Banki pénzek és állampapírok öröklése


drbjozsef # 2022.05.15. 18:04

Voltál közjegyzőnél, ügyvédnél, bíróságon... nem tudom én se mi maradt még.
Illetve de : egy ügyvéd.

Ha ez olyan betétkönyv, ami sok darab, és megkaphatnád a te részedet tőle betétkönyv formában, akkor igen, követelni kell tőle egy tértis levélben, hogy adja ki. Ha nem teszi, akkor ingó kiadása iránti pert kell indítani ellene.

Ha ez olyan hogy 1-2 db., és a ti részetekhez be kellene váltani az egészet, akkor követelni kell tőle hogy vagy ezt tegye meg, vagy csak simán fizesse ki az értékét ami nektek jár, és tartsa meg - tértis levél, mondanom sem kell. Ha nem teszi, ugyanaz mint fent, esetleg meg lehet próbálni egy fizetési meghagyást, de szerintem, ha a hagyatéki végzésben kifejezetten a betétkönyv öröklése szerepel, akkor itt is inkább a fenti. Nehogy a bíróság (ha ellentmond az FMH-nak) ezt nem pénzkövetelésnek ítélné.

forrayl # 2022.05.15. 17:19

Felmostuk a folyosót, meg a WC-ket...
Igen, érdeklődtünk. Ha nemcsak nickname a neve kedves drbjozsef, hanem esetleg jogi doktor, talán nem indiszkrét a kérdésem, hogy miért nem egy megoldási javaslattal reagált a posztomra? Vagy mondjuk egy "Én tudok megoldást a problémára, kérjen időpontot a titkárnőmtől." válasszal. Poénkodni én is tudok, jogi doktori nélkül is...pedig "csak" bölcsész vagyok.
A problémát vázoltam, a továbbiakban kérem, hogy azok reagáljanak rá, akiknek van valami ötletük vagy konkrét megoldási javaslatuk. Ezt előre is hálásan köszönöm.

Majordomus # 2022.05.13. 20:57

Gondolom érdeklődtek.
Pedig az a cég nem erre való.

drbjozsef # 2022.05.13. 18:20

iránymutatást eddig nem kaptunk, pedig még a bíróságon is voltunk.
Ha nem indiszkrét a kérdés, mégis, mit csináltatok ott? Takarítottatok?

osztap # 2022.05.13. 18:14

forrayl,

Hol tartotok most a hagyatéki eljárásban? A közjegyző teljes hatállyal átadta a hagyatékot, és a jogerős hagyatékátadó végzés szerint a Te és a nem együttműködő örökös közös tulajdona a betét? Ha igen, akkor a bíróságon kérheted a közös tulajdon megszüntetését, pl. fizessen ki Téged. Aztán kirakhatja a falára a fizikai betétkönyvet bekeretezve, ha akarja.

Nem mellesleg, hasonló helyzetben gyakran az első, fenyegetően fogalmazott ügyvédi felszólítás elég. Szóval közel sem biztos, hogy tényleg lesz per.

forrayl # 2022.05.13. 17:59

Természetesen én sem hiszem, hogy ez így korrekt lenne, de tényleges jogi segítséget, iránymutatást eddig nem kaptunk, pedig még a bíróságon is voltunk. De az, hogy ítéletnapig felszólításokat küldözgetnének neki, értelmetlen és költséges szórakozás. Nincs valami határozottabb lépés? Valamilyen kényszerített végrehajtás?

drbjozsef # 2022.05.13. 05:05

forrayl,

Ha van valamilyen tulajdonod nálam, és én nem adom oda neked, akkor az az enyém maradhatna örökre?

Majordomus # 2022.05.12. 17:27

Pör

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.12. 15:34

Nem.

forrayl # 2022.05.12. 15:00

Talán fura a kérdés, de betétkönyvet örököltünk, ami az egyik örökösnél van. A banknál azt mondták, hogy csak akkor jutunk a pénzünkhöz, ha bemutatásra kerül a betétkönyv. Sajnos az az örökös, akinél van, azzal dacol velünk, hogy kijelentette, soha az életben nem viszi be a bankba a betétkönyvet, hogy ne juthassunk hozzá a pénzhez, neki meg nem kell. Közjegyzőhöz és ügyvédhez is fordultunk, de azt mondták, hogy sajnos ebben az esetben semmit se tehetünk. Esetleg levélben felszólíhatják, hogy adja át a betétkönyveket, de ha nem teszi, akkor ez van, el kell fogadnunk, hogy ehhez az örökség nem juthatunk hozzá. Ez tényleg így lenne?

Zöldövezeti11 # 2022.05.09. 11:56

Nyomdai helyett dematerializált értékpapírt vegyünk”.
Van benne valami.
Nálunk kb. 15 éve már csak ilyen van.

osztap # 2022.05.09. 10:31

tamgyr,

Ez egy nyomdai úton előállított értékpapír elvesztése és öröklése együtt. Szerencsére, ha az apósod az elmúlt húsz évben vette, akkor a kincstári takarékjegy már névre szól, tehát van lehetőség visszaszerezni, igaz, néhány hónapba bele fog telni. (Már ha apósod nem váltotta vissza maga, mielőtt meghalt...)

