Gyerektartás és láthatás


bibipp # 2020.10.23. 11:34

Kedves KBS! Pont azért írtam oda az érzelmi hátteret, hogy ne az legyen, hogy „ellennevelő szülő” vagy micsoda erre a trendi kifejezés szöveget kapjam. Higgyétek el, a jóhiszeműség nem a gondviselő oldaláról hiányzik. A rendőrök is tudják, akik a különélő szülő aktáit ismerik, akiket mindig kihív a különélő szülő, ha az 5 éves gyerek nem akar elmenni…. ez mindig jó hatással van egy 5 éves gyerek lelkivilágára ....
Igazából kizárólag a szakmai véleményed(etek) érdekel, de gondoltam elejét veszem az előzőnek ezzel a kis „háttér infóval”.… de nem sikerült.
Fordítsunk! Különélő szülő mikor hozhatja el a gyereket, ha az utolsó tanítási nap október 22.?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.23. 11:47

22-23-24-25-26-27-28...

mammamia30 # 2020.10.25. 08:39

Tiszteletem! 2 és fél év után ismét munkába állt kislányom apukája aki nagyon szezonálisan fizetett gyermektartásdíjat a 11 év alatt- csak incasso által amikor a VH tudott tiltani munkabéréből. Kérdésem: OEP által, egészségbiztosítási járulék fizetése, Kormányhivatal- ismét " betalálta " a VH. Azonban a korábbi korrekt Dr. Horváth Tamás VH iroda helyett egy új bp.-i VH-t jelöltek ki, aki szabályosan " ül az ügymeneten". 5 évre visszamenő gyermektartásdíj hátralék incasso van folyamatban apa- adós ellen: már bejelentett munkahelyet is létesített, a VH még mindig nem utal, sem postai úton nem kézbesítenek számunkra gyermektartásdíjat, jogerős bírósági ítélet, VH ellenére. Milyen módon lehet Végrehajtót, végrehajtó irodát váltani? Bírósághoz, Kúriához, kihez kell fordulni ilyen ügymenetben? Köszönöm a válaszokat előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.25. 09:46

Váltani sehogy. Kifogást benyújthatsz a mulasztás miatt - a végrehajtónál, a foganatosító bíróságnak címezve.

mammamia30 # 2020.10.25. 10:00

Kovács_Béla_Sándor Úr! Köszönöm a korrekt jogi segítségnyújtást.

Peti02 # 2020.12.07. 06:59

Üdv mindenkinek!
Lehet inkább gyámügyi,mint jogi kérdésben írnék,amire köszönöm a választ! A páromat előző férje otthagyta csecsemő korú gyerekkel, idő közben 5év után lezajlott válóper alkalmával a láthatási jogával az apa mindenképp élni akart,ami meg is lett neki ítélve.
Milyen jogi eszközök vannak olyankor egy kizárólagos felügyelettel bíró anya kezében,ha az apa megítélt láthatásra elviszi a gyereket,de az esetek jó részében nincs vele a gyerek ezen idő alatt sem?
Konkrétan minden második hétvégén elviszi a páromtól a közös gyereküket az apa egész hétvégére, de a láthatás mint olyan nem megvalósul,hanem inkább egy veszélyeztetésbe megy át. Az apa elviszi az épp aktuális lakóhelyére a gyereket, ott kirakja aztán megy a dolgára,vagy jobbik esetben dolgozni,vagy focizni stb. Az ilyen hétvégéken az apja új nőjével van a gyerek nagyon sok esetben vagy az apa idős szüleivel.Természetesen ezekre kínosan ügyel az apa,hogy le ne bukjon,csak a gyerek nől,megered a nyelve,aztán konkrét telefonos lebukás vagy beismerés is történt már az apa részéről nem egyszer,amikor az anya felhivta,hogy megkérdezte hogy van a gyerek. A gyerek, miután a kétnapos vagy hosszu hétvégés elvitel után hazahozza,vagy már akkor,vagy a következő napokban nagyon sokszor betegeskedik,megfázásos ,köhög ,stb... (ilyenkor általában egy hét hiányzás és betegállomány anyának is otthon vele,ezáltal gyereknek óvodából,anyának munkából kiesés ) nyilvánvaloan nem figyel rá az ,akinek az apa lepasszolja, elvileg semmi köze nem lenne hozzá,hiszen a láthatás az apának van megítélve,nem az apa épp aktuális nőjének,nem apai nagyszülőknek és nem egyéb vadidegen embereknek.

