HELP! Gyerektartási összeg.

Abacs # 2004.12.20. 21:25

Segítséget szeretnék kérni(amiért előre is hálás vagyok).Arról lenne szó,hogy 2001-ben elváltam és a 20eFt felét 5 évig betudtuk a gyerektartás havi díjába,mert az én részemből előre kifizettem.Az 10 lett volna,én 11-et utaltam mindig.Most jár le januárban ez az 5 éves periódus.A bíróság akkor azt hozta,hogy utána 20%,legkevesebb 25eFt.Ez idő alatt újranősültem és van két pici közös gyermekünk,feleségem Gyesen.Az exem a tartási díjon felül állandóan követelőzött "rendkívüli kiadások" címén(ruházat,kozmetika,szemüveg,fogszabályzó..).Most jön a január és nem tudom,hogy mit is csináljak.Itt a 2 gyerek,Gyesen lévő feleség,a lakáson 40eFt havi törlesztő.Tudom,hogy 16,6%-ot vonhatnak le,de nem lehet hogy 20-at fizessek és nem többet? Ráadásul sajnos a kislány nem kívánja tartani a láthatást(anyuka nem viseli el,hogy azóta 2 gyermekem született és hogy boldogan élünk)És mi az alapja a "rendkívüli kiadás" követelőzésének?(van benne pl. évi 40eFt taxi költség is)Nettom 180.

derill # 2004.12.20. 21:38

Csak annyit kellett volna fizetned, amennyit megállapított a bíróság. A taxiköltséget biztos, hogy nem állapította meg.

Tényleg 16,6 százalékot állapíthatnak meg, de sajnos a nettód alapján ez több lesz mint 25 ezer. Ettől függetlenül fordulj bírósághoz, hogy legalább ne 20-25 százalékot vonjanak majd.

Én viszont a helyedben ragaszkodnék a kapcsolattartáshoz akár tetszik a gyerek anyjának, akár nem.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2004.12.20. 21:53

Köszönöm,hogy ilyen gyorsan válaszoltál.A kapcsolattartást én is szeretném,de megvárom amíg a lányom ráébred,hogy kell neki az apja és nem mindig az az igaz,amit az anyja mond(apuka új gyerekei a fattyúk).szerintem eljön ez az idő nemsokára.
Erre a "rendkívüli kiadásra" írnál valamit? Mi veszünk ruhákat neki,nagy ajándékok szülinapra,Karácsonyra,névnapra,anyagi hozzájárulás a nyaraláshoz,iskolakezdéshez.(anyuka persze már letagadja)Köteles vagyok beszállni külön pl. a szezonális ruházkodásba vagy a szemüvegbe a tartásdíjon felül? Akkor kérjem a bíróságot,hogy ne 20%,hanem 16,6% legyen és januártól fizessem a 25eFt-ot? ezt javasolod? De ha a 16,6% több,mint a 25eFt,akkor mit tegyek,hogy ne kelljen annyit fizetnem? Ex jól keres (100-on felül),nincsenek anyagi problémák:Ráadásul a nagyszülők(az én szüleim)látják el a "napközi" szerepét és az unokájuknak sokmindent megvesznek még plusszba.Mégegyszer köszönöm,hogy ilyen hihetetlen gyorsan válaszolsz.

Abacs # 2004.12.20. 21:58

Még egy kérdés: a lakás havi törlesztése levonódik a jövedelemből? (valakitől ezt hallottam)

Abacs # 2004.12.20. 22:02

Nem írtam egyértelműen(elnézést): az anyuka anyagi követelőzéseit "rendkívüli kiadások" címén nem fizettem ki.Csak a bíróság által megítéltet és azon felül amit a gyereknek vettem saját szándékomból.

derill # 2004.12.22. 15:25

Az, hogy Te mit veszel a gyerekeknek a tartásdijon felül, az a Te dolgod. A tartásdij összegét viszont köteles vagy fizetni, mégpedig annyit, amennyit megállapitottak, és mindaddig, amig nincs másik jogerős határozat. Ha a 16,6 százalék több lesz mint 25, akkor azt. Sajnos a rezsi nem levonható a jövedelemből, hiszen a rezsit mindenki maga csinálja magának. Van aki mindennel spórol (áram, gáz, stb.), van aki nem (pl. internet előfizetése is van, 30 fok van télen is a lakásban, és diszkivilágitás van egész nap még a kertben is). Rezsije mellesleg az anyának is van. A havi 100 feletti fizetés egyáltalán nem magas, sőt, elvileg épphogy elegendő egy kétszemélyes háztartás vezetéséhez, főleg, ha kisgyerek is van.