Ehhez az kell, hogy az értékpapírt semmissé nyilvánítsák, amit bármelyik közjegyző meg tud csinálni. Ehhez kellenek az értékpapír adatai. Ha nincsenek meg (és nem tudjátok kitalálni, pl. a meglévő kettőből), akkor a Posta mint forgalmazó tud adatot szolgáltani. Aki kéri, annak nyilván bizonyítania kell, hogy a tulajdonos elhunyt, és ő az örökös (pl. halotti anyakönyvi kivonat, hagyatékátadó végzés).
A részletek az utolsó néhány kérdésben:
https://www.allampapir.hu/gyik/

A nap tanulsága: Nyomdai helyett dematerializált értékpapírt vegyünk.

tamgyr # 2022.05.09. 09:02

Üdv mindenkinek,

Apósom elhunyt. Rendelkezett 6 db xxx értékű kincstári takarékjeggyel. Ebből viszont csak 2 db papír van meg, a többit nem tudjuk, hová tette. Azokról lemondhatunk, vagy van valamilyen mód az öröklésükre?

drbjozsef # 2020.10.19. 11:32

GáborZ.,

Természetesen édesanyátoknak ugyanolyan gyermekei vagytok, ugyanúgy örököltök. (A férje után ti nyilván nem fogtok, csak az "édes" gyerek, mert ő nem felmenőtök)

Édesanyátok vagyonából 1/4 részt örököltök fejenként (3gyerek+férj), kivéve az utolsó közösen lakott lakásból és annak berendezési, felszerelési tárgyaiból, mert abból 1/3-ot, a férj nem kap tulajdont, de ő kap holtig tartó haszonélvezeti jogot ezeken.

Hogy ez pontosan mit és mennyit fog jelenteni, az sok mindentől függ. Lehet olyan vagyon a nevén, ami mégse az övé (jellemzően hiába 1/1 tulajdonosa egy ingatlannak a tulajdoni lap szerint, annak fele lehet hogy a férjet illeti eleve, mert közös vagyonból szerezték), akár bankszámlán pénz is (ha a férj tudja igazolni, hogy az a különvagyona), de lehet ez pont fordítva is.

Ha nem éltetek együtt, és nincs erről információtok, akkor elég nagy hátránnyal indultok. Ingóságok, készpénz nyilván esélytelen, hogy a hagyatékba bejelentsék. A számlákat zárolják (a közösnek a fele részét) a halál napjával, azok meglesznek, azt öröklitek.

Ha van olyan vagyon, ami a féltestvéretek vagy férj szerint nem tartozik oda, nekik kell az igényüket bejelenteniük részetekre, aztán ha nem értetek egyet, akkor pert indíthatnak.

Ugyanez fordítva: ha tudtok olyan vagyont, ami szerintetek édesanyádé volt, a hagyatékban kellene lennie, akkor bejelenthetitek rá az igényt, de ha elutasítják, nektek kell pert indítanotok.

Ha nincs információtok, akkor esélyetek se sok - már ha egyáltalán elképzelhető, hogy lesz olyan vagyon, ami nem kerül bele a hagyatéki leltárba.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.19. 11:23

Kérdésem hogy így a két úgymond fogadott gyermek is örököl vagy csak az édesfiu?

Tessék? Te szerintem nagyon el vagy tévedve - vagy nem tudsz fogalmazni.

GáborZ. # 2020.10.19. 11:11

Üdv mindenkinek!
Érdeklődni szeretnék hogy édesanyám elhunyt egy hónapja. Férjével volt közös számla, külön nevén is és közösen is. Van egy közös fiuk és én a hugommal édesanyám korábbi házasságából.(papíron a férj nem.fogadott örökbe)
Kérdésem hogy így a két úgymond fogadott gyermek is örököl vagy csak az édesfiu? Ha igen, milyen százalékban öröklünk?

Édesanyámnak nagyobb volt a hozománya de ezt már ennyi idő múlásával bizonyítani nehéz, ment a közösbe minden.

Honnan tudjuk mekkora lehetett a vagyon a bankszámlán, ha mi a bankszámlát sose láttuk, csak sejtésünk volt?

Nem anyagiaskodni akarunk, csak igazságos jogi döntést szeretnénk a közjegyzőtől.
Köszönöm

farok666 # 2017.07.01. 11:02

béluska mindenki értette mint a lentebbi posztok mutartják. Sajnálom a leépülési mutatói ily mértékű romlását-Kérem ha italozik a mértéket csökkentse drasztikusan Évekig szeretnék még a nevetni megnyilvánulásain.

Burn Out # 2017.06.28. 15:12

jó látom utána ott van, hogy a nagymama él :))) akkor kilogikáztam, hogy ki halt meg.

Burn Out # 2017.06.28. 14:19

Az egyik meghalt” - baromira nem mindegy, hogy melyik halt meg. hadd ne nekünk kelljen találgatni...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.28. 14:04

[Nomen est omen. Bár ez olcsó poén. Elnézést, hogy nem tudtam kihagyni]

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.28. 14:03

Aki érdemben tud választ adni kérdéseimre
Ahhoz érdemi kérdés kellene, mimóza!

farok666 # 2017.06.28. 12:52

drbjozsef

Érehető tiszta magyarázat.Köszönöm szépen!

farok666 # 2017.06.28. 12:51

béluska ne igyál ma többet .
Aki érdemben tud választ adni kérdéseimre annak továbbra is megköszönném hiszen elég nehéz helyzetben van a család jogi fronton.Szerencsére nem csak büdös szociálisan abberált pökhendi érzéketlen parasztokkal van teli a világ így bizok egy szakember válaszában.Neki ismét előre is köszönöm.

drbjozsef # 2017.06.28. 12:47

(két leszármazó örökös)

drbjozsef # 2017.06.28. 12:47

Javítás : nem a felét, mert a házastársnak is jár belőle egy gyerekrész, 2 örökös esetén az értékpapírszámla felének az 1/3 - 1/3-át.