Kapcsolattartás

kalamalyka2 # 2009.11.16. 08:33

kb arra, hogy az apa kérni fogja a kapcsolattartás megállapítását, és írásban rögzítését. Amit neki ugyan nem kötelező betartani, de Neked kutya kötelességed minden második hét végén pl. szombat reggetől vasárnap du-ig a gyermeket (a kicsi még nagyon kicsi ahhoz,hogy elvigye de az sem kizárt. Az otthonodban történő láthatást is megítélhetik az ő tekintetében) odaadni, sőt! felkészíteni fizikálisan és lelkileg az apával történő idő zavartalan etöltésére.
Ellenkező esetben első körben felszólítanak az apa hibáján kívüli elmaradt kapcsolattartás pótlására, aztán bírságolnak kőkeményen, majd az apa akár pert is indíthat a gyermek(ek) elhelyezésének megváltoztatására, mivel azzal, hogy fentieket nem biztosítotad a szülői alkalmasságod a nevelésükre kétségbe vonható.
A nagyszülők tekintetében ugyanez a helyzet, de ritkábban, pl. havi egy alkalom, és az apai láthatás idejébe fűzik bele.
Fenti időintervallum csak példa, ám ez az általános. Ezen kívül ugyanígy minden szünidő fele, és páros ünnepek egyik napja, név- és születésnapok minden másodk évben szintén az apai láthatás idejét képezik. Ettől eltérően is lehet, de az sem kizárt, mivel a kicsi még 2 éves sincs, hogy hét közben egy-egy dél utnát is kérjen a apa és kapjon.

Kb. ennyi amire számíthatsz, én a helyedben ezeket a gondoltaokat nem hangoztatnám a GYH előtt, amiket írtál, mert az már jó alap arra, hogy apuka lépéselőnybe kerülön a hivatal előtt. Ez nem így működik, ahogy Te önkényesen leszabályzod és elképzeled, magad alatt vágod csak a fát ezzel a fajta gondolkodásmóddal.

K ennyi. Lefordítva.

tory # 2009.11.14. 20:02

Sziasztok!
Én még új vagyok.És lenne egy problémám.Két gyerkőcöm van,egy 4éves és egy 18hós. A 4 éves apja most kért a gyh-tól rendszeres láthatást. Holott a gyerek 1 éves kora óta,nem látta,nem is érdeklődött utána. Tavaly találkoztam a szüleivel velem volt a gyerek is,és kérték,had vigyék el,mert látni szeretnék.Jöttek elvitték,ez működött is egy darabig,majd mikor mondtam,hogy szeretném ha akkor vinnék el amikr az apa is ott van,hogy ismerje meg a gyereket azt mondták ott lesz az apa is.De mikor mentem nem volt ott. Majd volt olyan is,hogy a reggel elvitték,még minden oké volt,majd mikor érte mentem tiszta láz volt a gyerek,és nem hívtak fel,hogy beteg,mondván nem is tudták,milyen gyógyszert szabad adni neki. Utána (ez már idén tavasszal volt) elmentem hozzájuk,hogy megbeszéljük a láthatást,és hogy csökkentsük le havi egyre,mert a gyerek kezelhetetlen lett,mert elvárta tőlünk is hogy elhalmozzuk mindíg ajándékkal édességgel,meg az apa legutóbb azt mondta otthon lesz,közbe meg elment bulizni. Ebbe bele is mentek,hogy oké havi egy. Közbe elvittem a gyereket a mamához nyaralni,szóltam is nekik időbe.Majd mikor hazajött még fel akartam hívni az apát,hogy itthon van a gyerek,jöhetnek érte. És azóta se kép se hang. Most hogy elkezdődött az ovi szept-be első pénteken jön az sms,hogy elvihetik-e,írtam neki,gyere el és beszéljünk,sms vissza: nem tudok,mert dolgozok. Majd felhívtam,hogy miért nem mehet,1.már nem is emlegi őket a gyerek a másik,mióta nem is látta? Erre jön a válasz,hogy akkor ennek következménye lesz. Fél éve a füle botját nem mozdította a gyerek ér,na nem mintha előtte is érdeklődött volna. Össz-vissz látta 5× a gyerekét.Most mire számithatok a gyámhivatalnál?
Köszönöm,ha segítetek.

