HELP! Gyerektartási összeg.


Abacs # 2004.12.24. 22:01

Köszönöm,hogy ismét válaszoltál.Biztos,hogy a jogi diploma praktikusabb,mint pl. az én műszaki diplomám.Mind a kettő lehetőséget ad arra,hogy meg lehessen belőle élni és szeretni is a munkát,de pl. egy olyan helyzetben mint az enyém most jól jönne,ha inkább jogi diplomát szereztem volna.
A gyámügy fel szokott lépni,ha nincs biztosítva az apa láthatása? Megmondom miért kérdezem.Ugyanis nekem válásunk után 2 évig eröltetnem kellett,hogy az anyuka betartsa a megállapodást.Mentem a Gyámügyre,onnan a családsegítőbe irányítottak.Ott kijelöltek egy moderátort,aki összehozta a találkozót.Mindkét szülőt elmarasztalta,de előrelépés nem történt.Amikor Karácsonykor mentem a lányomért és az anyuka kijelentette,hogy meggondolta magát és mégsem adja oda a lányomat,akkor belefáradtam.Én nem hívok rendőröket,hogy azt mondhassa a lányomnak hogy "apuka rendőrökkel vitet el" (ez megtörtént mással).Azóta hagytam,hogy anyuka hatására elhidegüljünk a lányommal egymástól.Mindenki látja,hogy a lány nevelése katasztrófa,de senki nem tehet semmit.Nincs barátnője,az osztálytársai kiközösítették,már az osztályfönöke is megkereste a nagyszülőket(szüleimet és nem engem),hogy baj van a 12 éves lánnyal,próbáljanak tenni valamit.
Karácsony van és bízom benne,hogy holnap a szüleimnél találkozhatom a lányommal(60km-re lakunk egymástól).Ha nem,akkor sem tehetek semmit.
Mindenesetre Neked is és családodnak Boldog Karácsonyt szeretnék kívánni.(és persze minden ezt olvasónak)Kívánom,hogy minden apának és anyukának legyen szép és gyermekével együtt töltött Karácsonya.

derill # 2004.12.24. 00:02

Egyiket sem, mivel nem vagyok ügyvéd, nem képviselhetem egyik oldalt sem. Egyébként ha az lennék, akkor sem nemek szerint differenciálnék, hanem inkább ügyek szerint. Szeretem az érdekes és bonyolult ügyeket, sokat lehet belőlük tanulni:)), és szivesen tanulok.

Szeretem a jogot (még akkor is, ha nem minden szabályával értek egyet), és bár tudom, nem annyira látszik, a kedvencem nem a családjog, hanem a kártéritési és vagyonjog. De tény, hogy a családjoghoz sokkal jobban értek ami azzal magyarázható, hogy 17 éve dolgozom gyámhatóságon. Viszont épp ezért nem csak családjogi ügyekkel foglalkoztam, hanem vagyonival is (kiskoruak, gondnokoltak vagyoni ügyei), továbbá közigazgatási kártéritési perekhez is volt már szerencsém (mivel jegyzőmtől lehetőséget kaptam arra, hogy az önkormányzat jogtanácsosa helyett én intézzem azokat az ügyeket, amiknél a gyámhivatali döntések miatt indul per).

A jogon nagyon jó kártéritési jog tanárunk volt.

Az ügyek nagy részében a kártéritési jog elő is fordulhat, csak észre kell venni.

Ez is olyasmi, mint a nemek harca. Valószinüleg képes lennék arra, hogy kártéritést állapittassak meg egy ügyben, de ha a másik oldalon állnék (mert onnan kapnám a megbizást), arra is, hogy ezt kivédjem.

Persze nyilvánvaló az is, hogy nem lehet minden ügyet megnyerni, de általában az ügyvéd, amikor meglát egy ügyet meg tudja mondani, hogy mi várható, mik a buktatók.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2004.12.23. 20:02

Köszönöm.Megkérdezhetem,hogy Te melyik oldalt képviseled szívesebben? Az apát vagy az anyát?

derill # 2004.12.22. 15:25

Az, hogy Te mit veszel a gyerekeknek a tartásdijon felül, az a Te dolgod. A tartásdij összegét viszont köteles vagy fizetni, mégpedig annyit, amennyit megállapitottak, és mindaddig, amig nincs másik jogerős határozat. Ha a 16,6 százalék több lesz mint 25, akkor azt. Sajnos a rezsi nem levonható a jövedelemből, hiszen a rezsit mindenki maga csinálja magának. Van aki mindennel spórol (áram, gáz, stb.), van aki nem (pl. internet előfizetése is van, 30 fok van télen is a lakásban, és diszkivilágitás van egész nap még a kertben is). Rezsije mellesleg az anyának is van. A havi 100 feletti fizetés egyáltalán nem magas, sőt, elvileg épphogy elegendő egy kétszemélyes háztartás vezetéséhez, főleg, ha kisgyerek is van.

