végrendelet


Szomorú örökös # 2022.06.26. 17:28

KBS

Mi az, hogy ollózott?

Szerintem az érdekelt fél átszerkeszthette az eredeti végrendeleből kimásolva dolgokat. Pl. szövegrészeket, aláírásokat, stb.
Ha megbukik vele, az csúnya bukás lesz. És egy profi szakértő gyorsan bebizonyítja, hogy az aláírást már nem tollal helyezték oda.

Majordomus # 2022.06.26. 20:24

Mondjuk megérne egy rendőrségi feljelentést az ügy. A hagyatéki tárgyalásra már elsimulnának a gondok.

Chalatea # 2022.06.27. 05:26

Az "ollózótt " végrendelet jelen esetben: Az eredeti fajl egyes bekezdésit, a készítés dátumot megtartotta. a Kiegészítések és az örökösök nevei más rendszerben kerültek rögzítésre. (Azok egy, a gépen máshol rögzített listából kerültek átemelésre személyes adatokkal. )Én is ismertem személyesen az elhunytat 7 éve, tudom, hogy vallási újság egyik szerkesztőjeként ilyen hanyag munkát soha nem adott volna ki a kezéből. 3 féle betű típus, betű méret, betű vastagság. Miután férjem szkennelte az otthon részére leadott végrendeletet az elhunyt kérésére, így van összehasonlítási alap az egyik tanú aláírását illetően (aki korábban elhunyt). A laikusnak is szembetűnő, hogy az egyik aláírás egyezik a másikkal, aláírás ívét, ékezetek, számok vonalvezetését nézve. Ha fény alá teszem a kettőt, fedik egymást tökéletesen. Ezen aláírásokkal rendelkező végrendelethez e-mail útján jutott hozzá férjem, a külföldön élő örököstárs küldte meg, aki szintén csak a korábbi végrendeletről tudott.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.27. 06:21

Ja, hogy egy másolatról beszélsz? Majd gyere vissza a kérdéssel, ha meglesz az eredeti.

Chalatea # 2022.06.27. 12:42

Tisztelt Kovács Béla Sándor. Visszajöttem, biztosan van eredeti is. Amiről beszélek, arra mondom, hogy szerintem nem az örökhagyó szándéka szerint készült. Azt lobogtatta az egyik örökös az otthon hivatalos hagyatékadóján, a kezéből nem adta ki, csak láttuk cc. 1 méterről. (Az otthon képviselője kerek-perec közölte, hogy azt adja tovább, amit ők hivatalosan átvettek.) Kerülő úton került hozzánk egy e-mailben a fotó másolata. Az előző eredeti volt leadva az otthonban, amely továbbításra került az önkormányzathoz. E miatt tettem fel e kérdésem jogban jártas, nálam sokkal okosabb embernek.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.27. 13:25

Ha az örökhagyó aláírta, és az aláírását két tanú hitelesítette, akkor teljesen mindegy, hogy a szöveg, amelyet aláírt, hogyan készült, szép vagy nem szép. (Ahogyan annak sincs semmi jelentősége, hogy "az otthonnak le volt-e adva" vagy nem.)

Chalatea # 2022.06.27. 14:54

Tisztelt Kovács Béla Sándor. Ön jogi végzettsége tudatában írta, amit? Ha igen akkor nagyon gyorsan "lelépek" erről a fórumról.

drbjozsef # 2022.06.27. 15:28

No de ha alakilag mindkettő megfelel, akkor melyik az érvényes, ha különbözik a kettő, de a dátum azonos rajta?