Tündér4 # 2009.11.13. 10:04

Kedves Fórumozók!

Mi is hasonló helyzetben vagyunk, mint SamatX. Nálunk már 2 éve tart a per, a vége nem is látszik.
Ilyen helyzetben a gyámhivatal nem mondja azt, hogy ha per van folyamatban, akkor nem illetékes az ügyben?
Van erre valami konkrét jogszabályhely?

Köszi:
Tündér

Tündér4 # 2009.11.12. 17:41

Kedves Kisokos!

Mi is hasonló helyzetben vagyunk, mint SamatX. Nálunk már 2 éve tart a per, a vége nem is látszik.
Ilyen helyzetben a gyámhivatal nem mondja azt, hogy ha per van folyamatban, akkor nem illetékes az ügyben?
Van erre valami konkrét jogszabályhely?

Köszi:
Tündér

kisokos # 2009.11.12. 14:16

Meg kellene próbálkozni addig is a helyi gyámhatósággal. A kapcsolattartást ők is szabályozhatják.

SamatX # 2009.11.12. 14:12

Sziasztok!

Az alábbi helyzetben szeretnék segítséget kérni:
Folyamatban van az élettársi kapcsolatomból származó 13 hónapos kislányom gyermekelhelyezési pere, aki jelenleg az anyjánál lakik.
Mindkettőnket meghallgattak már, és én kértem, hogy a bíróság ideiglenesen szabályozza a kapcsolattartást, mivel a gyermekem anyja nem hajlandó megengedni, hogy elhozzam a kislányomat (csak náluk lehet a kapcsolattartás). Hivatkoztunk a közeledő karácsonyra, meg arra is, hogy mindenben el tudnám látni a kislányt, sőt azt is elfogadnám, hogy ideiglenesen csak napközben legyen nálam, estére vissza vinném, de mégsem volt hajlandó a bíró ilyen szabályozást meghozni.

Olvastam, hogy ez egyébként sem jellemző, de nem értem, hogy miért. Nyilvánvaló, hogy ilyen esetekben a gyerek az egyik szülőnél lakik, még ha a másiknak ugyanannyi joga is lenne magánál tartani a gyermekét. Így viszont az a szülő, akinél a gyerek van, úgy ugráltathatja a másikat, ahogy neki jól esik egészen a jogerős ítéletig, az viszont sok idő.
Hiába próbáltam megegyezni, zárt ajtókba ütköztem. A bíró álláspontja szerint beszéljük meg egymás között, de hát pont azért vagyunk a bíróságon, mert ez nem megy!!! Éppen ezért kérném az ideiglenes kapcsolattartás szabályozását!
Tisztára kiborító, hogy bár ugyanannyi jogom lenne akár magamnál tartani is a gyermekemet, mint az anyjának, mert se rólam, se róla nem bizonyosodott be (még) semmi, ehhez képest gyakorlatilag semmilyen jogom nincs, azt tehetem, amit az anyuka nagy kegyesen megenged, vagy kezdhetnék keménykedni, de az meg nem az én stílusom. És ezt a bíróság is gyakorlatilag hallgatólagosan jóváhagyja azzal, hogy nem hoz ideiglenes szabályozást.

A tárgyalások meg még eltartanak legalább egy fél évig (de inkább több), addig meg nincs lehetőségem a jogaim érvényesítésére?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

apa5 # 2009.11.09. 15:45

Sziasztok!

Kellene küldenem a Gyámhivatalnak egy kérelmet a kapcsolattartás pótlásának szabályozására. Meg tudná valaki írni, hogy neki miként van leszabályozva a pótlás,vagy mi az, amit alap szabályozásként a Gyámhivatal használ?

Köszönöm
apa

zozo73 # 2009.11.09. 11:19

Ne haragudjatok, rossz helyre írtam!

zozo73 # 2009.11.09. 09:00

Sziasztok!

