Védelembe vétel megszűnése

Balazs83 # 2013.08.09. 08:21

Tisztelt Fórumozók!

Segítségre lenne szükségem a védelembe vétel megszűnésével kapcsolatosan, az esetet az alábbiakban részletezném:

2009-ben X város önkormányzatának gyámhivatala védelembe vette 2 kiskorú gyermekemet, mivel a volt feleségemmel akkor voltunk válófélben és a közöttünk kialakult konfliktusos helyzet ezt indokolta. 2010-ben meg is volt a válóper, a gyermekelhelyezés pedig folyamatban volt, mivel az külön per tárgyát képezte. A volt feleségem ezek után az édesanyjához költözött Y községbe a gyermekekkel. X város gyámhivatala 2010. január hó 22-én kelt határozatában megszüntette a védelembe vételt, hivatkozva arra, hogy mivel a volt feleségem és a gyermekek már Y községben élnek, nekik ezzel megszűnt az illetékességük. A határozat szerint a megszüntetéssel együtt felkeresték Y község jegyzőjét a szükséges gyermekvédelmi intézkedések megtétele céljából.A történet első fejezete itt véget is ért, ez a határozat jogerőre emelkedett. A folytatásban az következik, hogy 2010. május 3-án történt a nagyobbik fiúval az Y községi házban egy baleset, amikor is a kutya megharapta. Ezt követően kértem Y község jegyzőjét, hogy vizsgálja ki az esetet és tájékoztasson arról, hogy milyen gyermekvédelmi intézkedéseket foganatosított azután, hogy X város az illetékességi terület miatt áthelyezte hozzájuk az ügyet. Válaszul egy eléggé lekezelő hangvételű levélben azt kaptam válaszként, hogy a térségi gyermekjóléti központ munkatársai alapellátás keretében látják el a feladatot. Itt ér véget a történet második fejezete. A folytatása idén vált aktuálissá, amikor is gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti pert indítottam, mivel az édesanya már 3 éve folyamatosan Budapesten él a gyermekek nélkül, akiket az ő édesanyja nevelte ez idő alatt Y községben. Havonta 1-2 napig volt csak itthon velük. Időközben állapotos és várja a harmadik gyermekét. Idén júniusban pedig a két gyermekemet is magával vitte Budapestre. Ennek véleményem szerint csak az lehet az oka, hogy továbbra se kelljen neki dolgoznia és így már a 3 gyermek után járó kedvezmények és támogatásokból élje tovább gondtalanul életét. Miután megkapta a keresetlevelem és a és bírósági idézést, onnantól kezdve a gyermekekkel való kapcsolattartást teljesen lehetetlenné tette. Ezt jeleztem a lakóhelyem szerinti X város önkormányzatánál, mert akkor még ez volt a bejelentett lakcímük. Folyamatban van a kapcsolattartás végrehajtása,de mivel az édesanya a gyermekeket teljesen ellenem befolyásolja, ezért szeretném ismét a védelembe vételüket kérni, hogy a kirendelt családgondozó a nevelési tervében próbálja meg elősegíteni azt, hogy az édesanya felkészítse a gyermekeket a velem való találkozásra és ne ellenem nevelje őket. Ekkor merült fel bennem a topic címében felmerült probléma, miszerint azzal, hogy X város az illetékesség megszűnése miatt áthelyezte az ügyet Y községhez gyakorlatilag milyen állapotban is van jogilag a védelembevételi eljárás. Ugyanis Y község jegyzője semmilyen nemű határozatot nem hozott, pedig szerintem kellett volna neki. Engem legalább is nem tájékoztattak, meghallgatásra nem hívtak be, semmilyen megszüntető vagy szüneteltető végzést nem küldtek a részemre.Az egyik gyermek 8, a másik 12 éves, tehát a nagykorúságuk miatt nem szűnhetett meg az eljárás. A konkrét kérdéseim tehát az alábbiak lennének:

• Szabályosan járt e el Y község önkormányzata akkor amikor a hozzá átkerült ügyről a részemre nem küldött semmilyen értesítést, tudomásom szerint nem tartott semmilyen meghallgatást, nem hozott semmilyen határozatot afelől, hogy a gyermekek védelme bármilyen ok miatt is megszűnt volna.
  • Ezeknek a tükrében jelenleg a védelmi vételi eljárás életben van e még megszüntető határozat hiányában.
  • Fordulhatok e valahová panasszal amiatt, hogy nem értesítettek az ügymenetről.
  • Jogilag ha most akarok a budapesti gyámhivatalhoz fordulni akkor új eljárást kell kezdeményeznem, vagy azt kell kérnem, hogy helyezzék át oda az illetékességi területet.

Mindenkinek előre is köszönöm a segítő válaszát.