Banki pénzek és állampapírok öröklése


drbjozsef # 2022.05.17. 08:09

aniko7777,

Ő kereste meg? Jesszusom, dehogy. Ha nincs házassági vagyonjogi szerződés, akkor főszabályként minden közös, mindegy ki kereste meg, kivéve az örökölt vagy ajándékba kapott vagyontárgyakat. A jövedelem, közös vagyon az fele-fele, akkor is, ha az egyik fél 10x annyit keres. De ez marhára nem egyszerű, nagyon sok minden számít ide, csak példának mondjuk a közös cégben végzett munka, vagy az otthon a gyerekneveléssel töltött idő.

A válás egyszerű lesz. A közös vagyon megosztása, na az nagyon nem - hacsak nincs egyetértés az elosztásában.

aniko7777 # 2022.05.17. 05:09

A vállásnál a feleség pénze is közösbe megy hiába Ö kereste meg ? .Az ajándékba kapott ingatlan az nem.közös ?

drbjozsef # 2022.05.17. 04:42

aniko7777,

Na, azért a válás egy teljesen más tészta, mint az öröklés. Jó esetben, egy válás azért nem örökléssel fejeződik be...

aniko7777 # 2022.05.16. 17:58

Köszönöm a válaszukat ...és igen még házasok egy ismerösömék de elöbb utobb válás lesz ,de az élet kiszámithatatlan .biztos ami biztos köszönöm

drbjozsef # 2022.05.16. 17:48

MD,

Feleségnek van külön bankszámlája

vagy a férje aki a gyermeke apja

Ezek közül melyikből szűrted le azt, hogy már nem házasok, és amit szívsz, abból tudnál-e küldeni nekem is, mert jó cuccnak tűnik.

Majordomus # 2022.05.16. 17:03

Szerintem nem házastársak(már).
Ezért érdekli a kérdés Anikót.

forrayl # 2022.05.16. 10:41

Kedves drbjozsef!
Egy darab betétkönyvben szerepel a teljes összeg, de akkor meg fogjuk próbálni az Ön által javasoltakat, mindenekelőtt a tértis levél útján történő felszólítást és ha erre nem reagál (ami nagyon valószínű), akkor ennek az ingó kiadása iránti pernek az indítását. Nagyon köszönjük a segítségét!

drbjozsef # 2022.05.16. 04:50

aniko7777,

Törvényes öröklés szabályai szerint a bankszámlapénzből és az értékpapírokból a házastárs egy "gyerekrészt" örököl. Ha egy leszármazó van, akkor igen, fele-fele arányban öröklik.
(Ha ezek a pénzeszközök a házastársi közös vagyon részét képezik, akkor a fele eleve a házastársé, akkor is, ha a feleség nevén van az egész a bankban, ez esetben csak az elhunyt felét öröklik felesben, vagyis a gyermek az egész 1/4-ét kapja. Illetve, főszabály szerint megkapja a felét, ha a túlélő házastárs nem szólal fel ez ellen, mert a hagyatékba, ha az az elhunyt nevén volt, bekerül az egész.)

A bankszámla pénz könnyű elintézni : haláleseti rendelkezést kell tenni, ez esetben ez a pénz nem kerül a hagyatékba egyáltalán, a kedvezményezett azonnal hozzáfér.

Az értékpapír számlával kapcsolatban ilyen rendelkezést nem lehet tenni. Azt a törvényes öröklés alól végrendelettel tudod kivonni, de a házastársnak - ha kéri - köteles rész jár ebből.

Majordomus # 2022.05.15. 20:53

"Hogy tudja megoldani hogy gyermeke örökölje egyedül"

Úgy hogy a gyermek a törvényes örökös.
Ha nem élsz együtt az apjával,például elváltatok,akkor a gyámhatóság fog intézkedni.

aniko7777 # 2022.05.15. 20:19

Tisztelt Forumozok
Feleségnek van egy bankszámlája halála esetén a kiskorú fia egyedül hogyan örökölheti.Férjét kizárhatja -e?
Köszönöm válaszukat.

aniko7777 # 2022.05.15. 20:10

Kedves Forumozok !
Feleségnek van külön bankszámlája és erték papirja .Ha esetleg meghal egyenes ágon gyermeke örökli aki most 12 éves vagy a férje aki a gyermeke apja .Vagy fele fele?
Hogy tudja megoldani hogy gyermeke örökölje egyedül .
Köszönöm válaszukat

drbjozsef # 2022.05.15. 18:04

Voltál közjegyzőnél, ügyvédnél, bíróságon... nem tudom én se mi maradt még.
Illetve de : egy ügyvéd.

Ha ez olyan betétkönyv, ami sok darab, és megkaphatnád a te részedet tőle betétkönyv formában, akkor igen, követelni kell tőle egy tértis levélben, hogy adja ki. Ha nem teszi, akkor ingó kiadása iránti pert kell indítani ellene.

Ha ez olyan hogy 1-2 db., és a ti részetekhez be kellene váltani az egészet, akkor követelni kell tőle hogy vagy ezt tegye meg, vagy csak simán fizesse ki az értékét ami nektek jár, és tartsa meg - tértis levél, mondanom sem kell. Ha nem teszi, ugyanaz mint fent, esetleg meg lehet próbálni egy fizetési meghagyást, de szerintem, ha a hagyatéki végzésben kifejezetten a betétkönyv öröklése szerepel, akkor itt is inkább a fenti. Nehogy a bíróság (ha ellentmond az FMH-nak) ezt nem pénzkövetelésnek ítélné.

forrayl # 2022.05.15. 17:19

Felmostuk a folyosót, meg a WC-ket...
Igen, érdeklődtünk. Ha nemcsak nickname a neve kedves drbjozsef, hanem esetleg jogi doktor, talán nem indiszkrét a kérdésem, hogy miért nem egy megoldási javaslattal reagált a posztomra? Vagy mondjuk egy "Én tudok megoldást a problémára, kérjen időpontot a titkárnőmtől." válasszal. Poénkodni én is tudok, jogi doktori nélkül is...pedig "csak" bölcsész vagyok.
A problémát vázoltam, a továbbiakban kérem, hogy azok reagáljanak rá, akiknek van valami ötletük vagy konkrét megoldási javaslatuk. Ezt előre is hálásan köszönöm.

Majordomus # 2022.05.13. 20:57

Gondolom érdeklődtek.
Pedig az a cég nem erre való.

drbjozsef # 2022.05.13. 18:20

iránymutatást eddig nem kaptunk, pedig még a bíróságon is voltunk.
Ha nem indiszkrét a kérdés, mégis, mit csináltatok ott? Takarítottatok?

osztap # 2022.05.13. 18:14

forrayl,

Hol tartotok most a hagyatéki eljárásban? A közjegyző teljes hatállyal átadta a hagyatékot, és a jogerős hagyatékátadó végzés szerint a Te és a nem együttműködő örökös közös tulajdona a betét? Ha igen, akkor a bíróságon kérheted a közös tulajdon megszüntetését, pl. fizessen ki Téged. Aztán kirakhatja a falára a fizikai betétkönyvet bekeretezve, ha akarja.

Nem mellesleg, hasonló helyzetben gyakran az első, fenyegetően fogalmazott ügyvédi felszólítás elég. Szóval közel sem biztos, hogy tényleg lesz per.

forrayl # 2022.05.13. 17:59

Természetesen én sem hiszem, hogy ez így korrekt lenne, de tényleges jogi segítséget, iránymutatást eddig nem kaptunk, pedig még a bíróságon is voltunk. De az, hogy ítéletnapig felszólításokat küldözgetnének neki, értelmetlen és költséges szórakozás. Nincs valami határozottabb lépés? Valamilyen kényszerített végrehajtás?

drbjozsef # 2022.05.13. 05:05

forrayl,

Ha van valamilyen tulajdonod nálam, és én nem adom oda neked, akkor az az enyém maradhatna örökre?

Majordomus # 2022.05.12. 17:27

Pör

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.12. 15:34

Nem.

forrayl # 2022.05.12. 15:00

Talán fura a kérdés, de betétkönyvet örököltünk, ami az egyik örökösnél van. A banknál azt mondták, hogy csak akkor jutunk a pénzünkhöz, ha bemutatásra kerül a betétkönyv. Sajnos az az örökös, akinél van, azzal dacol velünk, hogy kijelentette, soha az életben nem viszi be a bankba a betétkönyvet, hogy ne juthassunk hozzá a pénzhez, neki meg nem kell. Közjegyzőhöz és ügyvédhez is fordultunk, de azt mondták, hogy sajnos ebben az esetben semmit se tehetünk. Esetleg levélben felszólíhatják, hogy adja át a betétkönyveket, de ha nem teszi, akkor ez van, el kell fogadnunk, hogy ehhez az örökség nem juthatunk hozzá. Ez tényleg így lenne?

Zöldövezeti11 # 2022.05.09. 11:56

Nyomdai helyett dematerializált értékpapírt vegyünk”.
Van benne valami.
Nálunk kb. 15 éve már csak ilyen van.

osztap # 2022.05.09. 10:31

tamgyr,

Ez egy nyomdai úton előállított értékpapír elvesztése és öröklése együtt. Szerencsére, ha az apósod az elmúlt húsz évben vette, akkor a kincstári takarékjegy már névre szól, tehát van lehetőség visszaszerezni, igaz, néhány hónapba bele fog telni. (Már ha apósod nem váltotta vissza maga, mielőtt meghalt...)

Ehhez az kell, hogy az értékpapírt semmissé nyilvánítsák, amit bármelyik közjegyző meg tud csinálni. Ehhez kellenek az értékpapír adatai. Ha nincsenek meg (és nem tudjátok kitalálni, pl. a meglévő kettőből), akkor a Posta mint forgalmazó tud adatot szolgáltani. Aki kéri, annak nyilván bizonyítania kell, hogy a tulajdonos elhunyt, és ő az örökös (pl. halotti anyakönyvi kivonat, hagyatékátadó végzés).
A részletek az utolsó néhány kérdésben:
https://www.allampapir.hu/gyik/

A nap tanulsága: Nyomdai helyett dematerializált értékpapírt vegyünk.

tamgyr # 2022.05.09. 09:02

Üdv mindenkinek,

Apósom elhunyt. Rendelkezett 6 db xxx értékű kincstári takarékjeggyel. Ebből viszont csak 2 db papír van meg, a többit nem tudjuk, hová tette. Azokról lemondhatunk, vagy van valamilyen mód az öröklésükre?

drbjozsef # 2020.10.19. 11:32

GáborZ.,

Természetesen édesanyátoknak ugyanolyan gyermekei vagytok, ugyanúgy örököltök. (A férje után ti nyilván nem fogtok, csak az "édes" gyerek, mert ő nem felmenőtök)

Édesanyátok vagyonából 1/4 részt örököltök fejenként (3gyerek+férj), kivéve az utolsó közösen lakott lakásból és annak berendezési, felszerelési tárgyaiból, mert abból 1/3-ot, a férj nem kap tulajdont, de ő kap holtig tartó haszonélvezeti jogot ezeken.

Hogy ez pontosan mit és mennyit fog jelenteni, az sok mindentől függ. Lehet olyan vagyon a nevén, ami mégse az övé (jellemzően hiába 1/1 tulajdonosa egy ingatlannak a tulajdoni lap szerint, annak fele lehet hogy a férjet illeti eleve, mert közös vagyonból szerezték), akár bankszámlán pénz is (ha a férj tudja igazolni, hogy az a különvagyona), de lehet ez pont fordítva is.

Ha nem éltetek együtt, és nincs erről információtok, akkor elég nagy hátránnyal indultok. Ingóságok, készpénz nyilván esélytelen, hogy a hagyatékba bejelentsék. A számlákat zárolják (a közösnek a fele részét) a halál napjával, azok meglesznek, azt öröklitek.

Ha van olyan vagyon, ami a féltestvéretek vagy férj szerint nem tartozik oda, nekik kell az igényüket bejelenteniük részetekre, aztán ha nem értetek egyet, akkor pert indíthatnak.

Ugyanez fordítva: ha tudtok olyan vagyont, ami szerintetek édesanyádé volt, a hagyatékban kellene lennie, akkor bejelenthetitek rá az igényt, de ha elutasítják, nektek kell pert indítanotok.

Ha nincs információtok, akkor esélyetek se sok - már ha egyáltalán elképzelhető, hogy lesz olyan vagyon, ami nem kerül bele a hagyatéki leltárba.