Volt feleségem feljelentést tett,mert nem fizettem a gyerektartást. (Visszamenőleg 8 hónapra kifizettem a tdíjat.) Megvolt az első tárgyalás és abban maradtunk hogy egy évre felfüggesztik az eljárást, állapodjunk meg az anyagiakkal kapcsolatban, és visszatérünk az ügyre 1 év múlva. Egy pár levélváltást követően úgygondolom megszületett a "megállapodás", de egyszerűen nem hajlandó aláírni. Többszöri ügyvédi felszólításra sem reagál, sem azt, hogy jó, sem azt hogy nem. Mindemellett azzal fenyegetőzik, hogy ha nem fizetem a megállapodásban foglaltakat, kénytelen lesz jelezni ezt a bíróság felé. Visszamenőleg valóban nem fizetek, hisz nincs aláírt megállapodás.
Ha valóban jelzi ezt a bíróságnak, mi lehet ennek a következménye?
Attól függetlenül, hogy nem jár neki 6 hónapnál régebbre tdíj, mégis hajlandó lennék fizetni de ő nem ír alá semmit, elmarasztalhat ezért engem a bíróság?

Anita23 # 2009.11.04. 21:21

Kedves Derill!
Páromnak előző házasságából 2 gyermeke született, az egyik már nagykorú, a kisebbik 17. Beidézték a gyámhatósághoz. Az ex "végrehajtási eljárást kezdeményezett az x és y héten elmaradt folyamatos apai kapcsolattartás miatt."
A válás óta többször korlátozást kért a kapcsolattartásra. Részben korlátozták is, az utolsó szombat 9 órától vasárnap 18 óráig tart. De az évek során úgy alakult - a szóbeli megbeszélések alapján - hogy csak vasárnapra hozza el őket. Az utolsó gyámhatósági határozat a pótlást nem említi.
Most viszont azt állítja, hogy ő mindig szombat reggel már várja az apát. és végül is követeli a pótlást (már teher neki a gyerek) illetve azt, hogy mindig két napra hozza el a gyereket.
A férjem ment értük, ha nem dolgozott.
Kérdésem, hogy lehet-e kötelezni az apát, hogy menjen a 17 éves gyerekért illetve azért megbüntetni, ha nem megy.
Nekünk van egy kicsi babánk, akinek még inkább szüksége van az apukájára.
Előre is köszönöm a választ!
Üdv: Anita

Katakomba # 2009.09.04. 21:01

A gyámhivatalnak elsősorban egyezségre kell törekednie, tehát be fognak idézni egy tárgyalásra, ahol megkísérlik az egyezség létrehozását. Ha meg tudtok állapodni, azt határozattal jóváhagyja, és onnantól az lesz érvényes és végrehajtható.
Ha nem tudtok megegyezni, mindketten elmondjátok, hogy milyen módon szeretnétek a kapcsolattartást, ha szükségesnek látja, elrendelheti a pszichológus szakértői vizsgálatot is és végül a gyámhivatal a saját belátása szerint - de a gyermekek érdekeit figyelembe véve - dönt.

szelly # 2009.09.04. 17:49

Kedves Katakomba! Mire lehet számítani kapcs.tartás újraszabályozásánál időtartamot tekintve? Bírói gyakorlat lép életbe,vagy meghallgatnak minket és az alapján döntenek?

Katakomba # 2009.09.04. 17:42

Ha a ti egyezségeteket rögzítette a bíróság a jegyzőkönyvben és pár sorral jellebb azt írja "végzés" formájában, hogy a felek egyezségét "jóváhagyja", akkor az pontosan ugyanolyan hatályú, mint hogyha ítélet lenne.
Ha ez nincs benne, akkor tényleg furcsa egy határozat lehet.
Minden esetre a gyámhivatal két évvel a bíróság döntése után már szabályozhatja másként, tehát ez lesz a megoldás a ti esetetekben.

szelly # 2009.09.04. 17:40

Köszönöm a választ Katakomba!
A mi bírói ítéletünk hagy némi kívánnivalót jogi szemmel.(ez ügyvédi vélemény,nem saját) A bírói ítélet NEM tartalmazza a kapcsolattatrás szabályozását csak egy jegyzőkönyvi egyességünk van! Ezt veszi alapul a gyámhivatal?

