árvaellátás

gyertya # 2012.05.08. 14:51

Csabesz88

Kizártnak tartom, hogy az Ön fizetéséből olyan jogalap nélkül felvett árvaellátást vonnának amit nem Ön vett fel.
Járjon utána a letiltást kiadó szervnél, hogy mi a jogcíme a levonásnak és akkor kiderül, hogy Önnek felróható-e a tartozás, vagy nem.

Üdv: Gy.

szilard89 # 2012.05.09. 15:30

Tisztelt Fórumozók!

22 éves vagyok, azt tudom, hogy ha aktív jogviszonyom van 25 éves koromig kaphatok árvaellátást. A napokban kaptam meg a papírokat, melyeken a nyár közepéig szól az ellátás.
Nem úgy kellett volna csinálják, hogy 25 éves koromig kiírják a folyósítást és minden félévben jogviszonyigazolással igazolom a jogosultságomat?
(ez esetben fellebbeznem kell)
Ha jól írták ki: a következő szemeszterre hogy igazolom a jogosultságomat? új eljárást kell indítani vagy csupán a hallgatói jogviszony igazolást kell felmutatni?

Elnézést kérek amennyiben szerepelt már a kérdés, én nem találtam.

gyertya # 2012.05.11. 15:59

szilard89

Amennyiben Ön iskolalátogatási igazolással legalább a 25. életéve betöltéséig bizonyította a hallgatói jogviszonya fennállását, akkor az árvaellátásra való jogosultságát a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a 25. életévéig kellett volna megállapítania.
Amennyiben viszont az igazolás 2012. 06., 07. hónapig szólt, akkor a meghozott határozat jogszerű.
Ha nem ért egyet a határozattal, célszerű fellebbezést benyújtani.

Veronika13 # 2012.05.22. 11:40

Gyermekem árvaellátása ügyében szeretnék segítséget kérni.

"Az elhunytat megillető öregségi nyugdíj hatvan százaléka jár árvaellátásként annak a gyermeknek,

• akinek mindkét szülője elhunyt,
  • akinek életben lévő szülője megváltozott munkaképességű,"

Mit jelent ebben az esetben a megváltozott munkaképességű szülő?Tőlem is megvonták a rokkant nyugdíjat, 43% egészségkárosodást állapítottak meg.
Szerencsére van munkahelyem,más ellátást nem kapok.
Ebben az esetben mennyi árvaellátás illeti meg a gyermekemet?

köszönöm a választ.

gyertya # 2012.05.24. 14:31

Veronika13

Amennyiben az árva életben lévő szülője nem megváltozott munkaképességű, az árvaellátás összege az elhunytat megillető nyugdíj 30 %-a, minimum 24.250,- Ft.
Megváltozott munkaképességű az árvaellátás szempontjából az a szülő, akinek egészségi állapota legfeljebb 50 %-os.

Veronika13 # 2012.05.24. 15:49

Kedves gyertya!

Nagyon köszönöm a választ,az alább idézett miatt,amit megtaláltam a Nyufig honlapján is,gondoltam azt,hogyha 43 %-os az egészségkárosodásom és jogosultságot szereztem a szociális járadékra,akkor megváltozott munkaképességűnek számítok 2012. január 1-től.Mást nem találtam az árvaellátás szempontjából,hogy a megváltozott munkaképességet %-hoz kötötték volna.

"A jogalkotó 2012. január 1-jétől átértelmezte a rokkantság és az egészségkárosodás fogalmát. Az a személy aki 2011. december 31-ig rokkant volt (egészségkárosodása legalább 50 %-os), 2012. január 1-jétől megváltozott munkaképességű személy lett, és ugyanígy megváltozott munkaképességű lett az is aki a 2011. december 31-ig jogosultságot szerzett rendszeres szociális járadékra, illetve átmeneti járadékra (mindkettőhöz 40 %-os egészségkárosodás volt szükséges)."

Tisztelettel:Veronika

gyertya # 2012.05.24. 16:02

Veronika13

Amiről Ön ír az nem árvaellátás jogosultsági kérdés, hanem rendszeres szociális járadék, 2012. januártól rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás. Ezt a témakört nem járnám körbe, mert ez a topic nem erről szól.

