Üdvözletem!
Régen foglalkoztat a kérdés, de mindig más véleményt kaptam jogászoktól:
ha a kapcsolattartás szabályozott, és a külön élő szülő nem él a jogával, akkor a gondozó szülő bejelentésére a gyh bírságolhatja a különélő szülőt?
Köszi: T.
Üdvözletem!
Régen foglalkoztat a kérdés, de mindig más véleményt kaptam jogászoktól:
ha a kapcsolattartás szabályozott, és a külön élő szülő nem él a jogával, akkor a gondozó szülő bejelentésére a gyh bírságolhatja a különélő szülőt?
Köszi: T.
Talán nem bánod, ha több választ is kapsz:
A rövid válasz: akkor dönthet szabadon, amikor nagykorúvá vált. (Akkor sem biztos, hogy érdemes így döntenie, ha arra is számít, hogy a papa az egyetemi tanulmányok finanszírozásába is besegít.)
A hosszabb: a kapcsolattartás nem csak jog, hanem végrehajtatható kötelesség is, és nem csak a gyermekre, ill. a különélő szülőre nézve, de a gondozó szülőre nézve is vannak előírt kötelezettségek.
Ilyen az is, hogy a rád bízott kiskorút – aki nyilvánvalóan nem tud befolyásmentesen, önállóan, felnőtt módon dönteni – a kapcsolattartásokra érzelmileg és fizikailag felkészítsd. Hogy a gyermek és a tőle különélő szülő közötti családi kapcsolatot elősegítsd. Akkor is, ha a másik fél hibájából akadozik. A gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek pontosan tudják, hogy a gyermek milyen mértékben tükrözi vissza a vele együtt élő szülő kimondatlan kívánságait, vágyait is.
Vannak viszont olyan jogok is az oldaladon, amelyek érvényesítése a kapcsolattartás korlátozásához vezethet: pl., ha a különélő szülő a kapcsolattartási jogával visszaél. Ezek nem érzelmi tényezők, hanem bizonyítható tények, a bizonyítás rajtad áll, és nem függ össze a gyermek életkorával.
Ami igen: ha a gyermek betöltötte a 14. évét, és nyilatkozata szerint a kapcsolattartást nem kívánja tartani, a határozat végrehajtását felfüggesztheti a gyámhivatal. Azonban, csak akkor, ha nyilvánvaló, hogy a gyermek nyilatkozata befolyásmentes, és a felfüggesztésnek feltételei is vannak. Ezen túl, max. 4 hónapra, illetve az esetleges újraszabályozási eljárás idejére szól. Ennyi, amit a gondozó szülő a gyermekkel próbálhat intéztetni. Ha a gyámhivatal a munkáját jól végzi, leginkább azt érheted el, hogy a gyermek tovább sérül az eljárás során.
Ha a kapcsolattartás szabályozását és végrehajtását jobban át szeretnéd látni, min. a 149/1997-es Korm. rendelet IV. fejezetét érdemes tanulmányoznod. A körülményeidet Te ismered, a szabályozás ismeretében eldöntheted, hogy mit érdemes tenned.
Andrekov
Grád tanár úr nem mindig tud feljönni a fórumra sokrétű elfoglaltsága miatt, ezért én próbálok válaszolni:
Az örökölt házrész a különvagyonod és az is marad, tehát váláskor nem tárgya a vagyonmegosztásnak.
Egy 10 éves gyermek nincs döntési helyzetben megy-e láthatásra vagy sem., ha nem készíted fel és nem "tuszkolod ki" a házból akkor az apa ellened panaszt tehet a gyámhatóságnál. (Igaz te is az apa ellen ha nem tartja rendszeresen a kapcsolatot a gyermekével.)
monaLuis
laikus hozzászóló
Tisztelt Grád úr! Azt szeretném kérdezni hogy hogy hány éves kortól dönthet a fiam ,hogy mikorakar találkozni az apjával.Akar-e vagy sem?
Atti80:
A gyámhivatalnak és a jegyzői gyámhatóságnak más-más a munkája, más a hatásköre. Egyik nem végezheti el a másikét. Tehát, nem áttették az ügyet, hanem valami olyan dolog merült fel, ami a jegyzői gyámhatóság hatáskörébe tartozik. Pl. a gyermek védelembe vétele, ha a kapcsolattartás a gyámhivatali eljárások mellett sem működik.
Atti80!
Mivel indokolták az áttételt?
Szerintem a jegyzői gyámhatóságnak a megyei közigazgatási hivatal gyámhivatala a felettes szerve.