Katakomba # 2009.09.04. 17:36

A gyámhivatal betűről betűre a bírósági határozatot fogja végrehajtani, mert csak ezt teheti.
Kérelemre viszont az idejétmúlt szabályozást megváltoztathatja, és akkortól már az a határozat lesz érvényes és végrehajtható.

szelly # 2009.09.04. 17:12

Tisztelt fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni kapcs.tartás ügyében.
Az előzmények röviden.
Gyermekeim 2005-ben ovis, ill. bölcsis korúak voltak. A bíróság a kapcs.tartást a következő képpen rögzítette egyesség formájában. Páros hét péntek 16.00-18.00-ig. Páratlan héten szombat reggel 9.00-től vas. este 18.00-ig. Ezt a kapcsolattartást én és az exem módosítottuk a péntek 18.00-tól vas.este 18.00 órára, amikor a kissebbik gyermekem is betöltötte a 3. életévét. (a bíróí gyakorlatot vettük alapul) Mivel nem ment zökkenőmentesen az elvitel, megeggyeztünk abban,hogy nem itthonról viszi a gyermekeimet,hanem az óvodából,hátha ez megoldás a problémára. (nem részletezem a történteket,mert nincs jelentősége) Egy évig így is történt. A nagyobbik gyermekem iskolás lett,így itthonról viszi/vinné a gyerekeket és most újra az a probléma,mint egy évvel ezelőtt. Ő úgy gondolja,hogy én vagyok az oka a fiam ellenkezésének és továbbra is az oviból akarja vinni őket. (A lányom óvodaiskolás) Kérdésem az lenne,hogy ha bemegyek a gyámügyre a kapcstartás végrehajtását kérni,mire számíthatok,mivel a gyerekek nőttek az egyezség óta? köszönöm,hogy elolvasták és válaszolnak.

Mókusélet # 2009.09.03. 06:52

Kedves Wasp és derill köszönöm a választ.
Még egy "amennyiben a pótlás kérdését nem szabályozzák " nálunk az van a bírósági végzésben,hogy következő héten pótolni kell.Na ezt nem tartja be anya,a gyámhatóságnak viszont 30 napja van a kivizsgálásra, tehát a következő hét jóval elmúlik.
Tanú is van plusz anya sms-e,hogy azért nincsenek otthon,mert nem érnek rá.

derill # 2009.09.02. 17:19

radar3: ez rendben, de ha Te csak azt közlöd, hogy nem tudsz, de nem igazolod, hogy miért, szerinted ők honnan fogják tudni, hogy tényleg nem tudsz, vagy csak azt állítod. Tehát a gyámhivatal kötelezhet arra, hogy igazold (nem biztos, hogy fog is, de valószínű akkor, ha végrehajtási eljárást indít anyuka). Természetesen anyuka sem szervezhet a Te idődre más programot a gyerekeknek. Az megint más, hogy ha meg tudtok egyezni ezekben a cserékben, az a legjobb.
De érvényesíteni nem tudom a jogaimat.”- ez szerencsére azért nem így van, csak vannak szabályok, amiket Neked is be kell tartanod ahhoz, hogy érvényesíthesd. Minden kapcsolattartásra tanúval kell menned, pontosan oda és akkor, ahova és amikorra a kapcsolattartási döntés szerint kell. Ha nincsenek ott a gyermekek, akkor végrehajtási eljárást indíthatsz és ez esetben elviekben anyukát először figyelmeztetik, aztán ha újra akadályozza a kapcsolattartást bírságolják, ezután pedig büntetőeljárást indíthatsz ellene, ha ismét akadályozza. Ezután már valószínűleg nem fogja.

„16 évesen azt csinálok amit akarok és nem megyek ha nem akarok de a gyerektartás jár nekem “ ez sem így van:

EBH2007. 1609
A nagykorú gyermek tartásra való érdemtelensége a különélő szülővel való kapcsolattartástól kellő indok nélkül elzárkózó, passzív magatartással is megvalósulhat (1952. évi IV. törvény 60. §).