Gy.

Veronika13 # 2012.05.24. 16:22

Kedves gyertya!

Ismételten köszönöm a választ,nem kötekedni szerettem volna,hanem valóban nem értettem,azért írtam le,mi vezetett odáig,hogy föltegyem a kérdést.

További jó munkát kívánok!

Veronika

mille7 # 2012.06.05. 13:55

Tisztelt Fórum!

Az lenne a kérdésem, hogy most juni 7.-én töltöm be a 25.életévemet, nappali tagozaton tanulok főiskolán és szeretném még ebben a hónapban megkapni az árvaellátást. Mit kell tennem?Kérelem-adatlap Árvaellátás méltányosságból történő továbbfolyósításához (felsőfokú oktatási intézményben folytatott tanulmányok esetén). Mert most utaltak 10000ft-t de az kevesebb mint az árvaellátás összege. Igazolásom juni 30.-ig van. A kérelemben kérdezik hány félév van hátra és ha ez a hónap lenne az utolsó azt hogy írjam be a félévekhez? Ha lenne még egy félévem az befolyásolja ha ezt a hónapi árvaellátást szeretném. Köszönöm

chuck78 # 2012.06.08. 10:52

Sziasztok!

Lenne pár kérdésem az árvaellátással kapcsolatban. Elhunyt édesapám, aki rokkantnyugdíjas volt. Elküldtem az ONYF-nek a formanyomtatványt (KET-330-377/1. című), de volt egy mező amit nem tudtam kitölteni (folyósítási törzsszám). Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyiben hátráltatja az eljárást? Mind a három dokumentumot csatoltam: iskolalátogatásimat (egyetemista vagyok), az én születési, és apukám halotti anyakönyvi kivonatát. Tehát csak ez a mező rondít bele a képbe.
És még azt szeretném tudni, hogy mennyi idő amíg elbírálják? Ha megillet, mikor folyosítják?
Segítségeteket előre is köszönöm!

gyertya # 2012.06.11. 16:32

chuck78

Nem kell a folyósítási törzsszám, majd az egyéb adatok alapján kikeresik az iratanyagot.
1 hónap az ügyintézési határidő.

Avyy # 2012.06.12. 15:28

Tisztelt gyertya!

Lenne néhány kérdésem MÉLTÁNYOSSÁGI ÁRVASÁGI ELLÁTÁS-al kapcsolatban.

Beadtam a kérvényt és meg is kaptam a méltányosságból történő továbbfolyósításról a levelet ami 2012.05.01-06.30-ig állapítja meg a folyósítást havi X összegben.
A 05.01-05.31-ig tartó X összeget meg is kaptam májusban, hóközi utalással. Viszont a júniusi X összegnek ma kellett volna megérkezni (06.01-06.30ig tartó intervallum) de mégsem érkezett. Kérdésem, ezt is hóközben fogják utalni, vagy esetleg ez késhet pár napot a méltányosságból kifolyólag vagy félreértelmeztem és ez az X összeg volt amit kaptam összesen a 2 hónapra? A papíron havi összegről van szó. Kérem ha van ezzel kapcsolatban információja, írja le, mert nagyon fontos! Köszönöm!

gyertya # 2012.06.14. 15:39

Avyy

Azt Önnek kell látnia, hogy az X összeget egyszer, vagy kétszer kapta meg. Ha kétszer, akkor örüljön, ha pedig csak egyszer, akkor pedig legyen türelmes, mert az árvaellátás tárgyhó végéig esedékes, a június vége pedig még messze van.
Amennyiben a hó végéig nem kapná meg az összeget, hívja fel a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot - bár ez reménytelen -, vagy írjon reklamáló levelet.

