A Bíróság jogszerűen járt el, hisz a 40%, gyerekenként 20%.
HELP! Gyerektartási összeg.
"z igy igaz. Viszont a valóban bántalmazott nők maguk is okuk a bántalmazásnak (egyetlen kivételt sem találtam eddig). Általában eleve mindig agressziv"
Végre már valaki másban is megfogalmazódott ez a gondolat és nő létre ki meri mondani.
Egyre jobban irritál az SZDSZ plakátja amiben megkérdik, hogy asszonyt verni magáügy? persze nem az és elitélendő dolog,.
De az nem családon belüli "mentális"erőszak amikor egy valaha szerelmes ffi, eljut arra a pontra hogy kezet emel a nőre?
Amikor tényleg más kiutat nem lát a mindennapi veszekedésből mit az ital és a csavargás?
Ez is erőszak igaz nem kézzel hanem szájjal, viselkedéssel követik el, és erről látletetet sem lehet vetetni.
B
kesro: igen. sok elgondolkodtató történet van a könyvben. Nem elég csak átfutni, végig is kell gondolni amit olvasunk. Sok mindent meg lehet belőle érteni, rám ezért volt ilyen nagy hatással a könyv.
szysz: nehéz megmondani, az egész anyagot ismerni kell. Ha a biróság azt látja, hogy van lehetősége a rokkantnyugdijasnak jövedelemkiegészitésre, akkor simán megállapitja az igazolt jövedelme 50 százalékát akkor is, ha csak 17 ezer marad a rokkantnyugdijasnak. Ha ez nem volt látható, akkor nem biztos, hogy korrekt. Az, hogy az ex 8 x annyit keres, nem számit, kérdés, hogy mennyit igazolt, és a biróság láthatta-e, hogy mennyit keres. Az élettárs jövedelme pedig egyáltalán nem számit, hiszen egyrészt nem ő köteles eltartani más gyerekét, másrészt egyik nap élettárs, lehet, hogy a másik nap már nem.
bootmaker: egyetértünk, vizsgálni kell az okokat is. Ettől függetlenül tényleg nem szép dolog megütni egy nőt (egyébiránt én alapból visszaütnék és nem adnék lehetőséget arra, hogy ujra megüssenek, ugyanakkor nem provokálom ki a verést, mert nem vagyok mazo).
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Sziasztok!
Csak nemrég találtam rá erre a fórumra, elvált apaként, sok új dolgot olvastam, sok dolog pedig nagyon is ismerős volt. Én nem igazán a fizetendő gyerektartási összeg nagyságát kifogásolom, hanem annak a volt feleségem általi felhasználását. Jelenleg kb. 32000 ft-ot fizetek havonta (20%) + az egyéb juttatásokból (13.havi fizetés, jutalmak) levont összegek (kb. 100000 ft évente). Én nem állítom, hogy ez olyan nagyon sok lenne, de szerintem magasabb színvonalon lehetne ellátni a fiunkat, mint ahogy most a volt feleségem teszi. Konkrétan: a fiunk pár hónapon belül 18 éves lesz, 8 éve váltunk el, azóta minden nagyobb dolgot (számítógép, hifi-torony, kerékpár) én, vagy hozzátartozóim vettek a gyereknek, én vittem nyaralni majd minden évben, ja és még havonta kb. 5-10000 ft zsebpénzt is én adok neki. A volt feleségem azon kivül ,hogy lakást és ennivalót ad neki minden más igényét elutasítja, a 8 év alatt talán kétszer vitte el moziba, nyaralás semmi. Egyébként lenne miből, de ő inkább gyűjti a pénzét, csak azt nem tudom, hogy kinek. A kérdésem az lenne, hogy a fiunk nagykorúvá válása után milyen lehetőségem lenne arra, hogy ő kapja meg a gyerektartást. Egy 18 éves fiatalember szerintem már felelősen be tudná osztani ezt a pénzt, és nem kellene annyi mindenről lemondania, mint ahogy most kell.
Sziasztok!
Én egy kicsit visszamennék egy másik "témára", és szeretném megosztani veletek egyik tapasztalatomat.
Ezen a fórumon sokan javasolták, hogy a láthatások alkalmával az esetleges prvokációk miatt jó ha az ember felveszi magnóra, diktafonra.
Megfogadtam a tanácsot, és elkezdtem felvenni a beszélgetéseket. A provokációk egy ideig megszüntek, látva a diktafont, de most már ez sem zavarja feleségemet, családját.
Az én tanácsom is az, hogy érdemes!
Több provokációs kijelentést és "indulatos mondatot" vettem fel, amit azzal a céllal mondtak, hogy én indulatosan reagálva rá, a láthatásokat korlátozni tudják. (miközben én teljesen "passzív vagyok", kerülök minden konfliktust, minden helyzetbe belemegyek csak hogy láthassam kislányomat.)
Szóval én is osztom a véleményt, ha valaki válófélben van, bizonyítási eljárás még hátra van, és úgy érzi hogy szükséges, akkor használjon ilyen eszközöket is. Remélhetőleg használható lesz.
Szép napot mindenkinek!
-----------------
- Üdv,
alec: szerintem még több mindenről kellene lemondania, ha ő kapná a tartásdijat, ugyanis tegyük fel 60 ezer forintot kap összesen (tőled meg a nejedtől). Ebből kellene neki az élelmezését, ruházkodását megoldania, na meg a lakhatását is, rezsit fizetni (a rá eső részt). Nem hinném, hogy ennyit képes lenne beosztani. Hidd el, egy gyerek, főleg, ha ekkora, sokkal többe kerül, mint amennyi látszik rajta.
Kesro: ez igy van, viszont a szalag érintetlenül hagyásával érdemes egy összeállitást csinálni egy másik szalagon, amin csak az ominózus kijelentések vannak. Természetesen a biróság rendelkezésére bocsátod az eredeti szalagot is, de azzal, hogy ezen az összesités van, ugyanis a biróságoknak nincs idejük napokat azzal tölteni, hogy kazettákat hallgassanak végig. Ha pedig találomra hallgat bele a szalagba, lehet, hogy pont azt a részt nem hallgatja meg, amit kellene. Tehát könnyitsd meg a biróság dolgát, különben nagyon fog utálni, amellett, hogy nem fogja figyelembe venni, mert meg sem tudja majd hallgatni. Az is megoldás egyébként, hogy beállitod a magnót, és a birósági tárgyaláson (persze előzetesen a biróságot tájékoztatva arról, hogy szeretnéd bizonyitékként bemutatni), bekapcsolod és lejátszol egy-egy rövid odavágó esetet. Az anya ügyvédje tiltakozni fog mindenféle személyiségi jogokra hivatkozással, fontos, hogy a saját ügyvéded észnél legyen ekkor, és jelezze, hogy csak visszaélésszerü nyilvánosságra hozatal tilos, és hivatkozzon a BH-ra is.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Köszi a választ derill, hidd el én is tudom mennyi kiadással jár a gyereknevelés és a háztartás, de ettől függetlenül úgy érzem, hogy a volt feleségem nem tesz meg mindent a gyerekünkért, sőt az alapvető szükségleteken kívül semmit sem.
A kérdésem továbbra is az, hogy van e jogi lehetőség arra, hogy a gyerek kapja 18 éves kora után a gyerektartást ?
Illetve van még egy dolog, a gyerekünk pénzét a volt feleségem kezeli, saját nevére berakott betétként. A pénz túlnyomó részét én ill. a a rokonaim adták a gyereknek. A gyerek ill. én is kértem már, hogy a pénzt utalja vissza a gyerek számlájára, de ő erre nem hajlandó. Mit tehetnék ez ellen ? Nem olyan észvesztő vagyonról van szó amit nem lehetne rábízni a gyerekre, kb. százezer ft. A gyerek egyébként közös szülői felügyelet alatt áll.
Még egy kissé szubjektiv észrevétel; a gyerek nagyon hasonlit rám, külsőleg és belőleg is, néha teljesen úgy érzem, hogy ő issza meg a levét a volt feleségem máig tartó , irántam való gyűlöletének.
derill: köszönöm az újabb jó tanácsot.
-----------------
- Üdv,
Igen. Kéred a biróságtól, hogy a tartásdijat a továbbiakban a gyerek nevére és cimére folyósithasd és leirod az indokaidat, a fiad meg erőteljesen helyesel a biróságon. De azért ezt gondold át, mielőtt megteszed, és beszéld meg a fiaddal, meg az anyjával, mert lehet, hogy szükségtelen. Lehet, hogy az anya nem is sejti, hogy elégedetlen a fia, vagy Te. Lehet, hogy épp a fiának gyüjt lakásra. Beszélj velük.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Mindazonáltal ha a biróság megállapitja, hogy a gyerek továbbra is az anya háztartásában nevelkedik, és közös háztartást vezetnek, akkor nem biztos, hogy kedvező lesz számodra a döntés, de azért megpróbálhatod. Szerintem egyébként rosszabbul jár a fiad, hacsak nem tervezi, hogy hozzád költözik.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Köszi derill a tanácsokat. Sajnos amit javasolsz, a beszélgetés a volt feleségemmel nem igazán járható út, mivel ,mint írtam is, gyűlöl engem, és nem nagyon áll velem szóba. Egy párszor azért elmondtam már neki az aggályaimat, és a fiunk is többször beszélt vele ebben a témában, de hiába. A fiammal természetesen megbeszéltem azt a lehetőséget (hogy ő kapná a gyt-t).
Tudom nehéz így tiszta képet kapni, mivel csak az egyik fél álláspontjával, érveivel találkozol, de néha azért ugye előfordulhat, hogy aki paranoiás, azt tényleg üldözik :)
Leginkább az keserít el, hogy miközben én erőn felül is megpróbálok mindent megadni a gyerekünknek, addig a volt feleségem mindenkinek csak azt hajtogatja, hogy én még egy ceruzát sem vettem a gyereknek (hát azt tényleg nem), és képes volt nem egyszer úgy elengedni a gyereket külföldi nyaralásra, hogy egy fillér zsebpénzt sem adott neki.
Szóval nem tudom még mit tegyek, mindneesetre már tisztábban látom a lehetőségeket. Még egyszer köszi.
Téged nem hallgat meg, de akkor irj neki egy levelet, amiben leirod, hogy beszélni szeretnél vele erről, és amennyiben nem hajlandó, a biróságon kérni fogod azt, hogy a tartásdijat ne ő kapja, hanem a gyerek. Mellékeld neki a kereseti kérelmet (amit a birósághoz nyujtanál be), azzal, hogy ez a tartalma, és ha nem kapsz az általad megjelölt határidőig választ, akkor benyujtod. Ird meg azt is, hogy már nagy a fiutok, érdemes lenne most már leülnötök és megbeszélni ezeket a problémákat, márcsak a leendő unokáitok miatt is.
Legalább esélyt adsz neki arra, hogy nemet mondjon, de nem biztos, hogy nemet mond.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Szia derill, hát nem jött be a tipped, sikerült ugyan beszélni a volt feleségemmel, telefonon, de teljesen elutasító volt mindenféle változtatással szemben, még a fiunk pénzét sem hajlandó átadni a gyereknek. Még abban tudnál segítséget adni, hogy ha beadok egy keresetet a bíróságon annak milyen költségvonzatai vannak ?
A tartásdijper tárgyi költségmentes, ha ügyvédhez fordulsz, azt kell fizetned, illetve ha a másik fél ügyvédhez fordul, és elveszted a pert, akkor az ő ügyvédi munkadiját. Természetesen ha ő veszit, akkor fizeti az ügyvédi költségeidet is.
Volt irásos ajánlat? Irásban reagált, hogy nem? Jó lenne, ha lenne, mert erre tudnál hivatkozni a biróságon, miszerint volt egyezségi ajánlatod.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Nem, nem küldtem neki levelet, biztos vagyok benne, hogy írásban válaszra sem méltatna, de ha ennek jelentősége van, akkor mepróbálom. Bár már most sikerült teljesen felingerelnem azzal , hogy kértem, hogy a gyerek pénzét legyen szives visszaadni.
Fontos lehet, tértivevénnyel küld. Az ugyanis nemcsak azt bizonyitja hogy feladtad (mint a feladóvevény), hanem azt is, hogy átvette, és azt is, hogy mikor vette át.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Rendben, ezt mindenképpen megpróbálom még. Még egy kérdés, ha ez nem jönne be (valószinű hogy nem), akkor a gyerek vagyonának a visszaadását a gyámhivatalnál kell kezdeményeznem? Mi ennek a formája?
Neked sehol sem. Ha a gyerek elmult 18 ő kezdeményezheti. Meg kell nézni, hogy mi van a gyámhivatalban a gyerek vagyonaként nyilvántartásba véve. Mire gondolsz? Ugyanis pl. a tartásdij nem a vagyona, az anya ezidáig abból nevelte. Van vagyona is? Pl. ingatlan vagy más ingó?
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Nem tudom nevezhető e vagyonnak, zz a kb. 100e ft-ja van, amit már kisgyerek kora óta gyűjtögetett (ajándékpénzek nagymamáktól, stb.). Ezt a pénzt rakta be a volt feleségem a saját nevére és most nem hajlandó ezt visszaadni. Én úgy tudom -de javíts ki , ha tévednék- hogy mivel közös szülői felügyelet van, erről a pénzről is közösen kellett volna döntenünk. Most kértem ugyan, hogy adja ezt vissza a gyereknek, de ő erre nem hajlandó.
Ha közös szülői felügyelet volt, akkor igen. De ez esetben is a nagykoruvá vált gyermek fordulhat csak birósághoz, Te, helyette nem. Ha ő birósághoz fordul, akkor Te tanuként részt vehetsz az eljárásban, és bizonyithatod, hogy ez a gyerek pénze volt, azonban az anya meg mondhatja azt, hogy igen, volt, de feléltük azt is, elköltötte a gyerek, stb. Márpedig elég nehéz lesz bizonyitani, hogy meg van a pénz, csak az anya számláján. A százezer forint alatti összeg felhasználása esetén gyámhivatali jóváhagyás sem szükséges a Gyer. 25. §. szerint, és beszolgáltatandó vagyon sem volt ezek szerint, mert ha az lett volna, akkor most gyámhatósági fenntartásos takarékbetétben lenne, és nem az anya számláján.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Hát ez elég elkeserítő. Azt nem akarom, hogy a gyerek a saját anyja ellen indítson keresetet, más megoldás pedig nincs, mert az hogy az anyja jobb belátásra térjen, szinte kizárt. Azért kösz.
Ez olyan lenne, mintha a szomszéd inditana pert azért, hogy a Te jogaid érvényesüljenek. Elvileg persze meghatalmazással Te is indithatsz (képviselheted, tehát az ő nevében kell ez esetben is inditanod), de ugy gondolom, ha a fiad meghatalmazást adna, akkor ilyen alapon ő is indithatja. Ha nem inditja, nyilván nem akar meghatalmazást sem adni. Ugy gondolom a béke (még akkor is, ha csak viszonylagos) azért kicsit többet ér mint 100 ezer forint.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Sziasztok
Lehet hogy többen ismeritek Natasát, és meg is kaptátok a mai levelét, de azért ide bevágom:
- >8 - - - >8 - - - >8 - - - >8 - -
Kedves Mindenki,
Az ICsSzEM-ből Forgács László az elmaradt kapcsolattartások pótlásával kapcsolatos (pár hete küldött) panaszunkra az alábbi levelet küldte válaszképpen. A levélben említett módszertani útmutatót munkaverzióját el fogjuk kérjni tőlük áttekintésre.
Annak, aki nem tudja megnyitni a csatolt dokumentumot, a lényeg: "A gyámhivatalokkal kapcsolatos panasz(áradat) miatt a Minisztérium módszertani útmutatót készít a gyámhivataloknak, amely a kapcsolattartási ügyekben előforduló problémákra ad útmutatást az ügyintézőnek. Az útmutató várhatóan 2005.szeptemberére készül el. A 149/1997. kormányrendelet kapcsolattartásra vonatkozó részei szintén módosításra kerülnek."
Ki tudja, még a végén valami változni fog ;-)))
Üdv mindenkinek,
natasa
- >8 - - - >8 - - - >8 - - - >8 - -
-----------------
- Üdv,
Mivel én indítottam el ezt a témát csak ennyit szeretnék írni:
elvesztettem a pert első fokon,úgy tűnik,hogy összejátszott a bírónő, a jegyzőnő (akinek a gyermekét tisztába rakta a bölcsődében a volt feleségem) és a volt feleségem ügyvédje(nem tudom bizonyítani sajnos).Így igazságtalan döntés született.Úgy érzem,hogy ma Magyarországon virágzik a korrupció és a csúsztatás a bíróságon is.65-70eFt jut az előző házasságomban született gyermekre,a jelenlegi házasságomban született két gyermekemre pedig összesen 60eFt.A bírónő nem vett figyelembe semmit sem: sem a Gyesen lévő feleségemet,sem azt hogy mi "0"-ról kezdtük,mert úgy váltam el,hogy a volt feleségemnek biztosítottam egy lakást,és mi tele vagyunk hitellel a vásárolt öreg vályogház miatt.
Nincs igazság.
Tud valaki segíteni,hogy mit lehet tenni?
Lehet fellebbezni. Próbáld meg. De ne a birónő korrupciójára hivatkozz (egyébként nem hinném, hogy korrupt lenne, ez ugyanis nem jellemző, bár az ügyfelek nagyon szeretik azt hinni.
Inkább arról van szó, hogy mivel vállalkozó vagy, a biróság egyszerüen nem hiszi el, hogy annyit keresel, mint amennyit bevallassz, és az életkörülményeid alapján megbecsülte a jövedelmedet. Ha fix béres alkalmazott lennél, más lenne a helyzet. A biróság ugyanis ugy gondolkodik, hogy ha ennyire nem éri meg vállalkozónak lenni, miért nem hagyod abba, és csinálsz olyat, amiből többet kereshetsz. Ha nem hagyod abba, és mégis csinálod, nyilván többet keresel, hisz az életszinvonalad alapján ennyiből nem tudnál megélni.
A biróság megnézte, hogy mennyi az össz jövedelmetek, megnézte, hogy mennyi kiadásotok van, mennyi adósságot vállaltatok fel és mindezt milyen összegü jövedelemből lehet teljesiteni. Ez alapján már könnyü volt számára a döntés.
A birók sem hülyék, és nem is nagyon szeretik, ha hülyének nézik őket.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02