Köszönöm a válaszokat.A hagyatéki eljárás amennyiben alapos akkor szerintem kiderülnek a hitelek. Tuti h 0 val szállok ki belőle s reménykedhetem h a faktoring békén hagy a jövőben.
ÖRÖKHAGYÓ TARTOZÁSA
...és ha nem találtad volna meg azokat a papírokat?!
Akkor simán eladnád, aggódás nélkül.
Ha senki nem jelentkezik be követeléssel a hagyatékin.
Aztán esetleg utólag szívnál...
Hát add el most is, ha senki nem követelőzik a hagyatékin.
De mivel van sejtésed... tedd félre pénzt.
Aztán aki aki akar majd bejelentkezik a követelésével.
És ha jogos, akkor kap a pénzből, amíg tart.
A későn jövők meg már nem és kész, ennyi.
Ha eltelik 5 év a haláltól (elévülés),
akkor meg tiéd a pénz, ha marad belőle.
A vevő szivesebben veszi meg tőlem mint az ingatlanostol.Igy nincs közvetitői dij.A helyi ingatlanàrak nyomottak.
Lehet, hogy nem lenne célszerutlen előzetesben az megkeresni a faktor céget és felajánlani a kozos értékesítést.
Daisy1
Egyenlőre nem foglalkozz az OTP-vel. Add el az ingatlant azt a 750.000. forintot meg tedd el vagy ha a hagyatéki eljárásban már bejelenti a követelését akkor az örökölt részed ajánld fel a hitelezőknek a követelésük kielégítésére.
Én nem kapkodnék.
A Provident általában halál eset miatt/után nem szokott követelni. Az OTP-nek meg lesz időd utána nézni. Ki tudja nem-e valami elévült követelést próbálnak behajtani!
Saját tapasztalat a hitelezők több mint fele kilenc év után sem jelentkezett.
Köszönöm a válaszát.A ház értéke a leltárban 3Millioban lett meghatározva.Az 1/4rész értéke 750e ft. Igy a hagyaték értéke minuszos. Visszautasitanám de akkor 3/4részt nem vesz senki meg tőlem.Mivel nekünk nem áll modunkban folyton odautazni meg már sajnos fel is törték a zárat igy jobb eladni.
A faktoring nem ad telefonon informáciot a hagyatéki végzésig.Hogyan tudnám vhogyan megtudni a pontos követelésüket?Ha elfogy a hagyaték a hitelekre akkor később a ház eladása után már nem követelhet rajtam semmit a faktoring?
Daisy,
Ha egyedüli örökös leszel, akkor egyedül felelsz a hagyaték tartozásaiért, a hagyatéki vagyon erejéig, elsősorban a hagyaték tárgyaival.
Az, hogy mit találtál a fiókban nem számít, mert lehet más tartozás is, lehet, hogy azok datálása óta eltelt időben növekedett, bármi, ez majd vagy a hagyatéki tárgyaláson derül ki, vagy akkor, ha utánamész, és megkérdezed a hitelezőket.
A faktor cégekkel elvileg lehet egyezkedni, egy összegű befizetésnél akár el is engedhetnek tartozást. Bár ha azt látják, hogy a hagyatékban van elég vagyon, akkor nemigen fognak engedni.
A temetési költség első helyen szerepel a hagyatéki terhek között, úgyhogy igen, az levonható először a vagyonból, és csak a többi számít.
A 3 millió forint az az 1/4 rész értéke, nem az egész ingatlané?
Ha igen, akkor lehet érdemes kifizetni a hitelezőket (cc 1 millió), és akkor tehermentesen eladható a ház.
A saját vagyonoddal nem felelsz a tartozásokért (csak ha elidenetítesz hagyatéki tárgyat), de mi van, ha utólag előkerül hitelező? Nem lehetetlen, ha a nagynéni ilyen kölcsön halmozó volt...