zup1 # 2012.06.14. 15:52

Tisztelt Szakértő!
A mai napon kaptam egy levelet, miszerint befejeztem a gimnáziumi tanulmányaimat, így nem járhat az árvaellátás sem. Utána érdeklődtünk és mint itt is olvashattam, a beiratkozás után kapom meg egy összegben a nyári hónapok kimaradását. Az lenne a kérdésem, hogy ezt mennyi idő múlva utalják? A másik, amit tudni szeretnék, hogy az anyukám özvegyi nyugdíjat kap. Mikor ezt megállapították, két iskolás korú gyermeke volt, de mostanra csak én tanulok. Mivel nekem szüneteltetik azt árvaellátást, neki is fogják az özvegyi nyugdíjat? Egyáltalán, ha én felsőoktatásba jelentkezek, ő kaphat özvegyi nyugdíjat? Ha igen akkor azt is bizonyos idő múlva fogják küldeni? Köszönöm előre is a segítségét!

zsuz # 2012.06.14. 19:52

A lányom most érettségizik és ma kaptuk meg az értesítést, hogy július 01. napjától megszűnik az árvaellátása. Ez azt jelenti, hogy a nyári szünetre, július, augusztus, a gimnázium 4. évében nem jár árvaellátás? Tehát ez nem tanulmányi szünet?
A fiam két éve érettségizett, és minthogy technikumban tanult tovább, semmilyen megszakítás nem volt az árvaellátás folyósításában.
Fellebbezzek, vagy méltányosságból történő továbbfolyósítást kérjek? Szeptembertől pedig újra meg kell kérnem az árvaellátás megállapítását, amint a lányom beíratkozik az egyetemre?

Segítségüket előre is köszönöm.

andi1971 # 2012.06.15. 05:48

Tisztelt Gy.
Lányom idén júliusban tölti be a 23 élet évét eddig kapta az árvaellátást .most végez a kereskedelmiben , de menne érettségizni , az iskolákban azt mondják hogy mivel szeptemberben már 23 éves lesz nem tudják nappali tagozatra fel venni őt , ha nem veszik fel nappali tagozatra akkor nem fogja kapni az árvaellátást .Szeretnék ezzel kapcsoltban segítséget kérni hogy kihez kell fordulni ilyen ügyekben aki tud segíteni
Tisztelettel andi1971

gyertya # 2012.06.15. 13:55

zup1

Amint az új félévről szóló igazolást beküldi a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz, a postára adástól számított 22 munkanapon belül kell az igazgatóságnak az igényét elbírálni és a visszamenőlegesen járó összeget kiutalni, ha az jár.
Amennyiben az édesanyja árvaellátásra jogosult gyermek eltartása jogcímen kapta az özvegyi nyugdíjat és más jogcímen arra nem jogosult, akkor az özvegyi nyugdíj folyósítása is megszűnik.

zsuz

Az árvaellátás a nyári hónapokra abban az esetben jár, ha az két tanulói/hallgatói jogviszony között van.
Tekintettel arra, hogy most még nem tudja bizonyítani, hogy a gyermeke beiratkozott - mivel még ki sem hirdették, hogy kiket vettek fel - a felsőfokú oktatási intézménybe, az árvaellátás a nyári hónapokra nem folyósítható.
Amennyiben majd igazolással bizonyítani tudja a beiratkozást, akkor a nyári hónapokra visszamenőleg is kiutalásra kerül az ellátás. Méltányosságnak ebben az esetben nincs helye.
A fia esetében más lehetett a helyzet, vagy ugyanabban az iskolában folytatta a tanulmányait és az iskola már június előtt igazolta a következő tanévet, vagy másik iskolába iratkozott be és szintén június előtt már igazolták a tanulói jogviszony fennállását.

andi1971

Rendkívül indokolt esetben megállapítható kivételes árvaellátás nem nappali tagozaton folytatott tanulmányok esetén is. Terjessze elő a lánya az igényét a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon és majd elbírálják közigazgatási eljárás keretében.

andi1971 # 2012.06.15. 20:11

Tisztelt Gyertya
Köszönöm szépen a válaszát.
Még azt szeretném meg tudni ,hogy mit tekintenek rendkívüli esetnek ,mert én azt szeretném írni , hogy a lányom tényleg szeretne még tanulni ,de közben munkát is keresett ,sajnos sikertelenül .
Tisztelettel andi1971

zsuz # 2012.06.16. 07:31

Köszönöm a tájékoztatást.

zsuz # 2012.06.16. 07:49

Tisztelt Gyertya!

