ÖRÖKHAGYÓ TARTOZÁSA

Daisy1 # 2017.07.05. 12:29

Köszönöm a válaszokat.A hagyatéki eljárás amennyiben alapos akkor szerintem kiderülnek a hitelek. Tuti h 0 val szállok ki belőle s reménykedhetem h a faktoring békén hagy a jövőben.

nonolet # 2017.07.04. 21:49

...és ha nem találtad volna meg azokat a papírokat?!

Akkor simán eladnád, aggódás nélkül.
Ha senki nem jelentkezik be követeléssel a hagyatékin.
Aztán esetleg utólag szívnál...

Hát add el most is, ha senki nem követelőzik a hagyatékin.

De mivel van sejtésed... tedd félre pénzt.

Aztán aki aki akar majd bejelentkezik a követelésével.
És ha jogos, akkor kap a pénzből, amíg tart.
A későn jövők meg már nem és kész, ennyi.

Ha eltelik 5 év a haláltól (elévülés),
akkor meg tiéd a pénz, ha marad belőle.

Daisy1 # 2017.07.04. 17:22

A vevő szivesebben veszi meg tőlem mint az ingatlanostol.Igy nincs közvetitői dij.A helyi ingatlanàrak nyomottak.

ObudaFan # 2017.07.04. 15:55

Lehet, hogy nem lenne célszerutlen előzetesben az megkeresni a faktor céget és felajánlani a kozos értékesítést.

Vadsuhanc # 2017.07.04. 15:28

Daisy1

Egyenlőre nem foglalkozz az OTP-vel. Add el az ingatlant azt a 750.000. forintot meg tedd el vagy ha a hagyatéki eljárásban már bejelenti a követelését akkor az örökölt részed ajánld fel a hitelezőknek a követelésük kielégítésére.

Én nem kapkodnék.

A Provident általában halál eset miatt/után nem szokott követelni. Az OTP-nek meg lesz időd utána nézni. Ki tudja nem-e valami elévült követelést próbálnak behajtani!

Saját tapasztalat a hitelezők több mint fele kilenc év után sem jelentkezett.

Daisy1 # 2017.07.04. 15:18

Köszönöm a válaszát.A ház értéke a leltárban 3Millioban lett meghatározva.Az 1/4rész értéke 750e ft. Igy a hagyaték értéke minuszos. Visszautasitanám de akkor 3/4részt nem vesz senki meg tőlem.Mivel nekünk nem áll modunkban folyton odautazni meg már sajnos fel is törték a zárat igy jobb eladni.
A faktoring nem ad telefonon informáciot a hagyatéki végzésig.Hogyan tudnám vhogyan megtudni a pontos követelésüket?Ha elfogy a hagyaték a hitelekre akkor később a ház eladása után már nem követelhet rajtam semmit a faktoring?

drbjozsef # 2017.07.04. 14:02

Daisy,

Ha egyedüli örökös leszel, akkor egyedül felelsz a hagyaték tartozásaiért, a hagyatéki vagyon erejéig, elsősorban a hagyaték tárgyaival.
Az, hogy mit találtál a fiókban nem számít, mert lehet más tartozás is, lehet, hogy azok datálása óta eltelt időben növekedett, bármi, ez majd vagy a hagyatéki tárgyaláson derül ki, vagy akkor, ha utánamész, és megkérdezed a hitelezőket.

A faktor cégekkel elvileg lehet egyezkedni, egy összegű befizetésnél akár el is engedhetnek tartozást. Bár ha azt látják, hogy a hagyatékban van elég vagyon, akkor nemigen fognak engedni.

A temetési költség első helyen szerepel a hagyatéki terhek között, úgyhogy igen, az levonható először a vagyonból, és csak a többi számít.

A 3 millió forint az az 1/4 rész értéke, nem az egész ingatlané?
Ha igen, akkor lehet érdemes kifizetni a hitelezőket (cc 1 millió), és akkor tehermentesen eladható a ház.

A saját vagyonoddal nem felelsz a tartozásokért (csak ha elidenetítesz hagyatéki tárgyat), de mi van, ha utólag előkerül hitelező? Nem lehetetlen, ha a nagynéni ilyen kölcsön halmozó volt...

Keresd meg a faktorcéget, cégeket, és próbálj egyezkedni velük. Legalább megtudd, mennyi a tartozás pillanatnyilag.

