végrendelet


Chalatea # 2022.06.28. 11:04

Tisztelt Dr.B.József. Köszönöm szépen a kimerítő választ, a tanácsokat. Jól értetted ami a lényeget illeti.

osztap # 2022.06.28. 10:23

az volt a reakciója, hogy nem lesz per.
Hát persze: ha nem nyújtja be a végrendeletet. Ha benyújtja, és Te vitatod az érvényességét, akkor bizony per lesz.

drbjozsef # 2022.06.28. 09:59

Chalatea,

Ha benyújtja, akkor legfeljebb hamis magánokirat felhasználása. Ez a Btk. 345.§, esetleg megemlítheted a kedves "csaló"-nak, hogy ha ez derülne ki a végén, akkor feljelentést is fogsz tenni, ez alapesetben 1 évig terjedő szabadságvesztéssel honorálható vétség.

Ha jól értelek, a "csaló" örököstárs fogta a számítógépen lévő eredeti végrendelet file-t, megváltoztatta, majd az aláírásokat (legalább egyiket, az elhunyt tanúét) valahogy odamókolta. Ha jól értelek, hogy ezek fedik egymást, akkor a régiről vette, és odafénymásolta vagy ilyesmi.

Ha ez igaz, akkor eléggé valószínűtlen, hogy legyen neki egy eredeti aláírása a hamisított végrendeleten. Pont azért, mert megegyeznek teljesen. Akkor másolat kell legyen.

Mit akarsz elérni az írásszakértővel? Azt, hogy két aláírás teljesen egyforma, tehát másolat az egyik a másiknak, az eléggé evidens nélküle is. Ő legfeljebb két hasonló aláírásról mondaná meg, hogy egy kéztől származik feltehetőleg, vagy sem.

Várd meg a hagyatéki eljárást. Ha benyújtásra kerül a "hamis", akkor ott jelezheted, hogy nem fogadod el, kéred az ideiglenes átadást, vagy az egész eljárás felfüggesztését, és bírósághoz fordulsz.

Chalatea # 2022.06.28. 09:44

Kedves "OSZTAP" A külföldön élő örököstárs már beígérte neki a pert, arra az volt a reakciója, hogy nem lesz per. Ha nem tévedek: akkor amennyiben a hagyatéki tárgyaláson benyújtja a nála lévő végrendeletet, akkor az irattá minősül. Szerintem irathamisítás is lehet, mindenképpen írásszakértői véleményt fogunk kérni a saját költségünkön. Ez lesz az első lépés.

osztap # 2022.06.27. 16:57

Ha fény alá teszem a kettőt, fedik egymást tökéletesen.
Nem lenne elég a hagyatékin bejelenteni, hogy szerinted a másik végrendelet érvénytelen, mert az aláírások nem valódiak? Akkor a közjegyző csak ideiglenes hatállyal adja át a hagyatékot, Te pedig perben bizonyíthatod, hogy tényleg nem valódiak, pl. szakértő igazolja, hogy azokat számítógéppel nyomtatták. A "két érvényes végrendelet egy napon" probléma fel sem merül, ha ezt sikerrel bizonyítod.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.27. 16:24

(Ilyen vitát a közjegyző nem dönt el.)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.27. 16:23

Ládd, ez a jó kérdés!
Addig biztos vagyok a dologban, hogy meg kell adni a lehetőséget mind a két félnek, hogy bizonyítsa, az övé a későbbi, tehát hatályos végrendelet. Ha valamelyiknek ez sikerül, akkor a kérdés eldőlt. De ha ez egyiknek sem sikerül, akkor tényleg komoly gond van. Talán a 7:24. § segíthet; de ha az se, szóba jön a 7:38. § (1) is, mely szerint az ellentmondó feltétel érvénytelen. (A többi pedig a 7:47. § szerint érvényes és hatályos marad.)

Chalatea # 2022.06.27. 16:10

Tisztelt Dr. B. József. Köszönöm szépen válaszát. Itt a dilemmánk, az a kérdés a közjegyző melyiket veszi figyelembe??? Azt amelyik az első 4 fő örökössel kelt 2019.május 20-án, leadva az otthonnak megőrzésre? Vagy a másodikat, amelyik ua.napi dátummal van, de 5 fő örökös, a számítógép szerint augusztusban lett megszerkesztve? Ezt nyilván a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző nem fogja látni, csak két különböző tartammal készült, ugyanazon napon kelt végrendeletet.

drbjozsef # 2022.06.27. 15:28

No de ha alakilag mindkettő megfelel, akkor melyik az érvényes, ha különbözik a kettő, de a dátum azonos rajta?

Chalatea # 2022.06.27. 14:54

Tisztelt Kovács Béla Sándor. Ön jogi végzettsége tudatában írta, amit? Ha igen akkor nagyon gyorsan "lelépek" erről a fórumról.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.27. 13:25

Ha az örökhagyó aláírta, és az aláírását két tanú hitelesítette, akkor teljesen mindegy, hogy a szöveg, amelyet aláírt, hogyan készült, szép vagy nem szép. (Ahogyan annak sincs semmi jelentősége, hogy "az otthonnak le volt-e adva" vagy nem.)

Chalatea # 2022.06.27. 12:42

Tisztelt Kovács Béla Sándor. Visszajöttem, biztosan van eredeti is. Amiről beszélek, arra mondom, hogy szerintem nem az örökhagyó szándéka szerint készült. Azt lobogtatta az egyik örökös az otthon hivatalos hagyatékadóján, a kezéből nem adta ki, csak láttuk cc. 1 méterről. (Az otthon képviselője kerek-perec közölte, hogy azt adja tovább, amit ők hivatalosan átvettek.) Kerülő úton került hozzánk egy e-mailben a fotó másolata. Az előző eredeti volt leadva az otthonban, amely továbbításra került az önkormányzathoz. E miatt tettem fel e kérdésem jogban jártas, nálam sokkal okosabb embernek.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.27. 06:21

Ja, hogy egy másolatról beszélsz? Majd gyere vissza a kérdéssel, ha meglesz az eredeti.

Chalatea # 2022.06.27. 05:26

Az "ollózótt " végrendelet jelen esetben: Az eredeti fajl egyes bekezdésit, a készítés dátumot megtartotta. a Kiegészítések és az örökösök nevei más rendszerben kerültek rögzítésre. (Azok egy, a gépen máshol rögzített listából kerültek átemelésre személyes adatokkal. )Én is ismertem személyesen az elhunytat 7 éve, tudom, hogy vallási újság egyik szerkesztőjeként ilyen hanyag munkát soha nem adott volna ki a kezéből. 3 féle betű típus, betű méret, betű vastagság. Miután férjem szkennelte az otthon részére leadott végrendeletet az elhunyt kérésére, így van összehasonlítási alap az egyik tanú aláírását illetően (aki korábban elhunyt). A laikusnak is szembetűnő, hogy az egyik aláírás egyezik a másikkal, aláírás ívét, ékezetek, számok vonalvezetését nézve. Ha fény alá teszem a kettőt, fedik egymást tökéletesen. Ezen aláírásokkal rendelkező végrendelethez e-mail útján jutott hozzá férjem, a külföldön élő örököstárs küldte meg, aki szintén csak a korábbi végrendeletről tudott.

Majordomus # 2022.06.26. 20:24

Mondjuk megérne egy rendőrségi feljelentést az ügy. A hagyatéki tárgyalásra már elsimulnának a gondok.

Szomorú örökös # 2022.06.26. 17:28

KBS

Mi az, hogy ollózott?

Szerintem az érdekelt fél átszerkeszthette az eredeti végrendeleből kimásolva dolgokat. Pl. szövegrészeket, aláírásokat, stb.
Ha megbukik vele, az csúnya bukás lesz. És egy profi szakértő gyorsan bebizonyítja, hogy az aláírást már nem tollal helyezték oda.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.26. 16:37

Mi az, hogy ollózott?

Chalatea # 2022.06.26. 14:02

Üdvözlöm az írásom Olvasóját, tanácstalanok vagyunk. Idősotthonban élő, kórházban elhunyt ismerősünk (élő rokona nincs, a mostani férjem volt fiatalon elhunyt lánya haláláig az élettársa) végrendelkezett írásban 2019. május 20-án. Eredetijét az otthonban leadta, ebben négy fő, -köztük férjem- van megnevezve örökösnek. Az otthon tájékoztatása szerint ezt a végrendeletet adta le az önkormányzat jegyzője felé ügyintézésre. Erről a végrendeletről minden érintett fél tudott, nem volt titok. Az otthon hivatalos leltárakor az egyik örökös, egy olyan végrendeletet hozott magával, amely ugyanazon napon kelt mint az előző, viszont az ő felesége is meg van jelölve örökösként, külön-külön. Ezen végrendeletről látszik, hogy ollózott, és van rajta más, korábbi végrendeletből származó tanú aláírás. Az elhunyt számítógépén (férjem tartotta karban, jelenleg nálunk van) megtaláltuk a gépen a módosított word-ot, mely a gép szerint 2019. augusztusban lett utoljára módosítva, de a keltezés dátumot nem módosították le, az az otthon részére nem lett átadva, kicsrélve. Az a kérdésem, hogy a közjegyző melyik végrendeletet fogja figyelembe venni, ha a hagyatéki tárgyalásra is lesz bátorsága az illetőnek elhozni, a szerintünk nem hiteles végrendeletet?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.17. 21:01

Bármikor írhatsz újat, azzal az előző hatályát veszti.

pitbullkutya # 2022.06.17. 13:47

Az egyik tanu már meghalt azota,ö sem tudná aláirni. Anno ügyvéddel irtuk.Mást nem avatnék be...Ujat irni csakis akkor ha ez támadható.Az lehet?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.17. 11:10

Bocsánat.
2. Mi az akadálya, hogy aláírd az első oldalt is.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.17. 11:09

Módosítgatni meg már nem akarok/tudok.

  1. Nem tudod újra leírni az egészet kézzel (kisebb betűkkel), hogy egy oldalra kiférjen?
  2. Mi akadálya annak, hogy oldalszámot írj mindegyik oldalára a meglévő iratnak?
pitbullkutya # 2022.06.17. 09:43

Ez így támadható akkor is, ha nem lehet az első oldalt kicserélni mert kétoldalas nyomtatás volt?
Bocsánat ,de ez egy korábbi végrendelet és szeretném biztosítani az örökösömet, hogy ne tudják kisemmizni. Módosítgatni meg már nem akarok/tudok.
A ptk lapot ír... van rá valahol magyarázat hogy az ugyanaz-e értelmezésként, mint az oldal?

Tadegi # 2022.06.17. 07:17

Akkor is.

pitbullkutya # 2022.06.17. 06:14

Akkor is, ha a második oldalra csak a hely, dátum csúszik át, érdemi rész nem? A Ptk lapot említ nem oldalt de biztos szeretnék lenni benne...