Azt sem veszi figyelembe a biróság, hogy a Te szüleid mennyit költenek rá. Annyit költenek ugyanis, amennyit gondolnak, de tartásra kötelezett egyenlőre Te vagy, az ő költekezésük önkéntes.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2004.12.23. 20:02

Köszönöm.Megkérdezhetem,hogy Te melyik oldalt képviseled szívesebben? Az apát vagy az anyát?

derill # 2004.12.24. 00:02

Egyiket sem, mivel nem vagyok ügyvéd, nem képviselhetem egyik oldalt sem. Egyébként ha az lennék, akkor sem nemek szerint differenciálnék, hanem inkább ügyek szerint. Szeretem az érdekes és bonyolult ügyeket, sokat lehet belőlük tanulni:)), és szivesen tanulok.

Szeretem a jogot (még akkor is, ha nem minden szabályával értek egyet), és bár tudom, nem annyira látszik, a kedvencem nem a családjog, hanem a kártéritési és vagyonjog. De tény, hogy a családjoghoz sokkal jobban értek ami azzal magyarázható, hogy 17 éve dolgozom gyámhatóságon. Viszont épp ezért nem csak családjogi ügyekkel foglalkoztam, hanem vagyonival is (kiskoruak, gondnokoltak vagyoni ügyei), továbbá közigazgatási kártéritési perekhez is volt már szerencsém (mivel jegyzőmtől lehetőséget kaptam arra, hogy az önkormányzat jogtanácsosa helyett én intézzem azokat az ügyeket, amiknél a gyámhivatali döntések miatt indul per).

A jogon nagyon jó kártéritési jog tanárunk volt.

Az ügyek nagy részében a kártéritési jog elő is fordulhat, csak észre kell venni.

Ez is olyasmi, mint a nemek harca. Valószinüleg képes lennék arra, hogy kártéritést állapittassak meg egy ügyben, de ha a másik oldalon állnék (mert onnan kapnám a megbizást), arra is, hogy ezt kivédjem.

Persze nyilvánvaló az is, hogy nem lehet minden ügyet megnyerni, de általában az ügyvéd, amikor meglát egy ügyet meg tudja mondani, hogy mi várható, mik a buktatók.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2004.12.24. 22:01

Köszönöm,hogy ismét válaszoltál.Biztos,hogy a jogi diploma praktikusabb,mint pl. az én műszaki diplomám.Mind a kettő lehetőséget ad arra,hogy meg lehessen belőle élni és szeretni is a munkát,de pl. egy olyan helyzetben mint az enyém most jól jönne,ha inkább jogi diplomát szereztem volna.
A gyámügy fel szokott lépni,ha nincs biztosítva az apa láthatása? Megmondom miért kérdezem.Ugyanis nekem válásunk után 2 évig eröltetnem kellett,hogy az anyuka betartsa a megállapodást.Mentem a Gyámügyre,onnan a családsegítőbe irányítottak.Ott kijelöltek egy moderátort,aki összehozta a találkozót.Mindkét szülőt elmarasztalta,de előrelépés nem történt.Amikor Karácsonykor mentem a lányomért és az anyuka kijelentette,hogy meggondolta magát és mégsem adja oda a lányomat,akkor belefáradtam.Én nem hívok rendőröket,hogy azt mondhassa a lányomnak hogy "apuka rendőrökkel vitet el" (ez megtörtént mással).Azóta hagytam,hogy anyuka hatására elhidegüljünk a lányommal egymástól.Mindenki látja,hogy a lány nevelése katasztrófa,de senki nem tehet semmit.Nincs barátnője,az osztálytársai kiközösítették,már az osztályfönöke is megkereste a nagyszülőket(szüleimet és nem engem),hogy baj van a 12 éves lánnyal,próbáljanak tenni valamit.
Karácsony van és bízom benne,hogy holnap a szüleimnél találkozhatom a lányommal(60km-re lakunk egymástól).Ha nem,akkor sem tehetek semmit.
Mindenesetre Neked is és családodnak Boldog Karácsonyt szeretnék kívánni.(és persze minden ezt olvasónak)Kívánom,hogy minden apának és anyukának legyen szép és gyermekével együtt töltött Karácsonya.

