Gyámhivatali problémák

noilar # 2015.05.16. 23:11

Business Law:
Megírtam a fellebbezésekben, azóta síri csend a másodfokú hatóság felől.
Viszont igaz, a további kérelmeimben kapásból erre hivatkozva kérek.

lajcsó:
Erre a jogyszabályra hivatkozik a gyh, de ez csak azokra a külön élő szülői jogokra vonatkozik ahol meg van vonva vagy korlátozva van a külön élő szülő szülői joga.
Tehát ez nem rám vonatkozik.

Kovács Béla Sándor:
Biztos hogy közös a szülői felügyeleti jog, mert ahhoz hogy ne így legyen korlátozni kéne, gyermeket elhelyezni valakinél, stb.
Ilyen meg még nincs.
Csapataink harcban állnak, valóban van próbálkozás a szülői jogok korlátozására, eddig sikertelenül.

A kérdésem óta annyi van, hogy az egy érdemi vizsgálatos fellebbezést elfogadták és ez elsőfokú hatóságot új eljárásra kötelezték. Az egyik panaszt is ugyanezen napon elbírálták és megválaszolták a semmit 3 oldalon.

Valaki tud választ adni a kérdéseimre?

noilar

iboly4 # 2015.05.09. 11:25

Ha ez működne, nem fordultam volna ide nyilván. :(
Nem jogász, csak gyerekjólétis munkatárs szúrta ki. Viszont az eljárást meg lehet szüntetettni eljárási hibára hivatkozva, de legalábbis újra lehet tárgyaltatni. Vagy fellebezni. Címszavakat, lényeget elmondta, de pongyola a fogalmazás sztem.

Sherlock # 2015.05.09. 10:59

Kérd meg az ismerős szakembert.

iboly4 # 2015.05.09. 10:57

Tudom, hogy nem jó duplán kérdezni, de ezt most találtam és lehet, hogy itt előbb segítséget kapok.

Szükségem lenne segítségre, megfogalmazni egy fellebbezést/észrevételt a gyámhivatal felé. Sürgős az ügy, sajnos későn vettem észre egy hatalmas hibát az idézés és a ténylegesen megtartott tárgyalás (jegyzőkönyv ) között.
Tudna nekem ebben valaki segíteni esetleg? Hogy tartalmilag, formailag, szakmailag megfeleljen és ne lehessen belekötni?

Pénteken délben lett biztos, hogy itt nagyot hibázott a hivatal és hétfőn reggel le kellene adnom (tény, saját hülyeségem, mert későn tűnt fel és nem is nekem, hanem megmutattam a jegyzőkönyvet egy ismerős szakembernek, aki elolvasta, az mondta, hogy ez így nagyon nem jó)

Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.05.04. 12:46

naptári nap vagy munkanap?

Naptári nap. De ha a határidő utolsó napja munkaszüneti nap, akkor a ahtáridő a következő munkanapon fog lejárni.

akkor ha a 15. napon adtam fel a postán, benne vagyok a határidőben?

Ha ajánlott levélként adtad el, akkor igen.

ius latratus # 2015.05.04. 12:45

A 15 nap az tizenöt nap.

capisca # 2015.05.04. 12:44

naptári nap

15. napon adtam fel a postán, benne vagyok a határidőben
igen

micibóka # 2015.05.04. 12:10

capisca

köszönöm gyors válaszod, kérnék egy pontosítást:
naptári nap vagy munkanap? akkor ha a 15. napon adtam fel a postán, benne vagyok a határidőben?

Köszönöm

capisca # 2015.05.04. 11:37

micibóka

Kézhezvételtől feladásig

micibóka # 2015.05.04. 11:03

Tisztelt fórumozók,

március 24-én kaptam kézhez egy végzést a gyámhivataltól, amely ellen fellebbezést nyújtottam be. A fellebbezést április 8-án adtam postára, elutasították, mivel állítólag időn belül nem érkezett oda. Arra lennék kíváncsi hogy a 15 napos fellebbezési határidő hogyan érvényes? Kézhezvételtől feladásig, vagy kézhezvételtől kézhezvételig?
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Emese17 # 2015.04.28. 15:27

Tisztelt Fórum!

