Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyerektartás és láthatás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.09.08. 13:28

Kitöltöd a végrehajtási lapot 6 példányban, és beadod a végrehajtási irodán. https://birosag.hu/…yomtatvanyok

www.kbs-ugyved.hu

berke # e-mail 2020.09.08. 12:33

Sziasztok!

Mi a menete az elmaradt gyerektartásdíjhoz való hozzájutásnak?
A gyámügy szerint nem ők az illetékesek, hanem a bíróság úgynevezett végrehajtási ügy keretében.
Bemegyek/levélben fordulok a bírósághoz, ügyvéd kell-e hozzá, elmondanátok a rövid ügymenetet és hogy ez előhangban mennyi időt takar?
Az édesapa 2 hónapja nem utal el egy tartásdíjat.

Köszi: berke

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.12. 20:45

Ez nem a te akaratodon múlik. A törvény szerint a gyerek családneve az apja családneve.

De ha igazából nem is ezt akartad kérdezni, hanem azt, hogy köteles vagy-e a gyerek születésekor ezt a férfit bediktálni apaként, akkor nem vagy köteles. De amíg az apai státusz nincs betöltve, addig eredményesen perelhet az apasága megállapítása érdekében. Már ha valóban ő a gyerek apja.

www.kbs-ugyved.hu

Zenina # e-mail 2020.08.12. 20:21

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz,
az édesapa szóban lemondott a magzatról a terhesség kiderülése után, majd 4 hónap múlva jelentkezett, hogy szeretné apai kötelességeit gyakorolni. Továbbá tudni kell,hogy nem élünk egy háztartásban, sem bejelentett élettársi kapcsolatban, sem házasságban viszont az apa ragaszkodik hozzá hogy az Ő család nevét kapja meg a gyermek a születésnél. Köteles vagyok-e az édesapa vezetéknevét adni gyermekemnek?

Válaszát előre is köszönöm!

rigoz # e-mail 2020.08.11. 11:46

Zárt tárgyaláson hallgatóság nem vehet részt. Amennyiben Ön nem peres fél, a tárgyaláson nem vehet részt.

Abban az esetben vehet részt és kell is résztvennie, ha tanúként idézik.

Emese1980 # e-mail 2020.08.11. 11:31

Olyan elvi kérdésre szeretnék választ kapni, hogy családjogi perben a férjem alperesként lesz jelen, nincs ügyvédje, ha a bíróság zárt tárgyalást rendel el, hozzátartozóként bent maradhatok a tárgyaláson?

alfateam # e-mail 2020.07.31. 08:35

ezért szeretném, ha így külön a konkrét kérdésemre (valljuk be igen, szájbarágósan)válaszolnátok (legalább egy igennel vagy nemmel)
Ha elolvastad a korábbi hozzászólásokat akkor találkoztál a "szájbarágós" válasszal is!

bibipp # e-mail 2020.07.31. 07:42

Azt a sok kérdőjelet nem én írtam.

bibipp # e-mail 2020.07.31. 07:40

Köszönöm alfateam, hogy foglalkozol a kérdésemmel.
Pont ezen gondolkoztam, hogy utaljak-e rá, hogy az előző hozzászólásom előtt elolvastam a korábbi hozzászólásokat … a belinkelt tanulmány a 86. oldalát is ????
Nem csak úgy idepötyögtem a kérdést a „gugli” helyett (válaszadói oldalról abszolút idegesítően), csak az érintett gondozó szülő ismerősöm nem „meri” így értelmezni a leírtakat, ahogyan én, ezért szeretném, ha így külön a konkrét kérdésemre (valljuk be igen, szájbarágósan)válaszolnátok (legalább egy igennel vagy nemmel), hogy

  1. igen (a nyári szünetben csak a megjelölt kettő hét alatt találkozhat a gyerekekkel, a páros hetek hétvégéjén történő folyamatos kapcsolattartást a tanév kezdetét követően kell biztosítania a gondozó szülőnek)
  2. nem (a megjelölt kettő hét időszakos kapcsolattartás hetén kívüli időszakban ugyanúgy megilleti páros heteken a gyerekláthatás)

Előre is köszönöm!

alfateam # e-mail 2020.07.31. 07:23
bibipp # e-mail 2020.07.31. 07:20

Sziasztok!
Kérlek, erősítsétek vagy cáfoljátok meg az alábbi értelmezésemet:
Ha a gyerekláthatást a bíróság úgy szabályozta, hogy a különélő szülő a páros hetek hétvégéjén találkozhat a gyerekkel, valamint a nyári szünet időszakára konkrétan megjelölt 1-1 hetet július (3. hete) és augusztus (1. teljes hete) hónapban, akkor a nyári szünetben csak a megjelölt kettő hét alatt jogosult találkozni a gyerekkel, a páros hetek hétvégéjén történő folyamatos kapcsolattartást kizárólag a tanév kezdetét követően kell biztosítania a gondozó szülőnek.

oligaliga # e-mail 2020.07.29. 10:07

Csetepaté

Akkor ezt írd le a bíróságnak. Majd eldöntik, hogy kinek van igaza.

