Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2010.11.28. 16:29

Éppen csak a leglényegesebbet felejtetted el leírni: hány éves a gyermek?! Ami pedig az anya lakását ill. jelenlétét illeti, nos az még nem baj ha ott történik a láthatás DE az anya bizonyos értelemben vonuljon vissza: mosogasson, vasaljon stb., tehát a passzív jelenléte., az apa betett ajtó mellett hadd játszon a gyermekével.

Aztán előbb-utóbb ugyis aktuális lesz a házon kívüli tartózkodás, első időben hármasban (= szoktatásnak nevezik), majd pedig az apamár el is elviheti az időközben cseperedő gyermeket.

A "kőbe vésett" megállapodást rugalmasan kell kezelni, szükség szerinti módosításokkal.

És végezetül: ha az anya köti az ebet a karóhoz, a gyámhatósági döntés felülírhatja azt.

zoltan01 # 2010.11.27. 23:26

Érdekes életek és történetek!

Saját történtemben viszont volna egy kérdésem T.Ügyvédek, fórumozók!

A XIII.ker. gyámhivatalban a jövőhétre vagyok hivatalos láthatás,kapcsolattartás ügyben. Kérdés: Dönthet e a gyámhivatal akkor ha, nincs vagy nem születik egyezség? Hivatkozva arra, hogy az anya előre kijelentett,hogy semmit sem hajlandó megváltoztatni a jelenlegi kapcsolattartásból. (minden páros hét szombat,1
  • 19. az anya lakása és felügyelete mellett).

Köszönöm a választ!

Rudolf

narmia # 2010.11.26. 20:56

Tisztelt Grád András úr!
Tegnap este kérdeztem öntől, megismétlem újra.

És előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Grád András úr!
Én, azt szeretném megtudni, hogy férjemmel van két közös gyermekünk és nekem a nagyobbik saját.A férjem előző házasságából is született gyermek, akire gyermektartást vonnak a fizetéséből. Ezzel nincs is gond:)De mi azt az információt kaptuk, hogyha ő veszi igénybe a közös gyermekeinkre az adókedvezményt akkor abból is vonhatják a gyermektartás­t??Mivel hozzácsatolják a fizetéséhez.Ez, hogy van jogilag rendezve?
Nagyon megköszönném a válaszát!

Üdv:

Narmi

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/35/5018?…

nandy # 2010.11.26. 17:11

Plusz sok helyen van lehetőség ingyenes ill. kedvezményes étkeztetésre is, nálunk napi 110 ft a menü, de van, aki ingyen kapja.

eszti00 # 2010.11.26. 16:23

Kedves 2fiúanyukája!

Nagyon szépen köszönöm tanácsaid, így már kicsit tisztábban látok.
Minden jót kívánok, üdvözlettel:
Eszti

2fiúanyukája # 2010.11.26. 11:23

Tiszteletem!
eszti00!
kaméleon jól írta.Több lehetőség is áll előtted.A helyi illetékességű szociális osztályon többfajta segítséget is igényelhetsz.
1.Mivel egyedül neveled a gyermekedet lehetőséged van rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésére.Az adott iratok leadása és egy formanyomtatvány kitöltése után elfogadás után egy évig jár és mindig meg kell újítanod.
Ezáltal a gyermeked az óvodai étkeztetésében is kapsz kedvezményt,ha ezt leadod az óvodában.
2.Minden önkormányzatnál más és más lakástámogatási kedvezményeket ajánlanak fel.Ez ha megitélik pénzbeni és minimális.
3.Igényelhetsz egyszeri renkívüli segélyt is.Ezt nyomos indokkal teheted meg.Ez szintén pénzbeni és változó összeg lehet.3.000-20.000-ig bezárolag.
4. A helyi gyermekjóléti szolgálatoknál létezik nagyobb városokban akár tartós élelmiszercsomag kiosztása is.
Mindenképpen keresd fel a helyi szociális osztályotokat és ott további lehetőségeket mondhatnak Neked.
Sok függ attól,hogy jogosultak vagytok e rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre.
Sok sikert.

eszti00 # 2010.11.26. 10:20

Kedves Kaméleon!

