HELP! Gyerektartási összeg.

Secret # 2005.01.28. 07:26

Szia Abacs!
Én ezt tenném: hagynám, hogy elvigye Anyukám a gyermeket, odamennék és beszélnék a leányzóval, majd - esetleg - mivel láthatás lenne egyébként is, elvinném magammal haza.
Nem biztos, hogy jó ötlet!
Secret

Kandi # 2005.01.28. 07:31

Szia Abacs!

Az en mamam olyan volt, mint a Te exfeleseged. :(
En is mindig hasonlokat mondtam a papamnak, ha ott volt a mamam, mert a talalkozasokon kivul mindig, minden nap az edesanyammal voltam, igy mar 8 evesen is belattam, hogy elemi erdekem az anyam vagyanak megfeleloen "nemszeretni" az apamat. A valosagban persze imadtam.

Amugy nem vagy eltiltva a gyerektol, szerintem minden tovabbi nelkul elmehetsz a sajat szuleidhez, hogy talalkozhass a gyerekeddel. Mint ahogy gondolom ha egy helyen laknatok, akar minden delutan az isi elott is megvarhatnad a lanyodat. Nem a gyerekedtol valtal el, hanem a felesegedtol.

Amugy sok sikert!

Abacs # 2005.01.28. 08:00

Sziasztok,

Sajnos ma(pénteken) van csak ott a lányom a szüleimnél,én pedig dolgozom.Az ex pedig hétvégén nem engedi sehova el(szüleimhez sem),így nem is tudok találkozni vele.

Ötleteket szeretnék kérni.(jogit)

Secret # 2005.01.28. 08:29

Szia Kandi!
Nem a gyerekedtol valtal el, hanem a felesegedtol. ” :-)
Én is most válok és pont ezp próbálom a férjemnek megmagyarázni. Több-kevesebb sikerrel.
Abacsnak: kitartás! (Bár ez nem volt jogi!)
Secret

balazs01 # 2005.01.28. 09:30

Kedves Secret!

Hogy a manóba tudod meggyőzni a férjed, hogy nem a gyerektől válsz, hanem tőle???
Ez nekem nem sikerül és nem is érti meg! Olyan szinten ellenem fordította őket, hogy csak na! Évekbe telik majd, mire megértik a döntésem!
Most indult a válás és folyik a csata a gyerekekért! Én a maximumot ajánlottam: közös szülői felügyelet, de nem érdekli. Hihetetlenül birtokolja őket, semmivel nem lehet meggyőzni,
érdekelne, hogy sikerült Neked??

Abacs # 2005.01.28. 11:02

Sziasztok,

Ha visszaemlékszem,akkor a válásunk után 2 évvel még azt mondogatta a lányom,hogy "az lenne a jó,ha apa meg anya újra együtt lenne". Eddig jó is volt a lányommal a kapcsolatom.De utána az anyuka mindent bevetett,hogy apuka eltűnjön a képből és a gyerek most az 5. év után ezt mondja: "apa,te is idegen vagy nekem".
Én (őszintén) a magyar jogrendet és a bíróság anyapártiságát hibáztatom ezért.Azt,hogy az anya az apa ellen neveli a gyermeket és ez mellé a visszafordíthatatlan folyamat mellé még asszisztál is a jogrend az ennek köszönhető.
Ha az anya fedélt tud biztosítani(pedig a volt apuka által) a gyermeknek,tudja öltöztetni,etetni,...akkor már nem veszik el a gyermeket az anyukától.Lehetetlennek látom ma azért harcolni,hogy apukához kerüljön a gyermek azért mert anyuka akadályozza a láthatást és apa ellen neveli a gyermeket.

derill # 2005.01.28. 18:21

Azért szerencsére mégsem az. Menj el szombaton, és ciki vagy nem, vigyél tanut. Ha nem adja oda a gyereket jelentsd a gyámhivatalnak, és igazold a tanuval. Az, hogy akkor a lányod mit mond, nem számit. Ezt kizárólag az anyja előtt mondja. Ha már kettesben lesztek nem fogja. Ekkor majd meséld el, hogy nem haragszol rá ezért, hisz nem ő tehet róla. Mondd meg neki, hogy anya majd megbékél, csak idő kell neki. Meg fogja érteni (nem hülye, csak még kicsi). Anya bármit mond, bármire is hivatkozik, vidd el a lányodat. Mondd meg neki, hogy kapcsolattartási jogod van, készitse fel rá. Vigyél magnót, és vedd fel a beszélgetést. Õrizz meg minden ilyen beszélgetést. Nem kell, hogy tudjon róla, csak ha szükségessé válik. Ha a lányod tiltakozik, mondd meg neki, hogy most mindenképpen veled kell mennie, anya ezt nem akadályozhatja meg, és majd megbeszélitek a dolgot kettesben.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Secret # 2005.01.31. 08:11