Daisy1 # 2017.07.04. 10:45

Tisztelt forumozok,
Nagynéni meghalt 300km re levő faluban.A halála után a fiokban megtaláltunk 3db OTP faktoring levelet tartozása összesen 830e ft.Valamint provident tartozása 40e ft.A néninek 1/4 tulajdonrésze volt az ingatlanban és haszonélvezete.Két örökös van a testvére s én.A ház 3/4részben az enyém. A ház a hagyatéki leltárban 3 Millio.A temetésről van számla 290e ft.Amit én fizettem ki.A testvére vissza szeretné utasitani az örökséget. Ezt én nem tehetem meg mert a házra van vevő minél hamarabb el szeretnénk adni mert a közbiztonsag rossz arrafelé. A kérdésem az lenne hogy a faktoring és a provident mennyit követelhet rajtam?Jol gondolom h 750e -290e=460ezer ft? A hagyatéki tárgyalás Aug végén lesz.Ha utána eladom az ingatlant akkor továbbiakban milyen mértékig vagyok felelős a tartozásèrt saját vagyonnal?A fèlelmem az h az otp faktoring nem hagyja lezárni az ügyet,huzza az időt s közben felszámolja a kamat késedelmi kamatját is!Van vkinek tapasztalata h ilyenkor a faktoring mennyire együttműködő?

Vadsuhanc # 2017.06.26. 11:35

Tisztelt KBS!

Azon kívül, hogy szándékomban sem állt volna elnézni, el sem nézhetem mivel az édesapám is halott már öt éve.
Szerettem volna tisztába lenni a válasszal egy húgomhoz köthető követeléssel kapcsolatban.

Köszönöm válaszod.

Eszter-ke # 2017.06.26. 11:12

drbjozsef
Köszönöm szépen a gyors választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.26. 11:09

a tartozás feléért vagyok köteles helytállni.
A másik feléért meg az, aki neked ajándékozott. Elnéznéd?

drbjozsef # 2017.06.26. 10:56

Eszter-ke,

Igen, jól tudod.

7:94. § [Hagyatéki tartozások]
(1) Hagyatéki tartozások

1. az örökhagyó illő eltemetésének költségei;
  2. a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek (a továbbiakban: hagyatéki költségek), valamint a hagyatéki eljárás költségei;
  3. az örökhagyó tartozásai;
  4. a kötelesrészen alapuló kötelezettségek;
  5. a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek.

(2) A hagyatéki tartozásnak ezen a minőségén és fennállásán nem változtat, hogy a tartozás - az öröklés megnyílása előtt vagy azt követően - az örökös mint hitelező javára keletkezett.
7:95. § [A hagyatéki tartozások kielégítésének sorrendje]
(1) A hagyatéki tartozások sorrendje szerint előbb álló csoportba eső tartozások a kielégítés alkalmával megelőzik a hátrább álló csoportba soroltakat.
(2) Abban a csoportban, amelyben valamennyi tartozás teljes kielégítésére nincs lehetőség, kielégítésnek a követelések arányában van helye.

Egyetemlegesen feleltek a tartozásokért, bármelyikőtöktől követelheti a hitelező a teljes összeget, de csak annyit, ami maradt, a 440.000.- Ft-ot.

Valószínűleg azért hívtak bírósági meghallgatásra, mert a törvény csak a szükséges költségek felszámítását
teszi lehetővé, amiből következik, hogy mérlegelési jogot ad a bíróságnak arra, hogy vita esetében korlátozza
az ilyen költségként bejelentett összegeket. Ha a helyben szokásos mértékű temetési költségek voltak, akkor azt el fogják fogadni.

Vadsuhanc # 2017.06.26. 08:04

Köszönöm lajcsó!

A hagyatékátadó végzésben ajándékozás szerepel. Ezek szerint - bár az egész örökség birtokomba került - csak a tartozás feléért vagyok köteles helytállni.

lajcsó # 2017.06.26. 07:52

"édesapám a hagyatéki tárgyaláson a részét nekem ajándékozta, amelyet én elfogadtam."
Szerintem ha ajándékozás volt akkor felét, ha osztályos egyezség akkor az egészet.

Vadsuhanc # 2017.06.26. 07:36

Tisztelt Fórumozók!

