HELP! Gyerektartási összeg.


akmo # 2005.05.05. 21:02

4 éve elváltunk, a kislányomat a biroság nálam helyezte el,az apa vállalkozó, létminimummal van bejelentve. Szeretném a gyerektartás összegét megemeltetni, hogyan lehetséges?
Az apai nagyszülő a gyámhivatalban kezdeményezett gyermek- nagyszülő kapcsolattartás rendezése miatt eljárást ellenem.4 éven keresztül egyszer sem keresett meg igényével, melynek nem álltam volna utjába(igaz a vagyon még nem lett rendezve).Szeretném tudni, hogy mik a kötelességeim, a biróság nem tért ki a nagyszülői kapcsolattartás rendezésére.Megvárta mig iskolás lesz a gyermek, most hátba támadva a gyámhivatahoz fordult.Mit tehetek?Köteles vagyok igy eleget tenni a kérésének, vagy létezik más megoldás?
Tisztelettel : AKMO

derill # 2005.05.03. 14:15

Abacs: ebben nem nagyon értek veled egyet. A választott társ alaptulajdonságai nagyon ritkán változnak meg - én egyetlen ilyen esettel találkoztam mindeddig. Amikor kérdezgetek valakit, hogy meséljen a társa megismerkedéskori tulajdonságairól, mindig bejön egy-két olyan momentum, ami utal arra, hogy bosszuálló, vagy kötözködő tipusu stb. Sajna a lila köd néha ezt eltakarja, de ettől ez még látható, felismerhető tulajdonság volt. Vannak emberek, akik mindig „rosszul választanak ”társat és vannak, akik akárhány társuk van, mindig jól választanak. Mindez azért van, mert vannak emberek, akik felismerik a testbeszéd jeleit, és vannak, akik nem. Márpedig egy találkozásból elég sok minden leszürhető - tulajdonképpen nagyjából szinte a teljes személyisége a másiknak - hát még akkor, ha együtt is élnek a házasság előtt. Az emberek sokszor kapkodnak, együttélés nélkül, pár havi ismerettség után kötnek házasságot.

Volt egy osztálytársam, az például akárhány sráccal megismerkedett, mindig bünözőt választott társnak. Mutatta a fényképet és áradozott róla, miközben mondtam neki, hogy ez bünöző. Megsértődött, honnan veszem a bátorságot, nem is ismerem. Mondtam, hogy látom az arcán. A fényképen, pedig arról nagyon nehéz itélni, de mégis látszott. Pár hónap mulva kiderült, hogy a srác erőszakos nemi közösülésért ült. Én láttam, ő semmit sem vett észre, pedig személyesen is ismerte.

Sajnos, ha Kesro esetében a feleségének borderlin syndrómája van, akkor ez is tudható volt a házasságkötésnél, ugyanis ez nem alakul ki egyik percről a másikra.

Az emberek sokszor nem nézik meg rendesen mit vesznek az üzletben, aztán kiderül, hogy nem azt vettek, amit szerettek volna. Ez is ilyesmi. Csak itt komolyabbak a következmények, néha egy életre szólnak.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2005.05.03. 10:31

Még egy valami.
Ha van 3 hónapod,akkor még gondold végig,hogy nem-e te hibáztál és akkor azt is,hogy helyre tudod-e még hozni?
A terhesség és a kisbaba megvisel minden nőt, és szerintem a gyermek 1 éves koráig tart míg helyreáll anyuka teljesen.(állandó fáradtság,stressz anyukánál). Lehet,hogy te is türelmetlen voltál és nem segítettél be az ifjú anyukának.Gondold végig,nehogy később megbánd,hogy válópert indítottál.

Ha viszont képtelen lennél már együtt élni vele,és meg sem akarod próbálni a békülést,akkor nincs visszaút.Akkor ezt a játszmát végig kell játszanod.

Abacs # 2005.05.03. 10:24

Szia Kesro,

A válás hosszú folyamat.Főleg akkor ha a két fél nem tud megegyezni.Ha folyamatos ellenségeskedés van,akkor eltarthat 1 évnél is tovább. Én is így jártam.1 évig tartott.Amikor beadtam a válókeresetet,akkor vállaltam magamban hogy albérletbe megyek,nem viszek otthonról semmit.1 hónapig a földön,szőnyegen aludtam.De kibírtam.Utána elölről kezdtem mindent,"felálltam".
Csak annyit tudok ajánlani,hogy jó ügyvédet keress.Ha nem neked kell mindig beszélned a tárgyaláson és intézkedned a tárgyalások között,akkor jó ügyvédet választottál.Legyél higgadt,mert ha már egyszer eldöntötted,akkor nincs visszaút és csak jobb lehet.Próbálj higgadt maradni.
Nem akarlak elkeseríteni,de ha elváltok,az csak a kezdet.Ha már váláskor veszekedtek,akkor később is ez lesz valószínű.Jöhetnek még problémák később is: "gyermektartásdíj felemelése kérelem", "gyermek láthatási problémák".
Nehéz lesz.Vannak dolgok,amikbe bele kell törődni és tudomásul venni a bíróság döntését, és vannak dolgok amik miatt harcolni kell majd (láthatási jogok).
Sok erőt hozzá!

