuk kérj kamatot a haláleset és a kereset beadás közötti időszakra.

Vagy írhatod, hogy nem kérsz kamatot. Ha ez most folyik, a 0,9%-os alapkamattal milliós követelésre is pártízezer forint lenne csak. Ezért nem érdemes még két évig húzni a pert és ezen vitatkozni.

ladyd # 2019.10.04. 10:50

Üdv mindenkinek!

Szeretnék lemondani a majdani örökségemről még az örökhagyó (édesapám) életében, illetve át szeretném engedni valaki másnak. (édesanyámnak)
Lehetséges ez?

aprilismajus # 2019.10.04. 11:10

Kedves Ladyd, az örökhagyóval kell írásbeli szerződést kötni és bele kell írni a szerződésbe, hogy ki javára mond le.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.04. 14:56

Nem lehet valakinek a javára lemondani. Simán lemondani lehet az örökhagyóval még életében kötött szerződésben.

zachery # 2019.10.06. 10:54

Sziasztok!

Október 22-én lesz a hagyatéki tárgyalás, végrendelet következtében én vagyok örökös és köteles rész illeti meg az unokaöcséimet. A kérdésem, hogy a hagyatéki végzés mikor lép hatályba? Tehát mikor kell kifizetnem? Adnak még időt? Illetve milyen módon történik a kifizetés készpénzben? Ha ilyen módon, akkor mi a bizonyíték, hogy átadtam? Vagy közjegyző előtt kell?

Válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.06. 12:01

Ki mondta, hogy a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésekor kell fizetned?

A többi kérdést illetően még inkább az az érzésem, hogy szórakozol velünk. Tőlünk kérdezed, hogy milyen módon akarsz fizetni? És komolyan nem tudod, hogy szokás a teljesítést bizonylatolni?

Zsanett87 # 2019.10.14. 14:49

Sziasztok

A következő kérdéssel kapcsolatban fordulok segítségért.
A férjem édesapja 2018 áprilisban elajandekozta a lakását a másik gyerekének, az év szeptemberben meg is halt. Na most ugyebár jár a férjemnek a köteles rész. A hagyatéki eljárás során a testvére ezt nem ismerte el igy nyújtottunk be az idéglenes hagyatekatadastol számítva 30 napon belül a bíróságra egy keresetet. Ez egy kézzel irott keresetlevel volt, illetéket sem vettem rá mivel nem tudtuk mennyit kell fizetni. Most jött egy levél h formanyomtatvanyon nyújtsuk e a keresetet valamint illetéket kellene fizetnünk. 6 % ami a mi esetünkben 54.000 Ft. Ezt tudjuk majd követelni a testvértől? Mert ugye bár nem a mi hibánk h nem fizette ki a közjegyző keresere. Van e valami olyan ok ami miatt nem járhat a köteles rész esetleg. Tehát az erdekel hogy esetleg elvesztjük a pert es nekünk kell fizetni perköltséget is. (a testvér arra hivatkozott hogy azért nem fizet köteles részt mert az edesapjuk eleteben nagyon sokat segített a férjemnek, ő fizette ki a temetést is stb stb.)
Köszönöm a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.14. 16:14

Szerintem a köteles rész megfizetése iránti per nem hagyatéki per, nem kellett volna a hagyatéki eljárásba belekeverni.

Egyébként az illetéket a felperes előlegezi, és a felek a pervesztesség-pernyertesség arányában viselik.

Zsanett87 # 2019.10.14. 17:19

Valóban lehet kérni illeték mentesseget? Jó nyilván tudom jövedelem függő.

drbjozsef # 2019.10.15. 04:32

Zsanett87,

Lehet kérni illetékfeljegyzést, ekkor nem kell kifizetni előre, csak a per végén.
Lehet kérni illetékmentességet is.
Mindkettő vagyoni helyzet és jövedelemfüggő.

Zsanett87 # 2019.10.15. 13:13

Köszönöm szépen!

Detti1 # 2019.10.15. 15:21

Sziasztok, a következőben kérném segítségeteket.
A szülők elváltak – a közös vagyon nem lett rendezve -, Apu újra nősült. (Apu vagyona: Ingatlan1 ½ rész Anyuval, Ingatlan2 ½ rész Anyuval, Föld 1/1)
Most az egyik közös ingatlan1 értékesítésére kerülne a sor, de ezzel egyidőben a másik közös ingatlant2 ajándékozási szerződéssel a szülők nekem adnák. Erről készült egy tervezet, melynek a következő mondata számomra nem világos: „S.L. ajándékozó a megajándékozottnak az ingyenes juttatást betudási kötelezettség nélkül adja, az ajándékozó a betudást kifejezett nyilatkozatával elengedi.”
a. Ez azt jelenti az Ingatlan2 vonatkozásában, hogy a jelenlegi feleség erre az ½ részre, amit Apu nekem ajándékoz öröklés esetén nem tart igényt/nem jár neki? Ez a mondat lefedi ezt a kívánalmat, a köteles rész nem fog felmerülni?
b. Az Ingatlan1 eladásra kerül, az eladási ár ½ része Aput illeti, ha öröklésre kerül a sor, akkor a pénz ½ része az enyém, a másik fele a jelenlegi feleségé, azaz a teljes eladási ár ¼ része. Tudom, hogy ezzel a pénzzel Apu azt csinál, amit akar, de az összeget, korát tekintve felélni nem fogja és előfordulhat, hogy a feleség saját gyermekének „ajándékozza”. Ilyen szituációra van-e valami korrekt megoldás? (A pénz egy részét sem fogja most ide adni, mert számára már így is sok, hogy öröklésről beszélünk, sőt, ez az ajándékozási szerződés is Anyu nyomására jön létre, mert nehezen fogadja el, hogy a közösen szerzett vagyont számára idegenek örökölhetnek.)

Köszönöm a válaszokat, Detti

ObudaFan # 2019.11.01. 13:18

Kötelesrész felmerülhet, ha van még más kötelesrészre jogosult rajtad kívül, pl. ha jól látom, van új házastárs. Ez csak azt jelenti, hogy ha neked lenne kötelesrészi igényed, ezt nem kellene betudnod.

Tudom, hogy ezzel a pénzzel Apu azt csinál, amit akar, de az összeget, korát tekintve felélni nem fogja és előfordulhat, hogy a feleség saját gyermekének „ajándékozza”. Ilyen szituációra van-e valami korrekt megoldás?

HA azt ő megörökli, akkor annak ajándékozza, akinek akarja.

Kötelesrészről bővebben: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

korrekt54 # 2019.11.24. 10:20

Örökségről, kötelesrészről történő lemondás !

Kérlek legyetek a segítségemre: Szolnokon keresek ügyvédet, közjegyzőt, aki innen Budapestről emailben megküldött adatokkal szerkesztene egy nyilatkozatot. A nyilatkozat aláírására és az anyagiak rendezésére leutaznánk Szolnokra. A szerződő felek megállapodtak mindenben!

ezmostmi? # 2019.11.24. 12:39

Sziasztok,
Végrendeletemben teljes örökösként az unokaöcsémet jelölném meg , kitagadhatom-e egyetlen gyermekemet ezekből , a köteles részt is beleértve , akit közel 20 éve nem is láttam , hálátlanság cimén? köszi-üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.24. 13:22

Ki. Legfeljebb érvénytelen lesz.