Húgom 2008-ban elhalálozott. Hagyatéka egy 2.000.000. forintot érő ingatlanrész volt és egy hitellel terhelt gépkocsi ( értéke nem volt meghatározva, későbbiekben 900.000. forint fennálló kölcsöntartozást rendeztem )

Édesapám és én voltunk egyenlő részben örökösök, de édesapám a hagyatéki tárgyaláson a részét nekem ajándékozta, amelyet én elfogadtam.

Kérdésem az lenne, hogy húgom tartozásaiért milyen összegig vagyok köteles helytállni? Teljes örökség erejéig vagy csak annak feléig?

Köszönöm.

Eszter-ke # 2017.06.26. 06:42

Tisztelt Szakértők!

Édesapám elhunyt, testvéremmel törvényes örökösként 740.000 Ft-ot örököltünk (50-50%), mást nem. A temetést és a hagyatéki eljárás költségét én fizettem, nevemre szól minden számla és a hagyatéki végzés is tartalmazza ezt az összeget (összesen 300.000 Ft), mint számlával igazolt hagyatéki teher. (Mikor a hagyatékot megkaptuk, testvérem kifizette nekem mindennek a felét.) A hagyatéki végzést követően pár hónappal végzést kaptunk, miszerint apukánknak tartozása volt, erről nem tudtunk, így a végrehajtást kérő a 740.000 Ft-ot kéri tőlünk. Fellebbeztem, miszerint a temetési költség és a hagyatéki eljárás költsége az új Ptk szerint megelőzi a kielégítési sortrendben édesapám tartozását, így csak a 440.000 Ft követelhető tőlünk (fejenként 220-220 ezer).
Most bírósági meghallgatásra kaptunk idézést, miszerint szeretnék látni, hogy a közjegyzői hagyatéki végzésben számlával igazoltként feltüntetett temetési költség ténylegesen megfizetésre került-e.
Szeretném megerősítésüket kérni, hogy ugye jól gondolom: attól, hogy én törvényes örökös/leszármazó és így temetési kötelezett vagyok, a temetési költség és a hagyatéki eljárás költsége, még ha én fizettem is, akkor is csökkenti a hagyatékot? Tehát a 740.000 Ft-ból ez lejön és testvéremmel csak a 440.000 Ft, fejenként 220-220 ezer forinttal vagyunk kötelezettek helyt állni apukánk tartozásáért?

Segítő válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
FN Eszter

Zenina # 2017.06.25. 11:31

Köszönöm szépen!

drbjozsef # 2017.06.25. 11:13

Zenina,

igen, ha nem szerepelt a hagyatékban, akkor is helyt kell álljon érte az örökös(ök), de CSAKIS a hagyaték értékének erejéig (elsősorban annak tárgyaival és értékeivel, ha már nincsenek meg, akkor az értékével a saját vagyonodból is). Egyszóval kár nem érhet, akármennyi tartozás kerül elő később, a saját vagyonoddal nem felelsz az örökség tartozásaiért - legfeljebb bukod az egész hagyatékot (ha több a tartozás).

Zenina # 2017.06.25. 09:37

Bocsánat már látom nem a végrendeletben hanem a hagyatékban

ObudaFan # 2017.06.25. 08:39

igazából pontosan ugyanúgy, mintha benne lenne a végrendeletben.

nonolet # 2017.06.25. 07:50

Zenina

Nem ugyanúgy...

CSAK
az örökölt vagyon vihető el,
az örökölt tartozás fejében

Azaz, ha a tartozás(ok) miatt
a teljes örökölt vagyon negatív,
akkor

• az örökös nullára fut
  • a hitelező pedig mínuszra
gerbera317 # 2017.06.25. 06:38

"... És Vivien kisunokámra hagyom 23 millió forintos banki tartozásomat."

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.24. 21:14

Rossz a kérdés.

Zenina # 2017.06.24. 15:40

Tisztelt Ügyvéd úr!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy öröklés után ha az ingatlanon tartozás van de az nem szerepel a végrendeletben ugyan úgy behajtható az örökösön?

drbjozsef # 2017.05.19. 06:50

GI,

egyébként is mind1, mert ha feltennénk, hogy nem Te vagy a tulajdonos januárban, akkor édesanyád az (a tulajdoni lap szerint), márpedig neki Te vagy a jogutódja, és a tartozásait is öröklöd, és neked kell fizetned. Tehát ugyanott vagy.