Hozzáteszem,vannak olyan házastársak is,akik békében válnak el,mindenki megy a maga útján tovább és a gyermekről együtt gondoskodnak tovább is.De ez ritka....,hiába intelligens és jószándékú az egyik fél,ha a másik betart,ellenségeskedik.

Viszont Te egy újabb bizonyíték vagy arra nézve,hogy a nők hormonális változáson mennek át a terhesség alatt,ami kihat a személyiségükre is.Sajnos néha rossz irányba,és ekkor jön az a megállapítás,hogy "Én nem ezt a nőt vettem feleségül."
Így meg kell állapítanom azt is,hogy aki azt mondja,hogy "minek vetted el feleségül?",meg "te választottad magadnak", az nagyot téved és ő is kerülhet ilyen helyzetbe,ha akarja,ha nem.Mi a biztosíték arra,hogy a jelenlegi párod viselkedése nem fordul egyszercsak 90 fokot,vagy nem tetszik meg neki valaki és amíg nem jössz rá,addig abban a tudatban éltél,hogy csak a tiéd....

kesro # 2005.05.02. 15:48

Sziasztok

Secret kirrigálására írnám a következőt,

A folytatást 3 hónapon belül kérni kell, és akkor 3+1 hónapon belül kitűzik a tárgyalást... :-(((( Tehát + 4 hónap max.

Ez szörnyű!

Ha nem kérik, akkro lezárják az ügyet.

Köszönöm Secret!


-----------------
  • Üdv,
Kesro
kesro # 2005.05.02. 10:50

Sziasztok,

Írtam, hogy én is fogok irogatni, tapasztalatokat leírni.
Aki még nem votl hasonló helyzetben, akkor leírom az első tárgyalás menetét
Helye: Tatabányai városi bíróság

1. Békéltető tárgyalás

Teremben tartózkodnak:
Felperes, + ügyvéd
Alperes + ügyvéd
Bíró

Terem bíróság jellegű, kis terem, középen Bíró asztal, rajta merőlegesen 1-1 dupla asztal. Bíró felöl nézve jobb oldalt felperes, bal oldalt alperes. (aki még nem volt ilyen helyen)

Senki más. Nincs irnok. A Bíró magnóra veszi fel az egészet. 8 napon belül elkészül a jegyzőkönyv.
Nálunk főleg ő beszélt. Először az én ügyvédem (felperes) ismertette, hogy amit a keresetlevélben leírtunk azon változtatni nem akarunk stb.
Majd én jöttem, adat egyeztetés, mikor kezdődött el a kapcsolat, házassság, gyermek. dátumok. Kérdez felelek.
Majd az alperes.
Ott is ugyan ez.
Semmi különleges, 15 perc volt az egész.
Nem kell felkészülni, csak a dátumokat megjegyezni.

Következő tárgyalás 1 hónapon belül, ha 3 hónapon belül badja a felperes a folytatás kérvényét (bocs ha nem tudom a szak kifejezéseket) szóval miután beadta az után 1 hónapon belül kitűzik a tárgyalást.

A következő tárgyalás a házasság megromlásának okait vizsgáló személyes elbeszélgetés lesz. "Teregetős" ahogy többen mondják.

Ha érdekel titeket, majd arról is írok ;)
Kesro


-----------------
  • Üdv,
Kesro
derill # 2005.04.29. 16:41

Ez igy igaz. Azt szoktam mondani, hogy legalább arra meg kell adni az esélyt, hogy nemet mondhassanak, mert az sem biztos, hogy kikosaraznak.

Valószinüleg borderlin. Kérj a biróságtól szakértői vizsgálatot. Az ügyvéded inditványozza, hogy a szakértő vizsgálja meg, hogy az anya szenved-e valamilyen személyiségzavarban. Jelölj meg olyan tanukat a biróságon, akik a tetteit tudják bizonyitani.

Az nem baj, ha az apja vonásai, kérdés, hogy azok milyenek.

Nyugodtan irj, mert sokaknak van hasonló gondja, ez a forum épp ezért van.

Női birókban is vannak jók, és férfi birókban is rosszak. Hozhat pl. egy férfi biró csak azért olyan döntést, ami "elfogult" a nő felé, hogy ne vádolják meg azzal, hogy elfogult a férfi felé. Ugyanakkor lehet nagyon reaális is. Azért az én tapasztalatom az, hogy bár a gyerekek nagy részét a nőknél helyezik el, ez általában nem elfogultsági, inkább szemléleti és szokásjogi kérdés. Természetesen az ügyvédek egyik fegyvere, ha elfogultságot jelentenek be a biró ellen. Ezt a biróság is tudja.

A fórum nekem is sokat jelent:)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kesro # 2005.04.29. 15:00

Szia Derill,

Köszönöm . Irtam Privá emailt is, így az tárgytalan

Tudom hogy kevés az esélyem, de ha nem próbálom meg. akkor még annyi sincs.

Voltam igaszságügyis pszicho szakértőnél is tanácsért. Elmondottak alapján mondta ő azt hogy súlyos személyiség zavarvban szenved (őszintén csak az igazat mondtam el az eseményekről, tetteiről)

Mindamellett kiemelném, hogy én próbáltam segíteni, de ennek a betegségnek a legfőbb jellemzője, hogy aki segíteni próbál, azt ellenségnek tekinti.
Tette ezt velem, majd szüleimmel, de saját szüleivel, nagyszüleivel, keresztszüleivel is.
Tényleg bonyolult a helyzet, ugyanis neveltetésében is problémák voltak, saját bevallása szerint nem alakult ki anya-lány kapcsolat anyja és közötte, így apja vonásai figyelhetők meg rajta.