Kérdésem az lenne,hogy ilyenkor mi a teendő? Ezzel a gyámhatóság tud kezdeni valamit,esetleg megszüntetni,korlátozni a láthatást?

A gyerek egészsége, lelki fejlődése ,és maga a láthatás sem megfelelő így.

Köszönöm

bigdady # 2021.03.03. 05:48

Sziasztok

Jelenleg válás óta a gyerek fele fele arányban van anyánál apánál közös felugyelet vagy higy hívják lett anno megállapítva konkrétumok nélkül de gyerek anyánál akar többet lenni apjánál nem szeret annyira ezért sokszor nem akar elmenni nem alszik ott stb.
Apa bírósággal fenyegetőzik. Mi van ilyenkor a bíróságon? És attól hogy papírja lesz az apának mi történik ha a gyerek akkor sem akar menni hozzá? Köszönöm (10 éves)

drbjozsef # 2021.03.04. 05:06

bigdady,

A bíróság nem "állapít" meg közös felügyeletet, azt kizárólag jóváhagyja a felek megállapodása alapján.

Ha per lesz a gyermekelhelyezésről, akkor megegyezés híján a bíróság az egyik szülőt jelöli ki törvényes képviselőnek, és szabályozza a gyermekláthatást (és -tartást).

Egy 10 éves gyerek véleménye nem döntő ilyen kérdésben. Ha nagyobb lesz, majd dönthet úgy, hogy nem akar menni láthatásra.

bigdady # 2021.03.04. 05:41

Köszi.
A 10 éves gyereket nem fogja érdekelni a bírósági határozat. Olyankor mi van ha nem megy? Anya kirakja ajtóba a gyereket de az nem megy oda az apjához mikor jön érte ilyenkor akkor mi van? Rendőrök viszik el heti egyszer a gyereket? Ez lenne a kérdés.
Egyébként mikorról számít a véleménye?
Koszi

drbjozsef # 2021.03.04. 06:34

Nem tudom, szerintem a 12 év feletti gyermek véleményét már figyelembe veszik (mármint a bíróságon, utána, ha a láthatás már szabályozva van, akkor aszerint kell cselekedni), és talán 14 vagy 16 év felett már dönthet úgy, hogy nem akarja a láthatást. Pontosan nem tudom.

Természetesen ha KONKRÉT OKA van annak, hogy nem akar a gyerek menni (bántják, nem törődnek vele), akkor a gyámhivatalnál lehet ezt jelezni.

Egyébként nincs olyan, hogy "kirakja az ajtóba". A gyereket, az ítélet szerint át kell adni a jogosult félnek, a meghatározott helyen és időben.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.04. 06:57

alán 14 vagy 16 év felett már dönthet úgy, hogy nem akarja a láthatást.
Azt azért nem.

drbjozsef # 2021.03.04. 08:01

Valamelyik topikban volt nemrégiben, hogy a kamasz gyerek már nem kötelezhető a láthatásra ha nem akarja. Ez a bírósági ítélet szerintire nem vonatkozik akkor?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.04. 08:08

Ez semmire nem vonatkozik. A törvény egyértelmű: a kapcsolattartás a külön élő szülő kötelessége és joga. Egészen a gyerek nagykorúságáig.
(Tulajdonképpen azt követően is, csak akkor a már cselekvőképes gyermek nem kötelezhető - de súlyos jogkövetkezménye lehet annak, ha indokolatlanul nem tart kapcsolatot a szülővel.)

drbjozsef # 2021.03.04. 08:13

Pedig volt ilyen. Lehet, hogy ott egyformán nem akart élni egyik fél sem a jogaival? Se a kamasz, se a szülő? Akarategyezőség esetén csak nem kényszerítik rájuk.