T.
laikus hozzászóló
Kérem segítsenek!
Két kérdésem lenne az egyik az hogy van egy tíz éves fiam 1 éve külön élünk az apjától aki 15 kilométerre lakik tőlünk és nem érdeklődiki a gyerek iránt, 1 év alatt látta 6-szor .Szeretném tudni milyen jogai vannak az apának vagy a fiamnak aki ost már egyálltalán még talizni sem akar az apjával.
A másik kérdésem az lenne hogy a házasság alatt örököltem egy házrészt , azt válláskor el kell osztani?
Üdv.Andrea
Üdv mindenkinek!
Kérem segítsetek!
Most tudtam meg hogy van egy jegyzői Gyámhatoság, a gyámhivatalon kivül. Ez azért rossznekem mert mindig problémák voltak a fiam láthatásával és évekig nem csinált semmit a Gyámhivatal, ezért kértem részrehajlásra hivatkozva( önkormányzati dolgozó a volt anyósom)hogy tegyék át az ügyet meletünk levő városba. Ezt meg is tették a Megyei GYámhivatal átrakta. Ez jó ügyintéző volt.
Mégis most a előző város jegyzői Gyámhatoságának visszaadták az ügyet. Lehet ezt? Nem a Megyei határozatnak kell eleget tenni? KI a felettese a jegyzői Gyámhatoságnak, hova lehet írni?
Segítsekek, lehet, hogy átvágtak.
üdv.Attis
Nekem erről valahogy mindig a Kramer kontra Kramer film jut eszembe. Aki nem látta innen a fórumról ajánlom, hogy nézze meg anyák apák egyaránt.
Szívemből szóltál! Ott a pont!
Ami tökéletesen lefedi az igazságot: „„Miért van az hogy ha egy anya veszi magához a gyermeket akkor az természetes míg ha egy apa az rosszindulatú és jogellenes? „”
Kedvencem erre, amikor azt írja anya a száznyolcvanadik beadványban, hogy apa el akarja szakítani tőle a gyereket.
Azt nem veszi észre a szerencsétlen, hogy ő már elszakította az apától.
És igen. Mint már írtam a jól szocializált férfi éppúgy képes ellátni a gyereket, mint egy nő.
Azért van másik oldal is...
Miért gondolja azt minden nő hogy Ő az egyedüli aki a gyermeket felnevelni képes, miért van az hogy oly nagy lelkesedéssel hagyják ott akkori férjük, párjuk hogy Ők majd megmutatják de a második kérdés hogy hol a gyerektartás. Miért van az hogy ha egy anya veszi magához a gyermeket akkor az természetes míg ha egy apa az rosszindulatú és jogellenes? Miért gondolja azt minden nő csakmert Ő szülte a gyermeket akkor már az övé is? Miért van az hogy egy anyának sok a több száz km de egy apa látogassa minden héten a gyermekét mert ha nem...
És még sorolhatnám ...
ancsa06:
Köszönöm! Ennek mi is utána járunk...mert nem értem..ezt gyermekre kapjuk.mi köze ennek máshoz..??
melindaanyu:
Így már érthető!Ne engedj neki akkor és tartsd magad a megítélt időhöz.
Ebben az esetben nincs más mód:(Bár ennek is a kisfiú fogja meginni a levét..
Egyébként te még szerencsés vagy, húgomnak ez három évébe tellett.
Nyilván megvolt az okod rá, hogy szülés előtt elköltözz..De igazából én annak a híve vagyok, hogy a szülők próbálják meg maguk megbeszélni, hogy hogy is legyen tovább..de, ha az egyik fél alkalmatlan erre, akkor sajnos ez már lehetetlen..Tehát én azt javaslom tartsd magad a bíróság ítéletéhez, amennyiben tényleg ennyire gátlástalan volt az apuka.
Eljöttem tőle a kisgyermekkel, mert már nem tudtam vele élni. Ekkor már a 8. hónapban voltam a kicsivel.
Beadtam a gyermekelhelyezési kérelmet, amire ő felkapta a vizet...Még februárban - az első tárgyalás előtt - elvitte egy hétvége a kisfiút, majd másnap közölte, hogy nem adja vissza, csak ha a bíróság nekem ítéli. Gondolhatod egy hónappal a kiírt szülési időpont előtt milyen idegállapotban lehettem....Kiborultam, és ő erre nagy kegyesen 5 nap után visszahozta a gyermeket. A tárgyaláson nem született eredmény, felfüggesztették, mondván nemsokára szülök és utána biztosan más lesz a helyzet, talán kibékülünk. Nem így lett, ui. apuka míg én a kórházban feküdtem 5 napra elvitte magával a kisfiút, majd közölte, hogy nem adja vissza. Ha látni akarom, menjek és nézzem meg....Ő elvárta, hogy szoptatós anyaként, egy csecsemővel utazzak több száz km-t. 2 hétig bírta a fiam nélkül, majd a szüleimmel felutaztunk, és mikor magammal akartam hozni a gyermeket, após kitessékelt a lakásból. Hívtam rendőröket, aki végzés hiányában semmit sem tehettek.