De nem írom le az egész életemet ... sokakat ez untat ... ez is egy eset ...

Azért ha nem bánjátok, időnkét én is irogatok, hogy mi hogyan zajlik, "tanuljon" belőle más is.

Ami más lehet mint általában az ilyen ügyeknél, hogy férfi a bíró! Ez már nem negatív .. mert ha nő a bíró, úgy tudom, hogy akkor már eleve hátrányos helyzetből indul, bár itt is tisztelet a kivételnek.

Köszönjük derill a segítségnyújtást, sokaknak ez a fórum sokat jelent!

Kesro


-----------------
  • Üdv,
Kesro
derill # 2005.04.29. 14:25

Tartásdij: azt az összeget, amit a biróság megállapit, mindenképpen az anyának kell fizetned, tehát nem oszthatod fel, hogy felét számlára, biztositásba stb. felét meg készpénzben. A megitélt összegen felül persze annyit raksz a gyermeked részére számlára, amennyit akarsz.
A tartásdijjal való elszámoltatás nem ilyen egyszerü, ugyanis nem lehet a szabályt visszaélésszerüen alkalmazni. Akkor van rá lehetőség, ha láthatóan nem a gyerekre költi a tartásdijat, tehát pl. a gyereknek nincs ruhája, nincsenek taneszközei, éhezik. Ez a Te esetedben nyilvánvalóan nem áll fenn. A jövedelmed egyébként nem annyira kiemelkedő, és véleményem szerint nem indokolt, hogy több tartásdijat fizess, mindamellett szerintem akár havi 200 ezret is el lehet költeni egy csecsemőre is.

A gyerekelhelyezésnél elég kicsi az esélyed, mivel a gyereket általában annak itélik, akinél az épp tartózkodik. Az a 2 % akit irtál, általában azért kapja meg a gyereket, mert az már eleve nála van, vagy mert az anya alkoholista stb. Amennyiben ugyanis azonos a nevelési képességetek - az alapkiindulás ez - akkor a biróság figyelembeveszi még a gyermek érdekében az állandóság kérdését, tehát ott helyezi el, ahol van.

A feleséged dühkitörései, pszichés magatartása esetleg befolyásolhatja a döntést, tehát gondolom az ügyvéded kért szakvéleményt.

Ha nem nálad helyezik el a gyeremeket, akkor viszont kérheted a normál kapcsolattartást, ugyanis a korlátozást a biróságnak mindenképpen indokolnia kell. A normál pedig minden második hétvége, esetleg hét közben egy-két nap, nyáron egy hónap, esetleg amig nem óvodás, addig télen, tavasszal szintén egy-egy hetet, óvodától az óvodai szünet és zárvatartás felét, iskoláskortól a szünetek felét, minden második évben a szentestét és a gyerek szülinapját, minden évben a Te szülinapodat, ha nem esik egybe a feleségedével.

Plusz ötletem nincs, ahhoz ismernem kellene az ügyet részleteiben, viszont az ügyvéded valószinüleg fogja tudni, mit kell csinálnia.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kesro # 2005.04.29. 13:36

Sziasztok,

Előre is elnézést a hosszú levélért, de szeretnék tanácsot kérni tőletek. Én még az elején vagyok a történéseknek, de nem lesz egyszerű ... Válok, van egy 8 hónpos kislányom és én szeretném felnevelni.

....

Nagyon megörültem ennek a topicnak. Soha nem hittem volna, de én is olyan helyzetbe kerültem, hogy válunk feleségemmel.
A helyzet nem egyszerű.
Van egy 8 hónapos gyönyörű kislányunk, Viktória.
Felségem a terhesség kezdetével teljesen megváltozott, ingerlékenység, düh kitörések, törés-zúzás, mindig a negatív dolgok keresése, stb .. hosszan tudnék még írni magatartásáról, magatartás zavaráról de nem akarom húzni a sorokat.
Én nagyon szerettem őt, mindent megtettem érte, de semmi nem volt elég.

Szeretném én felnevelni kislányomat! Tudom hogy az esély kevés, de én akor is küzdök érte, amíg tudok.

Tudom hogy 100 ból 80 válásnál alapból anyánál marad a gyermek (a férj nem is akarja), a 20-ból 18 a férj szeretné, de nem lesz, és 2 van ahol talán ha minden úgy alakul akkor a férj, apa lesz aki felnvelei gyermekét.

Meggyőződésem hogy feleségem beteg, nem alkalmas Viktória nevelésére. Az általa képviselt erkölcsi normák eltorzultak. Biztos hallottatok már a GYES neurózis nevezetű betegségről. Tipikus jelei látszódtak feleségemen. Illetve egy idő után átváltott egy személyiség zavarba (pszicho megfogalmasása szerint, ugyanis elmentem tanácsot kérni, tesztet csináltatni magamról, úgy is kell a tárgyalás folyamán)
Valaki került már hasonló helyzetbe?