Bocs derill, de véletlenül nem sért személyiségi jogokat az, ha a másik fél tudta nélkül veszi hangszalagra, vagy akár telefonra a beszélgetést?
Én úgy tudom, igen. Én most válok és az ügyvédem ezt kategórikusan NEM TANÁCSOLTA nekem!!!!
Secret

Secret # 2005.01.31. 08:31

Szia Abacs!
Van kedved írni? Hogy zajlott a 7 végéd?

derill # 2005.01.31. 14:01

Az ügyvéded nem olvas BH-kat, vagy ez elkerülte a figyelmét: 2001. évi 110-es. Szólj neki, hogy nézzen utána. Nem szégyen, én sem ismerek minden szabályt, söt, csak a töredéknek a töredékét.

Más nyilatkozatát tartalmazó hangfelvétel akkor is felhasználható a polgári perben bizonyitékként, ha személyhez füződő jogok megsértésével keletkezett, vagy jutott nyilvánosságra.

Szabad bizonyitási rendszer van Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a biróság bármilyen, a bizonyitandó tény észlelésére alkalmas bizonyitási eszközt (pl. video-, hangfelvétel) felhasználhat.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2005.02.01. 07:17

Sziasztok,

Sajnos nem jött össze a láthatás.Betegségre hivatkozva.(Nem mentem tanuval,nem akartam cirkuszt.)

De megegyeztünk a lányommal telefonon,hogy ezen a héten bepótoljuk.A lányom azt mondta,hogy nagyon szeretne jönni.Meglátjuk,hogy mi lesz belőle.Remélem,nem fog az ex arra hivatkozni,hogy "most csúsznak az utak".

Ezt az 1 hét türelmi időt még megadtam a volt feleségemnek.Ha most sem jön össze,akkor meg lesz örökítve.Mindent bevetek.(videokamera,tanu,magnó)

Üdv,
Abacs

Abacs # 2005.02.01. 07:23

Tényleg nem sok kedvem volt írni róla.Az a baj,hogy most próbálunk egyezkedni a gyerektartási díjon is.Várjuk a levelet tőlük,hogy elfogadják-e az ajánlatot,vagy pereskedni kell.
Szóval követelni akar többet,de ugyanakkor ellenem neveli a lányomat és akadályoz a láthatásban.

Nem értem,hogy miért nincs egy törvény,hogy ha nincs láthatás,akkor nincs gyerektartás sem.

Abacs

Secret # 2005.02.01. 09:08

Szia Abacs!
Szorítok neked!
Nálunk eldurvult a helyzet, kedvem a béka s*e alatt.
Secret

derill # 2005.02.01. 09:55

Albacs: azért, mert a gyerek tartása független a kapcsolattartástól, ugyanis a gyereknek akkor is kell ennie, ha nem láthatod. Sőt, csak forditva létezik jogszabály. Ha nem tartod, tehát a kötelességeidet nem teljesited, akkor nem jár a láthatás sem.

Ez uj szabályozás, ezzel sem értek egyet, de tény, hogy korlátozható, szüneteltethető a kapcsolattattás, ha a tartási kötelezettségeidnek nem teszel eleget.

Sajnos a helyzet nem lesz jobb, követelni fog, és a gyerekkel próbál sakkban tartani. Én a helyedben nem dőlnék be (bár azért, mert nekem van tapasztalatom, tul sok ügyet láttam, is ismerem a praktikákat. Na meg a nőket.)

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Anya # 2005.02.03. 07:39

Szia!
Ez uj szabályozás, ezzel sem értek egyet, de tény, hogy korlátozható, szüneteltethető a kapcsolattattás, ha a tartási kötelezettségeidnek nem teszel eleget.
Ennek a szabályozásnak hol lehet konkrétan utánanézni? Gondolok törvényre,v. bármi egyéb leírásra.