Azt sem veszi figyelembe a biróság, hogy a Te szüleid mennyit költenek rá. Annyit költenek ugyanis, amennyit gondolnak, de tartásra kötelezett egyenlőre Te vagy, az ő költekezésük önkéntes.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2004.12.20. 22:02

Nem írtam egyértelműen(elnézést): az anyuka anyagi követelőzéseit "rendkívüli kiadások" címén nem fizettem ki.Csak a bíróság által megítéltet és azon felül amit a gyereknek vettem saját szándékomból.

Abacs # 2004.12.20. 21:58

Még egy kérdés: a lakás havi törlesztése levonódik a jövedelemből? (valakitől ezt hallottam)

Abacs # 2004.12.20. 21:53

Köszönöm,hogy ilyen gyorsan válaszoltál.A kapcsolattartást én is szeretném,de megvárom amíg a lányom ráébred,hogy kell neki az apja és nem mindig az az igaz,amit az anyja mond(apuka új gyerekei a fattyúk).szerintem eljön ez az idő nemsokára.
Erre a "rendkívüli kiadásra" írnál valamit? Mi veszünk ruhákat neki,nagy ajándékok szülinapra,Karácsonyra,névnapra,anyagi hozzájárulás a nyaraláshoz,iskolakezdéshez.(anyuka persze már letagadja)Köteles vagyok beszállni külön pl. a szezonális ruházkodásba vagy a szemüvegbe a tartásdíjon felül? Akkor kérjem a bíróságot,hogy ne 20%,hanem 16,6% legyen és januártól fizessem a 25eFt-ot? ezt javasolod? De ha a 16,6% több,mint a 25eFt,akkor mit tegyek,hogy ne kelljen annyit fizetnem? Ex jól keres (100-on felül),nincsenek anyagi problémák:Ráadásul a nagyszülők(az én szüleim)látják el a "napközi" szerepét és az unokájuknak sokmindent megvesznek még plusszba.Mégegyszer köszönöm,hogy ilyen hihetetlen gyorsan válaszolsz.

derill # 2004.12.20. 21:38

Csak annyit kellett volna fizetned, amennyit megállapított a bíróság. A taxiköltséget biztos, hogy nem állapította meg.

Tényleg 16,6 százalékot állapíthatnak meg, de sajnos a nettód alapján ez több lesz mint 25 ezer. Ettől függetlenül fordulj bírósághoz, hogy legalább ne 20-25 százalékot vonjanak majd.

Én viszont a helyedben ragaszkodnék a kapcsolattartáshoz akár tetszik a gyerek anyjának, akár nem.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Abacs # 2004.12.20. 21:25

Segítséget szeretnék kérni(amiért előre is hálás vagyok).Arról lenne szó,hogy 2001-ben elváltam és a 20eFt felét 5 évig betudtuk a gyerektartás havi díjába,mert az én részemből előre kifizettem.Az 10 lett volna,én 11-et utaltam mindig.Most jár le januárban ez az 5 éves periódus.A bíróság akkor azt hozta,hogy utána 20%,legkevesebb 25eFt.Ez idő alatt újranősültem és van két pici közös gyermekünk,feleségem Gyesen.Az exem a tartási díjon felül állandóan követelőzött "rendkívüli kiadások" címén(ruházat,kozmetika,szemüveg,fogszabályzó..).Most jön a január és nem tudom,hogy mit is csináljak.Itt a 2 gyerek,Gyesen lévő feleség,a lakáson 40eFt havi törlesztő.Tudom,hogy 16,6%-ot vonhatnak le,de nem lehet hogy 20-at fizessek és nem többet? Ráadásul sajnos a kislány nem kívánja tartani a láthatást(anyuka nem viseli el,hogy azóta 2 gyermekem született és hogy boldogan élünk)És mi az alapja a "rendkívüli kiadás" követelőzésének?(van benne pl. évi 40eFt taxi költség is)Nettom 180.