A kisfiúval telefonon tudtam kapcsolatot tartani ad hoc jelleggel. Apuka a 2. tárgyalásra nem jött el az időhúzás miatt, így még ideiglenes elhelyezés sem lett. Igaz, azt sikerült kiharcolni, hogy egy független helyen találkozhassak a kisfiammal, majd ezek után sikerült "megszereznem"....Röviden ennyi.
Így talán másképp ítélik meg a helyzetemet.
Senkinek nem kívánom azt hosszú időt, amit így kellett megélnem: született egy kisfiam, de nem tudok neki úgy örülni, ahogy kellene, mert a másik kisfiamat abban a pillanatban "elvesztettem", igaz, van igazság és visszakaptam.
Mellesleg apuka igazi szangvinikus ember, aki antidepresszánst szed évek óta.
melindaanyu:
így már más, de miért vitte el három hónapra..??És addig nem engedte, hogy lásd vagy találkozz vele?
narmia,
a gyerekek még kicsik: 4 éves és 9 hónapos...így velük nehéz lenne beszélgetni arról, hogy kivel szeretnének lenni, ha azonos napra van program...
Apuka a nagyobbikat, mikor nem volt még bírósági papír kezemben, elvitte magával majdnem 3 hónapig, és addig a gyermek nem látta az édesanyját és a közben megszületett kistestvérét...
Nem volt közös húsvétunk, nem láttam a gyermekemet anyák napján, gyermeknapon.... Mikor "visszakaptam" majdnem 3 hónap után - hozzáteszem apuka nem önszántából hozta vissza a kisfiút -, a kisgyerek kapott egy 3 hónapos kistesót és most is hálás vagyok azért, hogy rögtön elfogadta.
Nagyon rossz az apukával a kapcsolatunk, nem tudunk együttműködni.....rágalmazó, vádaskodó leveleket írogat, és fenyegetőzik rendszeresen.
Talán érted, miért is szeretnék Mikuláskor mindkét gyermekemmel lenni...Ráadásul a kisfiúnak elmondtam, hogy mit tervezünk, ő örül neki és várja a vonatozást, állatetetést, Mikulást, stb. Itt csak apukával van a gond, aki nem tudja elviselni, hogy nem az van, amit ő akar.
Tisztelt Grád András úr!
Köszönöm a válaszát!Én is erre gyanakodtam, hogy véletlen átsiklott felette:)
Ha esetleg megkérhetném utána tudna nézni?
Mert nálunk a gyerekek pénzéből évente vagy 150ezre forint vándorolna át máshova(ami nem a gyerekekre lenne költve)inkább, majd mi rájuk költenénk, amikor itt vannak ezt az összeget..mivel szinte a nyarat nálunk töltik(szerencsére mert imádom őket),de a férjem akkor is fizet a lányokra gyerektartást, mikor nyáron itt vannak több, mint két hónapot..Igazából megtudnánk úgy oldani, hogy egy összegben adó visszatérítésben igénybe vesszük..de most abba a helyzetbe kerültünk, hogy jobban jönne havonta.
A fáradtságát előre is megköszönném!
Üdv,
Narmi
Regaszbukta:
Hú, ez azért elég hihetetlen sztorinak látszik így első hallásra..de ígérem megnézem a honlapot..egyébként is egyetértek az elvált apákkal(no nem mindegyikkel)mert szerintem a Magyar családjog elég elavultan és sárba tiportan bánik velük..:(Nem lenne itt gond a gyerekkel egy válás után, ha valamelyik fél nem épp anyagilag vagy a szülői mivoltát a másiknak megakarja nyirbálni.