Anya # 2005.02.03. 07:43

Még egy kérés-kérdés: van-e valami szabályozás arra, hogy a kisgyerek (19 hónapos)vegetarianus táplálása büntethető?
Nagyon köszönöm, ha tudsz segíteni.

derill # 2005.02.03. 10:47

A Gyer (149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet szabályozza: A kapcsolattartási jog korlátozása, szüneteltetése és megvonása
31. § (1) A gyámhivatal, illetőleg a bíróság a kapcsolattartás szabályozására irányuló kérelmet elutasítja, ha a jogosult a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését súlyosan veszélyeztette, illetőleg a szülő szülői kötelességeit saját hibájából tartósan nem teljesítette, illetve elhanyagolta, és magatartásán nem változtatott.
(2) A gyámhivatal, illetőleg a bíróság a már megállapított kapcsolattartási jogot a gyermek érdekében - kérelemre - korlátozza, ha a jogosított a jogával a gyermek vagy a gyermeket nevelő személy sérelmére visszaél. Visszaélésnek minősül az is, ha a jogosult nem a szabályozásnak megfelelően él kapcsolattartási jogával, illetve ha ezen kötelezettségének önhibájából 6 hónapig nem tesz eleget.
(3) A kapcsolattartási jog korlátozása során a gyámhivatal vagy a bíróság a már megállapított kapcsolattartás formájának vagy gyakoriságának, továbbá időtartamának megváltoztatásáról dönthet.
(4) A gyámhivatal, illetőleg a bíróság - kérelemre - meghatározott időre a kapcsolattartási jog szüneteltetését rendeli el, ha a jogosított a jogával a gyermek vagy a gyermeket nevelő személy sérelmére súlyosan visszaél. A szünetelés leghosszabb időtartama 6 hónap, különösen súlyos visszaélés esetén 1 év.
(5) A gyámhivatal, illetőleg a bíróság a határozatában megállapított kapcsolattartási jogot - kérelemre - megvonja, ha a jogosított a jogával a gyermek vagy a gyermeket nevelő személy sérelmére súlyosan visszaél, és e magatartásával a gyermek nevelését és fejlődését súlyosan veszélyeztette.

Nem bünhtethető a vegetárianus táplálás, csak ha bizonyithatóan ettől kerül a gyermek veszélyeztetett helyzetbe, pl. vérszegény lesz stb. Viszont nem köteles a kapcsolattartásra jogosult vegetáriánus étrendet adni neki, ha a kötelezett azt ad, és forditva. Minden szülő maga dönti el, hogy mit etet a gyerekkel addig, amig a gyermek ettől nem lesz beteg.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2005.02.07. 11:35

Kedves Derill,

Szerinted mit tegyek? Január elején adtunk volt feleségem számára ügyvéd segítségével ajánlatot (ami szerintem elfogadható számára) gyerektartási díjra vonatkozóan.Még érvényben van a 20%,minimum 25eFt,de ugye azóta született 2 gyermekünk,így 16,6% lenne.
Szóval nem jött válasz 1 hónap alatt.Szerinted indítsuk a pert,vagy várjunk? Attól félek,hogy élni fog a 20% végrehajtással utólagosan.Ügyvédem szerint jobb,ha nem mi indítjuk a pert és ezért várakozunk.

ZFKATA # 2005.02.08. 08:06

Bármilyen körülmény megváltozásakor azonnal kérni kell a bíróságtól a tartásdíj megváltoztatását. Bátyám munkanélküli lett, és mivel nem kérte a díj leszállítását (mivel bízott benne, hogy hamar talál munkát), amikor a volt társa beperelte az elmaradt díjak miatt, hiába tudta bizonyítani, hogy 0 Ft jövedelme volt az adott időszakban, és azért nem fizetett, mert nem volt miből, a bíró teljes együttérzése kifejezése mellet sem tehetett mást, mint fizetésre szólította fel, azzal a figyelmeztetéssel, hogy legközelebb, ha ilyesmi előfordul, azonnal kérje a leszállítást: hiába indokolt, automatikusan, kérelem nélkül nem adható meg. Az egy más kérdés, hogy ha anyukában egy szemernyi lelkiismeret lenne, nem kérte volna a "tartozás" behajtását, de ez az egy, amire nem számíthatsz, a másik fél belátása vagy megértése.

Abacs # 2005.02.09. 07:08

Kedves Derill,

Írtam a mail-edre.

Abacs

vlenke # 2005.02.09. 13:05

Egy gyerektartás csökkentése miatt fordulok (ismét) a fórumosokhoz. Kérni szeretném a tanácsotokat, illetve a segítségeteket.
Párom és volt feleségének egy közös gyermeke született 2001-ben. 2002-ben válásra került a sor és 2003 novemberében megítélt a bíróság 35.000,- Ft gyerektartást. Figyelembe vették a körülményeket, stb. A feleség alkalmazában volt a férj másfél évig, ott minimálbért kapott.
Azóta nyögjük, de a vagyoni állapotban már olyan visszaesés van, hogy a házat is el kell majd adni. (A házról annyit, hogy nagyösszegű kölcsönnel terhelt, ill. a volt feleség széljegyével.) Párom vállalkozása nem jött össze, azt kénytelen volt megszűntetni. Jelenleg - a betegsége miatt - munkaképtelen (másfél hónapja).
Én fizettem az utóbbi 2 hónapban a bankszámlámról, de most nincs jövedelmem, ebben a hónapban még fel tudom adni, jövő hónapban már kétséges.