Köszönöm a segítséget :o)
Üdvözlettel
Eszti

kaméleon # 2010.11.26. 10:09

Helyesbítenem kell, nehogy valaki félre értse: az ilyen szolgálatok az anyagi segítséghez való hozzájutást segítik, nem ők maguk adnak pénzt. Bocs’.

kaméleon # 2010.11.26. 09:55

Kedves Eszti00!
A lakóhelyeden működő családsegítő és gyermekjóléti szolgálatot keresd meg a gondoddal. Sajnos, a kisebb településeken 1-1 fővel működők nem mindig, mindenben tájékozottak, de nekik tudniuk kell (kötelező) minden lehetőségről, amivel a családokat, a gyermekeket támogatni lehet. Azt gondolom, hogy ha egyébként felelősséget érez a gyermek iránt, és segítőkész lenne, az apának is érdemes felkeresnie az ő lakóhelye szerinti családsegítőt. A munkanélkülieknek és az adósságot felhalmozóknak is jelentős segítséget tudnak adni. (Nem csak tanácsot, de anyagi segítséget is.)

Grád András # 2010.11.25. 22:21

Kedves Eszti00!

Sajnálom, de nekem nem a társadalombiztosítási jog a szakterületem, hanem a tágan vett családjog és a polgári jog, márpedig ha az ember nem ért valamihez, azt jobb elismerni! Valamit konyítok persze hozza, de mivel támogatásokban nem vagyok valami penge, javaslom, hogy olvasson vissza hozzászólásokat a vonatkozó topikokban, vagy tegyen fel kérdéseket ott, nem szeretném félinformációkkal akaratlanul félrevezetni. :-) Bocsánat, ha csalódást okoztam!

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

narmia # 2010.11.25. 22:00

Regaszbukta: LÁTOM TÚL VOLTÁL EGY TORTÚRÁN..Ettől függetlenül el kell fogadni, ha valaki válni akar..ha viszont gyermek van azt meg kell beszélni..!Elvált szülőként is lehet normálisan gyereket nevelni, mi ezt tesszük 10 éve a volt férjemmel, pedig diplománk sincs, csak egy szimpla érettségi, mindkét részről, DE a gyerekek miatt nem kértünk a bírósági hancurból..Mi egyet tartottunk fontosnak, félretéve a sérelmeinket, hogy a közös gyermekeinknek, mind kettőnkre szüksége van!Nálunk 10 év elteltével sincs apelláta nálam vannak a gyerek, de ha apa nem engedi meg valamit, akkor ez van..Normális embereknek nem kell bíróság, hogy eldöntse, ki, mennyit és hogyan lássa!

eszti00 # 2010.11.25. 21:51

Tisztelt Grád András úr!

Tanácsát szeretném kérni, mint sokan mások :) Új fórumozó vagyok, így lehetséges már a kérdésem nem lesz újdonság. Kérdésem ki lehet és hogyan hivatalosan egyedülálló? Milyen támogatást lehet egyedülállóként igényelni? Kisfiam februárban lesz 3 éves, óvodás, kb. 2 éve nevelem egyedül, apuka apasági nyilatkozatot tett. Anyagilag nem tud segíteni, látogatni is ritkán jön. Próbálok megértő lenni és elfogadni a helyzetét, de örökké nem megy. Munkanélküli volt és rengeteg hitelt halmozott fel, a törlesztésre megy el minden pénze, habár ez tudom nem mentség! Egy ilyen helyzetben mi lehet a jó megoldás? Mit tehetek?
Kérem segítsen!
Üdvözlettel, Eszti

narmia # 2010.11.25. 20:57

Tisztelt Grád András úr!
Én, azt szeretném megtudni, hogy férjemmel van két közös gyermekünk és nekem a nagyobbik saját.A férjem előző házasságából is született gyermek, akire gyermektartást vonnak a fizetéséből. Ezzel nincs is gond:)De mi azt az információt kaptuk, hogyha ő veszi igénybe a közös gyermekeinkre az adókedvezményt akkor abból is vonhatják a gyermektartás­t??Mivel hozzácsatolják a fizetéséhez.Ez, hogy van jogilag rendezve?
Nagyon megköszönném a válaszát!

Üdv:

Narmi

Grád András # 2010.11.25. 19:30

Kedves GNapocska!

