hagyatéki hitelező, hagyatékátadás

szerénke01 # 2017.07.02. 12:30

T.Obudafan!

Átküldtem e-mailen.

Válaszát Nagyon köszönöm.

Üdvözlettel

ObudaFan # 2017.07.02. 05:15

Látni kellene ezt a végzést, így a leírás alapján nekem tévesnek tűnik. Mindenesetre, ahogy írtam, a perben valószínűleg nem lesz nagy segítségedre.

szerénke01 # 2017.07.01. 06:23

Kedves Obudafan!

Ha én nem vitatok valamit, akkor az azt jelenti, hogy egyetértek azzal az akármivel, Akkor nem lett volna egyszerűbb azt mondani, hogy nem értek egyet a követeléssel? Ha ezt a hagyatéki eljárás elején megteszi, 1,5 évvel beljebb lennénk az ügyben.

De akkor most mégis hogy kell értelmezni ezt a bírósági végzést?

Köszönöm

ObudaFan # 2017.07.01. 04:59

Sajnos a perben aligha fogja így látni a bíróság, hogy tartozaselismeres történt volna.

szerénke01 # 2017.06.30. 12:52

Tisztelt szakértő Hölgyek és Urak!

Elhunyt élettársam hagyatéki eljárása csaknem két év után befejeződött. A közjegyző nyilatkozattételre hívta fel az örököst, hogy nyilatkozzon a hagyatéki hitelezői igényemmel kapcsolatban,melyre azt a nyilatkozatot tette, hogy hát erre vonatkozóan ő bizony nem tud egyértelmű nyilatkozatot tenni. Ezt követően teljes hatállyal adta át a kj. a hagyatékot. A végzést megfellebbeztem. A Főv. Törvényszék végzése szerint a kj. a jogszabályokat helyesen alkalmazta, ezért azt helybenhagyta. Megfogalmazta továbbá azt is, hogy "A törvényes örökös a hagyatéki hitelezői igény tárgyában érdemi nyilatkozatot felhívás ellenére nem tett, az igény vitatása hiányában a Hetv. 6. §. (1) bek. j. pontja szerinti másodlagos öröklési vita nincs. A Hetv. 83. §-a alapján ezért a hagyaték teljes hatállyal volt átadandó. A fellebbezőknek ugyanakkor módjában áll igényüket bíróság előtt érvényesíteni."

Kérdésem a következő: a fentiek alapján hogyan kell értelmezzem ezt a dolgot? - mivel nem vitatta a hagyatéki hitelezői igényt, akkor elismerte azt?

Köszönöm