Keresd meg a faktorcéget, cégeket, és próbálj egyezkedni velük. Legalább megtudd, mennyi a tartozás pillanatnyilag.
Tisztelt forumozok,
Nagynéni meghalt 300km re levő faluban.A halála után a fiokban megtaláltunk 3db OTP faktoring levelet tartozása összesen 830e ft.Valamint provident tartozása 40e ft.A néninek 1/4 tulajdonrésze volt az ingatlanban és haszonélvezete.Két örökös van a testvére s én.A ház 3/4részben az enyém. A ház a hagyatéki leltárban 3 Millio.A temetésről van számla 290e ft.Amit én fizettem ki.A testvére vissza szeretné utasitani az örökséget. Ezt én nem tehetem meg mert a házra van vevő minél hamarabb el szeretnénk adni mert a közbiztonsag rossz arrafelé. A kérdésem az lenne hogy a faktoring és a provident mennyit követelhet rajtam?Jol gondolom h 750e -290e=460ezer ft? A hagyatéki tárgyalás Aug végén lesz.Ha utána eladom az ingatlant akkor továbbiakban milyen mértékig vagyok felelős a tartozásèrt saját vagyonnal?A fèlelmem az h az otp faktoring nem hagyja lezárni az ügyet,huzza az időt s közben felszámolja a kamat késedelmi kamatját is!Van vkinek tapasztalata h ilyenkor a faktoring mennyire együttműködő?
Tisztelt KBS!
Azon kívül, hogy szándékomban sem állt volna elnézni, el sem nézhetem mivel az édesapám is halott már öt éve.
Szerettem volna tisztába lenni a válasszal egy húgomhoz köthető követeléssel kapcsolatban.
Köszönöm válaszod.
drbjozsef
Köszönöm szépen a gyors választ!
„a tartozás feléért vagyok köteles helytállni.”
A másik feléért meg az, aki neked ajándékozott. Elnéznéd?
Eszter-ke,
Igen, jól tudod.
„7:94. § [Hagyatéki tartozások]
(1) Hagyatéki tartozások
- az örökhagyó illő eltemetésének költségei;
- a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek (a továbbiakban: hagyatéki költségek), valamint a hagyatéki eljárás költségei;
- az örökhagyó tartozásai;
- a kötelesrészen alapuló kötelezettségek;
- a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek.
(2) A hagyatéki tartozásnak ezen a minőségén és fennállásán nem változtat, hogy a tartozás - az öröklés megnyílása előtt vagy azt követően - az örökös mint hitelező javára keletkezett.
7:95. § [A hagyatéki tartozások kielégítésének sorrendje]
(1) A hagyatéki tartozások sorrendje szerint előbb álló csoportba eső tartozások a kielégítés alkalmával megelőzik a hátrább álló csoportba soroltakat.
(2) Abban a csoportban, amelyben valamennyi tartozás teljes kielégítésére nincs lehetőség, kielégítésnek a követelések arányában van helye.”
Egyetemlegesen feleltek a tartozásokért, bármelyikőtöktől követelheti a hitelező a teljes összeget, de csak annyit, ami maradt, a 440.000.- Ft-ot.
Valószínűleg azért hívtak bírósági meghallgatásra, mert a törvény csak a szükséges költségek felszámítását
teszi lehetővé, amiből következik, hogy mérlegelési jogot ad a bíróságnak arra, hogy vita esetében korlátozza
az ilyen költségként bejelentett összegeket. Ha a helyben szokásos mértékű temetési költségek voltak, akkor azt el fogják fogadni.
Köszönöm lajcsó!
A hagyatékátadó végzésben ajándékozás szerepel. Ezek szerint - bár az egész örökség birtokomba került - csak a tartozás feléért vagyok köteles helytállni.
"édesapám a hagyatéki tárgyaláson a részét nekem ajándékozta, amelyet én elfogadtam."
Szerintem ha ajándékozás volt akkor felét, ha osztályos egyezség akkor az egészet.
Tisztelt Fórumozók!