Félreértett! A kis időt arra az időre értettem, amíg megszületik a jogerős ítélet. Ez azért talán mégsem további 4 év lesz! :-) Azt meg engedje meg, hogy szakemberként egy kis szkepszissel fogadjam, hogy állítólag pszichológusok arról próbálták meggyőzni Önt, hogy normális dolog az, ha veri a férje. Ezt inkább szaknyelven perceptuális hárításnak vélem, Ön mást hallott meg, mint ami elhangzott, ilyen van, főleg érzelmileg erősen involváló helyzetekben. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

GNapocska # 2010.11.25. 17:46

Kedves Ügyvéd Úr!

Én is köszönöm a válaszát. Családterápián voltunk már három évvel ezelőtt, totál katasztrófa volt, a két pszichológus arról akart meggyőzni, hogy az teljesen normális, ha a férjem időnként megver, és egyáltalán mi a csudáért akarok válni, amikor a férjem ott az orruk előtt azt állította, hogy harmonikus és idilli a családunk, hát akkor biztos így is van. A gyámügyre tuti sokat fogunk járni, mivel az apa most is folyamatosan feljelentget amiért csak éppen eszébe jut, igaz, egyetlen egyszer sem sikerült még semmit rám bizonyítania (mert nem is lett volna mit). De azért lehet, megpendítem majd az újabb pszichológusokat, ha egyszer még az életben eljutunk odáig, hogy legyen jogerős ítélet.
A másik tanácsát illetően azt hiszem, hogy Ön egy apró körülményt nem vett figyelembe: egy gyereknek (meg egy felnőttnek se) négy év az nem "kis idő". Egyébként a jogi háttérnek a rájuk eső részével épp eléggé tisztában vannak, az apjuk jónéhányszor elmagyarázta már nekik. Ennek az az eredménye, hogy már nem a jogerőt várják, hanem azt számolgatják folyamatosan, mikor lesznek már 14 évesek. De azért ezt a kis időt csak kibírjuk valahogy :-)

melindaanyu # 2010.11.24. 21:05

Kedves dr.Grád Úr!
Köszönöm a válaszát:-)

Grád András # 2010.11.24. 20:18

Kedves Melindaanyu!

A már lejárt tartásdíjat végrehajtás útján akár az ingatlanán is érvényesítheti, elvben akár el is árverezhetik. A jövőbeni más tészta akkor, ha kéri a tartásdíj leszállítását. Viszont azért szerencsére a bíróságok sem síkhülyék általában, és nem csak a bevallott jövedelmét nézik, hanem az életkörülményeit is. Amíg fenn tud tartani egy lakást, kocsit, mobilt stb., addig simán megítélik a tartásdíjat. utoljára egy Svájcban dolgozó ellenfél próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy ott nyomorog az új feleségével, ezért nem tud havi 25.000 forintnál több tartásdíjat megítélni, de hiába volt a látványos hiszti a bíróság előtt, simán megítélték a két gyermek után a minimálisan 100.000 forint tartásdíjat. Mondjuk nem árt, ha kicsit megforgatják a bíróság előtt, én pl. bevittem abba a zsákutcába, ahol szépen végigkérdeztem a havi kiadásait, önfeledten sorolta abban a naiv hiszemben, hogy azzal jár jól, ha minél többet állít. Aztán koppant, amikor szembesítettem vele, hogy eddig a másfélszeresét költötte el a bevallott jövedelmének, úgyhogy valami nem stimmel a dologban. :-) De az összes trükkömet nem fogom elárulni, mert akkor meg miből fogok élni? :-) Üdv:

Grád András # 2010.11.24. 19:57

Kedves GNapocska!

Mivel a jelek szerint ideiglenes intézkedés nem született az ügyében, az ítélet pedig még nem jogerős, és a kapcsolattartás nem is előzetesen végrehajtható, mint a tartásdíj, ezért pillanatnyilag bármelyikük még jogszerűen tarthatja magánál a gyermeket. Nyilván megváltozik a helyzet az ítélet jogerőre emelkedésével majd, akkortól ezt majd már nem teheti a férje.

A kapcsolattartásnál nyilván nézik a hatóságok a másik fél magatartását is, de ugyanúgy az Önét is. Célszerű lenne leülni a gyermekekkel, és megbeszélni velük, hogy amint jogerőre emelkedik az ítélet, csak akkor kötelező menniük az édesapjukhoz, amikor az ítélet előírja, ennél többször mehetnek, kevesebbszer nem. Addig meg már bírják ki ezt a kis időt, és találkozzanak vele egy héten egyszer, attól még semmi bajuk nem lesz. Érdemes lenne egyébként a válás után, pusztán a kulturált kapcsolattartás érdekében egy családterápiába közösen elmenniük. Pár alkalom, ha nem teszik meg, nagyságrendekkel többet fognak járni a gyámügyre. Üdvözlettel:

GNapocska # 2010.11.24. 19:07

Kedves Fórumozók!