Tehát azt csinál amit akar, de akkor gondoskodjon magáról majd ha nagykorú lett. Amíg viszont kiskorú, nem azt csinál amit akar, hanem amit a szülő mond neki. Az ő magatartásáért is a gondozó szülő felel, tehát neki kell a gyermeket a kapcsolattartásra úgy felkészíteni, hogy akarjon menni. Az megint más kérdés, hogy ha jó kapcsolatot akarsz a gyermekeiddel, akkor igyekszel engedni azon igényeinek, hogy nem biztos, hogy minden idejét veletek szülőkkel akarja tölteni, vannak saját programjai, barátai stb. Hosszú távon ez jobb kapcsolatot biztosít. Hogy melyiket válaszd, azt Neked kell eldönteni, mert a következményeket is Te viseled.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

radar3 # 2009.09.02. 16:59

Kedves derill!
Nem arról van szó hogy nem akarok, hanem fizikailag nem tudok elmenni értük. Ezt közöltem írásban, előre, az exek , a gyámüggyel, gyerekekkel szóban. AZt is leírtam , mivel én nem tudok értük menni, nem követelem az elmaradt láthatások pótlását.A kötelezettséget nem én szegtem meg hanem ők. Pl.Néhány órával azelőtt, hogy mentem volna gyerekekért, hÍvtak hogy ne menjek, mást szerveztek hétvégére.....Kivételesen következő hétvégén jöttek , illetve jött az egyik gyerek. Azon a hétvégén nekem lett volna elfoglaltságom amit miattuk kellet lemondani. Mert azokat a hétvégéket szabaddá tettem mikor enyém volt a láthatás.
Tudom , hogy az én gyerekeim de legszívesebben kérnék egy független szakártői véleményt, mert a drága jó édesanyjuk nyakig benne van hogy idáig jutottunk. Kisebbel eddig még csak - csak rendben volt minden de már nála is elkezdődött az agymosás...Biztos vagyok magamban, nem bántom őket, nem verem őket, nem iszok, nem dohányzom...
" Kapcsolat tartási joggal való visszaélés.." Igen valóban jogom van kapcsolatot tartani gyerekeimmel. De érvényesíteni nem tudom a jogaimat.
Szerintük egy kötelességem van, fizetni nekik mint egy fejős tehén és ezt a gyerekem a fejemhez is vágta.. "16 évesen azt csinálok amit akarok és nem megyek ha nem akarok de a gyerektartás jár nekem "

derill # 2009.09.02. 14:06

radar3: sajnos ez jellemző. Viszont a korábbi kérdésed az volt:
Valamint, köteles vagyok-e azt közölni, hogy miért nem tudok a gyerekekért menni illetve a tárgyaláson ott lenni?
Ennek oka nem tartozik az exre. Személyes magánügy, ami nem tartozik rá.
” Igen, köteles vagy, mivel csak a jogosultnak fel nem róható okból elmaradt kapcsolattartást kell pótolni, de ezen felül is a kapcsolattartás nemcsak jog, hanem kötelezettség is elviekben, ami azt jelenti, hogy ha a kapcsolattartásra nem szervezhetsz magadnak semmit. Ha munkahelyi elfoglaltságod van, vagy beteg van, az elég indok, hogy ne jelenj meg, de a "csak nem volt kedvem" nem elegendő, hiszen azt se felejtsd el, hogy a gondozó szülőnek is készülnie kell, lehet, hogy programot csinált arra az időre, azt le kell mondania ha nem mész stb. A kapcsolattartási joggal való visszaélés esetén azt korlátozhatják, és hogy a gyámhivatal mit fog annak minősíteni, ez pillanatnyi lelkiállapotára, szocializációjára és tudom is én mi mindenre van bízva, például láttam már olyat, hogy azért korlátozták az apai kapcsolattartást, mert be mert menni a gyermek iskolájába és ott találkozott a gyermekkel, vagy volt, hogy azért, mert a gyermekkel találkozva megállt vele beszélgetni (nem ment el mellette szó nélkül).
Mókusélet: végrehajtási kérelmet nyújthatsz be, de igazolnod kell, hogy akkor ott megjelentél (tanúval, vagy például kihívhatod a rendőrséget). Sajnos láttam már olyat, hogy az apa tanúval igazolta, hogy megjelent, majd az anya tanúval igazolta, hogy nem jelent meg, a gyámhivatal meg közölte, hogy akkor nem bizonyítható és elutasította a végrehajtási kérelmet, a megyei gyámhivatal meg helyben is hagyta annak ellenére, hogy jogszabály kötelezi, hogy ha bűncselekmény jut a tudomására köteles feljelentést tenni (az ilyen esetben bizonyos, hogy valamelyik tanú hazudik, tehát hamis tanúzás miatt). A gyámhivatali gyakorlat az, hogy amennyiben a pótlás kérdését nem szabályozzák a kapcsolattartási döntésben pontosan, akkor nem pótoltat, ami totál jogszabálysértő, hiszen a jogszabály kimondja, hogy a jogosultnak fel nem róható okból elmaradt kapcsolattartást pótolni kell, kivéve az ünnepnapra esőt (A hivatkozás az, hogy a szenteste például nem pótolható, szerintem igen, mondjuk akár a következő évben, hiszen határidő nincs. Sajnos a jogalkotó ezt nem vette figyelembe.) Lényeg az, hogy kérheted és ragaszkodhatsz hozzá, hogy 30 napon belül döntsenek, ha elutasítják, akkor megfellebbezheted.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

_Wasp_ # 2009.09.02. 13:39

Kérni kell a gyámhatóságot, hogy írják le, amit elmondott - hozzanak határozatot.

Sem a törvény, sem annak végrehajtási rendeletei nem különböztetnek meg "hosszú" és "rövid" kapcsolattartást (legfeljebb folyamatos és időszakos kapcsolattartást de ennek sincs jelentősége a végrehajtás szempontjából.)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Mókusélet # 2009.09.02. 07:08

bocs, errort írt, nem akartam kétszer.

Mókusélet # 2009.09.02. 07:06

Kedves hozzáértők!
ismét kérdésem van.A bírósági határozatban ez van:minden héten szerdán 17-20 óráig, minden második vasárnap 9-20 óráig lehet nálunk a gyerek.Több szerdán nem voltak otthon, levelet írtunk a gyámhatóságnak, melyben kértük a pótlást-mert anya nem hajlandó.Most ott tartunk, hogy a gyámügy közölte szóban-nem írja le- hogy ő csak a hosszú kapcsolattartás pótlását rendelheti el, a rövidet nem.Nem értem! Mi az hogy rövid vagy hosszú? Szerintünk a hétköznapit is pótoltatni kellene,nem?
Ha van ilyen szabály kérem osszátok meg velem.
Köszönöm.

Mókusélet # 2009.09.02. 07:05

Kedves hozzáértők!
ismét kérdésem van.A bírósági határozatban ez van:minden héten szerdán 17-20 óráig, minden második vasárnap 9-20 óráig lehet nálunk a gyerek.Több szerdán nem voltak otthon, levelet írtunk a gyámhatóságnak, melyben kértük a pótlást-mert anya nem hajlandó.Most ott tartunk, hogy a gyámügy közölte szóban-nem írja le- hogy ő csak a hosszú kapcsolattartás pótlását rendelheti el, a rövidet nem.Nem értem! Mi az hogy rövid vagy hosszú? Szerintünk a hétköznapit is pótoltatni kellene,nem?
Ha van ilyen szabály kérem osszátok meg velem.
Köszönöm.

radar3 # 2009.09.01. 22:37

Köszönöm derill!

Még valami amit elfelejtettem leírni itt. Elhalasztani nem lehet, kérelmet felesleges beadnom, de vissza is vonhatom, mondta ezt a gyámügy vezetője... vele beszéltem telefonon. Így is a lehető legrosszabbul jövök ki belőle , mert nem azért nem megyek el mert nem akarok.
Nekem ez nagyon gyanús...protekció, elfogultság.....
Én vonjam vissza, az exem mag azt csinál amit akar??