Húgom 2008-ban elhalálozott. Hagyatéka egy 2.000.000. forintot érő ingatlanrész volt és egy hitellel terhelt gépkocsi ( értéke nem volt meghatározva, későbbiekben 900.000. forint fennálló kölcsöntartozást rendeztem )
Édesapám és én voltunk egyenlő részben örökösök, de édesapám a hagyatéki tárgyaláson a részét nekem ajándékozta, amelyet én elfogadtam.
Kérdésem az lenne, hogy húgom tartozásaiért milyen összegig vagyok köteles helytállni? Teljes örökség erejéig vagy csak annak feléig?
Köszönöm.
Tisztelt Szakértők!
Édesapám elhunyt, testvéremmel törvényes örökösként 740.000 Ft-ot örököltünk (50-50%), mást nem. A temetést és a hagyatéki eljárás költségét én fizettem, nevemre szól minden számla és a hagyatéki végzés is tartalmazza ezt az összeget (összesen 300.000 Ft), mint számlával igazolt hagyatéki teher. (Mikor a hagyatékot megkaptuk, testvérem kifizette nekem mindennek a felét.) A hagyatéki végzést követően pár hónappal végzést kaptunk, miszerint apukánknak tartozása volt, erről nem tudtunk, így a végrehajtást kérő a 740.000 Ft-ot kéri tőlünk. Fellebbeztem, miszerint a temetési költség és a hagyatéki eljárás költsége az új Ptk szerint megelőzi a kielégítési sortrendben édesapám tartozását, így csak a 440.000 Ft követelhető tőlünk (fejenként 220-220 ezer).
Most bírósági meghallgatásra kaptunk idézést, miszerint szeretnék látni, hogy a közjegyzői hagyatéki végzésben számlával igazoltként feltüntetett temetési költség ténylegesen megfizetésre került-e.
Szeretném megerősítésüket kérni, hogy ugye jól gondolom: attól, hogy én törvényes örökös/leszármazó és így temetési kötelezett vagyok, a temetési költség és a hagyatéki eljárás költsége, még ha én fizettem is, akkor is csökkenti a hagyatékot? Tehát a 740.000 Ft-ból ez lejön és testvéremmel csak a 440.000 Ft, fejenként 220-220 ezer forinttal vagyunk kötelezettek helyt állni apukánk tartozásáért?
Segítő válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
FN Eszter
Köszönöm szépen!
Zenina,
igen, ha nem szerepelt a hagyatékban, akkor is helyt kell álljon érte az örökös(ök), de CSAKIS a hagyaték értékének erejéig (elsősorban annak tárgyaival és értékeivel, ha már nincsenek meg, akkor az értékével a saját vagyonodból is). Egyszóval kár nem érhet, akármennyi tartozás kerül elő később, a saját vagyonoddal nem felelsz az örökség tartozásaiért - legfeljebb bukod az egész hagyatékot (ha több a tartozás).
Bocsánat már látom nem a végrendeletben hanem a hagyatékban
igazából pontosan ugyanúgy, mintha benne lenne a végrendeletben.
Zenina
Nem ugyanúgy...
CSAK
az örökölt vagyon vihető el,
az örökölt tartozás fejében
Azaz, ha a tartozás(ok) miatt
a teljes örökölt vagyon negatív,
akkor
- az örökös nullára fut
- a hitelező pedig mínuszra
"... És Vivien kisunokámra hagyom 23 millió forintos banki tartozásomat."
Rossz a kérdés.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy öröklés után ha az ingatlanon tartozás van de az nem szerepel a végrendeletben ugyan úgy behajtható az örökösön?
GI,
egyébként is mind1, mert ha feltennénk, hogy nem Te vagy a tulajdonos januárban, akkor édesanyád az (a tulajdoni lap szerint), márpedig neki Te vagy a jogutódja, és a tartozásait is öröklöd, és neked kell fizetned. Tehát ugyanott vagy.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02