Ismét a segítségét kérem, illetve a véleményét, mert nem találok idevonatkozó konkrét megoldást a rendeletekben.

A férjem 46 évesen halt meg. Minthogy külföldön is dolgozott, a nemzetközi megállapodások értelmében állapították meg az árvaellátás összegét a gyermekeimnek: 7 évre eső részt fizet a másik állam a saját családjogi rendelete alapján, az itteni munkaévekre megállapított részt fizeti a magyar nyugdíjbiztosító. A fórumokon azt olvasom, hogy az árvaellátásnak van egy minimum összege. Ha összeadom a két országból érkező ellátást (hivatalos banki árfolyamon számolva), nem éri el a magyarországi minimumot ("Az árvaellátás minimuma 2010-ben 24.250 HUF, mely nincs maximálva").

A másik ország 20 éves korig folyósítja az árvaellátást (onnan én özvegyi nyugdíjat a két iskoláskorú gyermekre tekintettel nem kapok).

Tehát a fiam tavaly január óta csak a magyar részt kapja, ami 18000 Ft körüli összeg, és idén októbertől ez vár a lányomra is.

Van arra lehetőség (és milyen alapon), hogy kérjem a kiegészítést a minimum összegig, vagy egyszerűen nyugodjak bele, hogy sajnos ez egy ilyen egyedi eset, és lépjek tovább?

Tanácsát, javaslatát előre is köszönöm.

gyertya # 2012.06.19. 12:33

zsuz

Tekintettel arra, hogy a magyar biztosítási jogviszony alapján csak rész árvaellátásra jogosult, ezért az árvaellátás minimum összegét sajnos nem tudja érvényesíteni.

chuck78 # 2012.06.19. 14:45

Tisztelt Gyertya!

Köszönöm válaszod. Azonban probléma akadt. Ma kaptam egy levelet a NYUFIG-tól, "hatáskör és illetékesség hiányának megállapítása, az ügy áttétele" címmel.
Eszerint a Budapest Fővárosi Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz átküldték a beadványom. Nem vagyok otthon a jogi dolgokban, szóval ez most balfordulat az eljárásban (én legalábbis így érzem)? Ha jól olvastam, azt írták a honlapjukon is, hogy hozzájuk kell megküldenem az igénylésem, most meg átirányítják az ügyem?
Az is kérdéses számomra, hogy ez az elbírálás ismételt meghosszabbításával jár? Nagy szükségem lenne az árvaellátásra, nem jönne jól ha ismét rádobnának 22 napot. :S

Üdvözlettel: chuck78

gyertya # 2012.06.20. 10:04

chuck78

Akkor az a helyzet állt elő, hogy Ön téves információkat adott meg. Ha az édesapja 2012-ben hunyt el, akkor nem lehetett rokkantsági nyugdíjas, csak rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásban részesülő. Ebben az esetben viszont a lakóhelye szerinti Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága a hatáskörrel rendelkező szerv.
Tekintettel arra, hogy Ön azt írta az édesapja rokkantsági nyugdíjas volt, azt vélelmeztem, hogy 2011-ben hunyt el. Ebben az esetben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság lenne a hatáskörrel rendelkező szerv.
Legközelebb pontosabb adatokat adjon meg, és akkor nincs félreértés.
Az egyik szervtől a másikig történő áthelyezés időtartama az ügyintézési határidőbe nem számít bele.
Ennyivel hosszabbodik csak.

Mercédesz90 # 2012.07.17. 08:52

Kedves Gy. ! Aktiv jogviszonyom van az egyetemen, arvaellatas jar, nyari munkan vagyok, balesetet szenvedtem, tappenz es arvaellatas megy egyutt? Ha nem, mi a teendo? Elore is koszonom!

gyertya # 2012.07.21. 08:02

Mercédesz90

Árvaellátás szempontjából nem kizáró, a fordított esetet kérdezze a táppénzt folyósító szervtől.