derill # 2004.12.25. 10:38

Önmagától nem. Ha az anya nem biztositja a láthatást, ezt bizonyitanod kell (tanukkal kell a kapcsolattartásra menned a jogerős határozatban megjelölt helyre és időpontban), és kérelmezned kell, hogy intézkedjenek a végrehajtás érdekében.

Ez esetben ha még nem figyelmeztették egy éven belül az anyát a határozat betartására, figyelmeztetni kötelesek (149/1997. (IX. 10.) Kormányrendelet 33. §), és fel kell szólitaniuk a Gyer. 30. §-a miatt az elmaradt kapcsolattartások pótlására. Erre az Áe. (1957. évi IV. törvény) 44. §-a miatt határidőt kell tüzniük, amiben közlik a kötelezettel, hogy meddig kell pótolnia az elmaradt kapcsolattartást. Ha addig nem teszi meg, akkor a végrehajtási eszközök közül kell választania: vagy birságol, vagy karhatalmi végrehajtást alkalmaz a gyámhivatal.

Ha birságol (ezt szokták elsőnek alkalmazni), akkor szintén határidőt kell tüznie, hogy meddig köteles az anya pótolni (Áe. 82. § (3) bekezdés). Ha tisztázatlan valami, vagy az anya előre közölte, hogy nem hajlandó a kapcsolattartásra az apának odaadni a gyereket, akkor karhatalmi végrehajtás a célszerü intézkedés, és az Áe. szabályai szerint a gyámhivatal a legcélszerübb intézkedést köteles megtenni. Ha ezek is eredménytelenek, és ujabb birság kiszabásától sem várható eredmény, akkor a gyermek védelembe vételére kerül sor (Gyvt. (1997. évi XXXI. törvény) 68. §. ), mivel az anya azzal, hogy akadályozza a kapcsolattartást, veszélyezteti a gyermeke erkölcsi fejlődését.

Ennek keretében a családgondozók megpróbálják rávenni az anyát arra, hogy a gyermeke veszélyeztetését, tehát a továbbiakban ne akadályozza a kapcsolattartást. Ha ez eredménytelen, akkor a családgondozók ezt megirják a jegyzőnek, a jegyző a védelembe vételt megszünteti, és visszaadja az iratot a gyámhivatalnak azzal, hogy a védelembe vétel eredménytelen volt, ezért a gyermekvédelmi gondoskodás más eszközét kell alkalmazni. Ez esetben a gyámhivatal pert indit a gyermek elhelyezésének a megváltoztatása érdekében, és szükség esetén kiemeli a gyermeket a gondozó szülő családjából. Ilyenkor vagy a különélő apánál helyezi el, vagy ha erre nincs lehetőség, más alkalmas személynél, esetleg állami gondoskodási formában (pl. átmeneti nevelés). Ez utóbbira még nem láttam példát. Egyetlen esetben lett volna szüksség erre, de a gyermek érdekében nem alkalmazták.

A helyzet akkor az volt, hogy az apa sulyos beteg volt, nála nem lehetett emiatt elhelyezni, átmeneti nevelésbe meg nem akarta venni a gyámhivatal a gyermeket, mert egyébként az anya jól ellátta, csak a kapcsolattartást akadályozta. Emellett viszont a gyámhivatal feljelentést is tehet az anya ellen kiskoru veszélyeztetése miatt.

A Gyer. 33. paragrafusa ugyanis leirja, hogy veszélyezteti a gyermekét az a szülő, aki a kapcsolattartásra vonatkozó jogerős határozatnak nem tesz eleget. Ez egy erkölcsi-érzelmi tipusu veszélyeztetés. A büntetőjogi részben elvileg két dolgot kellene vizsgálni: ténylegesen akadályozta-e az anya a kapcsolattartást, és ezzel a magatartásával veszélyeztette-e a gyermeket.