A láthatás nálunk sem jól kezdődött. Gyermekvédő szakszolgálat segítségét kértem, így heti 3*2 óra hetente. Feleségem ezt soknak tartja! Folyamatos provokációk, fenyegetések, megalázó helyzetek termetése,... néha nekem is kell alkalmazni a "felvétel" eszközét, ugyanis sok olyan dolgo történik, amit nem hinne az ember.

Szerencsére nekem az ügyvédem eddig jó. Nem is olcsó. :-( Tudja mikor kell mosolyogni, mikor kell épp kedveset mondani annak a két gyermevédelmi szakszolgálatos hölgynek, amikor feleségem arról panaszkodik, hogy a heti 3 alaklom milyen sok, mert neki 3 szor fel kell öltözteni Viktóriát ... és mikor "erőszakosabbnak" lenni.

Épp a jövő héten lesz a tárgyalás. Első békéltető
A bíró férfi! feleségem ügyvédja is az.

Arról nem is beszélve, hogy mint látom természetesen (itt látom többeknek is előfordult), kapcsoaltromlásunk egyik fő oka, a pénz, sajnos sokkal többet keresek mint feleségem, és ezt ő ne tudta feldolgozni, megtagadott mindent, mondva hogy "neki nem kell semmi tőlem" .. bezzeg most megkaptam az ellen keresetet (én vagyok a felperes) ahol a számok mást bizonyítanak .. még csak Viktória elhelyezéséről van szó, de ő már 6 "0"-ás igényekről beszél ....
Igaz sorra olyan dolgokba megy bele, ami ellene fordítható, rengeteg hazugság az ellen keresetben .. szám szerint 12. Meghazuttol engem, családomat, saját nagyszüleit, saját keresztszüleit ...

Meg egy fél telekről ... Viktória egy fél telekért?

Hihetetlen de ezt ügyvédje írta le, hogy ha továbbra is ragszkodok Viktóriához, akkor benyújták az igényt a telek felére, amit spec az én szüleimtől kaptunk mint ajándék .. Közben 2-szer lemondott írásban róla.
Igaz még csak előszerződés, de neki a fél telek kell !
Ennyit arról, hogy "nem kell semmi"
Na ilyenek voltak nálunk ... és ez nem is a jéghegy csúcsa...

Ügyvédem tanácsára, ahhoz hogy seélyünk legyen, meglepő dolgot kell tennünk. Mert ha szokványos, akkor sablon alapján megy az ügymenet.

Én folyamatosan írok, írom a történéseket jelenben és múltban. Lassan már több mint 100 oldal. Ennek egy leszűkített változatát be fogjuk adni a tárgyaláson. Képekkel illusztrálva, dátumok, események. nekem is jó ha tudom mikor mi történt, mert feleségem hajlamos csak egy egy dolgora emlékezni, vagy a valóságot telejesen elferdíteni.

Már a 100 oldalból is lehet következtetni, hogy az 1 év alatt (amióta a Viktória megfogant) rengeteg dolog történt kapcsolatunkban...

Szeretnék kérni tőletek derill, esetleg valami hasznos, mire figyeljek oda, mit ne vagy mit tegyünk.

Valami Csjt, amibe lehet kapaszkodni.

Még egy kérdés, ha tudja valaki kérem írja meg

Tartásdíj

Jelenleg én 25.000 Ft ot fizetek, hozzáteszem ismét 8 hónapos Viktória

Nem is meglepő, hogy feleségem fizetésem és mindenkor jövedelmem 20 %-át kéri .. ami mondhatom nem kevés, havi nettóm átlagban 210.000 HUF ... tudom hogy most sokan megdöbbenek, de ez sem volt elég feleségemnek .. és sajnos "hivatalos", multi cégnél vagyok

Szóval 20% .. az havi 42.000 Ft. ...

Kérdések:

  • tudom hogy elvben nincs szabályozva és a kimagaslóan magas jövedelemnél 15-25% .... de volt valakinek ezzel tapasztalata, gyakorlat mit mutat
  • Ha én havi 42.000 Ft ot adok tartásdíj jogcímén, akkor elvileg feleségemnek is oda kellene raknia 42.000 Ft .. mert hogy egyenlő arányba viseljük a nevelés költségeit .. kérdem kell 88.0000 Ft egy 8 hónapos kisbabának .. vagy azért fizetek, hogy feleségem is megéljen belőle

(persze tudom, hogy ez nem így működik, de akkor is felháborító!)

  • éppen ezért lenne a köv kérdésem: Gyakorlatban kérte e már valaki a Gyámügy segítségét, a tartásdíj elszámoltatása végett
  • illetve amit valószínű fogok csinálni. hallotam hogy van rá lehetőség, a tartásdíjon felül gyermekem részére életbiztosítást, vagy épp bankszámlát nyitok. így a 25.000 Ft on felüli összeget oda fizetem. illetve ha indokolt kiadás van akkor azt minden további nélkül állom.

Hangsúlyozom, nem gyermekemtől sajnálom a pénzt, hanem attól az embertől, akiben óriásit csalódtam, ... a felségemtől ...

Elnézést a hosszú hozzászólásért.

Mindenknek kitartást kívánok!
Remélem én is csatlakozok azokhoz, akik megtalálják igazukat és nem vesznek el az elavult jog rejtelemiben.

Üdvözlettel,
Kesro


-----------------
  • Üdv,
Kesro
habcsok # 2005.04.28. 09:29

Elmentem a családsegítő jogsegélyéhez és eligazítást kértem a gyerektartásdíj leszállítására indított per kapcsán. Megkaptam azt és megfogalmaztam a válaszom. Ez így helyes?: A kézhez vett keresetben foglaltakat átolvastam és azokat figyelembe vettem. A volt férjem megváltozott körülményeire tekintettel lemondok a terhére megállapított fizetési kötelezettségek megfizetéséről amennyiben a közös tulajdonunkat képező lakásingatlanban lévő 1/4 tulajdoni hányadát átruházza rám.
cc képvislő ügyvéd

derill # 2005.04.20. 09:48

Az nem számit, hogy a szerződést mikor kötöttétek, hiszen a válással, a tartásdij megállapításával új helyzet állt elő. Minden, a gyerekkel kapcsolatos kiadást Neked kell fedezned, és ehhez a tartásdíjat használhatod fel, továbbá a saját jövedelmedet, ha külön a bíróság nem rendelte el, hogy a tartásdíjon felül mást is fizetnie kell az apának. Márpedig nem szokta, hanem a tartásdíjat szokta úgy megállapítani, hogy figyelembe veszi a kiadásokat.
Új szerződésnek minősül, vagyonmegosztás címén lesz bejegyezve (ügyvéd előtt kell kötni mert ingatlanra vonatkozik).

Nem tudok pozitív lenni, ha azt látom, hogy egy anya az anyaságára való hivatkozással megpróbál teljesen kizsigerelni egy apát. Csak akkor tudok, ha fer eljárást látok. Ha pedig visszaolvasod az első leveled, abból az derül ki, hogy elvetted tőle a gyerekeit, aztán a lakást, aztán perelted a tartásdíj különbözetre - ez esetben nyilvánvalóan, mivel bérleti dij cimén csökkentette ami ugyan jogtalan volt, de a bérleti dij attól még jár neki, azt majd meg kell fizetned részére - , most pedig mindent el akarsz venni tőle, még a fél tulajdonát is, hiszen jogtalannak tartottad, hogy követeli az abból neki járó pénzt.

Természetesen ha nem vagy elégedett ezzel a helyzettel és az ő helyzetét irigyled, cserélhetsz vele, odaadod a gyerekeket, és a lakást (majd ő kifizeti a részedet), és fizeted a tartásdíjat (szinte hallom, hogy ezen felháborodsz, de azért gondolj bele). Elvileg a diszkrimináció tilalmát figyelembe véve ugyanannyi esélyének kellett volna lennie a gyerekek elhelyezésére, mint neked, tehát akár igy is történhetett volna. Örülj, hogy nem így történt, de azért, mert őt már nem szereted, attól ő még a gyerekeid apja, és nem biztos, hogy a gyermekeid apját tönkre kellene tenned. Lehetne köztetek jó kapcsolat is, ez pedig rajtad múlik.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

habcsok # 2005.04.20. 07:59

Még egy utolsót kérdezek és megvilágosítom a dolgot. A biztosítást még közösen fizettük mert a gyerekek pár évesek voltak mikor kezdődött és a nagyobbik esetében már lejárt két éve a kisebbik esetében most fog a nagykorúságával. Nem vitatom el a követelését, csak a jogszabályoknak az élethelyzetekhez való viszonyát furcsállom. Tehát az utolsó kérdésem, ha megváltom az ő tulajdonrészét akkor az új ingatlan szerzésnek minősül? Köszönöm az eddigi tanácsokat és még ezt a választ. Kicsit több pozitivitást vár el egy anya aki állandó kiszolgáltatott és fenyegetett helyzetben próbál egyensúlyozni!

derill # 2005.04.19. 14:47

Én nem igy látom, és szerintem Õ sem. Ugyanis ő nem köteles a gyerekek részére semmiféle biztositást fizetni - arra van a tartásdij, hogy abból, meg amit Te hozzáteszel, fizesd a gyerekek ellátását, tanulását stb. Az más kérdés, hogy rosszul tette, hogy igy osztotta meg, de ő tartásként adta véleményem szerint a pénzt, de rosszul csinálta, ezért rosszul járt. Tartásba ugyanis nem lehet beszámitani a követelést, az más kérdés, hogy visszamenőleg csak 6 hónapra lehet követelni a tartásdijat (kivétel, ha önhibán kivül nem érvényesited).
Az ö követelése is elévül 5 év alatt, ha addig nem kéri, de most kérte, tehát megszakadt, ujraindul a határidő.

"Én kötelezve vagyok a törvény szerint megfelelő lakhatás fenntartására" itt mire gondolsz? A gyerekekkel kapcsolatban? Nyilván az kötelezett, aki gondozza őket, de indithatsz gyermekelhelyezési pert azért, hogy nála helyezzék el, akkor ő lesz kötelezett. Õ viszont fizet tartásdijat. Ez ezzel jár. Gondold el, hogy amig a gyerekek tanulnak, addig fizet két gyerek után kb. a jövedelme 40 százalékát. Szerinted a maradék 60 százalékból hogy fog tudni uj életet alapitani, uj lakást vásárolni? Mig ha Te férjhez mész, nem fogja senki figyelembe venni, hogy az uj férjed is rendelkezik jövedelemmel, ami Ti családi kasszátokat növeli. Igaz, hogy egyenjoguság van, de azért mégis a pasitól várják el a nők, hogy megteremtse a lakást, kocsit, megélhetést. Te a leendő férjedtől, a volt férjedtől pedig a leendő felesége. Tehát ő mindenképpen rosszabb helyzetben van.

Akkor a másik lehetőséged, hogy vagy megváltod az ő részét az ingatlanból, vagy eladod neki a sajátodat, ha ki tudja fizetni. Más lehetőség nincs, mert ha ezek egyike sem felel meg, akkor a másik fél kérheti, hogy árverezzék el, ez esetben mindketten rosszul jártok, mert a piaci érték alá is mehet jóval az árverési összeg, kifizetitek még az ügyvédet meg a végrehajtót (aki az árverést lefolytatja), és örülhettek ha marad valami pénzetek.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

habcsok # 2005.04.19. 13:25

A kisemmizési vád nem jogos. A megosztott fizetés azt jelenti, hogy x%-t nekem, x%-t a gyerekek között nem egyenlő arányban, csökkentve a bérleti díj neki járó részével. Ez a gyerekek számára lehetővé tette, hogy arra költik a pénzt amire akarják viszont az ellátásukhoz ez nem járult hozzá. Amit kaptak az nem a gyerektartást váltotta ki, hanem az NN Student biztosításukat juttatta. A közös költségtartozásáról nem nyilatkozik ill. a kiadáskor örömmel vette tudomásul legalább az alól mentesül. Részemről nincs akadálya az elszámolásnak és a megváltásnak, de eddig erről nem volt szó. Csak jogilag nonszensz, hogy az ő követelése nem évül el, viszont a gyerektartás behajtása fél éven túl nem lehetséges! Ez ám a családvédelem! Én kötelezve vagyok a törvény szerint megfelelő lakhatás fenntartására, a gyerekek szükségleteinek kielégítésére még az enyémek elé helyezve is de a másik fél önkényesen tehet amit akar. Az ingatlan eladás azért nem jó, mert még nem járt le a 15 év és adózni kellene.

derill # 2005.04.19. 06:01

Persze, hogy jogos. Ha közös a lakás, de Te kizárólagos használatot kaptál, azt azért kaptad, hogy Te használd (nyilván nem volt hol laknod), ugyanis a használati jog és a haszonélvezeti jog nem azonos. Ha bérbeadod, akkor már közös a bérleti dijból származó bevétel. Miután már régóta bérbeadod, akkor az őt illető rész kamatai is járnak neki. Ha nincs bérleti szerződésed, akkor bajban vagy, mert akkor annak a fele jár, amennyiért egy olyan tipusu lakást ki lehetne adni (szakértő tudja az összeget megállapitani a környékbeli, hasonló tipusu, méretü lakások bérleti dija alapján).

Lépni azt lehet, hogy elszámolsz. A közös tulajdon megszüntetése iránti kérelme is teljes mértékben jogos, ugyanis senki sem szereti, ha áll a pénze valamiben amit nem tud használni. Javaslom, hogy adjátok el az ingatlant és osztozzatok a pénzen.

Ahogy elnézem mindent Te akarsz, totál ki akarod semmizni a gyermekeid apját. Ez nem jogos.

Amit irtál, abból csak azt nem értem, hogy mit értesz azon, hogy "megosztva köztem és gyerekei között"? Asszonytartást is fizet?


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

habcsok # 2005.04.18. 13:30

A volt férjem megosztva köztem és gyerekei között csökkentetten fizette a gyerektartást egy ideje a jogerős határozatban foglaltaktól eltérően. Végrehajtást kértem sajnos későn, így elestem némi összegtől. A közös lakás kizárólagos használója vagyok, onnan szüleim halála után elköltöztem és kiadtam. A gyerektartás megosztását ezen ok miatt is kaptam a fentiek szerint. A lakás bizonyos költségei is közösek a határozat szerint, de ebből soha nem láttam semmit és nem is jelezte, hogy mikor kapom meg. Most az ügyvédje felszólított, hogy adjam ki az albérleti szerződéseket, számoljak el a bérleti díjjal, mert bírósági eljárást (behajtást, közös tulajdon megszüntetését) kezdeményezi ellenem. Ez jogos? Mit lehet lépni erre?

derill # 2005.04.10. 13:02

Ha ennyire befolyásolható vagy, akkor méginkább fontos lett volna, hogy ügyvéddel menj.

Ezek a "fenyegetések" blöffök, ami nálad elég jól bejön, ahogy elnézem.

