- Kérjétek a gyámhatóságtól hivatásos gyám kirendelését és akkor vélhetően nem ő lesz.
- Ezt nem is értem. Az anyakönyvbe a valódi szülei lesznek bejegyezve, és ezek szerint egy év múlva nagykorú vagy, akkor pedig a gyámság is megszűnik.
- A fiatalkorú az büntetőjogi kategória, az itt nem érdekes. Kiskorú az, aki a tizennyolcadik életévét még nem töltötte be, kivéve, ha házasságot kötött. Nagykorú az, aki nem kiskorú.
- Nem.
kiskorúak gyerekvállalása
1. Meddig lehetne eltitkolni egy gyerek elől, hogy kik a valódi szülei?
2. Igaz-e, hogy a kórház kiskorúnak még a saját újszülöttjét sem adhatja ki?
3. Lehetséges-e a nagykorúsítás házasságkötés nélkül is?
4. Ha igen akkor hogyan?
5. Ön szerint mennyi esély van arra, hogy a gyámhatóság engedélyt ad a házasságkötésünkre?
A mielőbbi megtisztelő segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelt Szakértők és Fórumozók!
A barátom és én sem vagyunk még 18 évesek. (A barátom kb. 1 hónapja töltötte, én meg kb. 1 hét múlva töltöm 17-et. A gyerek július második felére várható.) A védekezés ellenére teherbe esetem. Most már 14 hetes terhes vagyok.
A gyereket szeretném megszülni.
Az édesanyám minden áron a gyerek gyámja akar lenni és azt akarja, hogy a gyerek legkorábban általános iskolás korában tudhassa meg, hogy kik a valódi szülei.
- Miként kerülhető el, hogy az édesanyám egyáltalán a gyerek gyámja lehessen? (Nem azért mert rossz gyámja lenne a kicsinek. Hanem inkább elsősorban azért, hogy ne tudjon minket akár a gyerekkel is ”zsarolni”.)
- Meddig lehetne eltitkolni egy gyerek elől, hogy kik a valódi szülei?
Állítólag a kórház is csak nagykorú azaz 18 év felettinek adhatja ki a gyereket és mivel mind a ketten kiskorúak vagyunk így csak a legközelebbi nagykorú rokonnak azaz valamelyik nagyszülőnek adná illetve adhatná ki a kórház.
3. Igaz-e, hogy a kórház kiskorúnak még a saját újszülöttjét sem adhatja ki?
Kiskorú, fiatalkorú, nagykorúsítás, nagykorú.
4. Mi a különbség a fenti négy meghatározás között?
5. Lehetséges-e a nagykorúsítás házasságkötés nélkül is?
6. Ha igen akkor hogyan?
Felmerült már az is, hogy esetleg házasságot kössünk. Az előzetes tájékozódás alapján kiderült, hogy 16-18 év közöttiek esetében a gyámhatóság engedélye valamint a szülők beleegyezése kell hozzá. Az illetékes gyámhatóságot mind a ketten felkerestük és elmondtuk, hogy mi a helyzet és szeretnénk összeházasodni. A kérvényt kitöltöttük, amelyhez csatolni kell kereslet igazolást. Mivel mind a ketten szakmunkás tanulók vagyunk (gyakorlati hellyel) illetve a barátom (leendő férjem, a gyerek apja) diákként még dolgozik is, így ennek benyújtásával nem volt nagy problémánk.
A gyámhatóság előzetesen meghallgatta mind kettőnk szüleit. A barátom szülei jelezték, hogy beleegyeznek a házasság kötésbe és továbbra is támogatnak minket. Ez részben az én szüleim részéről is igaz. Az édesapám beleegyezne, még az édesanyám nem egyezne bele a házasságba. A támogatásunkra ők is hajlandóak.
7. Ön szerint mennyi esély van arra, hogy a gyámhatóság engedélyt ad a házasságkötésünkre?
A megtisztelő segítségüket és válaszaikat előre is köszönjük.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02