bigdady # 2021.03.04. 09:29

Át kell adni a gyereket? Mi a helyszín? Anyának kell elvinni apához vagy apának kell jönnie a gyerekért? Most melyik?
Gyerek nem marad ott leszállításkor akkor el kell hajtani kocsival?
Vagy ha apa jön érte de nem száll be a kocsiba akkor?
Gyereket nem érdekli a bírósági határozat

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.04. 09:40

Ha esetleg iskolába nem akar menni, vagy fogorvoshoz, hogy oldod meg?

drbjozsef # 2021.03.04. 10:00

Át kell adni a gyereket? Mi a helyszín? Anyának kell elvinni apához vagy apának kell jönnie a gyerekért? Most melyik?

Ezt mind szabályozni fogja az ítélet. Általában a gyermek lakhelyén lehet átvenni, a különélő szülőnek kell elmennie érte. (Láttam már harcot a felek között, anyuka papíron 300 km-re költözött a szüleihez, és a láthatás napján szépen leutazott a gyerekkel, várva apukát a láthatásra. Aztán vissza. Igazán gyerekbarát megoldás, de hát a háború áldozatokat követel.)

Nyilván átvételi elismervényt azért nem kell aláíratni vele, életszerűen elég, de ha nincs ott időben a jogosult fél, akkor nyilván nem hagyjuk ott a gyereket.

drbjozsef # 2021.03.04. 10:01

Gyereket nem érdekli a bírósági határozat

Akkor se, ha anyukát szénné büntetik miatta? Na, csakcsak.

bigdady # 2021.03.04. 13:06

Anyukát milyen jogon ha át akarja adni a gyereket?

bigdady # 2021.03.04. 13:09

A gyerek meg ajtóban sír és nem engedi el az anyját nem akar elmenni apjával...

drbjozsef # 2021.03.04. 13:23

Anyukát milyen jogon ha át akarja adni a gyereket?
Ha nem akar iskolába menni, kit büntetnek meg?
Nem a gyereket.
Igen, a szülőség kellemetlen kötelezettségekkel is jár.

A gyerek meg ajtóban sír és nem engedi el az anyját nem akar elmenni apjával...
Ez nem jogi kérdés.

bigdady # 2021.03.04. 14:03

Anya támogatja hogy menjen de gyerek nem száll be a kocsiba. Anyàt büntetik? Milyen alapon? Akkor apát is mert nem viszi el

drbjozsef # 2021.03.04. 15:41

Mondom : nem jogi kérdés. Még.

De ha a gyerek nem száll be az autóba, akkor nem történt meg az átadás, az apát nem büntetik meg, sőt, ha ő tesz a gyámhivatalnál bejelentést, akkor pláne megbüntetik az anyát.
Meg kell oldania. Sokadszor írjuk le, de csak kérdezel, nem gondolkozol el : hát az iskola?

bigdady # 2021.03.04. 16:19

Akkor apát is mert nem vette át. Patt helyzet :)
Iskolàban jól érzi magát

drbjozsef # 2021.03.04. 16:24

Nem érted.

Apuka kinyitja a kocsiajtót. Vagy beszáll a gyerek vagy nem. Ha nem, nem valósult meg az átadás. És ez csak és kizárólag az anyuka felelőssége.

iskolában jól érzi magát
Ugye csak viccelsz?
A.n.a.l.ó.g.i.a.
Például:

"Pedellus kinyitja az iskola kapuját. És bemegy a gyerek vagy nem. Ha nem, nem valósult meg az iskolábamenés. És ez csak és kizárólag az anyuka felelőssége.

Végül is most ha jól értelek azt szeretnéd, hogy apuka a hóna alá kapja a visítozó gyereket, beszuszakolja a kocsiba, és erőszakkal hurcolja el?
(na ez nem analóg az iskolával, mert a pedellus azt nem teheti meg, de apuka nagyon is. Mert a pedellussal ellentétben itt neki jogai is vannak, nem csak kötelességei)