Sió,
igen, nagyon jól tudom, hogy a tartásdíj-nemfizetése és a kapcsolattartás nem nem függ össze, de nem tudok elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy vállalkozó apuka anyagilag nem támogatja a gyermekeit, akiket a GYED-en lévő anyuka (talán tudod, hogy ennek kb. mennyi az összege) és anyuka szülei tartanak el
(apuka maradt ui. a lakásban, zárat cseréltetett, és anyuka különvagyona még mindig nála van, mert csak a ruháit tudta elhozni)
Na de visszatérve az eredeti problémához....én engedtem volna a közös programot, mert ugye én apukával ellentétben, mindig engedek, de ő nem szólt időben, hanem kész tények elé állított, mikor meglobogtatták a belépőjegyeket (mondjuk vicces, hogy így simán kidob x ezer forintot, de pelenkára nem)
Ha belemegyek abba, hogy OK vigyed, mert jó fej vagyok és a gyerek is ezt szeretné, akkor ezzel ő "nyert", és továbbra is ezt csinálja: Kitalál vmit, anélkül, hogy egyeztetne és ha ellenkezem, megint jön a fenyegetőzés.
Másfelől, ha most elengedem, akkor a két testvér nem tud együtt lenni (egyik itt, a másik ott programozik), ami nem a legoptimálisabb, ráadásul cserelehetőséget sem tudok felajánlani, ui. az eredeti láthatási rendszer alapján lett "betáblázva" a hónap.
És talán a leggusztustalanabb dolog az, hogy mindig a 4 éves gyerekkel "takarózik": nem meri felvállalni a saját gondolatait, akaratát, hanem azt mondja, hogy a kisgyermek szeretné ezt vagy azt...és így persze én leszek a gonosz, szigorú anya, akit semmit sem enged.
melindaanyu:
Én is ezt csak azt tudom javasolni, mint sió!
Én nő vagyok(anya) én is elváltam, de arra való tekintettel, hogy a gyerekek (közös megegyezéssel)nálam vannak, így, ha apuka éppen ráért a gyerekeknek programot szervezni és, ha én arra az időre szerveztem nekik valamit..a gyerekeket kihagyva, hogy válasszanak, két program közül csak megkérdeztem, hogy szeretnének-e apával a jövőhéten is bulizni(kvázi nem hagytam, hogy szegény a szülei közt döntsön)az enyémet meg átraktam máskorra..Én azt javaslom ne a bíróság döntse el ki, mikor láthatja a saját gyermekét..osszátok meg az ünnepeket..egyik évben nálad, másik évben apánál(mondjuk szenteste,mikulás, stb..)ez így korrekt!!!Én csak azt tudom ajánlani neked, hogy üljetek le egy nyugodt helyen és kérdezd meg tőle, hogy igazából, hogy is képzeli el a jövőt, gyermek kapcsolattartás szempontjából.Igazából itt nem tudunk okosak lenni, mert csak az egyik fél verzióját hallottuk és elítélni se akarlak..mert nem tudjuk a tényleges szitut..De sajnos azt tudomásul kell venned, hogy egy gyermeknek két szülője van, még ha el is váltatok..én annyira belevonom az életükbe, hogy vannak olyan dolgok,amit csak én is akkor engedek meg, ha apa is..mert nem csak az én gyerekem és nem csak én dönthetek(noha jogi háttér miatt megtehetném)
Üdv:
Narmi
Mint ezerszer mindenki leírta, a tartásdíjfizetés, és a gyerekkel való kapcsolattartás nem függ össze. Ha nem fizet attól még láthatja.
Szemléld a másik oldalról a dolgot.
Az apa szereti a gyermekét, pont úgy ahogy te.
Az apa szeretne vele közös programot szervezni mikulásra, pont úgy ahogy te.
Az apa 200 km re lakik, és nem nála van elhelyezve a gyerek, te viszont napi kapcsolatban vagy a gyerekkel, tehát könnyedén pótolhatod egyéb időben a neki adott időt.
Vajon mi történne, ha gesztust gyakorolnál, és próbálnád megbeszélni hogy ok. Most engedek, de legközelebb ő engedjen. És mindezt következetesen be is tartanád, és számon is kérnéd tőle!
A gyereknek nyilván hiányzik az apja, és nyilván szeretne vele lenni többet. Gondolj a gyerekre, amikor mindezt mérlegre rakod, és akard a legjobbat a gyerekednek. Lehet hogy ez most megalkuvásnak, lemondásnak tűnik, azonban hosszútávon inkább bölcsességnek nevezném!
A gyámügyet hagyd ki ebből, ha odaadod a te hétvégéden, akkor az rajtad áll.
Ezzel a választ is megadtam.
Dönts jól.
Kedves Fórumozók!
S.O.S. segítséget kérnék...