A következő kérdésem van. Sok éve húzódó válóperemben idén májusban mondták ki az első részítéletet, amelyben (a válás mellett) kimondták a gyerekelhelyezést (nálam) és a kapcsolattartást (csak hétvégére, vasárnap kora estig). Az ex fellebbezett, így az ítélet nem jogerős. Azóta ahányszor átmennek a gyerekek hozzá, állandó vita, hogy mikor jönnek vissza, ő ugyanis nem engedi haza őket. Sőt, sokszor bemegy értük az iskolába délben, és elviszi őket (meg edzés közepéről is többször kirángatta őket elvitel céljából). Ha ottvagyok, akkor a gyerekek eljönnek velem, viszont ha nem vagyok ott, akkor nem mernek ellentmondani az apának, egyrészt mert ehhez még túl fiatalok, másrészt mert mindigis a szüleiknek szótfogadó gyereknek neveltem őket. Többször hívtak délelőtt telefonon, hogy menjek értük, mert az apa mondta nekik, hogy menni fog, de ők szeretnének hazajönni, csak az apa nem engedi (ugye az csak apróság, hogy nem akarom kirúgatni magam a munkahelyemről azáltal, hogy mindennap távozom délben). A minap az egyik hazament délben az iskolából az apja utasítása ellenére, és amikor ez az apának kiderült, ő utánament, és akkora randalírozást csapott a lakásom előtt, hogy a szomszédok hívtak, hogy csináljak valamit, mert nem tudnak nyugton lenni a saját lakásukban. Mindezek után a gyerekek most nem hajlandóak átmenni, az apa pedig telefonon azzal fenyegeti őket, hogy engem fognak elítélni szülői alkalmatlanságért. Az alapelvet persze tudom, hogy nekem kell úgy nevelni a gyereket, hogy akarjon átmenni a másik szülőhöz, de egy konkrét esetben mennyire veszik figyelembe a másik szülő viselkedését? Azaz most kényszerítsem a gyerekeket, hogy akármi is történik, tessék átmenni, vagy belefér 1-2 hónap szünet, amíg lenyugszanak a kedélyek (már akié...)?

melindaanyu # 2010.11.18. 09:43

Kedves Fórumozók!
Az egyezség alapján az építési vállalkozó apuka mindkét gyermeke után köteles 30–30.000 Ft tartásdíjat fizetni, + a kisebbik gyermek után 3 havi hátralékát (90e Ft) 9 hónap alatt 10e Ft-ként törleszti. Így 9 hónapig 70e, majd utána 60 E Ft-ot kellene fizetnie. Anyuka jelenleg GYED-en van.Fizetési határidő minden hónap 20. napja.
Apuka az első két hónapban (jún-júl)időben fizetett, majd a következő 2 hónapban kb. 20–25 napot „csúszott“.
Az októberi tartásdíjat máig nem sikerült átutalnia:-( majd most hétfőn bejelentette, hogy tönkrement a cége, és kénytelen lesz munkanélküli segélyért folyamodnia…és így tartásdíjat sem tud fizetni.
Közben a másik építőipari cégében továbbra is tevékenykedik, igaz, papíron nem alkalmazott és osztalékot sem vesz fel, de társtulajdonos és ügyvezető is, de eddig sem a bejelentett minimálbéréből élt és tartotta el korábban a családját, amikor még együtt éltek.
Anyuka a szüleinél lakik a gyerekekkel, kvázi ők tartják el, miközben apuka a 30 millás lakásban éldegél, ami a nevén van
Anyuka mit tehet? végrehajtást kérhet? ha apuka a bíróságtól a munkanélküliségére hivatkozva kéri a tartásdíj csökkentését, a bíróság jóváhagyhatja, vagy azért mérlegel mást is?

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/21/10275#…

Tzipp # 2010.11.18. 07:05

még valami: az előző végrehajtási eljárás 5 hónap alatt zárult le, mivel utóbb kiderült, hogy eme ügyvéd szintén "szoros" baráti viszonyt tart fenn a VH iroda vezetőjével, akivel össze is balhéztunk, de ennek hatására végre megkaptam az elmaradást. De most megint hozzá kell fordulnom mert ő itt az illetékes....

Tzipp # 2010.11.18. 07:00

Tanács kérése
Talán tud valaki tanácsot adni. Volt élettársam miután elhagytam ismét összejött első gyermekének élettársával. (Anno bíróság megítélt neki 40eft gyt-t.)
Lezajlott a mi elhelyezési perünk is, az én gyermekemnek 20eft gyt-t ítéltek meg. A tárgyaláson letagadta, hogy együtt élnek.
A gyermek a megítélt összeget sem kapja meg, mivel a másik gyermek jóval több gyt-i díja miatt nem utalható. Feljelentettem a rendőrségen. Az eljárást megszüntették, merthogy nem bizonyítható h. szándékosan nem fizet. Pedig a rendőrségen elmondtam, hogy a hivatalos jövedelme mellett feketén is dolgozik. Tegnap meg mit látok? Az én drágalátos exem új ablakokat építetett be a házába. Gondolom az elmaradt gyerektartásból futotta.....
Szóval a bíróságra bementem, végrehajtást kérhetek az elmaradásra, de: továbbra sem értem, hogy annak a gyermeknek akivel egy háztartásban él miért kell gyermektartást fizetnie? Persze tudom, hogy az a gyermek is gyermek, na de akkor mit kell, hogy benyújtsak, hogy a két gyermeknek egyformán ítéljék meg a gyermektartást? (hozzátéve, hogy a másik gyermek után ennyi idősen mint most az enyém 60eft-ot fizetett)
Másik gond: kis városkánkban szoros összefonódások vannak egy bizonyos ügyvéd és a bíróság között. Tudom, hogy ez nem lehet gond, de utánajártam és valami biztos lehet benne, mert az illető minden egyes perben sikerre viszi az ügyét. Így aláztak meg engem is, aki fél év nemfizetés után elindított egy eljárást és nemhogy az én gyerekem felé ítéltek volna kedvezően, de erkölcsileg teljesen eltapostak. Mentem a gyerekemet megvédeni és mit látok? Hát semmit sem számít a gyerek, mert a bírónő és az ügyvédnő is sokalta azt a 3 szelet párizsit és két túrórudit amit naponta megevett.
Megtehetem azt, hogy átjelentkezek más megyébe - megyehatáron lakok - és talán ott majd segítenek nekem? Talán nincs akkora hatalma ennek az ügyvédnek másik bírónál?
A láthatás elején kétszer nem adtam oda, de aztán a gyámhivatalos tanácsára már adom, de mit ad isten apuci nem jön érte.
Viszont jönnek a levelek, hogy mikor adnám végre oda és hogy fél-e még tőle a gyerek (másik gyermek megijesztette és ha meglátja az apát remeg és üvölt). Dehát hogyne félne, ha nem is próbálkozik??? Május óta volt ha kétszer. És persze soha nem jelzett, hogy nem jön, pedig a GYH kérése ez volt. De ha én nem lennék otthon akkor engem biztos megint elővennének.
Jártam vele pszihológusnál is, hogy oldjuk a félelmet de hiába.
MOst akkor mi van? Hogy szerettessem meg vele apukát akit soha nem lát és valami félelemmel kapcsol össze? Mutogassam neki a fényképét?
HOgyan harcolhatnék az érdekében. Tényleg ennyire lehetetlen, hogy elérjek valamit? Minden fórumon és a bíróságon is azt mondják, hogy nem tudok mit tenni, fogadjam el a helyzetet. De hogyan mikor látom, hogy apucinak megy a szekér (sokmilliós ház, menő autó a szakításunk után), csak éppen bizonyítani nem tudom, hogy miből....

ObudaFan # 2010.11.16. 10:28

A bíróságtól kell kérni egyezségi kísérletre idézést és ott egyezséget kötni.

rezrobi # 2010.11.15. 20:01

Jó estét kívánok!Réz Róbert vagyok és az lenne a kérdésem,hogy én a volt párommal külön élünk,és van két közös gyermekünk,és megegyeztünk a gyerektartás összegéről,és azt szeretnénk mind a ketten,hogy a az én fizetésemből vonják neki a gyerektartás összegét.Milyen utón lehet ezt a dolgot megoldani a legkönnyebben?

MajorDomus # 2010.11.12. 23:47

Ügyvéddel o közelebb is mehet