Ez utóbbi nehezen mutatható ki, hiszen érzelmi, erkölcsi veszélyeztetésről van szó, ami nem nagyon mérhető. Amikor egy gyermeket testileg bántalmaznak, az kimutatható, látleletet lehet venni. Az érzelmiről nem, és sajnos nem áll olyan szinten a pszichológia, hogy ezt korai stádiumban kimutassa.

Sok országban van példa arra, hogy az akadályozás már önmagában börtönbüntetést von maga után, mindenféle egyéb vizsgálat nélkül. Valószinü,, hogy a magyar jogalkotói szándék is erre irányult, de a végrehajtással még gondok vannak. Nem merik, vagy nem tudják hogy kellene. Itt az ügyészségeknek kellene határozottabban fellépniük, és persze hiába lép fel az ügyész, ha a biróság végül mégis felmenti a gondozó szülőt.

Azt irod egyébként, hogy moderátort jelöltek ki a családsegitőben. Ezzel valami nem stimmel. A Családsegitő Központoknak ugyanis semmi közük a kapcsolattartáshoz. A Gyermekjóléti Szolgálatok családgondozóinak a hatásköre. Azt sem értem, hogy téged miért marasztaltak el, hiszen amit leirtál, abból az derül ki, hogy nem Te akadályoztad a kapcsolattartást. Ezek szerint viszont Te sem ugy jártál el, ahogy az itélet szerint kellett volna? Igaz, láttam már olyat is, hogy a családsegitőknek fogalmuk nem volt mit kellene csinálniuk, csak azt "érezték", hogy valamit kellene, igy biztos ami biztos, mindkét szülőt figyelmeztették. Ez egy helytelen eljárás, hiszen azt a szülőt, aki helyesen jár el, nem figyelmeztethetik. (Ez valami olyasmi, mint amikor rajtakapnak valakit a közértben a lopáson, és a biróság a tolvajt és azt is elitélné, aki rajtakapta).

Ha a gondozó szülő azt mondja a gyermekének, hogy "apuka rendőrökkel vitet el" ezzel sulyosan veszélyezteti a gyermeket, tehát ilyen esetben véleményem szerint azonnal ki kellene a gyermeket emelni a gondozó családjából. Ez ugyanis egyértelmüen a gyermek érzelmi veszélyeztetése, félelemkeltés a gyermekben, és a különélő szülő ellen nevelése, ami külön-külön is elég sulyos ahhoz, hogy azonnali intézkedésre adjon okot. Ez, hogy történt-e ilyen fenyegetés viszont elvileg kimutatható pszichológiai vizsgálattal. A karhatalmi intézkedéseknél egyébként (ha a gondozó szülő akadályozó magatartása miatt kerül rá sor, és nem azért, mert tisztázatlanok a körülmények, tehát nem tudni, hogy melyik szülő akadályozó magatartása miatt nem került sor a kapcsolattartásra) véleményem szerint azonnal meg kellene tenni a feljelentést a gondozó szülő ellen, hiszen magával azzal a magatartásával, hogy rendőri intézkedés vált szükségessé, épp eléggé veszélyezteti a gyermekét. Aki ugyanis képes a gyermekét kitenni egy ilyen intézkedésnek, az véleményem szerint teljes mértékben alkalmatlan a nevelésére.

Én azt gondolom, hogy nem szabad annyiban hagyni, mert a gyermeked sérült gyermekként nő fel, és sérült felnőtt lesz belőle.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2004.12.25. 16:59