Apuka ma este ismét késéssel hozta vissza a gyermeket a láthatásról, ami alapvetően nem akkora probléma, hisz ma az időjárás és az útviszonyok is elég rosszak voltak.
Viszont mikor a 4 éves gyermek belépett az ajtón, 2 belépőjegyet tartott a kezében, mely egy olyan programra szól, ami jövő hétvégére szól. Ez a hétvége az "enyém", és én is már korábban szerveztem rá családi Télapó programot. Mikor mondtam a gyermeknek és az apukának, hogy már korábban megbeszéltük, hogy nem tud rá elmenni, mert mást terveztünk, a gyermek gonosz anyának nevezett....Ez fájt nekem, de nem haragszom rá, mert egy ilyen kisgyerek még nem érti a szó jelentését.Ő csak azt mondja, amit apuka hallani akart. (Persze rá 5 percre már a kistestvérével anyukájával akart közös programot....)
Erre az apuka kvázi megfenyegetett, hogy ez volt az "utolsó csepp a pohárban", hogy nem engedem el, és kiabálva feldúltan közölte, hogy ezt még nagyon megfogom bánni...Mit tehetek és ő mit tehet ellenem? menjek a gyámügyre és jelentsem be, hogy fenyeget, ha nem cserélek hétvégét és nem engedem el a gyermeket?
A hétvége megosztása nem lehetséges, mert apuka 200 km-re lakik, és a gyermeket nem szeretném kitenni ilyen hosszú utazgatásnak.... Apuka mindig azzal jön, hogy neki mihez van joga, de a kötelezettségeit valahogy elfelejti....Most is csak a nagyobbik gyermekével volt elfoglalva, a kicsit meg sem említette, no és persze a 170e Ft tartásdíj-tartozását sem rendezte.
Még mielőtt "megkövezne vki", nem vagyok elidegenítő anya, csak már besokkaltam attól, hogy apuka folyton irányít, és ha ellenszegülők, akkor fenyeget.
Én csinálhatok közös családi programot a gyermekeimmel? mindig alkalmazkodnom kell hozzá? Köteles vagyok cserélni hétvégét, csak mert ő úgy akarja?
Kedves Ancsa06!
Magam családjogban és polgári jogban vagyok otthon, ez már nem igazán az én pályám. Az igen gyorsan változó adó- és tb. jogszabályok közepette az Ön helyében a pénzügyest vagy könyvelőt kérdezném a munkahelyén, de mait mond se biztos, hogy egy hét múlva is érvényes/hatályos lesz. Például pont ma hallottam a híradóban a legújabb hírt: a magánnyugdíjpénztárakból Állam Bácsihoz visszakényszerített pénzek után ráadásul még 16%-os adót is fizetünk majd.
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Tisztelt Grád Tanár Úr,
elnézést kérek, de alábbi válaszához én is kérdeznék, ugyanis minket is érint majd januártól, én ezt találtam a neten:
A családi adókedvezmény nem tekinthető a kötelezett jövedelmét befolyásoló, olyan juttatásnak, amelyet a gyermektartásdíj alapjául szolgáló nettó jövedelem kiszámításakor külön figyelembe lehetne venni [Csjt. 69/C. §; 1995. évi CXVII. tv. 40. §; 4/1987. (VI. 14.) IM r. 10-11. §-ok].
Én úgy gondoltam, hogy a munkáltatót majd figyelmeztetjük a fenti paragrafusra, hogy kezeljék külön az adókedvezményt, és ne vonják a gyerektartást belőle, ugyanis az adókedvezmény a két közös gyermekünk után jár. Az első házasságból született gyermek után az édesanyja nyilván érvényesíti majd a kedvezményt, miért kapna ő még a mi kedvezményünkből is?
Ezelőtt pár évvel, amikor először járt az adókedvezény 1 gyerek után is, akkor tudom, hogy levonták a gyerektartást belőle, de mivel akkor 4000 Forint járt, nem volt érdemes 800 ft többlet miatt kardoskodni. Most viszont 5000 Forintot jelentene 20%-os levonás, ez a pénz nekünk is jól jön.
Köszönöm, ha válaszával megtisztel.
ancsa
Kedves Narmia!
Bocsánat, nem olvastam az első alkalommal a kérdését, elég eshetőleges, hogy mikor van időm feljönni a Fórumra, általában napi 10-12 órát dolgozom! Érdemben: A gyermektartásdíj alapja a kötelezett nettó jövedelme, amiben az adókedvezmények is megjelennek. Vagyis a ténylegesen kézhezkapott jövedelme lesz a tartásdíj alapja, úgyhogy vonni fogják. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02