Szeretném megkérdezni, hogy ez elég indok-e, hogy megváltoztassák a korábbi ítéletet?

derill # 2005.02.13. 16:09

Igy látatlanban elég, de nem biztos, hogy az iratok és körülmények vizsgálata után is az lesz. Az biztos, hogy Te nem vagy köteles a tartásdijat fizetni, és én a Te helyedben nem fizetném. Ha a párod nem képes fizetni, akkor ő azonnal kérje a tartásdij csökkentését, amellett, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy fizetni tudja. Nem tudom mi a betegsége, de ha tartós, akkor az viszont elegendő indok.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

vlenke # 2005.02.13. 20:14

Gerincsérve lett és egyenlőre kezeléseket kapott + gyógyszereket.
A per folyamán figyelembe veszik az én jövedelmemet?
Ha nem dolgoznék, akkor a tartásomról neki kellene gondoskodnia?
Milyen körülményeket vizsgálnak még a per során?
Köszönöm a segítséget!

derill # 2005.02.14. 14:22

Nem veheti figyelembe, ha jól emlékszem ráadásul élettársak vagytok, ami azt jelenti, hogy még vagyonközösség sincs. Ha házastársak lennétek, akkor maximum a tartásdij megállapitása során nézhetné, hogy milyen körülmények között éltek, tehát az apa jövedelme tükrözi-e az életszinvonalát, vagy netán jóval magasabb szinvonalon él, mint amit bevall. De élettársi kapcsolatban nem igy van, ott egyik napról a másikra meg is szakadhatna.
A biróság most azt kell, hogy figyelembe vegye, hogy az apa átmenetileg, nem tudni meddig, nem képes tartásra, tehát a tartásdijat jelentősen csökkentenie kellene erre az időszakra.

Ha nem dolgoznál, akkor sem neki kellene eltartania. Ha házasok lennétek, akkor elvileg igen, ha van miből, de ha jól emlékszem azt irtad, hogy jelenleg Te tartod el őt. Viszont az ő különélő gyerekét nem vagy köteles eltartani. Forduljon a párod birósághoz.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2005.03.10. 07:58

Szia Derill,

Azért írok,mert történt egy-két dolog az én ügyemben.Anyuka akadályozta a láthatást immár sokadik alkalommal.Az utóbbi 2 hónapban rendszeresen jeleztem az ottani Gyámügynek.Hozzám nem jött visszajelzés,ezért tegnap telefonon rákérdeztem hogy szeretnék tájékoztatást kérni.Azt mondták,hogy mivel az illető anyuka kolléga (a Hivatalban dolgozik),továbbították az ügyet a megyére(elfogultsági kifogás),és ők már meg is kapták a megyétől a papírt,hogy átvették az ügyet és majd én is fogok kapni idézést.Azt mondta a gyámügyes hölgy,hogy sajnos nem érti az anyukát,hogy miért jó ez neki,hogy így neveli a lányát,pedig apukára igenis szüksége van a lánynak.
Szerinted mi várható? Csak elmarasztalják az anyukát és figyelmeztetik,vagy ha én nyilatkozok a feleségemmel,hogy szívesen vállaljuk a lányom felnevelését a mi (nem csonka) családunkban,akkor gyermekelhelyezés megváltoztatásáról is szó lehet?

Beszéltem a pszichológussal,akit ajánlottál.Jó volt vele beszélgetni,jó volt érezni, hogy emberbaráti és 2 lábbal a földön jár,csak az a baj,hogy túl nagy összeget mondott és a családi költségvetésbe most nem fér bele.De köszönöm neked,hátha később mégis elviszem a lányom hozzá.Most hogy a Megyei Gyámügy foglalkozik az üggyel azt hiszem kérhetek tőlük pszichológiai vizsgálatot a gyermekem érdekében.
Anyukát is meg kellene vizsgálni,hogy alkalmas-e a nevelésre.Ezt nem kérhetem?(viccet félretéve)

Ja,és a hónap végén lesz a perünk.Anyuka kérte a tartásdíj felemelését.Mi már beadtuk az ellenkérelmet,benne vannak az adatok,hogy van két gyermekünk,feleségem Gyesen van és hogy mennyi a jövedelmünk,mennyi a kiadásunk.

Abacs