Ezért is fontos lenne egy ügyvéd. Más az a fenyegetés, amikor az életedet fenyegetik, azt nyilván nem tehetik meg. Ez viszont nem tekinthető fenyegetésnek, hogy feljelentelek az APEH-nél. Nekem mondaná valaki, körberöhögném. Menjen, hajrá. Ez egyébként sem feljelentés, csak bejelentés lehetne és szerintem az APEH is körberöhögné. Ha pedig azt állitaná, hogy adócsalok, akkor hamis vádért jelenteném fel és még ő kerülne bajba:)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2005.04.08. 06:00

Szia Derill,
Ha Te lettél volna ott az én helyemben és olyan tényezők játszanának közre,mint amik az én életemben,akkor valószínűleg Te sem döntöttél volna másképp.Tudod Te is,hogy másnak mindenki könnyen ad tanácsot,de ha benne van egy adott nehezebb helyzetben,akkor ő is tanácsra szorul.(Szerintem ez alól nincs ember,aki kivétel lenne)
Neked mindig is hálás vagyok,amiért segítesz,és el is ismerem maximálisan a gyakorlati és elméleti tudásod.Nekem nagy hibám(amit el is ismerek),hogy mindig lágyszívű vagyok.Jobban szeretem a békét,mint a háborút.Ebben a társadalomban éppen ezért néha vesztesnek érzem magamat.
"micsodával" - a két gyermekemre gondolt egykori "hitvesem"."asszony"-jelenlegi feleségem.
"azt fenyegetőzik,amit akar" - Hát ez baj.Mármint hogy jogállamban fenyegetőzni lehet,határ a csillagos ég.

derill # 2005.04.07. 10:40

Abacs: helyetted nem élhetek. Ha mindenbe ilyen könnyen beleegyezel, akkor utána már felesleges siránkoznod. Jobb lett volna, ha ügyvéddel mész a tárgyalásra, ez esetben ő védte volna az érdekeidet.
Ragaszkodj a határozat szerinti kapcsolattartáshoz - temészetesen gondolom az is jó, ha a nagymamától viszed el a gyereket. Ha nem adja oda, akkor meg kérd a végrehajtást, most pedig kérd az elmaradt kapcsolattartások pótlását. Ha nem hajlandó, kérd a végrehajtást.

Amit irtál nem értem: " az asszony otthon jól el van a két micsodával", "most majd más fog feljelenteni az Apehnél". " Milyen micsodával? Amennyiben pedig nincs félnivalód az Apehtől, akkor azt fenyegetőzik amit akar.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2005.04.07. 10:11

Kedves Kangaanyu! (és)Kedves Derill!

Köszönöm együttérzésed.Jól esett.
Sokmindenről tudnék mesélni ami velem mostanában történt.Lassan regényt lehetne írni a lányomnak róla.
Hétfőn Gyámhivatali tárgyalás volt 9-kor.8:45-kor tudtam meg,hogya volt feleségem is jelen lesz.Váratlanul érintett.
Mivel a volt feleségem Okmányirodai ügyintéző,hiába másik városban volt a tárgyalás,nem akartak fogást keresni rajta.Az ügyintéző simán lebeszélt a végrehajtásról és az újraszabályozásról.Megbeszéltük,hogy megpróbáljuk megbeszélni a dolgokat és kommunikálunk majd.Előadta,hogy nem tudja szombaton 9-kor átadni a gyermeket,cak úgy hogy előtte pénteken az én szüleimnek odaadja.Az ő szüleire és a testvérére nem számíthat,ő pedig iskolába megy reggel.Jelzem,hogy most az én szüleimmel is összeveszett.Nem tudom hogy lesz.
Amikor kijöttünk az épületből,akkor dőlt rám a szöveg: " az asszony otthon jól el van a két micsodával", "most majd más fog feljelenteni az Apehnél". Idegileg megviselt ez a nap,két napig ezen rágódtam(és nyugtatón).
Most hallottam egy ismerőstől,hogy nem annyi a fizetése,amit kimutattak neki,de többet nem mondhat.
Eddig követeltek 35%-ot,minimum 35eFt-ot,most elismerik hogy még 2 gyermekről kell gondoskodnom,ezért 16,6%,de minimum 35eFt.
A Gyámügyes tárgyalás előtt szombaton átadta a lányt fél napra.A vadasparban hidegzuhanyként ért,hogy a lányomnak menzesze van(12 éves) és délután haza szeretne menni.Eddig azt sem tudtam,hogy menstruál már......

derill # 2005.04.07. 10:08

Kangaanyu: én eléggé kétlem, hogy rosszindulatu lenne, és tönkre akarna tenni bármit is. A pasik másképp müködnek. Eszébe jutott, hogy van egy gyereke, most épp szeretetre vágyik, próbál büszke apa lenni, és lehet, hogy csak egy-két alkalommal, mert a kitartás a pasik nagy részéből hiányzik. Aztán valószinüleg ujra felbukkanna évek, vagy hónapok mulva, megint egyszeri alkalomra.

Természetesen van rá lehetőséged, hogy kérd a kapcsolattartás megvonását. Korábban nem volt köze a tartás elmulasztásának a kapcsolattartáshoz, azonban most már beiktatták a Gyer-be.