Ismételten köszönöm amit írtál.
Rosszul írtam: Gyermekjóléti szolgálat (de ez ebben a városban egy helyen van).Van egy kis előtörténetem ezzel kapcsolatban,amit még nem említettem.A volt feleségem szakképzetlen bölcsödei gondozó volt egy bölcsődében.(1,5 év munkanélküli után).Fél év után jött egy létszámleépítés.A szakképzetleneket elbocsájtották.Nagy szerencséje volt,mert a jegyzőnő gyermeke is ebbe a bölcsődébe járt.Megsajnálta a volt feleségemet és felvette az okmányirodába.Nos kialakult egy kapcsolat közöttük.A gyermekjóléti szolgálatnak pedig ugyebár főnöke a jegyző.Nem folytatom tovább.Így én is el lettem marasztalva, hogy "a gyermeket felhasználom a volt feleségem elleni civakodásban".Hiába mondtam,hogy én csak a láthatást szeretném nyugodt helyzetek közé terelni.Engem már abszolút nem is érdekelt a volt feleségem, én békét szerettem volna.Akkor és azóta úgy érzem,hogy tehetetlen vagyok.Próbáltam az én városomban beadni egy pert a láthatással kapcsolatban,de továbbküldték vissza az ő városába.Akkor elfogultságot adtam be és kértem,hogy másik város,másik megye legyen.Elutasítottak.Visszavontam a pert. De mivel az apa-lány kapcsolat már erősen sérült,nem is eröltetem a kétheti kapcsolattartást.Találkozgatunk,úgy mint ma Karácsonykor, a szüleimnél.Ez kb.havi 2-3 órát jelent.Na ez is érdekes.Amikor láthatás volt régebben és mentem érte a lakásuk elé, a volt feleségem mindig elkezdett veszekedni a lakótelep szeme láttára.(pl. beült az autómba és nem akart kiszállni)Így kénytelen voltam kérni a bíróságon,hogy a nagyszülők hozhassák és vihessék haza a lányomat,én pedig a szüleimtől vittem el.Na de a szüleim elég idősek és nem sokáig fogják tudni ezt megtenni.Belegondoltam abba is,hogy ha ennyire kizár a gyermekem életéből,mi lesz akkor ha hosszabb ideig lerobban,kórházba kerül,vagy netán meghal.Erre is gondolni kell.A saját anyjával nem jó a kapcsolata.Mi lesz a lánnyal?
Most pereskedni fogunk sajnos a gyerektartás összege miatt.De meg kellene pendítenem a láthatási problémákat is.
Azt szeretném kérdezni,hogy szerinted miként lehetne áthozni az ügyet az én megyémbe,az én városomba?A másik kérdésem pedig azzal kapcsolatos,hogy azt írtad hogy mindenkinek mások a rezsie költségei.Igen.A volt feleségem minden héten fodrászhoz,kozmetikushoz,szoláriumba,műkörmöshöz megy,mindig is szeretett rengeteg új ruhát vásárolni magának.Így neveli a lányunkat is.A mostani feleségem félévente egyszer elmegy fodrászhoz.Mi nem költünk italra,cigire,nem járunk el szórakozni.Az ex lepasszolja a nagyszülőknek a lányt és megy bulizni,kirándulni.A lányom ma mesélte,hogy az anyja milyen drága mobilt,dig.fényképezőgépet,tv-t,videot vett.Az ő életéhez és kiadásaihoz nincs közöm(hálistennek),de ezt nem fogja látni a szakember,aki kimegy háznézőbe.Mi az ilyen pénzeket a gyerekekre és a házra költjük inkább.Akkor hogy lehet objektíven megállapítani a jövedelmi,vagyoni viszonyokat? Õ sírhat,hogy nincs pénze és lehet hogy hisznek is neki.

Abacs # 2004.12.26. 07:48

Még egy apró momentum amit most tudtam meg.A lányom osztályfőnöke és az igazgató eltanácsolták az iskolából a gyermeket.Mivel kiközösítették az osztályból.Szerinted mit tegyek? harcoljak a lányomért,hogy hozzám kerüljön? Egyre súlyosabb a lányom helyzete,ha az anyjánál marad.

derill # 2004.12.26. 11:22

Szerintem mindenképpen harcolj érte. Ezeket a dolgokat, hogy az anya mi mindent vásárol, fodrász, stb. tanukkal nyilvánvalóan igazolni lehet.

Hogy miként lehet kivinni a városból az ügyet? Kell egy jó ügyvéd. És fontos, hogy ne a saját városodba akard vinni, csak a volt feleséged városából ki. Ennyi elvileg épp elég.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2004.12.28. 18:04

Kedves derill!
Szeretném megkérdezni,hogy a gyermek elhelyezés megváltoztatását érdemes-e elkezdeni? Mennyi az esélyem %-ban? A tények röviden:(az anyát vizsgálva)
pozitív:

• anya-gyermek kapcsolat normális
  • anya rendesen öltözteti,eteti a gyermeket
  • anya jövedelme fedezik a gyermek szükségleteit
  • a gyermek jól tanul (bár nehezen,mert nem foglalkoznak vele otthon)

negatív:

• az anya naponta csak fél órát foglalkozik a gyermekkel,naponta 2 órát tölt vele
  • hétvégéket a nagyszülőknél(az apa szüleinél) tölti a gyermek,mert anyuka nem ér rá
  • az anya az apja ellen nevelte(neveli) a gyermeket
  • az anya rendszeresen akadályozza a láthatást
  • az anya állandóan szidja a gyermek előtt az apát
  • a gyermeket eltanácsolták az iskolából.Indok: nem tud beilleszkedni,magatartászavar,verekedik,a többiek kiközösítették.A gyermek utál iskolába menni a kiközösítés miatt.
  • az apát teljesen kizárta a nevelésből,az apát minden információtól elzárta(elzárja) a gyermeket illetően.
  • az iskolaigazgató gyermekpszichológusi vizsgálatot,szakvéleményt kért a gyermekről,hogy megállapítsák hogy a nevelésben vagy az iskolában van a hiba.
  • az anya tudatosan negatív képet alakít ki az apa új családját illetően (pedig egy boldog család két gyermekkel)

egyéb paraméterek:

• az apa új felesége is szeretné,ha hozzánk kerülne a gyermek
  • a gyermeket megkérdezve,hogy neki mi lenne a jó.: "Egy kicsit hiányozna anya,de azért jó lenne nálatok.MInd a két helyen egyformán jó lenne."

..és két kérdés:
Milyen perköltségei és egyéb költségei vannak egy "gyermekelhelyezés megváltoztatása" pernek?
Érdemes-e megvárni a pszichológiai szakvélemyényt és én hogy nézhetek abba bele? (ugyanis csak a gyermektől tudok mindent ezzel kapcsolatban is)

derill # 2004.12.29. 13:32

Ha mindaz amit leirsz (ellenetek nevelés, szidalmazás) egyértelmüen bizonyitható, akkor jó esélyetek van. Százalékot nem tudok mondani, azért nem, mert ez birófüggő is, továbbá iratfüggő. Attól függ pl. hogy az anya miért nem ér rá a gyerekkel foglalkozni. Ha ugyanis azért, mert dolgozik, akkor nyilvánvalóan valamiből meg kell élni. a gyermeket a biróság meghallgathatja, ha elmult 14 éves, kötelező meghallgatnia. Ott nyilatkozhat arról, hogy kivel szeretne élni és miért.

A pszichológiai szakvéleményt természetesen a gyerek apja elolvashatja, kötelesek neki kiadni. Ez ugyan jogszabályban sehol nincs rögzitve, azonban az apa kapcsolattartási joggal rendelkezik, emiatt joga van tudni a gyermek minden betegségéről, problémájáról, beleértve a pszichológiai vizsgálat eredményét is, ugyanis mindez kihat a kapcsolattartásra is - figyelembe kell vennie az abban leirtakat, és ennek megfelelően kell a gyermekről gondoskodnia.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2004.12.29. 18:56

A lányom áprilisban lesz 12.
Az anyuka németre jár vasárnap egy másik városba,szombaton pedig iskolába.

"...joga van tudni a gyermek minden betegségéről, problémájáról, beleértve a pszichológiai vizsgálat eredményét is, ugyanis mindez kihat a kapcsolattartásra is..." Ezzel kapcsolatban csak annyit szeretnék kérdezni,hogy ha van valami érdemleges,és nem tudok róla,akkor az kinek a hibája? Az enyém,mert nem érdeklődtem,vagy az anyáé,aki nem tájékoztatott. 70km van köztünk és a két hét láthatásból jó ha havi láthatás van. Ugyanis elmondhatom,hogy semmi információt nem juttat el a volt feleségem a lányomról amióta elváltunk. A lányomnak nem engedi, hogy elhozza magával az ellenőrző könyvet,bizonyítványt. (év végén kapok egy fénymásolatot a bizonyítványról-ennyit sikerült elérnem)

derill # 2004.12.31. 20:46

Vannak információk, amiket neked kell megszerezned. Például a gyermeked előmeneteléről érdeklődhetsz az iskolában és kötelesek tájékoztatni mindenről. Ha a gyerek beteg erről az anya köteles tájékoztatni, ha ez a kapcsolattartás idején is fennáll és emiatt a gyermek kezelésre szorul. Ha nem teszi meg, ezzel veszélyezteti a gyermeket, ezt jelezd a jegyzői gyámhatóságnak azzal, hogy intézkedjenek. Õk ez esetben kötelezik az anyát, hogy a továbbiakban ezeket az információkat közölje. Ha nem teszi meg ennek ellenére sem, akkor a gyermeket veszélyeztetés miatt kiemelhetik a családból (ez már gyámhivatali feladat, de a jegyzői gyámhatóság fogja a javaslatot megtenni).

Nem irtad meg, miért marad el a kapcsolattartás. Ha az anya akadályozza, jelezd a gyámhivatalnak.

A német és a suli nem indok arra, hogy emiatt elvegyék tőle a gyereket, hiszen nyilván a gyermek érdekét is szolgálja, hogy az anya képezze magát.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2005.01.02. 16:37

Kedves Derill!

Először is: Boldog Új Évet Kívánok!
Azt szeretném megkérdezni,hogy mennyire veszi szerinted figyelembe a bíróság "gyermekelhelyezés megváltoztatása" ügyben,hogy válás óta (4 év) az anyukával volt a gyermek? Nem elfogult ilyenkor a bíróság? "Ha már egyszer neki ítéltük,akkor miért változtassuk meg?"-mondhatják.
Másik kérdésem,hogy ha ugyannak a bírónőnek adják az ügyet,akkor mi alapján kérhetek elfogultsági kifogást? Ugyanis pont az első kérdésem miatt szeretném,ha más tárgyalná az ügyet.

derill # 2005.01.03. 11:01

Ez nem elfogultság, és nem az anya miatt hagyják ilyenkor általában nála, hanem a gyerek miatt. A gyermek elsődleges érdeke a biztonság, ami azt jelenti, hogy a biróság nem szivesen változtatja meg az elhelyezést, hogy a gyermek állandóságérzete megmaradjon. Rendkivül ütős indok kell a gyermekelhelyezés megváltoztatásához (a gyermek nem megfelelő nevelése, a kapcsolattartás folyamatos akadályozása).

Önmagában az, hogy ugyanaz a birónő tárgyalja, nem elfogultsági indok. Sőt, igazából sokszor jó is, hiszen az már ismeri az ügyet, emiatt láthatja az azóta bekövetkezett változásokat is. Elfogultságot más okokból (pl. diszkriminativ döntés, vagy a tárgyaláson diszkriminativ meghallgatás - az egyik fél minden előadását meghallgatja, a másikat folyton "leállitja") lehet bejelenteni. Ha jó az ügyvéded, akkor elvileg pontosan fogja tudni, hogy a biró elfogult-e vagy sem.

Nem "nyerő" mindig mindenki ellen elfotultságot bejelenteni, aki esetleg nem olyan döntést hoz, ami Neked tetszene. Ilyen alapon valamelyik fél számára mindenképpen elfogult lenne a biró, hiszen nem tud mindkét fél óhajának megfelelni a döntésével. Ezért jó az ügyvéd, mert ő pártatlanul látja, hogy van-e értelme az elfogultság bejelentésének, megalapozott-e, vagy sem. Igy kikerülhetők olyan kérelmek, amik egyértelmüen elutasitó határozatot vonnának maguk után.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2005.01.17. 07:43

Kedves Derill!

Most hétvégén került volna sor a láthatásra.A lányommal meg akartam beszélni,hogy mikorra menjek érte,és a következőket mondta: "Apa énnem nagyon akarok ám hozzátok menni." Kérdeztem,hogy miért nem? "Azért mert anyával megbeszéltük,hogy olyan idegen vagy te is és mindenki,aki ott van."Kérdeztem meglepődve,hogy "Én is idegen vagyok neked? De hát az apukád vagyok".Erre azt mondta:"De olyan ritkán találkoztunk".
Persze a 12 éves lányomnak nem tudom elmagyarázni,hogy anyád akadályozta a láthatást,ellenem nevelt téged.
Írtam,hogy azon gondolkodtunk a feleségemmel,hogy ha a lány is akarja,akkor harcolunk érte,hogy mi neveljük ezután.Hát ez fuccs.Most azon töprengünk,hogy mi legyen a láthatással.Eröltessük? De ha nem akar jönni?

Találkoztál ilyen esettel? megoldódik ez valaha?Vagy mit lehet tenni?

derill # 2005.01.18. 20:55

Ezt ugy hivják, hogy a gyermek manipulációja. PAS szindróma. Olvashatsz róla a neten. Ird be a keresőbe Dr. Tomasovszki László nevét, ő elég sokat irt róla. De nem kell ehhez nagy pszichológus, hogy ez kiderüljön. Az "anyával megbeszéltük" pont ezt jelenti. Az anya bemagyarázza a gyereknek, hogy mindenki idegen számára, természetesen az apja is. Vidd el kapcsolattartásra, keresd meg Tomasovszkit és készittess egy szakvéleményt vele a gyerekről. Ha az anya tényleg ellened neveli, ezt valószinüleg ő képes kimutatni. Ha pedig kimutatja, akkor kérheted a gyerek nálad történő elhelyezését egyrészt a kapcsolattartás akadályozása, másrészt a gyermek ellened nevelése miatt. Egy jó ügyvéddel jó eséllyel indulhatsz.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Secret # 2005.01.26. 14:28

Szia Abacs!
Hétfőn várjuk jelentkezésed, hogy mi történt a láthatással kapcsolatban!
Légy erős!
üdv.: Secret /Atrám/

derill # 2005.01.26. 14:33

Ja igen. Kérdezted, hogy ez megoldodik-e valahogy. Egyetlen módon: ha függeetlenül attól, hogy a gyerek az anya előtt mit produkál, Te azért elviszed magaddal. Amint kikerül az anya "hatósugarából" már nem fogja produkálni. Ez tuti.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2005.01.27. 12:23

Sziasztok Kedves Derill és Kedves Atrám!

Jön a hétvége és feleségemmel ezen rágódunk,hogy mi lesz hétvégén majd.
Most egy kis lelket öntöttetek belém,így megpróbálok mindent,hogy "kizökkenjen" anyuka irányításából a lányom és hátha......,szóval hátha szereti az apját és elhiszi,hogy mi is szeretjük.

Abacs # 2005.01.27. 18:38

Kedves Derill!

Gyorsan pörögnek az események...
Az előbb hívtam fel telefonon a lányomat,hogy megbeszéljük,hogy szombaton reggel hány órakor menjek érte.Az első telefon csengésre félrenyomta "valaki" (ex?)A másodikre 5 perc múlva felvette a lányom.
Az anyukája ott volt a háttérben a telefon mellett.Azt mondta a lányom,hogy azt beszélték meg anyával,hogy most csúszós az út és most mennek az ügyeletre mert anya azt mondta.Kérdeztem,hogy beteg vagy,fáj valamid? Azt mondta a lányom,hogy "nem fáj semmim".
Elmagyaráztam a lányomnak,hogy ha felírnak gyógyszert,akkor azt csak be kell szedni,12 éves nagy lány vagy,ez nem okozhat problémát.Meg hogy egyáltalán nem csúszik az út,mivel felénk (Alföld közepe a Tisza mellett) alig esett a hó és azt is letakarították az útról.De csak 60 km van köztünk és tudom,hogy ott sem esett nagy hó.
Szóval 3-szor is rákérdeztem,hogy akkor akar-e jönni,menjek-e érte.Szinte hallottam az anyja levegővételét a telefonban( a háttérből) és azt mondta,hogy "most nem".

Mit lehet tenni ilyenkor? Gyámhatóság? Gyámhivatal? Rendőrség?
Annyira az anyja befolyásolja,hogy az már mérgesítő.
Ráadásul holnap reggel fél 6-ra odarendelte a szüleimet hozzájuk(ők egy városban laknak),hogy vigyék el a lányomat hozzájuk,mert ő iskolába megy és 6-kor indul a vonat.(a szüleim meg ugranak,mert hogy az "a gyerek érdekét nézik")
Tudsz valami ötletet adni?
De én nem akarok tanukat vinni szombat reggel,mert ez olyan ciki valakit erre kérni.Szombaton pedig úgy tudom,hogy nincs senki a gyámhivatalban sem.