Csetepaté # e-mail 2020.07.29. 09:51

Üdvözlöm, igen, kaptam! Ő arra hivatkozott, hogy munkanélküli lett-de ez egy hétig sem tartott - a bíróság bekérte az adatokat és látszik rajta, hogy hol és mennyiért dolgozik!A rendkívül körülmény így véleményem szerint nem áll fent!!!

Grave7 #   2020.07.29. 08:56

@Csetepaté:
A bíróságtól kaptál levelet erről? Mi szerepel benne?
Ha a bíróság az apa keresetlevelét küldte meg neked (azzal, hogy ellenkérelmet terjeszthetsz elő), akkor abban benne van a "rendkívüli változás" is.

A bíróság a keresetlevelet mindig "befogadja" (értsd: ügyszámra iktatja).
Ezt követően már külön bírósági döntés, hogy azt visszautasítja, hiánypótlási felhívást ad ki, vagy a keresetet közli az alperessel és utána a keresetnek helyt ad vagy elutasítja azt.

Nem írtad meg, honnan tudsz az "ellened indított új eljárásról" és mi nem ismerjük az iratokat. Ezért tippelgetni is felesleges, ilyen kevés információ birtokában.

Csetepaté # e-mail 2020.07.29. 08:28

Üdvözlöm, ebben az évben lezárult a gyerektartás megváltoztatására indítványozott perem!A gyerektartást felemelték azonban az édesapa még ebben az évben új eljárást indított ellenem mert állítás szerint az életkörülményeiben rendkívüli változások következett be, így nem tudja fizetni a megemelt gyerektartást! Legjobb tudomásom szerint, csak és kizárólag ezzel az indokkal lehet 2 éven belül újra keresetet beadni? Jól tudom?!Ön szerint mit jelent a "rendkívüli változás"? Mivel bejelentett munkahelye és fizetése is van(260.000 nettó tavaly 290.000 volt) , így nem igazán értem, hogy a keresetét, hogy fogadták be! Várom megtisztelő válaszát!

drbjozsef #   2020.07.28. 16:33

Szerintem nem. Elvégzett egy szakmát, most elvégez egy másikat. Nem magasabb szintűt. Szerintem az már nem a Ptk. szerinti "szükséges tanulmány".

Meg majd még két OKJ-t és 28 évesen még nem dolgozik...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.28. 15:29

Egyszerűen folytatja a tanulmányait az a gyerek. Ne kelts a kérdezőben hiú reményeket.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.07.28. 14:23

ZzSS,

Fizetned kell, amíg ki nem mondja a bíróság, hogy nem kell.

A nagykorú, továbbtanuló gyerek után az első adott szintű képzésig kell fizetned mindenképpen. Ha ez az új képzés nem magasabb szintű mint az előző, akkor nem kell, de csak akkor, ha ezt a tartásra eddig jogosult jelzi a bíróságon. Ha nem teszi, neked kell kérned a tartás megszüntetését.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.28. 10:41

Úgy érted, vélelmezik-e tartásra rászortultságát? Igen.

www.kbs-ugyved.hu

ZzSS # e-mail 2020.07.28. 10:23

Tisztelt Ügyvéd úr!
Gyermekem végzettsége:érettségi bizonyítvány szakmai érettségi végzettséget tanúsít, továbbá 5522/4 FEOR számú kisegítő ápoló munkakör betöltésére képesítés.
A jelenlegi oktatási intézményben maradna még egy évet, gyakorló csecsemő- és gyermekápoló szakképesítésre.
Kérdésem: Gyerektatasi díjat erre a továbbtanulásra kell tovább fizetnem?
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.24. 17:36

86. oldal.
De lehet, hogy kettőnknek sem hiszi el.

www.kbs-ugyved.hu

alfateam # e-mail 2020.07.24. 17:08
Té. # e-mail 2020.07.24. 16:58

Sem a bíróságon, sem a végzésben nem esik szó.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.24. 16:51

Igaza van. Az időszakos kapcsolattartással érintett időszakban (például a nyári szünetben) a folyamatos kapcsolattartás szünetel. Ügyvéded nem mondta?

www.kbs-ugyved.hu

Té. # e-mail 2020.07.24. 16:42

Üdvözletem!
Megállapodásunk szerinti végzés szerint minden páros hét péntek 16 órától vasárnap 17 óráig terjed. Az őszi, téli, tavaszi szünetek fele illet engem, illetve a nyári szünetből 4x1 hét. A gond ott van, hogy a nyári időszakban amikor az én hétvégém van (mint most is)nem adja oda a kicsit,arra hivatkozva, hogy az időszakos kapcsolattartás felülírja a folyamatost. Ez igaz, de szerintem nem úgy ahogy ő szeretné ezt gyakorolni. Ebben a felállásban nekem a folyamatosan járó kéthetenkénti láthatási jogomat csorbítja, mondván, hogy az egy hét ami magában foglalja az ő hétvégéjét, felülírja az enyémet, Viszont ha így számoljuk, akkor nem stimmel a matek, mert akkor ez csak 5 nap és a saját hétvégém pótlása (cseréje). Én úgy gondolom, hogy jár a folyamatos szerinti két hét és a megállapodás szerint választott 4x1 hét is teljes egészében. Tud valaki erre pontos választ adni, vagy csatolni egy olyan linket ahol hivatalos jogszabályt találok a konkrét esetre.Köszönöm.