Chalatea # 2022.06.27. 16:10

Tisztelt Dr. B. József. Köszönöm szépen válaszát. Itt a dilemmánk, az a kérdés a közjegyző melyiket veszi figyelembe??? Azt amelyik az első 4 fő örökössel kelt 2019.május 20-án, leadva az otthonnak megőrzésre? Vagy a másodikat, amelyik ua.napi dátummal van, de 5 fő örökös, a számítógép szerint augusztusban lett megszerkesztve? Ezt nyilván a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző nem fogja látni, csak két különböző tartammal készült, ugyanazon napon kelt végrendeletet.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.27. 16:23

Ládd, ez a jó kérdés!
Addig biztos vagyok a dologban, hogy meg kell adni a lehetőséget mind a két félnek, hogy bizonyítsa, az övé a későbbi, tehát hatályos végrendelet. Ha valamelyiknek ez sikerül, akkor a kérdés eldőlt. De ha ez egyiknek sem sikerül, akkor tényleg komoly gond van. Talán a 7:24. § segíthet; de ha az se, szóba jön a 7:38. § (1) is, mely szerint az ellentmondó feltétel érvénytelen. (A többi pedig a 7:47. § szerint érvényes és hatályos marad.)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.27. 16:24

(Ilyen vitát a közjegyző nem dönt el.)

osztap # 2022.06.27. 16:57

Ha fény alá teszem a kettőt, fedik egymást tökéletesen.
Nem lenne elég a hagyatékin bejelenteni, hogy szerinted a másik végrendelet érvénytelen, mert az aláírások nem valódiak? Akkor a közjegyző csak ideiglenes hatállyal adja át a hagyatékot, Te pedig perben bizonyíthatod, hogy tényleg nem valódiak, pl. szakértő igazolja, hogy azokat számítógéppel nyomtatták. A "két érvényes végrendelet egy napon" probléma fel sem merül, ha ezt sikerrel bizonyítod.

Chalatea # 2022.06.28. 09:44

Kedves "OSZTAP" A külföldön élő örököstárs már beígérte neki a pert, arra az volt a reakciója, hogy nem lesz per. Ha nem tévedek: akkor amennyiben a hagyatéki tárgyaláson benyújtja a nála lévő végrendeletet, akkor az irattá minősül. Szerintem irathamisítás is lehet, mindenképpen írásszakértői véleményt fogunk kérni a saját költségünkön. Ez lesz az első lépés.

drbjozsef # 2022.06.28. 09:59

Chalatea,

Ha benyújtja, akkor legfeljebb hamis magánokirat felhasználása. Ez a Btk. 345.§, esetleg megemlítheted a kedves "csaló"-nak, hogy ha ez derülne ki a végén, akkor feljelentést is fogsz tenni, ez alapesetben 1 évig terjedő szabadságvesztéssel honorálható vétség.

Ha jól értelek, a "csaló" örököstárs fogta a számítógépen lévő eredeti végrendelet file-t, megváltoztatta, majd az aláírásokat (legalább egyiket, az elhunyt tanúét) valahogy odamókolta. Ha jól értelek, hogy ezek fedik egymást, akkor a régiről vette, és odafénymásolta vagy ilyesmi.

Ha ez igaz, akkor eléggé valószínűtlen, hogy legyen neki egy eredeti aláírása a hamisított végrendeleten. Pont azért, mert megegyeznek teljesen. Akkor másolat kell legyen.

Mit akarsz elérni az írásszakértővel? Azt, hogy két aláírás teljesen egyforma, tehát másolat az egyik a másiknak, az eléggé evidens nélküle is. Ő legfeljebb két hasonló aláírásról mondaná meg, hogy egy kéztől származik feltehetőleg, vagy sem.

Várd meg a hagyatéki eljárást. Ha benyújtásra kerül a "hamis", akkor ott jelezheted, hogy nem fogadod el, kéred az ideiglenes átadást, vagy az egész eljárás felfüggesztését, és bírósághoz fordulsz.

osztap # 2022.06.28. 10:23

az volt a reakciója, hogy nem lesz per.
Hát persze: ha nem nyújtja be a végrendeletet. Ha benyújtja, és Te vitatod az érvényességét, akkor bizony per lesz.

Chalatea # 2022.06.28. 11:04

Tisztelt Dr.B.József. Köszönöm szépen a kimerítő választ, a tanácsokat. Jól értetted ami a lényeget illeti.