Banki pénzek és állampapírok öröklése


Majordomus # 2023.10.03. 20:25

Nincs jó megoldás.

Kiharcolhatod a pénz felét,de búcsút inthetsz a további örökségnek.

Döntsd el mi a jobb?

ezmostmi? # 2023.10.03. 12:57

PRéka
Ez szerintem veszett fejsze nyele,
A lényeget drbjozsef leirta, teljesen igaza van, - engem ugyan igy kb, 40 milkával húzott le a nevelőanyám, - apám pénze volt, keserves, kemény munkával megszerzett vagyon a bankban, amiről tudtam, persze a hagyatékira eltűnt, - második házasságba belépő nő az özvegy és még mindig az apám által épitett házban lakik, mint haszonélvező, - igy talán sosem érem meg az apám igazi örökségét. - törődj bele,

drbjozsef # 2023.10.03. 12:33

Úgy tűnik, nem költötte el. Akkor pedig beletartozik egy része a hagyatékba...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.03. 12:00

Gondolom, házassági vagyonjogi szerződésük nem volt. Akkor pedig a vagyonközösség az egyikük haláláig fennállt. A vagyonközösség alatt a közös vagyon bármelyikük egyedül is költheti, nem kell vele elszámolnia.

drbjozsef # 2023.10.03. 11:21

PReka,

Értem.
Ez sok mindent valószínűsít, bár bizonyítani továbbra sem egyszerű.

Azt érdemes tudni, hogy ha a szüleid házasok voltak, és nem volt közöttük a főszabálytól eltérő szerződés a vagyonszerzésükre, akkor nem számít, hogy kinek a nevén van a bankszámla, nem számít kinek a nevén van az autó, azok házastársi közös vagyonba tartoznak.
Ez jó is neked, hiszen az édesanyád bankszámláján lévő pénz fele is a hagyatékba tartozik / tartozhat.
Mivel a számla nem az elhunyt nevére szólt, ezért annak kell emiatt felszólítani, végső esetben pert indítani, aki szerint a számlán az elhunytat is megillető pénzeszközök vannak.

Tényleg pereskedni fogsz édesanyáddal emiatt?
Feltételezem, ezután az ő vagyonából nem nagyon örökölnél utána semmit...

PReka # 2023.10.03. 11:04

Tisztelt Dr. B. József!
Köszönöm a válaszát. Édesapám Covid intenzív osztályon feküdt, nem mehettünk be hozzá, nem tudtunk vele kommunikálni, csak üvegfalon keresztül tudtunk neki integetni. Édesanyukámnak külön bankszámlája van, és a költségeket is jól elkülönítve fizették, mindenki a saját bankszámlájára kapta a nyugdíjat, az egyik fizette a nyaraló költségeit a másik a lakását és mindketten a saját autójukat tartották fent. Édesapám állami kórházban volt, erre a célra ennyi pénzt nem lehet elkölteni. Jelenleg édesanyám bankszámláján van lekötve pénzösszeg, előtte nem volt betétlekötése.

drbjozsef # 2023.10.02. 13:43

PReka,

Mindig ezek a leggennyesebb dolgok. Nem nagyon lehet velük mit kezdeni.

Tudod bizonyítani, hogy édesapád akarata ellenére történt? Olyan rossz állapotban volt, hogy bizonyíthatóan kizárt a beleegyezése? Tudod bizonyítani a tényleges akaratá?
Kié volt a pénz egyébként? Házastársi közös tulajdon? Tudod bizonyítani ennek esetleg az ellenkezőjét?
Mire költötték a pénzt, hova került? Tudod bizonyítani, hogy nem édesapád érdekében lett felhasználva?

A hagyatékba az tartozik, ami a halálának pillanatában a tulajdona. Akkor is, ha bankszámla, és akkor is, ha készpénz. Csakhogy az utóbbit lehetetlen bizonyítani általában, nemcsak azt, hogy kinek a tulajdona, de azt is, hogy egyáltalán létezik-e még akkor.

PReka # 2023.10.02. 09:15

Tisztelt Fórumozók!
Édesapám 1 éve halt meg, a hagyatéki eljárás lezárult. A banktól lekért záró egyenleg összege került be a hagyatékba. A Bankszámláján alig volt pénz, amit már akkor furcsállottam.
A bankszámlán elhalálozási rendelkezés nem volt, édesanyám volt a számlán meghatalmazott.
Most derül ki, hogy apukám halála előtt 3 héttel anyukám meghatalmazottként a bankszámlájáról levette a pénzt, mint meghatalmazott, így ez az összeg a hagyatékba nem került be.
Ebben az időpontban már tudtuk, hogy apukám rossz egészségi állapotban van, így édesanyám részéről szándékosságot feltételezek, hogy ez a pénzösszeg ne kerüljön be a hagyatéki eljárásba, és így a pénzösszeg felét ne örököljem.
A leírtak alapján jogosan járt édesanyám, vagy ezt lehet rendezni és ha igen milyen eljárás keretében? Természetesen ezt bank kivonattal és orvosi papírokkal alá tudom támasztani.
Köszönettel

drbjozsef # 2023.09.25. 12:22

SANE24,

Két hete?
Akkor milyen "vége felé járunk"-ról van szó?
Az majd olyan 5 hónap múlva lesz.

SANE24 # 2023.09.25. 11:59

Nagyon köszönöm! Az Önkormányzattól 2 hete értek át az iratok a közjegyzőhöz (pl. felmérték a ház értékét), aznap indította a banki megkeresést (tudta melyik bank, lehet hogy az általam önkormányzatnak leadott letár alapján). Még egyszer köszönöm!

drbjozsef # 2023.09.25. 09:26

SANE24,

A hagyatéki eljárás végefelé járunk, a közjegyző két hete küldte meg a banknak az adatkérést, hogy milyen összeg volt édesapám számláján.
Ez érdekes. A bankszámla a hagyatéki leltár része, rögtön az eljárás indulásakor megkérhette volna az egyenlegét (már ha nem ti jelentettétek be a számlát késedelmesen).
Nem tudom, van-e erre határidő, szerintem ez nem egy nagy kihívás a banknak, napok alatt teljesítheti. De leegfeljebb a 30 napos általános határidőn belül.

Ha a közjegyzőnél személyesen megjelenünk a testvéremmel mikor a végzést hozzák, ugye jogerősség tehető a végzés azonnal?
Igen. Ha mind a ketten ott lemondtok a fellebbezés jogáról, akkor azonnal ráütik a pecsétet.

SANE24 # 2023.09.25. 08:47

Tisztelt Dr. B. József!

Édesapám elhunyt májusban. A hagyatéki eljárás végefelé járunk, a közjegyző két hete küldte meg a banknak az adatkérést, hogy milyen összeg volt édesapám számláján. Már csak a bank válaszára vár, a testvéremmel leadtuk korában a közjegyző részére az egyezségünket az örökölhető vagyontárgyakra vonatkozóan, amit rendben találtak.
A kérdésem, hogy a bank válasza milyen hosszú ideig tarthat (csak egy folyószámla volt, se hitel, se más)? Ha a közjegyzőnél személyesen megjelenünk a testvéremmel mikor a végzést hozzák, ugye jogerősség tehető a végzés azonnal?

Köszönöm

Majordomus # 2023.09.21. 20:25

És még ez lesz a legolcsóbb...

HneEva # 2023.09.21. 14:50

Osztap!

"Kincstári Takarékjegy, és a postára kell érte bemenni?"
Pontosan.

Ha jól értem akkor kezdetnek megteszi egy ügyvédi felszólítás.Akkor ahhoz fordulunk,meglátjuk mi lesz.

Köszönöm a választ!

osztap # 2023.09.21. 11:48

HneEva,

Mi ez pontosan? Kincstári Takarékjegy, és a postára kell érte bemenni? Vagy Diszkont Kincstárjegy, és a MÁK vagy valamelyik bank intézi? A forgalmazó szabályai eltérnek, és lehet, hogy mégsem nem kell mindnek egyszerre ott lennie.

Ha a forgalmazóval nem tudtok zöld ágra vergődni, akkor a helyetekben keresnék egy ügyvédet, hogy írjon levelet a nem együttműködő örökösnek, hogy jöjjön be, vagy adjon meghatalmazást, ha pedig egyiket sem csinálja meg mondjuk 30 napon belül, akkor pert indítotok, és annak a költségei őt fogják terhelni. Remélhetőleg ettől észre tér. Ha nem, akkor tényleg a per marad csak.

HneEva # 2023.09.21. 08:00

Üdvözletem mindenkinek!Tisztelt Ügyvéd ÚR!

Teljesen új vagyok itt.Próbálkozok,hátha kapok segítséget,útba igazítást.

Férjem a testvéreivel végrendelet alapján egyenlő arányban örökölt Kincstárjegyeket,melynek kifizetéséhez mind jelen kell legyenek.Teljesen lényegtelen milyen okból az egyik testvér ezt akadályozza,ezzel sakkban tartva a többieket.
Létezik valamiféle eszköz amivel kényszeríthető az a testvér?
Érdemes ügyvédhez fordulni vagy bírósághoz vagy tűrjenek tovább?
Előre is hálásan köszönöm a választ!

drbjozsef # 2023.09.18. 16:33

potyi73,

Igen. Ha visszautasítod az öröklést, amit igen, megtehetsz a hagyatéki tárgyyaláson is, és a végzés jogerőssé válásáig utána is (de csak, ha a hagyaték semelyik részét nem veszed addig se birtokba, még ráutaló magatartásod sem lehet a hagyaték elfogadása iránt), és a bankszámlán, amelyen kedvezményezett vagy tartozás van, akkor az nem fog téged terhelni, hanem az örökösök dolga lesz vele elszámolni, az hagyatéki teher lesz.

Ha úgy egyszerűbb : nem a bankszámlát kapod meg, csak az egyenlegét. Ha pozitív, elfogadhatod, felveheted a pénzt. Ha negatív, akkor nem vagy köteles elfogadni.

potyi73 # 2023.09.18. 13:23

Tisztelt Dr. B. József Úr! Annyi kérdésem lenne még, hogy mivel a tudtomon kívül lettem haláleseti kedvezményezettként jelölve az anyám OTP-s bankszámláján, az járható út-e, ha bekövetkezne, hogy a számlán tartozás halmozódik fel (ismét, mivel már volt rá példa), hogy megvárom a hagyatéki eljárást és visszautasítom a hagyaték rám eső részét. Ekkor mentesülhetek-e a tartozás megfizetése alól? Vagy mivel haláleseti kedvezményezett vagyok, a bank felé mindenképpen meg kell fizetnem a tartozást, mivel a haláleseti rendelkezés miatt a bankszámla kívül esik a hagyatéki eljáráson. Köszönöm szépen előre is a választ!

drbjozsef # 2023.09.18. 08:14

Ravasz ötlet. Úgy érted, nyúlja le ő az anyja pénzét?

Ugyanis az, hogy egy ember vehet le róla pénzt, aztán meg a tanácsodra mondjuk kettő ember, attól nem látom be, hogy ez miben akadályozná meg az elsőt (vagy, mint fent írtam, akár a másodikat), hogy leemelje róla az összes pénzt?

Bele szoktál gondolni abba, mielőtt bepötyögöd? Vagy a "rendelkezési jog" fogalma nem nagyon van meg?

Majordomus # 2023.09.17. 20:04

Adjon édesanyád rendelkezési jogot a bankszámla felett,akkor meg tudod akadályozni a számla kifosztását. Ez a legegyszerűbb.

potyi73 # 2023.09.17. 16:19

Köszönöm szépen a válaszokat! Elnézést, ha a mondandómat kissé zavarosan foglaltam volna össze. Dr. B. József Úr értette meg a gondomat, kifejezetten a bankszámlára vonatkozott a kérdésem. Tehát, amikor megjelölt az édesanyám haláleseti kedvezményezettként a bankszámláján, akkor még volt és most is van egyelőre félretett pénze. Sajnos az élete során volt, hogy az italozó életmódot folytató testvérem miatt váltott az OTP-nél American Express hitelkártyát és így jelentős tartozás lett felhalmozva, amit évek alatt sikerül csak visszatörleszteni. Emiatt aggódom, hogy ha lenne valami hasonló dolog, akkor milyen helyzet állna elő. Édesanyám szociális otthonban van, a nyugdíja 80 %-a, kb. 120 ezer forint az otthonnak kerül automatikusan utalásra. A fennmaradó 37 ezer forintból gyógyszerekre kb. 15 ezer forintra van szükség még az ellátáshoz. Az így fennmaradó 22 ezer forint marad havonta a számláján és egyelőre az eladott lakás vételára van rajta. Én távolabb élek tőle, kb. 80 km-re, a testvérem viszont egy városban lakik vele. Így bármikor meg tud nála jelenni, hogy vegyen le pénzt a számláról. Hamar kiapadhat egyrészt a számla, viszont, ha nem lesz pénz, attól félek, hogy a testvérem meggyőzi, hogy valamilyen módon "szerezzen" pénzt neki. Mivel mindketten "kedvezményezettek" vagyunk, ezért nem szeretnék egy olyan helyzetet, hogy később a testvérem link élete miatt nekem kelljen "megfizetnem"! Erre vonatkozott volna a kérdés, hogy ha megjelölt kedvezményezettként a bankszámlánál és azon mínusz van, akkor mindenképpen ki kell-e egyenlítenem, ha az anyám elhalálozott, mivel ingatlanvagyonnal már nem rendelkezik. (Vagyis öröklés folytán szántó területből van résztulajdoni hányad a nevén, de azt ha jól tudom vissza lehet utasítani.) Ha pedig valakit haláleseti kedvezményezettként megjelölnek, úgy tudom, hogy a hagyatéki eljáráson kívül, azt megelőzően is hozzá lehet jutni a pozitív egyenleghez. De mi a helyzet a negatív egyenleggel?

Majordomus # 2023.09.16. 21:02

Legkésőbb a halálesetkor...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.09.16. 16:59

Mégegyszer elolvasva igazad lehet. :) Átsiklottam a "jelöléskor" kitételen.

drbjozsef # 2023.09.16. 15:31

KBS,

Majd ha jön megtudjuk, de az én tippem az, hogy te érted félre. Aki tudja egyáltalán, mi az a haláleseti rendelkezés - és az a magyar pénzügyi kultúra felső kb.7%-ához tartozik -, az szerintem a "jelöléskor" volt félretett pénzét kifejezetten a bankszámlára érti, vagyis hogy volt rajta pozitív egyenleg, a halálesetkor meg már csak tartozás.
De mindjárt kiderül.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.09.16. 10:33

Félreérted. Ő azt hiszi, a haláleseti rendelkezés az örökhagyó teljes pénzvagyonára vonatkozik, a "félretett pénzre" is. Ebből a tévedésből fakad a kérdése.

Egyébként egy haláleseti rendelkezéssel nyilván nem lehet mentesíteni az örökösöket a bankszámla-tartozás alól.