A problémám a következő. Keresztlányom aki 17 éves (édesanyja egyedül neveli a válása óta), már 1 éve elköltözött önhatalmúlag otthonról a párjához. Sajnos mostanra beigazolódtak a félelmeink, s terhes lett. Ugye mivel csak 17 éves (s a baba megszületéséig nem is fogja betölteni a 18. életévét), ezért gyámot kell mellé kirendelni. A párja édesapja lesz majd a gyámja, mivel ott lakik náluk. A kérdéseim pedig a következők lennének ezzel kapcsolatban:

1. Ha az édesanyja lemond a gyám jogáról az "após" javára, akkor az édesanyjának kötelező lesz gyerektartást fizetnie?
  2. Ha lemond az édesanya, akkor ezentúl amit a vér szerinti apa fizet gyerektartást, akkor az újdonsült gyám lesz jogosult rá?

köszönettel: Emese17

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.14. 10:34

(Mondjuk, ha az, akkor szerintem nem sokáig.)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.14. 10:33

Biztos, hogy közös az a szülői felügyelet?

lajcsó # 2015.04.14. 09:50

Nem erről van szó véletlenül?
"4:175. § [Közösen gyakorolt szülői felügyeleti jogok]
(1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása.
(3) Ha a különélő szülők egyes, a (2) bekezdésben meghatározott, közösen gyakorolt felügyeleti jogosítványok tekintetében nem tudnak megegyezni, erről a gyámhatóság dönt."

noilar # 2015.04.13. 21:46

Nem ezek az elutasítási okok egyik esetben sem.

A gyámhivatal arra hivatkozik, hogy nem lényeges kérdésről (iskolaválasztás, névválasztás, stb.) van szó ezért nincs hatásköre.

Viszont konkrét jogszabályba ütközik az érvelésük.
Ptk 4:166§
„Ha a közös szülői felügyelet gyakorlása során a szülők valamely kérdésben nem tudnak megállapodni – lelkiismereti és vallásszabadság körébe tartozó kérdés kivételével – a gyámhatóság dönt.”

Szülők közti vita mindegyik kérelem alapja, csak a gyámhivatal mindegyiket lesöpri, a fellebbezések pedig hónapok óta fekszenek valamelyik asztalon.

noilar

lajcsó # 2015.04.13. 20:48

"30. §157 A hatóság a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül, nyolc napon belül elutasítja, ha

1. az eljárásra magyar hatóságnak nincs joghatósága,
  2. a hatóságnak nincs hatásköre vagy nem illetékes, és a kérelem áttételének nincs helye,
  3. a kérelem nyilvánvalóan lehetetlen célra irányul,
  4. jogszabály a kérelem előterjesztésére határidőt vagy határnapot állapít meg, és a kérelem idő előtti vagy elkésett,
  5. a hatóság a kérelmet érdemben már elbírálta, és változatlan tényállás és jogi szabályozás mellett ugyanazon jog érvényesítésére irányuló újabb kérelmet nyújtottak be, és újrafelvételnek nincs helye, feltéve, hogy a kérelem érdemi vizsgálat nélküli elutasítását jogszabály nem zárja ki,
  6. a kérelem nyilvánvalóan nem az előterjesztésére jogosulttól származik, vagy
  7. a kérelem tartalmából megállapítható, hogy az ügy nem hatósági ügy."
noilar # 2015.04.11. 10:50

Több gyámhivatali eljárást is indítottam, amiket egy kivétellel mind elutasítottak érdemi vizsgálat nélkül.

Az egy eljárást lefolytatták, de az általam állítottakra a vizsgálat nem tért ki.

Fellebbezések vannak minden megfellebezett esetben konkrét jogszabályi ütközés van, a vizsgálatnál leírtam hogy az általam jelzett problémát valójában nem vizsgálták ki.

A fellebbezéseken túl panaszt is tettem a felettes hatóságnak. Elfogultságra is tettem indítványt.
A felettes hatóság sem a fellebbezésekre sem a panaszra nem válaszolt, kétszer küldtek határidő hosszabbításról szóló határozatot.

Azóta eltelt már egy hónap.

Mit lehet ilyen esetben tenni?
Mikor van az a pont ahol már felmerül a hivatali visszaélés gyanúja?

noilar