A kapcsolattartási jog korlátozása, szüneteltetése és megvonása
31. § (1) A gyámhivatal, illetőleg a bíróság a kapcsolattartás szabályozására irányuló kérelmet elutasítja, ha a jogosult a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését súlyosan veszélyeztette, illetőleg a szülő szülői kötelességeit saját hibájából tartósan nem teljesítette, illetve elhanyagolta, és magatartásán nem változtatott.
(2) A gyámhivatal, illetőleg a bíróság a már megállapított kapcsolattartási jogot a gyermek érdekében - kérelemre - korlátozza, ha a jogosított a jogával a gyermek vagy a gyermeket nevelő személy sérelmére visszaél. Visszaélésnek minősül az is, ha a jogosult nem a szabályozásnak megfelelően él kapcsolattartási jogával, illetve ha ezen kötelezettségének önhibájából 6 hónapig nem tesz eleget.
(3) A kapcsolattartási jog korlátozása során a gyámhivatal vagy a bíróság a már megállapított kapcsolattartás formájának vagy gyakoriságának, továbbá időtartamának megváltoztatásáról dönthet.
(4) A gyámhivatal, illetőleg a bíróság - kérelemre - meghatározott időre a kapcsolattartási jog szüneteltetését rendeli el, ha a jogosított a jogával a gyermek vagy a gyermeket nevelő személy sérelmére súlyosan visszaél. A szünetelés leghosszabb időtartama 6 hónap, különösen súlyos visszaélés esetén 1 év.
(5) A gyámhivatal, illetőleg a bíróság a határozatában megállapított kapcsolattartási jogot - kérelemre - megvonja, ha a jogosított a jogával a gyermek vagy a gyermeket nevelő személy sérelmére súlyosan visszaél, és e magatartásával a gyermek nevelését és fejlődését súlyosan veszélyeztette.

Jelen esetben a gyámhivatalhoz kell fordulnod ez ügyben, és nem a birósághoz, biróság csak akkor dönt a kérdésben, ha gyermekelhelyezési per folyik, vagy két éven belül hozták a kapcsolattartási határozatot. Szerintem ez a Te esetedben nem áll fenn.

Mindemellett az is előfordulhat, hogy megváltozott közben a pasi. A gyermeked mindenképpen kötődne hozzá, megfigyelték már, hogy például azok az állami gondoskodás alatt álló gyermekek, akiket a szülők elhagytak, sokkal jobban vágynak a szülőre, mint a normál családban élők. Az az ő vér szerinti apja, akit senki soha nem lesz képes pótolni. Nem ártana tehát esetleg tájékozódnod a pasi iránt, hogy most milyen, hogyan él. A gyerekednek ugyanis fontos lenne azért, hogy a saját apjával legyen kapcsolata, feltéve, hogy az nem iszik és már nem bünöző.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kangaanyu # 2005.04.07. 09:01

Kedves Abacs!

Egyszerűen hihetetlen hogy min mész keresztül! én anya vagyok, elvált vagyok, de soha nem elleneztem a volt férjemnek hogy lássa a kisfiunkat...magától unt rá..:( de mára jobb is mert csak akasztott ember nem volt azóta! ráz a hideg attól hogy mit meg nem tehet valaki a bíróságon! milyen mondvacsinált dolgokkal állhat elő, hazugságokkal...stb. nagyon sajnállak, a kislányodat is! én ritka hülye vagyok, mert mikor elváltunk akkor kértem a családot hogy egy szó rosszat ne mondjanak a fiamnak az apjáról, így nőtt fel...most megbántam mert viszajött az életünkbe és amilyen rosszindulatú biztos hogy tönkre próbálja vágni...inkább mondtam volna rosszat(az igazat) róla akkor most a kicsi se vágyakozna ujtána...jelzem nem is emlékszik már rá...szóval én a jóindulatom áldozata vagyok.
mégsem tudnkék ilyen szemét lenni mint a te volt nejed...a kcisi issza meg a levét! én anno egy szatyorral jöttem el a házasságunkból! na meg a pici fiammal...onnan építettem újra az életünket, mostmeg idejön ez a szemét és bíróságon kell gondolkoznom? de ha odajutunk akkor mi lesz? ahogy látom mindenféle hazugsággal előjöhet mint a feleséged!(már bemutatkozozz a váláskor...) hát én ott tekerném ki a nyakát, az ilyet nem birom!! mit lehet ez ellen tenni? miért hisz a bíróság, gyámhivatal annak aki hazudik???

Kitartás, remélem győz az igazság!

Kangaanyu # 2005.04.07. 08:50

Kedves Derill!
Szeretném a segítségedet kérni. a volt férjemmel elváltunk 1998-ban. van egy 11 éves fiam, aki akkor 4 éves volt. azóta kb. 3x fizetett 5000 Ft tartásdíjat és kb. 5-6 éve nem is keresi a fiát, pedig maximálisan támogatva volt a kapcsolatuk általam a válás után. én 2003-ban újra férjhez mentem. boldogan, szépen élünk, erre idén a rég elfelejtett (alkoholista, bűnöző, rosszindulatú) apuka újra visszatért, nyáron látni akarja a kicsit. szeretném ha nem tenné de akárhogy is nézem még a végén engem büntetnek ha nem adom oda! csak rossz hatással lenne a kisfiamra, főleg hogy ő már nem is emlékszik rá. szóval, kérdésem: azzal hogy már évek óta nem fizet, és nem találkozott a kicsivel jogom érvelhetek-e a gyámhatóság előtt, hogy korlátozzák a láthatási jogát? és többet nem tehetek? nagyon félünk hogy a kis boldog életét beárnyékolja a hülye apuka:(.köszi a válasz előre is.

derill # 2005.03.28. 11:23

Meg a nagyszülők is irjanak kérelmet, hogy szabályozzák a kapcsolattartásukat. Jelezzék azt is hogy a gyermeket az anya ellenük neveli.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu