Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2009.02.26. 15:10

kaktuszka

Szerintem a gyámhívatal tudna tanácsot- útmutatást adni abban, hogy a leírtak okán hogyan/miként lehetne kitérni a nagyszülői kapcsolattartástól. Mert az tény, hogy a gyermek mentális fejlődését a szélsőséges eszmei ráhatás nem segítené elő.

Esetleg megegyezni a papával: a férje minden egyes láthatáson elkiséri az unokákat, és ha a nagyszülő tudja magát "visszafogni" akkor okés, ellenben "igehírdetés" esetén egyből eljönnének - és jó darabig szünet.

Vagyis arra a havi egy délutánra csak képes "megemberelnie" magát a nagypapának. Tehát a dolog csak tőle függ...

Monalisa
laikus hozzászóló

remenyhal # 2009.02.26. 15:15

Köszönöm a gyors választ Monalisa :)

Üdv: Reményhal

Ui: még egy kérdés, ha megegyeztünk , illetve aláríta azt, hogy a mindenkori gyermektartásdíj alapjául szolgáló jövedelméből fizet,ezt már beadtam a Bíróságra, akkor most írjak ( irjunk) egy kiegészítést , hogy a magánnyugdijas dolgokról , vagy akkor ez már így egyértelmű, h jár ?
Mégegyszer köszönöm a segítséget!

tekilla12 # 2009.02.26. 15:31

Reményhal!
A honvéd,és a magánnyugdíj takság díjját az illetmányéből vonták le a meghatározott %-os arányban!
Szerintem ehez semmi köze a tartásdíjhoz!Mivel,ha Szolgálati nyugdíjbba vonul a befizetett összegekből kapja majd a nyugdíjat!És miután nyugdíjas lett a nyugdíjából fogod kapni a tartás díját ahogyan majd a bíróság meghatározza!

remenyhal # 2009.02.26. 16:09

Tekilla!

Igen, szolgálati nyugdijba menne, mert megvan a 25 éve.
A honvédből lehet, h valóban nem jár. de az Axa-ból sem?
Házastársi közös jövedelemből ( a fizetéséből,az is annak számít nem? )fizette, és mikor nyugdijba megy, kérheti, h vagy egy összegben, vagy havonta meghatározott összeget kapjon belőle, akkor elvileg ez is jövedelemnem számít, nekem laikusnak legalább is.nehogy már Ő éljen vígan, míg a gyermekeinek nem jut...Csak van erre valami jog...Most kinézem belőle amennyire be van zakkanva, h kiszúrna velem ( még a gyermekeivel is), 17 évet és 3 gyermeket dobott el, egy 19 éves lány miatt.. nem hatja meg semmi, és senki, féltem a gyermekeim jővőjét.

Grád András # 2009.02.26. 16:20

Kedves Kaktuszka!

Én általában nagy híve vagyok a kapcsolattartásnak, de legalább ugyanennyire nem vagyok híve a fasiszta nézeteknek. Úgyhogy: Ha nincs megállapítva a bíróság által a nagyszülők részére kapcsolattartás, eleve nem köteles odaadni nekik a gyermekeket, itt a történet vége.

Ha történetesen meg lett már állapítva, akkor a gyámhivatalnál még mindig lehet jelezni a problémát, behívatni a nagyszülőket, tájékoztatnia a problémáról, figyelmeztetni, hogy elnézték a naptárat, a Harmadik Birodalomnak már vége. Ha végképp nem használ a szép szó, a kapcsolattartás korlátozása kérhető a bíróságon. Ehhez a gyerekek hátára sem kell magnó, bár általában nem vagyok az ilyesmi híve, kivételesen elegendő a zsebükbe egy diktafon. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

tekilla12 # 2009.02.26. 16:22

Reményhal!
A magánnyugdíjat nem a közös kasszából vette el, mert azt alapba levonták a illetményéből! Ha nyugdíjas lesz, és mondjuk kikéri egybe, abból nem fognak már gyerektartást vonni, mivel az nem jövedelemnek fog számítani! Ha viszont havonta kéri, a nyugdíjával együtt, akkor úgyis bele lessz építve,és neked úgy fognak gyermektartást megállapítani. Az AXA-ból meg átfogja vinni az országos nyugdíjpénztárhoz(TB-hez) és így nem két helyről, csak egy helyről fog nyugdíjat kapni. Ezáltal neked csak a nyugdíjából fognak gyerektartást vonni.A férjed így jár a legjobban! De nyugi mert a nyugdíja ugyan annyi lesz mint a mostani fizetése! (Én is hivatásos vagyok!)

remenyhal # 2009.02.26. 16:22

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ön tudna nekem esetleg valamit mondani, javasolni a problémámra?
Köszönettel: reményhal

remenyhal # 2009.02.26. 16:38

Tekilla!

Ha ez igy van, akkor azt hiszem kezdhetek kétségbe esni, mert bekerült egy olyan közegbe , ahol rá fogják beszélni arra, hogy egy összegben vegye ki, a lányzó akivel összeszűrte a levet, nyilván a menekülési lehetőséget ( is ) otthonról látja benne, hiszen 12-en vannak testvérek. Teljesen behálózta, a gyermekeit akik a mindenei voltak, teljesen elhanyagolja.

különben a papir ami jött az alapján majd 50000-ft-al lenne kevesebb a nyugdija, ha jól értelmezem a papirt.
Nos neki valszeg mindegy lenne, ha hozzájut a nem is olyan kevés pénzhez egyben, de nekünk, nem mindegy. :(

Üdv: reményhal

tekilla12 # 2009.02.26. 16:43

Reményhal!Biztos,hogy csak az egyik,nyugdíj papírt mutatta meg!Mert nekem is a kolegák akik nyugdíjba mentek 25 év szolg.idővel ugyan annyi lett a nyugdíj,de inkább több mint a fizetése volt!Mivel rájuk még a 1996 elötti törvény vonatkozott!

remenyhal # 2009.02.26. 16:55

Tekilla!

Ő még azt sem tudja, hogy megjött a papir, ma jött meg,nem szép dolog tudom, de felbontottam, és abban az van idézem.
"A társadalombíztosítási nyugellátásról szóló 1997 évi LXXXXI.TV.alapján abban az esetben ha biztosítottnak a magánnyugdíjpénztárban és az egyéni számláján lévő összeget saját döntése alapján nem utalták át a Nyugdij -bíztosítási Alap részére az öegségi nyugdíj összege a ( 6 ) bekezdés alapján kiszámított összeg 75%-a"

" A fentiek alapján nevezett a szolgálati nyugdíj 75%-ára jogosukta magánnyugdíj tagsága miatt...melynek összege X ft" Na ez az összeg vagy 50 000-al kevesebb a mostani fizetésénél.

tekilla12 # 2009.02.26. 17:00

Erről beszélek!Mert az AXA foglya fizetni a maradék 25%-ot De tuti,hogy átvisz a maradék 25% az állami pénztátba hogy egyhelyről kapja!De ha nem akkor is a 2 pénztár adja majd ki a 100% nyugdíjat!

remenyhal # 2009.02.26. 17:02

Kezdem érteni,( azt hiszem) , bár ha kiveszi egy összegben, akkor elég rendesen megettem a dolgot.

remenyhal # 2009.02.26. 17:18

Akkor még egy kérdés. :)

Olyankor mi van, ha tele van adóssággal ( az ő nevén vannak, elvileg tudom, h közös tehernek számít) de nem fizeti őket, én gyesen vagyok, ( 6 éves a kisfiam , transzplantálva volt, a másik két gyermek iskolás) mellette dolgozom 4 órában, tehát ha Ő nem fizeti, én nem tudom egyedül fizetni, mikor mondtam neki, hogy jó lenne ha fizetné őket, hiszen még ide van bejelentkezvem ( szolgálati lakás-bizom benne, h nem rak ki a honvédség majd belőle a gyerekekkel), innen fognak elvinni mindent, azt mondta nem visznek el semmit majd letiltják a fizetésemből.

Olyankor mi a helyzet, ha letiltás is van a fizetésből? Akkor hogy marad a gyermektartásra? Vagy jól tudom, h a gyermektartás az első, és a maradékból mehet a többi tiltás?
Akkor is megkapom az 50%-os tartás díjat?
vagy az összes tiltás lehet a fizetése 50%-a?

Grád András # 2009.02.26. 17:24

Kedves Reményhal!

A fizetés 50%-a tiltható le mindösszesen, a nyugdíjnak meg a 33%-a. A tartásdíj minden mást megelőz. A férj jogán szolgálati lakás kizárólagos használatára viszont Önt eleve nem jogosíthatja fel a bíróság, erre számítson! Vagyis vagy osztott használat, vagy Önnek kell mennie, akárhány gyermek van! Sajnálom, nem én csinálom a jogszabályokat, csak alkalmazom őket. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

remenyhal # 2009.02.26. 17:36

Köszönöm a válaszát Ügyvéd úr!

Akkor most végképp nem tudom mi lesz, hiszen ha a letiltásokat nézem, csak az elvinné a fizetése 50%-át. ( nem egy kölcsönről van szó, 4-ről ebben hitelkártya is van) ha meg nyugdijba megy, abba bele sem merek gondolni. Már pedig nagy esély van rá, hisz ő igy jár jobban. Az meg, h a gyermekeivel mi lesz, most nem nagyon érdekli.
Mit tanácsol? Hogyan biztosíthatnám be a gyermekeimet?

Grád András # 2009.02.26. 17:43

Kedves Reményhal!

Mondom: A tartásdíj minden mást megelőz!!! Ezt úgy kell érteni, hogy azt vonják le, nem az egyéb tartozásokat! A többire csak akkor marad pénz, ha a tartásdíj nem érné el az 50%-ot. Sajnos a legtöbb, amit tehet, hogy Ön is dolgozik, hogy könnyebben éljenek. Üdv:

remenyhal # 2009.02.26. 17:56

Köszönöm a válaszát Ügyvéd Úr!

latamata # 2009.02.27. 11:31

Kedves Hozzáértők!
Az exem nem látogatta a gyerekeinket július óta,semmiféle kapcsolatot nem tartott velük,szeptemberben el is váltunk.Most úgy néz ki,ahol lakunk el kell költözni.Milyen elérhetőséget kell megadnom az exnek?Meg kell-e mondanom az új lakcimemet,vagy a helység nevét?Elég ha e-mail címem tudja meg a telefonszámom?Mivel eddig sem látogatta a kicsiket,elég-e az ha azt mondom neki hogy x helyen várjuk a láthatási idő kezdetekor?Pl vasútállomás egy városban?Milyen messze mehetek a mostani lakóhelyemhez?Eddig nem látogatta őket,de ha elmennék messzebb akkor biztos hogy követelné a láthatást.
A másik kérdésem,hogy megtehetem-e azt hogy gyámság alá helyeztetem a kicsiket(bátyám lenne a gyám),hogyha velem valami történne akkor a kicsiknek biztosítva legyen a további élük?Mi ennek a menete?Ha velem most valami történne,hova kerülnének a gyerekeink?
A harmadik kérdésem pedig az lenne,ha a végrehajtó nem találta a megadott lakcimen(más név volt az ajtón),de tudom hogy ott laknak,akkor ami végrehajtást felfüggesztettem,folytathatom-e,vagy újra kell inditani?Most azt találta ki,hogy a fele gyt küldte el,mivel szerinte nem tartozik semmivel sem(mostani elmaradt gyt felét kértem),és azt mondta nagyon jól tudom ha bíróságra menne még ennyit se kapnék?
Köszönöm a válaszaikat előre is!

ObudaFan # 2009.02.27. 11:49

Nemcsak közölnöd kell vele az új lakcímet. A gyermek lakóhelyének megváltoztatásához az ő hozzájárulását is kérned kell, ha nem adja meg, a vitában kérelmedre a bíróság dönt nemperes eljárásban.
Nem állhatnak gyámság alatt, hoszen van a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő. Sőt, még halálod esetére is csak akkor jelölhetnél gyámot, ha nem lenne másik szülő, aki gyakorolhatja a szülői felügyeleti jogot. Ha az apa ellen a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránt sikeres pert indítanál, akkor lehetne a halálod esetére gyámot nevezni. (Mellesleg ez az előbbi problémát is megszüntetné, mert nem lenne jogosult a kapcsolattartásra.) De azért egy ilyen pert megnyerni nem olyan egyszerű.
A szünetelő végrehajtás folytatását lehet kérni.

ObudaFan # 2009.02.27. 11:59

Illetve belföldi lakcím esetén nem a bíróság fog dönteni, de ez a lényegen nem változtat.

Amala # 2009.02.27. 12:20

Válás előtt vagyunk. A férjem egyenlő mértékben akarja a gyerekeket, úgy, hogy egy hét nála, egy hét nálam. Tanácstalan vagyok, nem tudom, hogy jó-e ez a gyerekeknek. Mint Apa nagyon jó hozzájuk, tehát nem akarom gátolni a kapcsolattartást, de nem tudom, hogy ez a megoldás jó-e?

ObudaFan # 2009.02.27. 12:26

Szerintem ez elég gyermekfüggő. Egy kisebb gyermeknél még általában nem jó, egy nagyobbnál sokszor jó. Végülis a gyermeketeket ti ismeritek a legjobban, és őt is meg lehet kérdezni.

Grád András # 2009.02.27. 12:27

Kedves Amala!

Egy válásnál jó ha tudja, hogy eleve nincs jó megoldás (a jó az lenne, ha együtt tunák felnevelni a gyerekeket), vagyis eleve csak a kisebb és nagyobb rossz között lehet választani. Ehhez képest a lehető legkisebb rossz, ha a gyerekek kulturáltan váltva a tartózkodási helyet hol itt, hol ott vannak, mert így mindkét szülővel a lehető legtöbb időt tölthetik együtt. Az, hogy ez mennyire viseli meg a gyermekeket, elsősorban Önökön múlik. Ha Ön úgy éli meg és azt adja tovább a gyerekeknek, hogy ez a pokol maga, akkor a gyermekeik is ezt fogják átvenni és érezni. Ha Ön úgy áll hozzá, hogy ez még mindig a lehető legkisebb rossz, és az ember egész életében alkalmazkodik a környezete változó világához, most éppen ennek van itt az ideje, akkor könnyedén fogják venni. Egyébként nem ismerhet, nekem a pszichológia a másoddiplomám, és sok évig tárgyaltam bíróként ilyen pereket, ennek alapján írtam a fentieket. Üdvözlettel:

monalisa1 # 2009.02.27. 13:14

Amala nem írta a gyermekek életkorát, mert az egy hét itt egy hét ott az ovodásnál még elmegy, de egy iskolásnál - majdan iskolásnál - már problémákat okozhat. Tehát tessék előre is gondolni amikor ezen fontos kérdésben döntenek a szülők.

Grád András # 2009.02.27. 13:25

Igaz, nem írtam külön, de hát elég magától értetődő, hogy az egy-két hét itt, egy-két hét ott eleve feltételezi, hogy a szülők egymás relatív közelében laknak, legalábbi olyan szintig, hogy a gyerek ugyanoda tudjon iskolába, óvodába járni. Még sok minden mást is előfeltételez, mindenekelőtt felelősségérzetet a gyerekek sorsáért, jóindulatot, a másik nem-gyűlölését stb. De a dolog ennek ellenére meglepően jól tud működni, sok ilyet ismerek, és a gyerekek lelki egészsége megmaradt, ami a legfontosabb! Üdv: